ΣΤΗΛΕΣ

Η Θεσσαλονίκη παραμένει μπασκετομάνα

Η Θεσσαλονίκη παραμένει μπασκετομάνα

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 Άρης και ΠΑΟΚ πάλευαν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Ακολούθως για να μπουν σφήνα ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και τα τελευταία χρόνια στο κυνήγι της 3ης θέσης. Παρόλα αυτά η Θεσσαλονίκη παραμένει μπασκετομάνα.

Τα τελευταία χρόνια Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουνε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ότι ακριβώς συνέβαινε στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 μεταξύ του Άρη και του ΠΑΟΚ με τους "αιώνιους" της Αθήνας να προσπαθούσαν να μπουν σφήνα ανάμεσά τους. Όπως ισχύει πλέον για τις δύο ομάδες της μπασκετομάνας Θεσσαλονίκης, που στη συνέχεια αρκέστηκαν στο κυνήγι της 3ης θέσης της τελικής κατάταξης είτε που οδηγούσε σε όμιλο της Euroleague είτε στα προκριματικά με τα μεταξύ τους ντέρμπι να ήταν πάντα σημείο αναφοράς.

Τα ντέρμπι του Άρη με τον ΠΑΟΚ ή του ΠΑΟΚ με τον Άρη αποτελούσαν πάντα σημείο αναφοράς του ελληνικού πρωταθλήματος είτε είχανε κοινή έδρα το Αλεξάνδρειο είτε σε αυτό έμεινε ο Άρης και ο ΠΑΟΚ πήγε στο PAOK Sports Arena. Κι όσο για το αγωνιστικό κομμάτι είτε οι δυο τους διεκδικούσαν τον τίτλο του πρωταθλητή είτε όχι. Είτε κυνηγούσαν την 3η θέση με φόντο τη συμμετοχή του στη Euroleague είτε είχανε βρεθεί σε διαφορετικές χρονιές σε δύσκολες θέσεις ακόμη και να παλεύουν για την παραμονή τους. Τα μεταξύ τους ραντεβού ήταν πάντα ιδιαίτερα τόσο από πλευράς αποτελέσματος όσο και γοήτρου για τους φιλάθλους τους. Βέβαια τα τελευταία χρόνια το άσχημο για αυτούς είναι ότι δεν μπορούνε να συνυπάρξουν στις κερκίδες κάποιου εκ των δύο γηπέδων με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να είναι μονόπλευρο.

Κι όσο για το σήμερα; Άρης και ΠΑΟΚ με ρόστερ σαφώς αλλαγμένο σε σχέση με το περσινό τους, αφού κανένας από τους ξένους τους δεν έμεινε πλην του Κιθ Κλάντον κι όσο για τους Έλληνες οι "κίτρινοι" διατήρησαν μία πεντάδα (σ.σ. Ξανθόπουλος, Φλιώνης, Ζάρας, Μούρτος και Σίμτσακ) που θα αποτελέσει και τον κορμό ενώ ο ΠΑΟΚ τους εξής δύο Τσόχλα και Μαργαρίτη. Το σίγουρο είναι ότι με τον ίδιο προπονητή και οι δύο θα έχουνε την ίδια φιλοσοφία στην οποία οι Δημήτρης Πρίφτης για 3η συνεχόμενη χρονιά και Σούλης Μαρκόπουλος για 8η(!!!) μέρα με την ημέρα θα προσπαθήσουν να προσαρμόσουν τους νέους τους παίκτες. Με στήριγμά τους την άμυνα να παίξουνε όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να φθάσουν στις νίκες έχοντας οδηγό την έδρα τους και μακριά από αυτήν.

Ο νέος Άρης εκ νέου για τη 3η θέση

Ο Άρης είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει να επιστρέψει στην 3η θέση που απόλεσε από την ΑΕΚ στη διάρκεια των μικρών τελικών των playoffs παρά το γεγονός ότι είχε το πλεονέκτημα της έδρας. Σε εκείνο το σημείο ωστόσο οι παίκτες του έδειχναν να μένουνε από δυνάμεις είτε από την υπερπροσπάθεια στην ημιτελική σειρά με τον Παναθηναϊκό είτε και λόγω της απουσίας λόγω τραυματισμού του Τζαμελ Χάγκινς.

Ο Δημήτρης Πρίφτης σε αντίθεση με την περσινή του ομάδα τη φορά αυτή επέλεξε τέσσερις Αμερικανούς (Κάμινγκς, Τζένκινς, Μαρμπλ και Μπάκνερ) που δεν γνωρίζουν το ελληνικό πρωτάθλημα όπως και ο μοναδικός κοινοτικός ο Βίκτορ Σανικίτζε ενώ άφησε τη δεύτερη θέση κενή για το ξεκίνημα. Μία κίνηση που αν κρύβει ρίσκο ή όχι θα φανεί στην πορεία με τον ελληνικό κορμό (σ.σ. Ξανθόπουλος, Φλιώνης, Ζάρας, Μούρτος και Σίμτσακ) σε συνδυασμό με την προσθήκη του "γνώριμου" Τσαϊρέλη και του Καββαδά να καλούνται να δώσουν λύσεις ερχόμενοι από τον πάγκο αλλά και αν χρειαστεί όπως αρκετές φορές στην περσινή πορεία να βγάλουν τα... κάστανα από τη φωτιά.

Κάμινγκς και Τζένκινς θα φανεί στην πράξη κατά πόσο διαφέρουν από τους προκατόχους Ουότερς και ΜακΝίλ κάτι που φαίνεται να ισχύει στο ξεκίνημα, ο Μαρμπλ για να δώσει λύσεις με μακρινό σουτ με διαφορετικό στιλ από αυτό του Ουάιτ όπως και ο Μπάκνερ από αυτό του Μπάκνερ. Παρόλα αυτά όλα δείχνουν πως το βαρόμετρο στη συνολική απόδοση της βασικής πεντάδας και όχι μόνο θα είναι αυτή του Βίκτορ Σανικίτζε.

Ένας Άρης που στην άκρη του μυαλού του για μία ακόμη χρονιά δεν μπορεί παρά να έχει και τη διεκδίκηση της παρουσίας του στο τελικό του Κυπέλλου σε συνδυασμό με τις παράλληλες υποχρεώσεις τους στην Ευρώπη και το νεοσύστατο Champions League της FIBA. Εκεί όπου δεν θα πει όχι στο να φθάσει μέχρι το Final Four για να το διοργανώσει. Σε μία ακόμη χρονιά όπου οι φίλαθλοι της ομάδας είναι βέβαιο ότι θα σταθούν στο πλευρό της ομάδας όχι μόνο στη Nick Galis Hall αλλά και εκτός αυτής όπως συνηθίζουν να κάνουν.

Ο νέος ΠΑΟΚ θέλει να επιστρέψει στη 4άδα

Ακόμη πιο διαφορετικός από πέρσι θα είναι ο ΠΑΟΚ που στο ξεκίνημα θα έχει μόνο διπλές υποχρεώσεις στην Ελλάδα με την παρουσία του στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη με αυτήν στο νεοσύστατο Champions League της FIBA. Κι αυτό γιατί ήρθε πρόωρα ο αποκλεισμός από το Κύπελλο στο νοκ άουτ προημιτελικό από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Σε ένα πρωτάθλημα όπου ο "Δικέφαλος" του βορρά ψάχνοντας να βρει τη χημεία του θα κυνηγήσει να κάνει το βήμα παραπάνω που θα είναι η επιστροφή του στην πρώτη τετράδα. Εκεί από όπου έμεινε εκτός αυτής με τον αποκλεισμό του από την ΑΕΚ τερματίζοντας στην 5η θέση.

Ο Σούλης Μαρκόπουλος μετά την ολοκλήρωση της μπασκετικής καριέρας των Κώστα Χαραλαμπίδη, που συνεχίζει ως συνεργάτης του, και Γιώργου Δέδα αναγκάστηκε να καλύψει τα κενά τους. Ειδικά του δεύτερου καθώς ο πρώτος είχε χάσει και όλη την περσινή χρονιά λόγω του τραυματισμού του. Για αυτό και οι "παλιοί" του ρόστερ Τσόχλας και Μαργαρίτης θα κληθούν να δώσουν λύσεις στα δύσκολα που μπορεί να παρουσιαστούν διατηρώντας την ψυχραιμία μέσα στα αποδυτήρια δίνοντας τις απαιτούμενες κατευθύνσεις με τον έμπειρο τεχνικό να καλείται να "μπολιάσει" το νέο αίμα των Κόνιαρη που επέστρεψε, Καμάρα που ήταν και στην περσινή ομάδα και Καραμανώλη σε συνδυασμό με τους Χρυσικόπουλο που θα κληθεί να καλύψει ακόμη και το κενό του Βασιλειάδη που μετακόμισε στην ΑΕΚ και Γλυνιαδάκη.

Κι όσο για τις θέσεις των έξι ξένων; Των τεσσάρων Αμερικανών και των δύο κοινοτικών αυτές καλύφθηκαν όλες με μοναδικό παραμένοντα τον Κιθ Κλάντον για τις φιλότιμες λύσεις του μέσα στις δύο ρακέτες απόντος πλέον του Σχορτσανίτη. Ο Μπράιαντ καλείται να δώσει λύσεις στο σκοράρισμα από την περιφέρεια με τον Σίμπερτ ερχόμενος από τον πάγκο αλλά και τον Τέιλορ εντός ρακέτας, ενώ το κοινοτικό δίδυμο θα έχει πιο ενεργό ρόλο. Ο Σέρβος Μιλιένοβιτς από την περιφέρεια σε σκοράρισμα και βοήθεια στην οργάνωση και ο Λετονός Πέινερς μέσα στις δύο ρακέτες.

Ο νέος ΠΑΟΚ λοιπόν είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί για μία ακόμη χρονιά το χρόνο του για μπορέσει να βρει τα πατήματά του με τα φιλικά που ήδη έδωσε να αποτέλεσαν μία πρώτης τάξης ευκαιρία για εξαγωγή συμπερασμάτων. Κι αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός έχει αποδείξει ότι ακόμη και στο τέλος μπορεί να καλύψει τυχόν απώλειες ενώ σίγουρα θα παίξει σημαντικό ρόλο το πως θα διαχειριστεί και την κόπωση από τα διπλά ταξίδια για τα παιχνίδια του στο Champions League της FIBA όπου το θέλω είναι να φθάσει όσο πιο μακριά γίνεται.

Πρώτο ραντεβού την 3η αγωνιστική

Το πρώτο φετινό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης όπως προέκυψε από την κλήρωση θα γίνει την 3η αγωνιστική όταν ο Άρης θα υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ στη Nick Galis Hall με τις κερκίδες της όπως όλα δείχνουν να είναι κατάμεστες. Μέχρι εκείνο το σημείο αμφότεροι φιλοδοξούν να μην έχουνε απώλειες στα δύο πρώτα τους παιχνίδια. Ο μεν Άρης που θα υποδεχθεί στην πρεμιέρα τα Τρίκαλα και θα ταξιδέψει στο Ρέθυμνο και ο δε ΠΑΟΚ που θα ταξιδέψει Λευκάδα για να αντιμετωπίσει τη νεοφώτιστη Δόξα και θα φιλοξενήσει τον Κολοσσό Ρόδου. Στην πρώτη από τις δύο μάχες της κανονικής διάρκειας με τη δεύτερη να είναι στη 16η αγωνιστική στο PAOK Sports Arena χωρίς να αποκλείεται να είναι και οι μόνες αν δεν υπάρξει τυχόν διασταύρωσή τους στα playoffs.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ