ΣΤΗΛΕΣ

"Fatty Foulke": Ο τερματοφύλακας που ζύγιζε 154 κιλά

"Fatty Foulke": Ο τερματοφύλακας που ζύγιζε 154 κιλά

Το στιγμιότυπο με τον υπέρβαρο γκολκίπερ της Σάτον, Γουέιν Σο, να τρώει την ώρα του αγώνα με την Άρσεναλ, έχει γίνει viral. Ποιος όμως ήταν ο πιο χοντρός τερματοφύλακας στην ιστορία του ποδοσφαίρου; Το Sport24.gr παρουσιάζει την ιστορία του γίγαντα, Γουίλιαμ Φούλκε.

Ασχολείται ακόμα με το ποδόσφαιρο γιατί το γουστάρει. Στα 45 του χρόνια και με αυτόν τον σωματότυπο προφανώς και δεν έχει βλέψεις για κάτι παραπάνω. Θέλει απλά να περνάει καλά και να απολαμβάνει αυτό που κάνει. Σε βαθμό μάλιστα να δίνει η ομάδα του τον μεγαλύτερο αγώνα της ιστορίας της απέναντι στην Άρσεναλ και εκείνος να... τρώει την ώρα του παιχνιδιού. Γιατί απλά μπορεί.

Το στιγμιότυπο με τον υπέρβαρο γκολκίπερ της Σάτον, Γουέιν Σο, να τρώει την ώρα του αγώνα με την Άρσεναλ, έχει γίνει viral και δικαίως. Δεν είναι και το πλέον συνηθισμένο για έναν αθλητή να έχει όρεξη για φαγητό την ώρα του ματς και ας κάθεται στον πάγκο. Για τον Σο όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά και η εικόνα να μασουλάει ένα σάντουιτς τον έχει κάνει έναν από τους πιο γνωστούς τερματοφύλακες στον πλανήτη.

Κάτι η ηλικία του, κάτι τα (πολλά) περιττά κιλά του, κάτι το ότι αγωνίζεται σε μια ερασιτεχνική ομάδα που έφτασε να παίζει με τους "κανονιέρηδες", έχουν δημιουργήσει ντόρο γύρω από το όνομά του. Είναι όμως ο πιο βαρύς τερματοφύλακας που έχει υπάρξει στο ποδόσφαιρο; Έχουμε ξαναδεί γκολκίπερ με τέτοια σωματοδομή, ο οποίος μάλιστα να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο; Η απάντηση είναι ναι και έρχεται από πολύ παλιά.

Το Sport24.gr παρουσιάζει την ζωή του θρυλικού Γουίλιαμ Φούλκε. Ενός πραγματικού γίγαντα με ύψος 1 μέτρο και 93 εκατοστά, ο οποίος ζύγιζε πάνω από 150 κιλά. Είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο πιο παχύς ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε ποτέ σε επαγγελματικό πρωτάθλημα και έλαμψε στα πρώτα χρόνια του αθλήματος, στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του επόμενου. Μια μορφή που έγραψε την δική της ιστορία στο δημοφιλέστερο άθλημα του κόσμου.

"Fatty Foulke": Ο τερματοφύλακας που ζύγιζε 154 κιλά

Γεννημένος στο Ντόουλι της Μ. Βρετανίας στις 12 Απριλίου 1874 (σημειολογικά, ήταν 38 ετών όταν έγινε το ναυάγιο του Τιτανικού στις 12/4/1912), έμεινε στην ιστορία ως "Fatty Foulke" (σ.σ χοντρούλης Φούλκε) και ως "Colossus" (σ.σ Κολοσσός). Με το ποδόσφαιρο άρχισε να έχει επαφή, παίζοντας για την ομάδα των εργατών την περίοδο που έπιασε δουλειά ως ανθρακωρύχος μετά το σχολείο. Γρήγορα ξεχώρισε και δεν άργησε να έρθει η μετεγγραφή του στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ σε ηλικία 20 ετών το 1894 έναντι 20 λιρών.

Στην πρώτη του σεζόν στην ομάδα έπαιξε στα 29 από τα 30 ματς και το όνομά του άρχισε να γίνεται γνωστό. Στο ξεκίνημά του δεν είχε αυτά τα κιλά, αλλά σιγά σιγά άρχισε να παχαίνει επικίνδυνα. Τότε ήταν που ο Τύπος ασχολήθηκε επισταμένως με τον τεράστιο τερματοφύλακα που... κάλυπτε όλο το τέρμα και παρά τα κιλά του είχε καλά ρεφλέξ. Έπαιρνε καλά λεφτά για την εποχή εκείνη, πολύ πάνω από το μέσο όρο ενός απλού εργάτη, γι' αυτό και αποφάσισε να επενδύσει στο ποδόσφαιρο.

Στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ έμεινε ως το 1905 και είναι μια από τις θρυλικότερες μορφές της. Τη σεζόν 1896-1897 η Σέφιλντ ήταν δεύτερη πίσω από την Άστον Βίλα και είχε την καλύτερη άμυνα, έχοντας δεχτεί μόλις 29 τέρματα. Σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό οφειλόταν στον Φούλκε. Στο εντός έδρας παιχνίδι με τους "χωριάτες", σε μια φάση κατέβασε τη μπάλα μέχρι τη μεσαία γραμμή. Ναι, είχε και θράσος.

"Fatty Foulke": Ο τερματοφύλακας που ζύγιζε 154 κιλά

Το 1897 χρίστηκε και μια φορά διεθνή με την εθνική Αγγλίας σε ένα 4-0 απέναντι στην Ουαλία και το ότι δεν έπαιζε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των "λιονταριών", ήταν γιατί είχε κόντρα με την αγγλική Ομοσπονδία. Η εφημερίδα "Sheffield Daily Telegraph" έγραφε ότι είναι κρίμα που ο Φούλκε δεν μπορεί να ξεπεράσει τη συνήθειά του να ρίχνει το δοκάρι και η FA προτιμούσε κάποιον που σέβεται τους κανόνες έναντι κάποιου άλλου που τους παραβιάζει.

Για τα παρατσούκλια που του είχαν βγάλει, η δική του απάντηση ήταν πως "δεν με νοιάζει πως με αποκαλούν, αρκεί να μην αργούν να με φωνάξουν την ώρα του φαγητού". Μάλιστα, φέρεται να είχε ικανότητα στα συρτά σουτ, ενώ οι προσωπικές μονομαχίες ήταν "one man show". Κανείς δεν μπορούσε να τον νικήσει. Το 1898 η Σέφιλντ πήρε το πρωτάθλημα και ο Φούλκε χαρακτηρίστηκε ως καλύτερος τερματοφύλακας του κόσμου. Ποιος ξέρει, εκείνη την εποχή μπορεί και να ήταν.

Είχε γυρίσει ανάποδα τον Τζον Άλαν της Λίβερπουλ, πιάνοντάς τον από το πόδι, είχε πέσει πάνω στον Λόρις Μπελ και παραλίγο να τον αφήσει στον τόπο, ενώ το 1900 η Σέφιλντ αν και βγήκε δεύτερη πίσω από τον Άστον Βίλα, έκανε ρεκόρ καλύτερης άμυνας. Ο "Fatty Foulke" συνέχιζε να παίρνει βάρος, αλλά έπαιζε κανονικά, σα να μην συμβαίνει τίποτα. Πέρα από το ποδόσφαιρο, εκείνη την περίοδο καταπιάστηκε για λίγο και με το κρίκετ, αλλά το παράτησε για να αφοσιωθεί στην μπάλα. Ναι, είναι ο βαρύτερος παίκτης που έπαιξε ποτέ κρίκετ.

"Fatty Foulke": Ο τερματοφύλακας που ζύγιζε 154 κιλά

Όταν πλέον η κατάσταση άρχισε να χειροτερεύει, αφού το βάρος του είχε ξεφύγει για τα καλά, δέχτηκε αυστηρή κριτική από τα ΜΜΕ της εποχής. Ειδικά, έπειτα από το 7-1 από την Μπέρι το Νοέμβριο του 1904, ο Τύπος άρχισε να τον επικρίνει για τα καλά, αφού δεν μπορούσε να κάνει ούτε τα βασικά. Ύστερα από 350 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις με την Σέφιλντ, μετακόμισε στη νεοσύστατη τότε Τσέλσι (1905) έναντι 50 λιρών. Την πρώτη του σεζόν εκεί, έπιασε και 10 (!) πέναλτι, βοηθώντας τους "μπλε" του Λονδίνου να τερματίσουν στην 3η θέση.

Ο Φούλκε συνέχισε να παίρνει κιλά, έτρωγε ακατάπαυστα και έπειτα από μια σεζόν στην Τσέλσι, πήγε στην Μπράντφορντ, όπου αγωνίστηκε μια ποδοσφαιρική σεζόν. Το 1907 σταμάτησε την μπάλα και αφοσιώθηκε στην μπυραρία του. Τρία χρόνια μετά έμπλεξε με παράνομο στοιχηματισμό και καταδικάστηκε, πληρώνοντας πρόστιμο. Το 1916 πέθανε, όντας μόλις 42 ετών, από κίρρωση του ήπατος. Η ζωή του ήταν σύντομη, αλλά "γεμάτη" από εμπειρίες, παραστάσεις και φυσικά πολύ φαγητό!

"Fatty Foulke": Ο τερματοφύλακας που ζύγιζε 154 κιλά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ