ΣΤΗΛΕΣ

Η "πράσινη" 11άδα που πήγε στον Ολυμπιακό

Η "πράσινη" 11άδα που πήγε στον Ολυμπιακό

Με αφορμή τη μετεγγραφή του Σπύρου Ρισβάνη στον Ολυμπιακό, το Sport24.gr θυμίζει όλους τους παίκτες που πρώτα έπαιξαν στον Παναθηναϊκό και εν συνεχεία φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα. (PHOTOS)

Τρεις μετεγγραφές ανακοίνωσε σήμερα (14/6) ο Ολυμπιακός και μεταξύ αυτών ήταν και του Σπύρου Ρισβάνη, ο οποίος μετά το επιτυχημένο πέρασμά του από τον Πανιώνιο αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στο λιμάνι και τον πρωταθλητή Ελλάδας. Έτσι, λοιπόν, έγινε ο 11ος παίκτης που φοράει την ερυθρόλευκη φανέλα, αφού πρώτα έχει παίξει στον αιώνιο αντίπαλο, Παναθηναϊκό.

Το Sport24.gr γυρίζει την κλεψύδρα ανάποδα, κάνει φλας μπακ και θυμίζει όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις παικτών που έκαναν το ίδιο δρομολόγιο, αγωνιζόμενοι και για τους δυο "μεγάλους". Άλλοι πήγαν απευθείας από τη μια ομάδα στην άλλη και άλλοι με ενδιάμεσους ποδοσφαιρικούς σταθμούς. Από το 1927 κρατάει αυτή η κολόνια...

1927: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η "πράσινη" 11άδα που πήγε στον Ολυμπιακό

Ο πρώτος παίκτης που φόρεσε τις φανέλες των δυο αιωνίων, ήταν ο Λεωνίδας Καλογερόπουλος. Ήταν το 1927, όταν ο Έλληνας τερματοφύλακας άφησε το "τριφύλλι" για να φορέσει τη φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο στο στήθος, μένοντας για έναν χρόνο στον Ολυμπιακό. Αντιδράσεις από τους φιλάθλους δεν υπήρξαν, καθώς οι εποχές ήταν διαφορετικές τότε και υπήρχαν άλλες... προτεραιότητες στις ζωές των ανθρώπων.

1958: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

Έπρεπε να περάσουν τρεις δεκαετίες για να γίνει το ίδιο δρομολόγιο. Ο Κώστας Παπάζογλου αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό ως το 1958 και τότε πήρε την απόφαση να φύγει για τον Ολυμπιακό και μάλιστα έμεινε στην ιστορία ως ο παίκτης που σημείωσε το πρώτο ευρωπαϊκό τέρμα στην ιστορία του συλλόγου, στο 2-2 με αντίπαλο την ιταλική Μίλαν.

1960: ΛΑΚΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ

Ένας... ατίθασος χαρακτήρας ήταν ο Λάκης Σοφιανός. Αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα εκείνα τα χρόνια με το νόμο, είχε μπλεξίματα, ενώ το 1960 αποφάσισε να φύγει από τον Παναθηναϊκό και να πάει στον αιώνιο αντίπαλο. Έπαιξε σε μόλις πέντε αγώνες, σημειώνοντας τέσσερα τέρματα. Ο Έλληνας φορ δεν τα βρήκε με την τότε διοίκηση του Ολυμπιακού και αποχώρησε από τον σύλλογο. Μπήκαν πολύ πρόωρα οι "τίτλοι τέλους" στη συνεργασία των δυο πλευρών.

1976: ΧΑΡΗΣ ΓΡΑΜΜΟΣ

ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ 2-0
ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ 2-0 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Χάρης Γραμμός ήταν ο επόμενος παίκτης που έκανε το δρομολόγιο Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός. Μάλιστα, θεωρείται το μεγαλύτερο όνομα που είχε... τολμήσει ως τότε (1976) να κάνει κάτι τέτοιο. Ένας παίκτης που όλη του η καριέρα ήταν συνυφασμένη με τον Παναθηναϊκό, από τα βασικά στελέχη στο έπος του Γουέμπλεϊ, όμως στο λιμάνι δεν κατάφερε να δείξει πολλά πράγματα. Ο 28χρονος εξτρέμ έπαιξε μόλις τέσσερις φορές με τους Πειραιώτες. Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε σε 215 παιχνίδια, πετυχαίνοντας 56 γκολ και κατέκτησε 3 πρωταθλήματα (1969, 1970, 1972) και 2 κύπελλα (1967, 1969).

1978: ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

ΟΣΦΠ-ΑΡΗΣ 2-0 ΦΙΛΙΚΟ
ΟΣΦΠ-ΑΡΗΣ 2-0 ΦΙΛΙΚΟ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η έλευσή του στον Ολυμπιακό ήταν η απάντηση στην απόκτηση του Γιώργου Δεληκάρη από τον αιώνιο αντίπαλο. Ο έμπειρος επιθετικός έμεινε έναν χρόνο στους Πειραιώτες, καθώς η προχωρημένη ποδοσφαιρική του ηλικία δεν του επέτρεψε να βοηθήσει όσο θα έπρεπε τον σύλλογο, όμως ήταν ένα τεράστιο όνομα που φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα, αφού προηγουμένως είχε κάνει τεράστια καριέρα στους "πράσινους". Είχε αποδεσμευτεί βέβαια από το "τριφύλλι" προτού αποκτηθεί από τον Ολυμπιακό. Έπαιξεσε 14 παιχνίδια, πέτυχε 7 γκολ αλλά δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο.Το 1981 έγινε ο πρώτος παίκτης που επέστρεψε στον Παναθηναϊκό μετά το σύντομοπέρασμά του από τονΠειραιά, όπου και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ένα χρόνο αργότερα.

1992: ΚΡΙΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

Η "πράσινη" 11άδα που πήγε στον Ολυμπιακό

Έπειτα από ένα ντεμαράζ κινήσεων από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό, ο Κρις Καλαντζής ήταν ο επόμενος που έπαιξε στους "ερυθρόλευκους" έπειτα από μια πορεία στον Παναθηναϊκό. Βέβαια, το "καγκουρό" είχε έρθει το 1987 για τους Πειραιώτες, είχε γίνει... αρπαγή στο αεροδρόμιο από τους "πράσινους", αλλά τον Δεκέμβριο του 1992 κατηφόρισε στον Πειραιά. Ο Καλαντζής κατέκτησε 3 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα με το "τριφύλλι", σκοράροντας 11 φορές σε 118 παιχνίδια, ενώ με τον Ολυμπιακό πήρε 1 πρωτάθλημα και 1 κύπελλο, πετυχαίνοντας 7 γκολ σε 81 παιχνίδια. Στις 5/1/1994 σημείωσε ένα καταπληκτικό γκολ απέναντι στον Παναθηναϊκό με φοβερό βολ πλανέ από σέντρα του Μπεντ Κρίστενσεν σε νίκη 2-1 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ.

2003: Γ.Χ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Η "πράσινη" 11άδα που πήγε στον Ολυμπιακό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Επόμενος στη λίστα είναι ο Γ.Χ. Γεωργιάδης. Ο "μπέμπης" αγωνίστηκε με τεράστια επιτυχία στον Παναθηναϊκό και έπειτα πήγε στην Αγγλία για τη Νιούκαστλ. Μετέπειτα, επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ και από εκεί τον απέκτησε ο Ολυμπιακός ως ελεύθερο, το 2003, όταν χρειάστηκε να αντικαταστήσει τον Στέλιο Γιαννακόπουλο. Δεν μπήκε ποτέ στα παπούτσια του, δεν αποτέλεσε ποτέ τον άξιο αντικαταστάτη του και το 2005 αποτέλεσε παρελθόν έπειτα από μια σχετικά αθόρυβη διετία. Ποτέ δεν "κούμπωσε" με τους Πειραιώτες, ούτε και δέθηκε. Πρόλαβε πάντως να κατακτήσει το νταμπλ την σεζόν 2004-05, προτού αποχωρήσει από την ομάδα.

2004: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ

Η "πράσινη" 11άδα που πήγε στον Ολυμπιακό

Μπορεί να έπαιξε τα διπλάσια χρόνια στον Παναθηναϊκό (15 έναντι 7), μπορεί να ανδρώθηκε στην Παιανία και εκεί να "έχτισε" το όνομά του, έστω και αν έπρεπε να μείνει αρκετά χρόνια στη σκιά του Γιόζεφ Βάντσικ, εντούτοις δέθηκε με τον Ολυμπιακό, αποτελεί ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του, έγινε σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων του και δεν τον συνδέει πλέον τίποτα με το "τριφύλλι". Δεν έφυγε με καλό τρόπο από εκεί, μάλιστα άκουσε αποδοκιμασίες από τον κόσμο του Παναθηναϊκού, όταν σήκωσε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο στη φιέστα της Λεωφόρου και ο ίδιος αισθάνεται περισσότερο δεμένος με τους Πειραιώτες. "Αγκυροβόλησε" στο λιμάνι το καλοκαίρι του 2004, μετά την κατάκτηση του EURO από την Εθνική και αποχώρησε το καλοκαίρι του 2011, έχοντας κατακτήσει 7 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα. Ένας από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες στην ιστορία των δυο αιωνίων και φυσικά του ελληνικού ποδοσφαίρου.

2005: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η "πράσινη" 11άδα που πήγε στον Ολυμπιακό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το καλοκαίρι του 2001, αφού έκανε... παπάδες με την φανέλα του Ηρακλή, οι "αιώνιοι" έκαναν τα πάντα για να τον αποκτήσουν. Τελικά, ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που με μια εξωπραγματική πρόταση τον έφερε στην Παιανία έναντι 3.000.000.000 δραχμών και παραχώρηση των Χαλκιά, Κουτσουρέ και Νασιόπουλου στον "γηραιό". Στην πρώτη προπόνηση στο "Απόστολος Νικολαΐδης" μαζεύτηκαν 20.000 φίλαθλοι για να τον δουν με την πράσινη φανέλα. Ντελίριο ενθουσιασμού για τον Κύπριο στράικερ, ο οποίος έμεινε στο "τριφύλλι" ως το καλοκαίρι του 2005, όταν ο Ολυμπιακός έκανε την κίνηση-ματ και τον έφερε στον Πειραιά. Στους "ερυθρόλευκους" έμεινε 3 χρόνια και κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα. Πάντως, οι εμφανίσεις του με την φανέλα του Ολυμπιακού δεν ήταν ανάλογες με αυτές που είχε στο στον αιώνιο αντίπαλο τα προηγούμενα χρόνια.

2015: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΠΙΝΟ

ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ 44ου ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ 44ου ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο τελευταίος που έκανε το δρομολόγιο αυτό πριν τον Σπύρο Ρισβάνη, είναι ο Στέφανος Καπίνο, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα στον Ολυμπιακό. Το 2007 εντάχθηκε στην ακαδημία του Παναθηναϊκού, όπου έγινε ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας Παίδων, ενώ την περίοδο 2008-09 κατέκτησε το πρωτάθλημα Κ-18 ως βασικός τερματοφύλακας της ομάδας ερασιτεχνών, στην οποία αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της περιόδου 2010-11, όταν και προβιβάστηκε στην επαγγελματική ομάδα. Έκανε το ντεμπούτο του σε αγώνα με τον Ατρόμητο (17/9/2011) ως αλλαγή του Ορέστη Καρνέζη. Με την αποχώρηση του τελευταίου το καλοκαίρι του 2013 καθιερώθηκε ως βασικός τερματοφύλακας την περίοδο 2013-14.

Στις 16 Ιουλίου του 2014 ανακοινώθηκε η μετεγγραφή του στη γερμανική Μάιντς. Έναν χρόνο αργότερα (15/7/2015), ανακοινώθηκε η μετακίνησή του στον Ολυμπιακό και είναι ο βασικός γκολκίπερ της ομάδας του Πειραιά. "Είμαι ευτυχισμένος που είμαι μέλος της οικογένειας του Ολυμπιακού. Όλοι μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτός ο σύλλογος για έναν αθλητή που έχει μεγαλώσει στον Πειραιά και τι σημαίνει γενικότερα για τον ελληνικό αθλητισμό", είχε τονίσει μεταξύ άλλων στις πρώτες του δηλώσεις μετά την υπογραφή του συμβολαίου του με τον Ολυμπιακό.

2017: ΣΠΥΡΟΣ ΡΙΣΒΑΝΗΣ

Η "πράσινη" 11άδα που πήγε στον Ολυμπιακό
INTIME SPORTS

Γεννημένος τον Γενάρη του 1994, ο Σπύρος Ρισβάνης πέρασε όλα τα νεανικά του χρόνια στην Παιανία και εκεί "μεγάλωσε" ποδοσφαιρικά από το 2005 ως το 2013, όταν και ανέβηκε στην πρώτη ομάδα του "τριφυλλιού". Το 2015 μετακόμισε στον Πανιώνιο, όπου είχε μια άκρως επιτυχημένη θητεία, αποτελώντας βασικό και αναντικατάστατο μέλος των "κυανέρυθρων". Ο Ολυμπιακός παρακολουθούσε την πορεία του και τον ενέταξε στο δυναμικό του, με τον ίδιο να τονίζει ότι πήγε στη μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας και θα δώσει το 100% των δυνατοτήτων του για να βοηθήσει τους Πειραιώτες να πετύχουν τους στόχους τους. Ο 23χρονος σέντερ μπακ υπέγραψε για τέσσερα χρόνια.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ