ΣΤΗΛΕΣ

Η φανταστική ιστορία του "χειρότερου σκιέρ του κόσμου" και οι ξεκαρδιστικές τούμπες του

Η φανταστική ιστορία του "χειρότερου σκιέρ του κόσμου" και οι ξεκαρδιστικές τούμπες του

Ο Αντριάν Σολάνο απέκτησε ακαριαία τον χαρακτηρισμό "χειρότερος σκιέρ του κόσμου". Η προσπάθειά του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όμως, κρύβει εκτός από αστεία βίντεο, μία εκπληκτική ιστορία ενός 22χρονου που δεν είχε δει ποτέ χιόνι.

Ονομάζεται Αντριάν Σολάνο, είναι από τη Βενεζουέλα και η σχέση του με το κρύο σχεδόν ανύπαρκτη. Το τροπικό κλίμα της χώρας και το δάσος του Αμαζονίου σχεδόν δεν... επιτρέπει στους κατοίκους να απολαύσουν καιρικά φαινόμενα όπως το χιόνι.

Μάγειρας στο επάγγελμα, αλλά αρκετά περιπετειώδης ως άνθρωπος, με συνέπεια οι τελευταίες ημέρες να τον βρουν στο Λάχτι της Φινλανδίας, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκι του 2017.

Για να φτάσει μέχρι την παγωμένη ευρωπαϊκή χώρα πέρασε έναν... Γολγοθά. Εκεί είδε για πρώτη φορά χιόνι στη ζωή του, εκεί πάτησε για πρώτη φορά σε πάγο, εκεί "γελοιοποιήθηκε" σε μία προσπάθεια γεμάτη πτώσεις, γλιστρήματα, αδυναμία ανάβασης.

Ο 22χρονος Σολάνο απέκτησε σε χρόνο μηδέν τον χαρακτηρισμό "χειρότερος σκιέρ του κόσμου". Και μπορεί όντως να είναι, ωστόσο δεν τον νοιάζει. "Το κομμάτι που απόλαυσα περισσότερο, δεν ήταν η πτώση, επειδή τώρα έχω ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για να σηκωθώ και να πετύχω τον στόχο μου".

Ποιος είναι αυτός; Να συνεχίσει το σκι στη Βενεζουέλα και να καταφέρει να προπονηθεί περισσότερο στο χιόνι, ώστε να εκπροσωπήσει την πατρίδα του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022.

Ο... ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ

Η απόσταση είναι μεγάλη με κάθε έννοια. Στο Μαρακάι όπου διαμένει, άρχισε να ασχολείται με το roller skiing πριν από έναν χρόνο, αφού είναι άνθρωπος "που του αρέσει να δοκιμάζει δύσκολα πράγματα", όπως εξήγησε σε τηλεφωνική συνέντευξη στους " New York Times". Υπό την καθοδήγηση του Σέσαρ Μπαένα, ενός Βενεζουελάνου σκιέρ cross country, κατάφερε να μάθει τα βασικά για το άθλημα, έστω κι αν οι προπονήσεις γίνονταν σε κατηφόρες με ροδάκια στα πόδια και όχι με πέδιλα του σκι σε χιονισμένες βουνοπλαγιές.

Ο Σολάνο έκανε προπόνηση πέντε ώρες κάθε Σάββατο και κάθε Κυριακή, με όνειρο να εκπροσωπήσει τη Βενεζουέλα σε κάποια διεθνή διοργάνωση. Συνεπαρμένος από την περίφημη ομάδα ελκήθρου της Τζαμάικα, δεν άφησε τη λεπτομέρεια του... χιονιού να τον καταβάλλει.

Εξάλλου, είχε προνοήσει να ταξιδέψει έναν μήνα νωρίτερα στη Σουηδία, ώστε να αποκτήσει την αίσθηση του χιονιού και να μάθει να ισορροπεί καλύτερα με τα πέδιλα.

Η φανταστική ιστορία του "χειρότερου σκιέρ του κόσμου" και οι ξεκαρδιστικές τούμπες του

Συγκέντρωσε όλες τις οικονομίες του και στις 19 Ιανουαρίου πήρε το αεροπλάνο για τη σκανδιναβική χώρα, με ανταπόκριση από το Παρίσι. Τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γαλλία έχουν αναγκάσει τις αρχές των αεροδρομίων να προχωρούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους κάθε φορά που κάτι τους φαίνεται περίεργο. Και το στόρι "σκιέρ από τη Βενεζουέλα" δεν ήταν πιστευτό σενάριο...

"Δεν πίστευαν ότι έκανα σκι στη Βενεζουέλα. Τους είπα ότι έκανα προπονήσεις με ρόδες. Είχα μόλις 28 ευρώ στην τσέπη και η αστυνομία με κατηγόρησε ότι προσπαθούσα να μεταναστεύσω, επειδή τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα στη χώρα μου. Έκαναν διάκριση εις βάρος μου εξαιτίας των ρούχων μου, του προσώπου και της εμφάνισής μου", υποστήριξε ο Σολάνο στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. "Του είπαν ότι το σκι δεν υπάρχει στη Βενεζουέλα", υπερθεμάτισε ο Μπαένα.

Αντί για το "Cool Runnings", ο Σολάνο πρωταγωνιστούσε σε μία σύγχρονη εκδοχή του "The Terminal". Εγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο του Παρισιού για πέντε ημέρες, κανείς δεν πίστευε ότι ήταν επαγγελματίας σκιέρ που ήθελε να ταξιδέψει στη Φινλανδία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διοργανώνεται κάθε δύο έτη.

Η φανταστική ιστορία του "χειρότερου σκιέρ του κόσμου" και οι ξεκαρδιστικές τούμπες του

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ

Αποφάσισε να γυρίσει πίσω στη Βενεζουέλα, αλλά το όνειρό του έμοιαζε να είχε διαγραφεί μονοκονδυλιά. Ακόμα κι όταν επενέβη η ίδια η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, δια μέσω της Υπουργού Εξωτερικών Ντέλσι Ροντρίγκες (σε tweet έγραψε "κατόπιν οδηγιών του προέδρου Μαδούρο, θα προβούμε σε σφοδρή διαμαρτυρία προς τη γαλλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση σε Βενεζουελάνο αθλητή"), ο Σολάνο δεν είχε τρόπο να προσπαθήσει ξανά, αφού δεν διέθετε χρήματα για νέο αεροπορικό εισιτήριο.

"Η προσδοκία μου ήταν να προπονηθώ και να τερματίσω σε καλή θέση στη διοργάνωση. Αλλά καταρρίφθηκε τη στιγμή που δεν μου επέτρεψαν να πάω στη Σουηδία", εξήγησε στη "New York Times".

Η περιπέτειά του είχε διαδοθεί μέχρι τη Φινλανδία και ένας γνωστός Φινλανδός που στο παρελθόν έχει εργαστεί ως τηλεοπτικός παρουσιαστής και αθλητικός ατζέντης, ο Αλέκσι Βαλαβουόρι, αποφάσισε να παρέμβει. "Αισθάνθηκα ότι κάποιος έπρεπε να αντιδράσει, επειδή η ιστορία ήταν τόσο άδικη. Κάποιος μέσα από φτωχές συνθήκες είχε ένα όνειρο, βρισκόταν ήδη στο Παρίσι, και το όνειρό του αφαιρέθηκε", δήλωσε.

Ο Βαλαβουόρι επικοινώνησε με τον Μπαένα την προηγούμενη Δευτέρα και αναζήτησαν τρόπο να βρεθούν χρήματα για τα αεροπορικά εισιτήρια και τη διαμονή του. Ο Σολάνο θα μπορούσε να πάρει μία από τις τελευταίες πτήσεις από τη Βενεζουέλα και να προλάβει το πρώτο αγώνισμα, που γινόταν το απόγευμα της Τετάρτης.

Απευθύνθηκαν στην ιστοσελίδα "GoFundMe" στις 17:00 της Δευτέρας, έστησαν τη σελίδα για τον Σολάνο και ο Βαλαβουόρι έκανε έκκληση στους 100.000 followers του στα social media, ζητώντας οικονομική βοήθεια. Μέσα σε τρεις ώρες είχαν συγκεντρωθεί τα 2.000 ευρώ για το κόμιστρο και ο Σολάνο επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο για Φινλανδία μέσω Μαδρίτης. Η καμπάνια είχε τόση επιτυχία, που έφτασε τον στόχο των 4.485 ευρώ, ενώ βρέθηκαν ακόμα τρεις χορηγοί για να βοηθήσουν με τα έξοδα του Σολάνο.

"Όταν έφτασε, έμοιαζε με έρωτας με την πρώτη ματιά για όλους. Μου είπε ότι δεν είχε δει ποτέ χιόνι", πρόσθεσε ο Βαλαβουόρι. "Ο Αλέκσι ήταν σαν φύλακας άγγελος", πρόσθεσε ο Σολάνο, ο οποίος δώδεκα ώρες μετά από την προσγείωση, καλούταν να αγωνιστεί ως κανονικός σκιέρ για πρώτη φορά στη ζωή του.

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΓΕΛΙΟ

Όταν περνούσε πρώτος και με διάπλατο χαμόγελο την πύλη για την έναρξη των προκριματικών του αγωνίσματος των 15 χιλιομέτρων, στα οποία ειρήσθω εν παρόδω ο Απόστολος Αγγελής προκρίθηκε με τον 10ο καλύτερο χρόνο και ο Γιώργος Νάκας έμεινε 25ος, η απειρία ήταν πρόδηλη.

Φορώντας τη φανέλα με το νούμερο 1, γλίστρησε προς τα πίσω από το πρώτο δευτερόλεπτο. Ισορρόπησε κι ενώ άρχισε να παίρνει φόρα κανονικά, έδειξε από την πρώτη ανηφόρα ότι όσα είχε μάθει φορώντας rollers, δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματική αγωνιστική πορεία στο χιόνι.

Έχανε διαρκώς την ισορροπία του, δεν μπορούσε καν να σηκωθεί άμεσα και να συνεχίσει, δεν έβρισκε φόρα και είχε πρόβλημα ακόμα και στο περπάτημα στις ανηφόρες. Κάποια στιγμή, έσπασε το ένα μπατόν και χρειάστηκε να το αντικαταστήσει. Η προσπάθειά του είχε καταστραφεί, το ηθικό του όχι.

Η φανταστική ιστορία του "χειρότερου σκιέρ του κόσμου" και οι ξεκαρδιστικές τούμπες του
Η φανταστική ιστορία του "χειρότερου σκιέρ του κόσμου" και οι ξεκαρδιστικές τούμπες του
Η φανταστική ιστορία του "χειρότερου σκιέρ του κόσμου" και οι ξεκαρδιστικές τούμπες του
Η φανταστική ιστορία του "χειρότερου σκιέρ του κόσμου" και οι ξεκαρδιστικές τούμπες του
Η φανταστική ιστορία του "χειρότερου σκιέρ του κόσμου" και οι ξεκαρδιστικές τούμπες του

"Το πιο δύσκολο πράγμα ήταν η ανάβαση. Απαιτούσε πολύ ενέργεια και ήταν εξαντλητική. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό και καινούργιο για μένα. Αλλά είμαι πολύ τολμηρός άνθρωπος", σημείωσε.

Για το πρώτο σκέλος της διαδρομής, μία απόσταση 3,5 χιλιομέτρων, χρειάστηκε 39 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα. Αυτός πάνω κάτω είναι ο χρόνος που χρειάστηκαν οι χειρότεροι από τους συμμετέχοντες για να διανύσουν και τα 15 χιλιόμετρα του αγωνίσματος.

Αποσύρθηκε από τη συνέχεια του event, ωστόσο η επιθυμία του να βιώσει τη χαρά του τερματισμού ήταν τέτοια, που έλαβε μέρος στον προκριματικό του σπριντ 1,6 χιλιομέτρου. Ολοκλήρωσε τον αγώνα τελευταίος μεταξύ 156 σκιέρ που έφτασαν μέχρι τον τερματισμό, με χρόνο 13:49.33 και πάνω από 10 λεπτά διαφορά από τον πρωτοπόρο Σεργκέι Ουστιουγκόβ. Προτελευταίος ένας άλλος Βενεζουελάνος, ο Ντονάτο Αγκοστινέλι, με χρόνο 8:38.04, ενώ ο Σέσαρ Μπανέα κατέλαβε την 148η θέση με χρόνο 5:15.33 και ο αδερφός του Μπερνάρντο ήρθε 151ος με 5:43.89.

"Παρότι δεν γνωρίζω από χιόνι και δεν είχα την ευκαιρία να προπονηθώ εδώ, έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου. Οι καλύτεροι πέφτουν όπως εγώ, σηκώνονται και συνεχίζουν να παλεύουν. Δεν θα ήμουν η εξαίρεση", σχολίασε στο instagram μετά από το τέλος του αγώνα.

"Ντροπιαστικό", του έγραψε ένας φίλαθλος στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι βρέθηκε στο Λάχτι λόγω χορηγίας από την κυβέρνηση της πατρίδας του. "Φίλε μου, ορκίζομαι ότι δεν είμαι εδώ λόγω της κυβέρνησης. Έφτασα επειδή οι άνθρωποι άκουσαν την ιστορία μου και με υποστήριξαν", αποκρίθηκε.

"Έχουμε μία κουλτούρα επιτυχίας που επιτάσσει ο αθλητισμός να είναι σπουδαίος, μόνο όταν νικάς. Θέλω να το αποτινάξω αυτό. Κάποιες φορές κερδίζεις, κάποιες χάνεις. Όμως υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα στον αθλητισμό. Οι ιστορίες έχουν σημασία", πρόσθεσε ο Βαλαβουόρι.

Η φανταστική ιστορία του "χειρότερου σκιέρ του κόσμου" και οι ξεκαρδιστικές τούμπες του
Η φανταστική ιστορία του "χειρότερου σκιέρ του κόσμου" και οι ξεκαρδιστικές τούμπες του
Η φανταστική ιστορία του "χειρότερου σκιέρ του κόσμου" και οι ξεκαρδιστικές τούμπες του

Την Παρασκευή, ο Σολάνο ανακοίνωσε την επιθυμία του να "αποζημιώσει" τους Φινλανδούς για τη στήριξη που είχε, προσπαθώντας να αξιοποιήσει τη φήμη που απέκτησε και να βγάλει χρήματα για τις ακαδημίες σκι στη Φινλανδία. Είτε το καταφέρει είτε όχι, θα υπάρχει πάντα αυτό το οκτάλεπτο βίντεο στο οποίοι κάποιοι βλέπουν έναν άτεχνο σκιέρ να τρώει τούμπες κι άλλοι έναν επίμονο αθλητή να αντιμάχεται τις αγωνιστικές κακουχίες και επί οκτώ λεπτά να βγαίνει νικητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ