ΣΤΗΛΕΣ

Η αστραπή που φώτισε τον δρόμο...

Η αστραπή που φώτισε τον δρόμο...

Το Sport24.gr κάνει μια αναδρομή στη ζωή και στα επιτεύγματα του Γιουσέιν Μπολτ που εμφανίστηκε ακριβώς όταν ο στίβος τον χρειαζόταν. (VIDEOS)

Τον έχουν αποκαλέσει θαύμα της φύσης, άνθρωπο αστραπή, αλλά ακόμα και αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι λίγοι για να περιγράψουν τα όσα έχει καταφέρει. Ο Γιουσέιν Μπολτ είναι πολλούς το τέλειο δείγμα αθλητή και τον θεωρούν ικανό για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα...

Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να ξετυλήξουμε το κουβάρι της διαδρομής του από την Τζαμάικα μέχρι την κορυφή του κόσμου.

Να είναι καλά ο άνθρωπος....

Ο Μπολτ γεννήθηκε στο Σέργουντ της Τζαμάικα και από μικρός έδειξε ότι είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό.

Ξεκίνησε να ασχολείται αρχικά με το ποδόσφαιρο και το κρίκετ παίζοντας στους δρόμους μαζί με τον αδερφό του, Σαντίκι. Όταν πήγε στο Γυμνάσιο συνέχισε να ασχολείται με τα συγκεκριμένα αθλήματα μέχρι την ηλικά των 14 ετών.

Τότε ο προπονητής της ομάδας κρίκετ του σχολείου παρατήρησε την μεγάλη ταχύτητα του Μπολτ και του πρότεινε να ασχοληθεί με τον στίβο. Ο παλιός δρομέας Πάμπλο ΜακΝέιλ και ο Ντουέιν Τζάρετ ήταν εκείνοι που ανέλαβαν να τον προπονήσουν και κάπως έτσι ξεκίνησε τη μεγάλη καριέρα του....

Οι πρώτες λάμψεις...

Η αστραπή που φώτισε τον δρόμο...

Σε ηλικία 15 ετών ο Μπολτ άρχισε να δίνει τους πρώτους του αγώνες. Τα πρώτα μετάλλια και οι προσωπικές διακρίσεις σε τοπικό επίπεδο άρχισαν να έρχονται αμέσως.

Το 2001 συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας. Μπορεί να πήγε με τον τίτλο του φαβορί, αλλά δεν κατάφερε να περάσει ούτε στον τελικό.

Την επόμενη περίοδο συνέχισε να πρωταγωνιστεί στις τοπικές διοργανώσεις και του δόθηκε η ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Τζαμάικα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων το οποίο έγινε στο Κινγκστον.

Εκεί ο Μπολτ επιβεβαίωσε τις προσδοκίες και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και έγινε ο νεαρότερος αθλητής που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Ένα χρόνο αργότερα επανέλαβε τον θρίαμβό του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων αυτή τη φορά με τον Μάικλ Τζόνσον να μιλά με τα καλύτερα λόγια για εκείνον.

Η αστραπή που φώτισε τον δρόμο...

Η αποτυχία στην Αθήνα και η αλλαγή προπονητή

Κάπως έτσι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για τον Μπολτ ώστε να πρωταγωνιστήσει σε μια ολυμπιάδα.

Το 2004 ήρθε με την ομάδα της Τζαμάικα στην Αθήνα για του Ολυμπιακούς έχοντας μάλιστα υψηλές βλέψεις. Για μία ακόμα φορά όμως δεν τα κατάφερε. Ένας τραυματισμός του στέρησε έναν καλό χρόνο και αποκλείστηκε από τον πρώτο προκριματικό γύρο.

Τότε ήταν που ο Μπολτ θα καλούνταν να πάρει τις πιο σοβαρές αποφάσεις της καριέρας του. Παρά την αποτυχία του στους Ολυμπιακούς αρκετά Πανεπιστήμια από την Αμερική του πρόσφεραν υποτροφίες, ωστόσο εκείνος παρέμεινε στην Τζαμάικα.

Ένα χρόνο αργότερα συμφώνησε με τον Γκλεν Μιλς ο οποίος ανέλαβε να τον προπονεί. Για πολλούς τότε ο Μπολτ έπαψε να ασχολείται ερασιτεχνικά με τον στίβο και αποφάσισε να γίνει επαγγελματίας.

Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Ελσίνκι η τύχη γύρισε και πάλι την πλάτη της σε εκείνον. Παρά το γεγονός ότι προκρίθηκε στον πρώτο γύρο στη συνέχεια τραυματίστηκε και αποκλείστηκε από τη συνέχεια.

Η Ελλάδα που τον σημάδεψε....

Η αστραπή που φώτισε τον δρόμο...
INTIME SPORTS

Μπορεί η πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μας να μην του έμεινε με τις καλύτερες αναμνήσεις, ωστόσο οι επόμενες ήταν σαφέστατα καλύτερες.

Το 2006 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της IAAF που έγινε στο ΟΑΚΑ ο Μπολτ ανέβηκε για πρώτη φορά στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στην κατηγορία των ανδρών τερματίζοντας με χρόνο 19.96 στα 200μ.

Τότε άρχισε να σκέφτεται τη συμμετοχή του στα 100μ. Κατι με το οποίο διαφωνούσε ο προπονητής του. Οι δύο τους αποφάσισαν να δηλώσουν συμμετοχή στα 23α Βαρδινογιάννεια. Έτσι, στο Ρέθυμνο ο Μπολτ έτρεξε για πρώτη φορά σε επίπεδο ανδρών στα 100μ και με χρόνο 10.03 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Άστραψε όταν έπρεπε

Κάπου εκεί ξεκινούν και οι αστραπές που έκαναν τα μετάλλια να τρέχουν προς... Τζαμάικα. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οσάκα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 200μ. και βοήθησε ώστε να σπάσει η χώρα του το εθνικό ρεκόρ στα 4Χ100.

Σύμφωνα με όσους τον γνωρίζουν έκτοτε ο Μπολτ αποφάσισε να πάρει ακόμα πιο σοβαρά αυτό που έκανε και τα αποτελέσματα ήταν τρομακτικά. Στην πέμπτη κούρσα της ζωής του στα 100 μέτρα ο Μπολτ κάνει παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 9.72.

Μετά από αυτό το ρεκόρ αφοσιώθηκε στα 200 μέτρα όπου και εκεί φρόντισε να σπάσει το εθνικό ρεκόρ της χώρας του και έστειλε τα μηνύματα του ενόψει Πεκίνο. Εκεί πέρασε περπατώντας στα προκριματικά των 100μ. και στον τελικό παρότι και πάλι περπάτησε έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 9.69.

Στα 200μ. έκανε και εκεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 19.30 παρά το γεγονός ότι είχε κόντρα άνεμο για να κλείσει ο θρίαμβος του με τη σκυταλοδρομία 4Χ100.

Τα χρόνια της κυριαρχίας

Έκτοτε ακολούθησαν τα χρόνια της κυριαρχίας του τα οποία συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Το Παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα έχει κατέβει στο 9.58 από το Παγκόσμιο του Βερολίνου το 2009. Το ίδιο και αυτό στα 200 μέτρα όπου στην ίδια διοργάνωση ο Μπολτ σταμάτησε τα χρονόμετρα στα 19.19.

Με εξαίρεση τον αποκλεισμό του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2011 λόγω άκυρης εκκίνησης όπου αλλού έχει κατέβει να αγωνιστεί το χρυσό μετάλλιο τον περίμενε στον τερματισμό. Ο Μπολτ πλέον είναι ο απόλυτος ήρωας του στίβου και κανένας δεν μοιάζει ικανός να τον σταματήσει.

Μέχρι που μπορεί να φτάσει κανένας δεν ξέρει και είναι δύσκολο να βάλει κάποιος το χέρι του στη φωτιά.

Η επιστημονική εξήγηση του φαινομένου....

Οι επιστήμονες πάντως προσπάθησαν να δώσουν μια εξήγηση. Μπορεί το σώμα του να μην είναι το συνηθισμένο για έναν σπρίντερ, η αστείρευτη δύναμη του όμως τον κάνει να ξεχωρίζει.

Οι δρομείς με τα σωματικά του προσόντα υπερτερούν συνήθως στο μεσαίο κομμάτι της διαδρομής όπου εκμεταλλεύονται τον μεγάλο διασκελισμό τους. Αυτό που κάνει τον Μπολτ να ξεχωρίζει είναι πως έχει την δύναμη να διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό μέχρι το τέλος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που έχουν κληθεί να αναλύσουν το φαινόμενο “Μπολτ” αυτό οφείλεται στην απίστευτη ισορροπία που έχει το σώμα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ