ΣΤΗΛΕΣ

Η αρχή του "εφιάλτη" στο Μουντιάλ των ΗΠΑ

Η αρχή του "εφιάλτη" στο Μουντιάλ των ΗΠΑ
INTIME SPORTS

Στις 21 Ιουνίου 1994 η Εθνική ομάδα έδινε τον πρώτο αγώνα της ιστορίας της σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Αντίπαλος η Αργεντινή που την φιλοδώρησε με τέσσερα γκολ. Ήταν το ξεκίνημα ενός εφιαλτικού Μουντιάλ και το Sport24.gr θυμίζει (VIDEOS).

Ο τρόπος που διαχειρίστηκε όλη την διοργάνωση, ήταν λάθος από την αρχή ως το τέλος. Παιδαριώδη λάθη που τα πλήρωσε με... τόκο στο χορτάρι, εκεί που δίνονται οι πραγματικές "απαντήσεις" στο ποδόσφαιρο. Πήγε ξυπόλητη στ' αγκάθια, άπειρη και ανίδεη για ό,τι είχε να κάνει με την συμμετοχή σε μια τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Άλλωστε, πρωτάρα ήταν και δεν ήξερε (δε ρώταγε;).

Ένα ταξίδι που κράτησε συνολικά πάνω από δυο μήνες. Ένα συνεχές πανηγύρι, δεξιώσεις επί δεξιώσεων, πάρτι χορηγών, τραπέζια με τους Έλληνες ομογενείς και κάπου κάπου... προπόνηση. Ναι, σε δεύτερη μοίρα είχε φτάσει να είναι η αγωνιστική και πνευματική προετοιμασία για τα ματς του τετάρτου ομίλου απέναντι σε Αργεντινή, Βουλγαρία και Νιγηρία.

Το ημερολόγιο έλεγε 21 Ιουνίου 1994 και η Εθνική ομάδα πατούσε τον αγωνιστικό χώρο του "Foxboro Stadium" στην Βοστώνη, προκειμένου να αντιμετωπίσει την Αργεντινή του Μαραντόνα, του Μπατιστούτα, του Ρεδόνδο, του Σιμεόνε και των άλλων σπουδαίων άσων της "αλμπιτσελέστε". Για πρώτη φορά στην ιστορία της η "γαλανόλευκη" θα έπαιζε σε αγώνα ενός Μουντιάλ, μοναδικές στιγμές για όλους τους Έλληνες.

Η αρχή του "εφιάλτη" στο Μουντιάλ των ΗΠΑ
INTIME SPORTS

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βίωσε έναν εφιάλτη σε εκείνο το ματς, αλλά και στα δυο επόμενα με τους Βούλγαρους και τους Νιγηριανούς, δεχόμενο συνολικά δέκα γκολ, το επονομαζόμενο... 4-4-2. Η τελευταία θέση σε όλο το Μουντιάλ ήταν μάλλον φυσιολογική. Είπαμε, η παρουσία στις ΗΠΑ είχε όλα τ' άλλα εκτός από σωστή προετοιμασία για τρεις μάχες κόντρα σε ισχυρές εθνικές ομάδες.

Κόντρα σε αυτή του Άλφιο Μπασίλε, το τελικό 4-0 ήρθε αβίαστα και ακούραστα. Με το... καλημέρα του αγώνα, ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα άνοιξε το σκορ για την Αργεντινή. Έγινε κάτοχος της μπάλας, πλάσαρε με το δεξί τον Μήνου και μόλις στο 2ο λεπτό το 1-0 ήταν γεγονός. Στο 45ο λεπτό, ο ίδιος παίκτης με δυνατό σουτ από το ύψος της περιοχής διπλασίασε τα προσωπικά του τέρματα και της ομάδας του. Πλέον, η Εθνική ήταν στο καναβάτσο...

Η αρχή του "εφιάλτη" στο Μουντιάλ των ΗΠΑ
INTIME SPORTS

Στο 60', ήταν η σειρά του Μαραντόνα να σκοράρει με δυνατό αριστερό σουτ και αφού πρώτα... κρύφτηκε η μπάλα μέσα σε λίγα μέτρα. Ο Ντιεγκίτο έτρεξε προς την κάμερα και πανηγύρισε έξαλλα, κινώντας τις υποψίες των ανθρώπων της FIFA ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Αργότερα αποδείχθηκαν αληθείς, καθώς βρέθηκε θετικός σε εφεδρίνη και αποβλήθηκε από τη διοργάνωση. Ήταν το τελευταίο του γκολ σε τελική φάση Μουντιάλ.

Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο 89' από την άσπρη βούλα του πέναλτι ξανά με τον Μπατιστούτα. Ο επιθετικός της Φιορεντίνα εκτέλεσε τον Μήνου από τα 11 μέτρα με "βολίδα", έκανε χατ-τρικ και το 4-0 ήταν γεγονός. Η Εθνική ξεκίνησε με συντριβή τις υποχρεώσεις της, αλλά δυστυχώς δεν μπήκε... φρένο στην συνέχεια. Τα ίδια συνέβησαν με την Βουλγαρία και με τους Αφρικανούς μπήκε απλά το κερασάκι στην (πικρή) τούρτα.

21 Ιουνίου 1994: "Foxboro Stadium" (Βοστώνη), 54456 θεατές

Αργεντινή-Ελλάδα 4-0: (2', 45', 89' πεν. Μπατιστούτα, 60' Μαραντόνα)

Διαιτητής: Αρτούρο Άντζελες (ΗΠΑ)

Αργεντινή (Άλφιο Μπασίλε): Λουίς Ίσλας, Χοσέ Τσαμότ, Ρομπέρτο Σενσίνι, Φερνάντο Ρεδόνδο, Όσκαρ Ρουτζέρι, Κλαούντιο Κανίγια, Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, Ντιέγο Μαραντόνα (83' Αριέλ Ορτέγα), Φερνάντο Κάσερες, Ντιέγο Σιμεόνε, Αμπέλ Μπάλμπο (80' Αλεχάνδρο Μανκούσο).

Ελλάδα (Αλκέτας Παναγούλιας): Αντώνης Μήνου, Στράτος Αποστολάκης, Θανάσης Κολιτσιδάκης, Στέλιος Μανωλάς, Γιάννης Καλιτζάκης, Γιώτης Τσαλουχίδης, Δημήτρης Σαραβάκος, Νίκος Νιόπλιας, Νίκος Μαχλάς (59' Τάσος Μητρόπουλος), Νίκος Τσιαντάκης (45' Σπύρος Μαραγκός), Σάββας Κωφίδης.

Θυμηθείτε τι έγινε σε εκείνο το ματς:

Το ντοκιμαντέρ του BBC για όλο το ταξίδι της Εθνικής στις ΗΠΑ το 1994:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ