ΣΤΗΛΕΣ

"Φάκελος" αποχωρήσεις: Όταν το "αντίο" από την Εθνική ήρθε ξαφνικά!

"Φάκελος" αποχωρήσεις: Όταν το "αντίο" από την Εθνική ήρθε ξαφνικά!

Με αφορμή το ξαφνικό τέλος του Χολέμπας από την Εθνική, το Sport24.gr θυμίζει περιπτώσεις παικτών που είπαν "αντίο" από την γαλανόλευκη. Σε ορισμένες περιπτώσεις το πήραν πίσω, σε άλλες το αποφάσισε ο προπονητής.

Ο αγώνας με την Εσθονία μόλις είχε ολοκληρωθεί, η Εθνική είχε φτάσει τις τρεις σερί νίκες στα προκριματικά και πέντε μαζί με τα φιλικά, δείχνοντας ότι μπαίνει σιγά σιγά στον ίσιο δρόμο, ώσπου προέκυψε ξαφνικά η είδηση ότι ο Χοσέ Χολέμπας αποφάσισε να σταματήσει από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, έχοντας καταγράψει 42 διεθνείς συμμετοχές μέχρι σήμερα.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την απόφασή του στα αποδυτήρια ενώπιον συμπαικτών και προπονητικού τιμ, ξαφνιάζοντας τους πάντες, ενώ εμφανίστηκε αμετάπειστος όταν ορισμένοι θέλησαν να του μιλήσουν και προσπάθησαν να τον μεταπείσουν. Ο 32χρονος ακραίος μπακ της Γουότφορντ έβλεπε ότι δεν είναι στις πρώτες επιλογές του Μίχαελ Σκίμπε και αποφάσισε να κάνει... χώρο στους νεότερους.

Προφανώς δεν ήταν μια απόφαση που πήρε χθες το βράδυ, σίγουρα το σκεφτόταν καιρό στο μυαλό του, είδε όμως ότι ο προπονητής του δεν τον έβαλε στα δυο ματς με Κύπρο και Εσθονία, αν και είχε την ευκαιρία, γι' αυτό και πήρε την απόφαση να κάνει πράξη την σκέψη του, σταματώντας ξαφνικά από την γαλανόλευκη.

Η αλήθεια είναι ότι έχουν υπάρξει και πιο... περίεργες αποχωρήσεις από την Εθνική. Ορισμένες εξ αυτών με αιχμές και πίκρα, σε κάποιες είχαμε και αναδίπλωση προϊόντος του χρόνου. Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που αποχώρησαν ξαφνικά και αναπάντεχα από την γαλανόλευκη, χωρίς να το φέρει η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Εν ολίγοις, δεν ήταν αμιγώς αγωνιστικοί οι λόγοι.

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ - ΑΤΜΑΤΣΙΔΗΣ- - ΚΑΣΑΠΗΣ

Ήταν 15/11/1999 και η ΑΕΚ αναμετρήθηκε με τον Ολυμπιακό στην άδεια λόγω τιμωρίας Ν. Φιλαδέλφεια. Η διαιτησία του ρέφερι Δημητρόπουλου εξόργισε τους "κιτρινόμαυρους", στο Members Club του γηπέδου έπεσαν πιστολιές, επικράτησαν σκηνές χάους, ενώ ο Μιχάλης Κασάπης κλώτσησε τον Πατρινό διαιτητή με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με 24 αγωνιστικές και να χάσει ουσιαστικά όλη την σεζόν. Οι τότε διεθνείς Έλληνες της Ένωσης και συγκεκριμένα οι Ντέμης Νικολαΐδης, Ηλίας Ατματσίδης και Μιχάλης Κασάπης ανακοίνωσαν ότι σταματούν από την Εθνική ομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα γίνονταν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

"Φάκελος" αποχωρήσεις: Όταν το "αντίο" από την Εθνική ήρθε ξαφνικά!

Η απόφασή τους προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Άλλοι στάθηκαν στο πλάι τους, θεωρώντας ότι έστελναν ένα μήνυμα και άλλοι εναντιώθηκαν, θεωρώντας ότι δεν θα έπρεπε να την πληρώσει η Εθνική ομάδα. Για τον Ατματσίδη, το 0-3 με την Σλοβενία στη Λιουμπλιάνα στις 9/10/99 ήταν το τελευταίο του ματς με την γαλανόλευκη. Εκείνη του η απόφαση αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Αντίθετα για τον Ντέμη, το "εμπάργκο" κράτησε δυο χρόνια και επέστρεψε στην γαλανόλευκη επί Ότο Ρεχάγκελ στο εκτός έδρας 2-2 με την Αγγλία στο "Ολντ Τράφορντ" στις 6/10/2001. Τελευταία του συμμετοχή ήταν με την Γαλλία στα προημιτελικά του Euro της Πορτογαλίας το 2004. Στο ίδιο ματς με την Αγγλία είχε επιστρέψει στην Εθνική και ο Κασάπης, ο οποίος σταμάτησε στις 13/2/2002 στο φιλικό 2-2 με την Σουηδία στο "Κλ. Βικελίδης". Μαζί σταμάτησαν λόγω Δημητρόπουλου, μαζί επέστρεψαν στην Εθνική.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ

Στις 9 Αυγούστου 2010 ο Γιάννης Αμανατίδης γνωστοποίησε την απόφασή του να μην φορέσει ξανά την φανέλα με το εθνόσημο. Ο Έλληνας επιθετικός δήλωσε στην ιστοσελίδα της Άιντραχτ Φρανκφούρτης ότι δεν θα έπαιζε ξανά για την γαλανόλευκη, αφήνοντας... αιχμές για κάποια πράγματα που για τον ίδιο δεν λειτουργούσαν σωστά. Ο ίδιος είπε ότι κάποιοι παίκτες, ενώ δεν αγωνίζονταν στους συλλόγους τους, έπαιζαν πάντα στην Εθνική και πρόσθεσε ότι ήταν γνωστό ποίοι συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική ενδεκάδα. Παράλληλα, τόνισε ότι αν αποκάλυπτε όλα όσα γνωρίζει, θα ήταν σαν να έβαζε "βόμβα" στην ομάδα και ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, επισημαίνοντας ότι στόχος του ήταν να αφοσιωθεί στις υποχρεώσεις της Άιντραχτ.

"Φάκελος" αποχωρήσεις: Όταν το "αντίο" από την Εθνική ήρθε ξαφνικά!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Αμανατίδης έπαιξε σε 35 ματς της Εθνικής Ελλάδας, σημειώνοντας τρία γκολ με πιο χαρακτηριστικό απ' όλα εκείνο επί της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Εθνική μας νίκησε 1-0 στις 17/10/2007 για τα προκριματικά του Euro 2008. Τελευταία του συμμετοχή ήταν στο Ελλάδα - Λετονία 5-2 (10/10/2009) για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Ο Αμανατίδης δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή του Παγκοσμίου Κυπέλλου εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού του. Εντέλει, δεν αγωνίστηκε ποτέ ξανά και ανακοίνωσε ο ίδιος το φινάλε του από την γαλανόλευκη σε ηλικία 29 ετών.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΥΡΓΙΑΚΟΣ

Στις 13 Αυγούστου 2010, ο Σωτήρης Κυργιάκος γνωστοποίησε εντελώς ξαφνικά πως για τον ίδιο... τέλος η Εθνική ομάδα. Η ανακοίνωση της είδησης έγινε μέσω της προσωπικής του σελίδας, λέγοντας δεν θα φορέσει ξανά τη φανέλα με το εθνόσημο, χωρίς όμως να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης. Πολλά τα ερωτηματικά σχετικά με την απόφασή του...

"Η Εθνική ομάδα υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της καριέρας μου. Εδώ κλείνω αυτό το σημαντικό κεφάλαιο. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην Εθνική με πολλές διακρίσεις γιατί πραγματικά το αξίζει" ήταν το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Έλληνα στόπερ, ο οποίος τότε αγωνιζόταν στη Λίβερπουλ. Η ΕΠΟ με μια λιτή ανακοίνωση ευχαρίστησε τον Κυργιάκο για την προσφορά του στην Εθνική. "Ο Σωτήρης Κυργιάκος ανήκει σε μια "χρυσή" γενιά ποδοσφαιριστών, η οποία έχει οδηγήσει την Εθνική Ανδρών σε πολλές επιτυχίες. Τον ευχαριστούμε για την προσφορά και αφοσίωσή του. Ευχόμαστε καλή συνέχεια στην καριέρα του και θα είμαστε δίπλα του όποτε και αν μας χρειαστεί".

"Φάκελος" αποχωρήσεις: Όταν το "αντίο" από την Εθνική ήρθε ξαφνικά!

Τελευταίο του ματς ήταν δυο μέρες πριν με την Σερβία στο "Παρτιζάνα Στάντιον", όπου έπαιξε ένα ημίχρονο στη φιλική νίκη της Εθνικής μας με 1-0. Συνολικά είχε 61 διεθνείς συμμετοχές και πέτυχε τέσσερα γκολ με το εθνόσημο, έχοντας ξεκινήσει το 2002. Ο 31χρονος κεντρικός αμυντικός αγωνίστηκε στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής στα δύο από τα τρία παιχνίδια που έδωσε η Εθνική και συγκεκριμένα εναντίον της Νιγηρίας και της Αργεντινής. Συμμετείχε στο EURO 2008, όμως δεν αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού στο EURO 2004.

ΦΑΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

Πρώτα ήταν ο Αμανατίδης, μετά ο Κυργιάκος, ακολούθησε ο Φάνης Γκέκας, ο οποίος μέσω του προσωπικού blog που διατηρούσε τότε, αποφάσισε να αποχωρήσει από την Εθνική ομάδα στις 9/9/10. "Μετά από μεγάλη σκέψη αποφάσισα να σταματήσω από την Εθνική ομάδα, εξαιτίας κάποιων ειδικών συνθηκών, που έχουν δημιουργηθεί μέσα σε αυτή και για τις οποίες έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην Εθνική ομάδα και στους συμπαίκτες μου και να ευχαριστήσω όλους όσους συνεργάστηκα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκέκας, ρίχνοντας τα "καρφιά" του.

Ο ίδιος είχε μιλήσει στο contra.gr στις 10/10/2010 και είχε επιβεβαιώσει ότι ένας από τους λόγους της αποχώρησης ήταν ο Κώστας Κατσουράνης, αλλά ότι υπήρχαν και άλλα προβλήματα που τον οδήγησαν στην απόφασή του, όμως στην συνέχεια διέψευσε ότι κατονόμασε τον "Κατσούρ". Ένα αλαλούμ γύρω από την Εθνική, δηλώσεις και από τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας, Τάκη Φύσσα, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν ζητήματα στις τάξεις της ομάδας που θα έπρεπε να επιλυθούν, χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα.

"Φάκελος" αποχωρήσεις: Όταν το "αντίο" από την Εθνική ήρθε ξαφνικά!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το "αντίο" του Γκέκα κράτησε έναν χρόνο, καθώς επέστρεψε στις τάξεις της Εθνικής έναν χρόνο μετά. Συγκεκριμένα, κλήθηκε και έπαιξε 89 λεπτά στη νίκη με 2-1 απέναντι στη Γεωργία στην Τιφλίδα στις 11/10/2011 για τα προκριματικά του Euro 2012. Η παρεξήγηση είχε λυθεί και ο Έλληνας φορ ήταν πίσω στις τάξεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Μάλιστα, πήγε στο Euro, σκόραρε κιόλας στην ήττα 2-1 από την Τσεχία, ενώ ο τελευταίος του αγώνας ήταν στις 18/11/2014 στο φιλικό Ελλάδα - Σερβία 0-2 στα Περιβόλια. Σε 78 συμμετοχές πέτυχε 24 γκολ.

ΑΚΗΣ ΖΗΚΟΣ

Έπαιξε 17 φορές με την Εθνική ομάδα. Τελευταία του συμμετοχή ήταν στο φιλικό με την Κύπρο στην Καισαριανή στις 14/11/2001, όταν ο Ότο Ρεχάγκελ τον έβαλε στα τελευταία πέντε λεπτά. Ήταν και τα τελευταία του με την γαλανόλευκη φανέλα. Κατ' αρχάς, είναι μύθος ότι δεν είχε κληθεί επί Ρεχάγκελ. Ο Ζήκος ήταν στην αποστολή της Εθνικής όταν ο Γερμανός κόουτς έκανε το ντεμπούτο του στον πάγκο της στον εκτός έδρας αγώνα με τη Φινλανδία το Σεπτέμβριο του 2001. Μάλιστα, είχε μπει ως αλλαγή στο ματς στο ημίχρονο, στη θέση του Άγγελου Μπασινά.

Ο Ζήκος ήταν στις κλήσεις και στα πρώτα φιλικά το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, απέναντι σε Εσθονία και Κύπρο. Και αυτές ήταν και οι τελευταίες φορές που φόρεσε το εθνόσημο, αφού δεν κλήθηκε ποτέ έκτοτε. Απέναντι στους Κύπριους, ο Ρεχάγκελ έχει κάνει τέσσερις αλλαγές και στο 85’ ζητάει απ’τον Ζήκο να μπει. Ο ποδοσφαιριστής επικαλείται το γεγονός πως ο αγώνας τελειώνει σε λίγο και οι δυο τους έχουν επεισόδιο στον πάγκο, πριν τελικά ο Ζήκος μπει ως αλλαγή και φορέσει το εθνόσημο για τελευταία φορά. Ο Ρεχάγκελ είχε μηδενική ανοχή σε τέτοια σκηνικά...

"Φάκελος" αποχωρήσεις: Όταν το "αντίο" από την Εθνική ήρθε ξαφνικά!

Το 2007 ο Άκης Ζήκος δίνει συνέντευξη στο περιοδικό Active και τον ρωτούν "εάν συναντούσες τον Ρεχάγκελ ποτέ στον δρόμο, θα τον ρωτούσες, έτσι απλώς για να σου λυθεί η απορία;" Ο Ζήκος απαντά: "Ναι, θέλω να τον ρωτήσω και θέλω να μου απαντήσει. Εγώ περίμενα κάποια στιγμή να απαντήσει, αλλά δεν το έκανε ποτέ, ίσως να μην έχει να πει και αυτός κάτι. Το να βγει όμως και να πει ακόμα και σήμερα ότι δεν μου κάνει ο Ζήκος ως ποδοσφαιριστής εμένα θα με ικανοποιούσε και θα μου έλυνε τελικά και την απορία".

Κάποια άλλη στιγμή ο Ζήκος λέει τα εξής: "Στενοχωριέμαι γιατί πιστεύω πως όχι μόνο θα βοηθούσα, αλλά και επειδή πιστεύω πως είχα θέση σε αυτή την ομάδα. Δεν μπορεί να παίζω στο γαλλικό πρωτάθλημα και να μην έχω κληθεί σε ένα φιλικό. Δεν μπορεί να μη με καλεί ο Ρεχάγκελ σε ένα παιχνίδι για να με δει. Εδώ αναπληρωματικοί της Μονακό και πηγαίνουν και παίζουν στις εθνικές της χώρας τους. Και το θέμα είναι ότι από την αρχή που ήρθε ο Ρεχάγκελ εγώ ήμουν στην Εθνική ομάδα. Από τη στιγμή όμως που πήγα στη Μονακό σταμάτησα να καλούμαι στην Εθνική".

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ

Ήταν 35 φορές διεθνής και σκόραρε τρεις φορές με το εθνόσημο. Έκανε ντεμπούτο στις 6/9/95 στο Σαν Μαρίνο - Ελλάδα 0-4 και τελευταία φορά έπαιξε στο ντεμπούτο του Ρεχάγκελ στον πάγκο της Εθνικής σε εκείνο το εφιαλτικό 5-1 στο Ελσίνκι στις 5/9/2001. Έκτοτε δεν έπαιξε ποτέ ξανά για την Εθνική ομάδα. Εκείνο το ματς ήταν και το τέλος του από την γαλανόλευκη, αν και ήταν μόλις 29 ετών και με πολλά χρόνια ποιοτικού ποδοσφαίρου μπροστά του.

Όπως και στην περίπτωση του Ζήκου, το τέλος του Γεωργάτου ήρθε εξαιτίας προστριβής του με τον προπονητή, ο οποίος έβαλε την ομάδα πάνω από πρόσωπα, όσο και αν η ποιότητα του "Γκέο" ήταν αδιαμφισβήτητη και δεν... περίσσευε εκείνη την περίοδο στην Εθνική ομάδα που έψαχνε την περπατησιά της. Στην τελευταία προπόνηση πριν από το ματς ο Ρεχάγκελ ζήτησε από τον Γρηγόρη Γεωργάτο να παίξει μπροστά και αριστερά. Ο Γεωργάτος είπε στον γερμανομαθή, Κώστα Κωνσταντινίδη, να μεταφράσει στον Ρεχάγκελ κάτι που δεν... μεταφράζεται, αλλά το ύφος ήταν αρκετό για τον Ρεχάγκελ , ώστε να πιάσει το νόημα και να μην τον καλέσει ποτέ ξανά.

"Φάκελος" αποχωρήσεις: Όταν το "αντίο" από την Εθνική ήρθε ξαφνικά!

"Δεν θέλω να ξαναπαίξω στην Εθνική ομάδα. Αγαπώ την Ελλάδα και την Εθνική, αλλά με τις συνθήκες που επικρατούν, αποφάσισα να μην αγωνιστώ ξανά", ήταν η τοποθέτηση του Γρηγόρη Γεωργάτου και έγινε από το Μιλάνο με αφορμή την κατάσταση που επικρατούσε στην Εθνική μετά το επεισόδιο με τον Ρεχάγκελ, με τον παίκτη να υπογραμμίζει στην ιστοσελίδα "sportnews": "Περίμεναν να γυρίσω στην Ιταλία για να πουν ότι τσακώθηκα με τον προπονητή. Μόνο ο Γεωργάτος φταίει και κανένας άλλος.

Αηδίασα με το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα, αλλά και τα όσα λένε εις βάρος μου κάθε φορά που παίζω με την Εθνική, λες και φταίω μόνο εγώ για την κατάντιά της. Από την ημέρα που ήρθα στην Ιταλία, όλοι μου φέρονται με τον καλύτερο τρόπο. Με αγαπούν πραγματικά και με βοηθούν να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Με περιμένουν στη γωνία για να με κατηγορήσουν για το παραμικρό".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος ο Χολέμπας από την Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ