ΣΤΗΛΕΣ

Ευγένιος Γκέραρντ: Η Κρήτη δεν βγήκε ποτέ από την καρδιά του

Ευγένιος Γκέραρντ: Η Κρήτη δεν βγήκε ποτέ από την καρδιά του

Ο Ευγένιος Γκέραρντ έζησε το δικό του μύθο στο νησί, γράφοντας με τον ΟΦΗ τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία της ομάδας, ενώ παράλληλα άφησε το στίγμα του στα ελληνικά γήπεδα με την ποδοσφαιρική του μαεστρία και τις αποφάσεις του.Διαβάστε το αφιέρωμα του "ΕΘΝΟΣΠΟΡ" στον Ολλανδό τεχνικό.

Την περασμένη Πέμπτη, η Κρήτη αποχαιρέτησε τον αγαπημένο της Ευγένιο... Γκεραρντάκη. Ο Ολλανδός, που αγάπησε την Ελλάδα, την Κρήτη και τον ΟΦΗ όσο λίγοι κι αγαπήθηκε ακόμα περισσότερο από το ευρύτερο ποδοσφαιρικό κοινό, άφησε την τελευταία του πνοή στις 2 Ιανουαρίου στα 77 του χρόνια, νικημένος από τα χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Με αφορμή το θάνατό του, το " ΕΘΝΟΣΠΟΡ" ρίχνει φως σε άγνωστες και λιγότερο γνωστές στιγμές του Γκέραρντ, που ήθελε να γίνει πιλότος, αλλά τελικά τον κέρδισε το ποδόσφαιρο.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ "ΟΧΙ" ΤΟΥ "ΜΙΣΤΕΡ"

Ο Ευγένιος Γκέραρντ έριξε τρία μεγάλα "όχι" σε μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το πρώτο "όχι" δόθηκε στον Παναθηναϊκό. Οταν του έγινε κρούση από την οικογένεια του Γιώργου Βαρδινογιάννη να αναλάβει το "τριφύλλι", ο Γκέραρντ αρνήθηκε, γιατί είχε εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και φιλοσοφία με τον "καπετάνιο".

Τότε, όπως θρυλείται, ο Γ. Βαρδινογιάννης, που σπάνια άκουγε "όχι", ήθελε να τον τελειώσει από τον ελληνικό ποδοσφαιρικό χάρτη, ωστόσο, πρόταξε τα στήθη του ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης, με τον οποίο έγιναν αδελφικοί φίλοι και τελικά τον κράτησε στην Κρήτη και στον ΟΦΗ.

Το "όχι" ο "Μίστερ" το είχε πει και σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ. Οι "ερυθρόλευκοι" του προσέφεραν μυθικό συμβόλαιο, όμως πήραν αρνητική απάντηση, όπως κι ο "Δικέφαλος του Βορρά". Ο Γκέραρντ δεν θα μπορούσε να "προδώσει" τον Θόδωρο Βαρδινογιάννη κι έτσι έμεινε πιστός στους "Ομιλήτες" και στην αγαπημένη του Κρήτη. Αφού έφυγε από τη ζωή ο Θ. Βαρδινογιάννης, έκανε ελάχιστα βήματα εκτός νησιού, πηγαίνοντας, μεταξύ άλλων, και στην ΑΕΚ ως τεχνικός σύμβουλος.

ΗΡΘΕ ΓΙΑ "ΑΓΡΟΤΙΚΟ" ΣΤΟΝ ΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟ, ΑΛΛΑ...

Ο Γιάννης Καλογεράς, που ήταν έμπιστος της οικογενείας Βαρδινογιάννη κι εκτελούσε μεταξύ άλλων χρέη μάνατζερ και σκάουτερ, είχε πάει να "κατασκοπεύσει" τη Φέγενορντ, η οποία θα αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Εκεί, έπεσε στην αντίληψή του ο Γκέραρντ. Αφού πήρε το "πράσινο φως" από τους Βαρδινογιάννηδες, τον έφερε στην Ελλάδα με στόχο να κάνει το "αγροτικό" του στον ΟΦΗ κι αν κρινόταν επιτυχημένος, να ανέβει επίπεδο και να πάει στον Παναθηναϊκό.

ΕΧΑΣΕ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ

Ο Ευγένιος Γκέραρντ, ήταν μεταξύ άλλων γνωστός και για την... κουάφ του. Ο Ολλανδός, που φορούσε περουκίνι, έχασε όλα τα μαλλιά του σε μια νύχτα, λόγω ενός γεγονότος που τον συγκλόνισε κι αφορούσε στην πρώην σύζυγό του.

ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΕΛ ΣΤΙΣ ΚΑΛΤΣΕΣ!

Εβγαλε τον ΑΠΟΕΛ από την αφάνεια και του έδωσε το πρωτάθλημα έπειτα από έξι χρόνια, "όμως ο πρόεδρος δεν εξηγήθηκε ωραία", λέει ο Γκέραρντ, καθώς του χρωστούσε λεφτά. Ο Ολλανδός, ευρισκόμενος στην Κρήτη, λόγω διακοπής του πρωταθλήματος, του διαμηνύει ότι δεν επιστρέφει στην Κύπρο. Τότε ο πρόεδρος... λυγίζει και του λέει "τα λεφτά σου είναι εδώ". Ο Γκέραρντ στέλνει, λοιπόν, έναν ανιψιό της γυναίκας του, να τα πάρει. Πράγματι, πάει στη Λευκωσία και με το ίδιο αεροπλάνο επιστρέφει στο Ηράκλειο με μια βαλίτσα λεφτά.

Ωστόσο, στο αεροδρόμιο τον κάνουν... τσακωτό. Ο Γκέραρντ, με τη σύζυγο και τον πεθερό του, σπεύδουν να τον απελευθερώσουν. Ο επικεφαλής της αστυνομίας έδιωξε τους πάντες κι έμεινε στο δωμάτιο με τον Γκέραρντ. "Ο μικρός φεύγει, εσύ παίρνεις τα λεφτά, αλλά όχι τα λεφτά στη βαλίτσα. Κάνε ό,τι νομίζεις..." Τότε λοιπόν ο "Μίστερ" λέγεται πως έβαλε τα λεφτά στο μπουφάν, το παντελόνι, τις κάλτσες, ακόμα και στα εσώρουχά του". Η παραπάνω αναφορά έχει γίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος σε ολλανδικό Μέσο.

ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΚΑΙ Η ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ

Ο προηγούμενος γάμος του έληξε όταν ο Γκέραρντ αποδέχθηκε την πρόταση του ΟΦΗ. "Ο πατέρας μου μάζεψε τα πράγματά του κι άφησε εμένα και τη μάνα μου στο Λίμπουργκ" λέει ο 36χρονος γιος του, Φρανκ Γκέραρντ. "Οταν ήμουν μικρός πήγαινα κι εγώ μια φορά τον χρόνο στην Κρήτη. Ηταν, όμως, πάντα απασχολημένος με το να υπογράφει αυτόγραφα και να ποζάρει σε φωτογραφίες. Γινόταν τσίρκο! Ολοι ήθελαν κάτι απ' αυτόν. Ευτυχώς, με τα χρόνια ο δεσμός μας άλλαξε σημαντικά. Από το 1998 πηγαίναμε μαζί στους τελικούς του Champions League. Εγινε το ταξίδι-ορόσημο πατέρα-γιου. Αυτή η παράδοση σταμάτησε όταν δεν έπαιρνε πλέον τσάμπα εισιτήρια..."

Μπορεί να ακούγεται κάπως κυνικός, αλλά ο Φρανκ μιλά για τον πατέρα του με χαμόγελο στα χείλη. "Εκανε ηλίθια πράγματα, ενίοτε. Ποιος δεν έχει κάνει, άλλωστε;" αναρωτήθηκε ο 36χρονος Ολλανδός και πρόσθεσε: "Οταν υπήρχε τριγύρω ο πατέρας μου, τίποτα δεν ήταν βαρετό. Γελούσα συνέχεια, περνούσα υπέροχα. Οταν πήγα τη γυναίκα μου στην Κρήτη να τον γνωρίσει, δεν μπορούσε να ξεκολλήσει! Ευτυχώς, πρόλαβα να του γνωρίσω και τον εγγονό του. Ηπιαμε και πολλά κρασιά από το κελάρι του, ανοίγοντας το ένα μπουκάλι μετά το άλλο..."

"Εγινε "ορίτζιναλ" Ελληνας και στα οικονομικά. Ξόδευε τα λεφτά πριν αυτά έρθουν! Εχασε λεφτά σε επενδύσεις που έκανε σε ακίνητη περιουσία. Οταν ανακάλυψε τον Μαχαμαντού Ντιαρά και τον πήρε στον ΟΦΗ, θα μπορούσε να πάρει ποσοστό μεταπώλησης από τους επόμενους σταθμούς της καριέρας του, όμως αρνήθηκε. Μόνο το 1% να κρατούσε, θα του αρκούσε..." κατέληξε ο Φρανκ, που δεν έδωσε το "παρών" στο φιλικό της 20ής Νοεμβρίου προς τιμήν του, ενώ έπλεξε και το εγκώμιο της συζύγου του Κατερίνας και των παιδιών της, που "του στάθηκαν όσο κανείς"

ΟΤΑΝ ΕΙΔΕ ΠΡΩΤΟΣ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ, ΦΟΡΤΟΥΝΗ

Οταν κανείς δεν γνώριζε τους Κώστα Μήτρογλου και Κώστα Φορτούνη, ο Γκέραρντ, που είχε αναδείξει δεκάδες ποδοσφαιριστές, είχε προτείνει στη Λάρισα τον Μήτρογλου, επί Πηλαδάκη και στην Κέρκυρα τον Φορτούνη, επί Λιμπάντση, όμως κρίθηκε από τους εκάστοτε αθλητικούς διευθυντές ότι τα οικονομικά δεδομένα δεν ήταν συμφέροντα για να αποκτηθούν οι φερέλπιδες νεαροί...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ