ΣΤΗΛΕΣ

Φρανσίς Κονέ: Ο ποδοσφαιριστής που έχει σώσει τέσσερις ζωές

Φρανσίς Κονέ: Ο ποδοσφαιριστής που έχει σώσει τέσσερις ζωές

Ο ποδοσφαιριστής της Σλοβάτσκο, Φρανσίς Κονέ, έχει σώσει τέσσερις ζωές σε οκτώ χρόνια καριέρας! Που και πως έλαβαν χώρα τα περιστατικά, ο λόγος που θεωρεί υποχρέωσή του να παρεμβαίνει και ο δύσβατος δρόμος του προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Οκτώ χρόνια καριέρας. Τέσσερις σωτήριες παρεμβάσεις σε τραυματισμούς συναδέλφων του. Παρεμβάσεις (κυριολεκτικά) ζωτικής σημασίας. Αυτός είναι ο παίκτης της τσέχικης Σλοβάτσκο, Φρανσίς Κονέ. Το σκεπτικό του; “Ποτέ μην φεύγεις, αν κάτι κακό συμβαίνει”, όπως τόνισε πρόσφατα στην " Guardian".

Το τελευταίο περιστατικό είναι λίαν πρόσφατο. Προ 14 ημερών, η ομάδα του αντιμετώπιζε την Μποέμιανς 1905 στο στάδιο Ντόλιτσεκ της Πράγας. Το ματς βρισκόταν στο 0-0 και λίγο μετά το ημίωρο, μια μπαλιά ανάγκασε τον τερματοφύλακα, Μάρτιν Μπέρκοβετς, να βγει για να προλάβει τον επερχόμενο Κονέ. Τότε, αμυντικός και τερματοφύλακας συγκρούστηκαν με εξαιρετικά άσχημο τρόπο και ο Κονέ ανέλαβε δράση.

“Είδα τον αμυντικό να κινείται, οπότε δεν ήμουν ανήσυχος για εκείνον. Αλλά ο τερματοφύλακας ήταν ακόμα ξαπλωμένος μπρούμυτα και μπορούσα να δω το λευκό των ματιών του”, είπε αρχικά στη σοκαριστική εξομολόγησή του, για να συμπληρώσει:

“Ήταν είτε αναίσθητος είτε ακόμη χειρότερα. Οπότε έβαλα το ένα πόδι μου πάνω στο στήθος του για να κρατήσω το αριστερό χέρι του σφιχτά και προσπάθησα να βάλω τα δάχτυλά μου μέσα στο στόμα του. Το σαγόνι του ήταν σφιχτό, αλλά έπρεπε να βεβαιωθώ ότι δεν είχε καταπιεί τη γλώσσα του”.

Κατέληξε στο ότι “χώρισα τα δόντια του και τράβηξα τη γλώσσα του πίσω. Σε κάποιο σημείο με δάγκωσε, αλλά δεν έχει σημασία. Όλα είχαν τελειώσει σε μερικά δευτερόλεπτα και όταν ο τερματοφύλακας προσπάθησε να πει κάτι, ήξερα ότι θα ήταν καλά. Κάτι κακό θα μπορούσε να έχει συμβεί, κάτι τρομερό. Θα μπορούσε να έχει πεθάνει, αλλά ήξερα τι να κάνω”.

Φρανσίς Κονέ: Ο ποδοσφαιριστής που έχει σώσει τέσσερις ζωές

Μέχρι εκείνο το σημείο του αγώνα, υπήρχε μερίδα οπαδών η οποία χλεύαζε με ρατσιστικό τρόπο τον Κονέ. Μετά από αυτό, άπαντες τον χειροκρότησαν, ενώ μέλος του ιατρικού τιμ της Μποέμιανς χαρακτήρισε την ενέργειά του "καθοριστική". Ο Τογκολέζος (ιβοριανικής καταγωγής) δεν έδρασε στην τύχη, αλλά με βάση τη γνώση και τη συνειδητοποίηση του τι ακριβώς είχε συμβεί στον συνάδελφό του, κάτι που έχει τη σημασία του.

Ο Μπέρκοβετς ευχαρίστησε τον Κονέ την επόμενη μέρα, ενώ σε δηλώσεις του τον κάλεσε σε ευχαριστήριο δείπνο, την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί την Πράγα.

ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Το πρώτο συνέβη στην Ταϊλάνδη, όπου βρέθηκε στο 18ο έτος ζωής του, αναζητώντας ποδοσφαιρικές ευκαιρίες. Κατά τη διάρκεια μιας άσκησης στο γυμναστήριο, ένας συμπαίκτης του κατέρρευσε μετά από χτύπημα στο κεφάλι και ο Κονέ έδρασε άμεσα, τραβώντας έξω τη γλώσσα του και σώζοντας για πρώτη φορά μια ζωή.

Φρανσίς Κονέ: Ο ποδοσφαιριστής που έχει σώσει τέσσερις ζωές

Το δεύτερο συνέβη την ώρα ενός φιλικού αγώνα στο Τόγκο, όπως αποκάλυψε ο ίδιος. Η φάση ήταν παρόμοια με το πρόσφατο περιστατικό στην Τσεχία, αφού τερματοφύλακας και παίκτης συγκρούστηκαν κεφάλι με κεφάλι. Η παρέμβαση του Κονέ ήταν το ίδιο καταλυτική. Μάλιστα, ο 26χρονος υποστήριξε ότι αυτή ήταν και η πιο δύσκολη προσπάθειά του, καθώς “το σώμα του είχε χαλαρώσει πλήρως. Ήταν τελείως αναίσθητος. Όλοι ήρθαν να με βοηθήσουν, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών. Τον κρατούσαν, ενώ εγώ τράβαγα τη γλώσσα του".

Το τρίτο έλαβε χώρα επίσης στην Αφρική, μόλις δύο χρόνια πριν. “Είναι παράξενο. Όταν συνέβη για πρώτη φορά, δεν το είπα στη μητέρα μου, επειδή δεν ήθελα να την τρομάξω. Τη δεύτερη φορά της το είπα και με προειδοποίησε ότι θα συνέχιζε να συμβαίνει, και ότι έπρεπε να προσέχω. Πάντα πρέπει να είσαι προσεκτικός. Ποτέ μην φεύγεις όταν κάτι κακό συμβαίνει μέσα στο γήπεδο. Όταν συνέβη την τρίτη φορά, η μητέρα μου είπε 'στα έλεγα εγώ...'”.

Φρανσίς Κονέ: Ο ποδοσφαιριστής που έχει σώσει τέσσερις ζωές

Οι σπουδαίες ενέργειες του Κονέ έχουν δημιουργήσει ένα μικρό... πρόβλημα στη μητέρα του και γενικότερα στην οικογένειά του, η οποία κατοικεί στην Ακτή Ελεφαντοστού, αφού δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει στους δρόμους επειδή όλη η πόλη συζητά για την αξιέπαινη πράξη του Φρανσίς! Το μόνο σίγουρο είναι ότι αισθάνονται περήφανοι για εκείνον.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ, ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ, Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Όπως πολλοί Αφρικανοί, έτσι κι εκείνος, συνάντησε πάμπολλες -κυρίως οικονομικές- δυσκολίες στην πορεία του προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Κατά την παιδική του ηλικία είχε βρεθεί να ψαρεύει καβούρια και να πλένει αυτοκίνητα, στην προσπάθειά του να αγοράσει ποδοσφαιρικά παπούτσια και να αρχίσει να ακολουθεί το όνειρό του.

Έπειτα, βήμα - βήμα και σημειώνοντας περάσματα από Ταϊλάνδη, Πορτογαλία, Ομάν, Ουγγαρία, έφτασε να γίνει επαγγελματίας και να αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της Τσεχίας. Είδωλο του αποτελεί ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, του οποίου τα βήματα ευελπιστεί να ακολουθήσει μία μέρα, με μια μεταγραφή στην Premier League.

Φρανσίς Κονέ: Ο ποδοσφαιριστής που έχει σώσει τέσσερις ζωές

Αναφορικά με την διαμονή του στην Τσεχία, τονίζει πως δεν αντιμετωπίζει και τις καλύτερες συνθήκες... “Όταν είσαι Αφρικανός, ένας μαύρος, και παίζεις σε μια χώρα όπως αυτή, δεν είναι όπως το να παίζεις στη Γαλλία ή στο Βέλγιο. Τα πράγματα βελτιώνονται, όμως ακόμα δεν είναι αρκετά καλά, και γι' αυτό υπάρχει ρατσισμός.

Όταν είμαι στο γήπεδο προσπαθώ να μη δίνω προσοχή, αλλά είναι δύσκολο. Ο ρατσισμός με αρρωσταίνει. Είναι εξοντωτικό για εμάς, ως Αφρικανοί παίκτες, να ακούμε να μας φωνάζουν μαϊμούδες και μαύρους. Ίσως αυτό που συνέβη να βοηθήσει λίγο. Είχα μηνύματα από μερικούς φίλους της Μποέμιαν, στα οποία που ζητούσαν συγγνώμη (σ.σ. για τις ρατσιστικές επιθέσεις προτού σώσει τον τερματοφύλακά της ομάδας τους) .

Τα τοπικά Μέσα αναφέρουν επίσης ότι οι οπαδοί οι οποίοι χλεύαζαν με απαράδεκτο τρόπο τον Κονέ, κατέληξαν να τραγουδούν το όνομά του. Εξυπακούεται πως η μεγαλύτερη συνεισφορά του Αφρικανού αφορά τη ζωή που έσωσε δύο Σάββατα πριν. Ωστόσο, αν καταφέρει να ωθήσει μια μερίδα ανθρώπων να αναθεωρήσει ως προς τέτοιου είδους νοοτροπίες, η ενέργειά του θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αξία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ