ΣΤΗΛΕΣ

Ένας μήνας Πογέτ στην ΑΕΚ

Ένας μήνας Πογέτ στην ΑΕΚ
Πογέτ INTIME SPORTS

Η εποχή Πογέτ στην ΑΕΚ ξεκίνησε πριν ακριβώς ένα μήνα και το Sport24.gr παρουσιάζει όσα άλλαξαν αυτό το διάστημα.

Ήρθε μεσούσης της σεζόν, χωρίς πάντως αυτό πλέον να είναι σπάνιο. Παραμονής της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του, είδε την μέλλουσα ομάδα του από… τηλεοράσεως να παίζει επίσημο ματς. Πρώτα έκανε την πρώτη του προπόνηση με την ΑΕΚ και μετά υπέγραψε συμβόλαιο. Ενώ έκανε ντεμπούτο στον πάγκο, έχοντας προπονήσει μόλις δυο φορές την ομάδα. Κάπως έτσι ξεκίνησε η εποχή Πογέτ στην ΑΕΚ. Επισήμως, ακριβώς πριν από έναν μήνα.

"Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον Ουρουγουανό προπονητή Γκουστάβο Ποιέτ μέχρι το καλοκαίρι. Ο νέος προπονητής θα υπογράψει αύριο το συμβόλαιό του", ήταν η λιτή ανακοίνωση της ΠΑΕ, το μεσημέρι της 29Οκτωβρίου. Από τότε ο Ουρουγουανός άνοιξε την δική του σελίδα στο μεγάλο βιβλίο της ιστορίας της ΑΕΚ. Και το Sport24.gr σας παρουσιάζει τις πρώτες… παραγράφους που "έγραψε" ο Πογέτ, σ’ αυτόν τον έναν μήνα.

Η πρώτη προπόνηση

Πριν συμπληρωθούν καν 24 ώρες από τότε που ο Πογέτ είχε συμφωνήσει να αναλάβει την ΑΕΚ και μόλις που ο ήλιος είχε ανατείλει, κτύπησε το τηλέφωνο του Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς. Στην άλλη άκρη της γραμμής, ο Γκάς Πογιέτ. «Έλα να με πάρεις να πάμε στα Σπάτα να ξεκινήσουμε» είπε ο Ουρουγουανός.

Ο Πογέτ μαζί με τους συνεργάτες του, Μαουρίτσιο Ταρίκο και Τσάρλι Ότγουεϊ, πέρασαν για πρώτη φορά το κατώφλι του προπονητικού κέντρου της ΑΕΚ ελάχιστα λεπτά μετά τις 8.00 το πρωί της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου. Και ας ήταν προγραμματισμένη για τις 10.30 η ώρα έναρξης της προπόνησης. Και ας είχε κοιμηθεί ο Πογέτ πολλές ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, μελετώντας και μαθαίνοντας την ΑΕΚ και τον… Παναθηναϊκό που ήταν ο επόμενος αντίπαλος.

Ο Ουρουγουανός με το παχύ μπλοκάκι του, ξεκίνησε να προετοιμάζει από νωρίς το πρόγραμμα της πρώτης προπόνησης που θα έκανε με την ΑΕΚ. Τους παίκτες τους χαιρέτησε έναν προς έναν δια χειραψίας. Ενώ εκείνο που ξεχώρισε στην πρώτη προπόνηση, ήταν τα πολλά τετ α τετ με τους παίκτες, με διακοπή των ασκήσεων.

Η πρώτη ομιλία

Πριν βγουν στο γήπεδο για την πρώτη προπόνηση, εκείνη την Παρασκευή, ο Πογέτ έκανε και την πρώτη του ομιλία στους παίκτες: " Θέλω να πηγαίνουμε σε όλα τα ματς για νίκες. Θέλω πειθαρχία παντού, από τις προπονήσεις μέχρι τους αγώνες, σε όλες τις κινήσεις που θα κάνετε. Η πειθαρχία είναι πάνω απ’ όλα. Πειθαρχία και ειλικρίνεια. Αυτά είναι τα δύο που θέλω από εσάς. Εγώ ήρθα εδώ για να κάνω καριέρα. Δεν ήρθα για να βγάλω λεφτά. Αν ήθελα να πλουτίσω θα πήγαινα στο Κατάρ που είχα πρόταση. Εγώ θέλω να πετύχω στην ΑΕΚ. Να πετύχουμε μαζί τους στόχους μας. Λίγες ημέρες θα είμαστε μαζί πριν το ντέρμπι. Αλλά να ξέρετε πως έχει δει την ομάδα. Πιστεύω στην ομάδα. Πρέπει να πάρουμε τη νίκη για να ξεκινήσουμε δυναμικά. Να ξέρετε, ότι αυτός που θα είναι καλύτερος κάθε εβδομάδα θα παίζει. Δεν με νοιάζουν τα ονόματα, δεν με νοιάζουν τι έχει κάνει. Οποιος είναι καλύτερος θα παίζει". Ενώ ο Πογέτ ξόδεψε μεγάλο μέρος αυτής της ομιλίας, για να αναλύσει τους κανόνες καθαριότητας, που θέλει να μπουν στα αποδυτήρια.

Το πρώτο κοουτσάρισμα

Ο Πογέτ ανέλαβε καθήκοντα επισήμως, τρεις μέρες πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Όμως δεν συζητούσε το ενδεχόμενο, να μην καθίσει αυτός στον πάγκο της ΑΕΚ στην Λεωφόρο. Παρόλο που θα προλάβαινε να κάνει μόνο δυο προπονήσεις με την ομάδα. Πριν από το ντέρμπι, εκείνο που προσπάθησε να κάνει ο Πογέτ, ήταν να παρέμβει κυρίως στο μυαλό και την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών του. "Να μπείτε και να απολαύσετε το παιχνίδι" τους είχε πει. Ενώ πριν πατήσουν τον αγωνιστικό χώρο για την σέντρα, ο Ουρουγουανός τους είπε δυο λέξεις στα ισπανικά. "Μπαίνουμε, παίζουμε". Τίποτε άλλο.

Το ντέρμπι το έζησε έντονα. Εκείνο που έκανε εντύπωση, ήταν πως σε κάθε λάθος που γινόταν, γύριζε στους αναπληρωματικούς που καθόντουσαν στον πάγκο και τους εξηγούσε τι δεν έγινε σωστά. Ενώ το γεγονός πως δεν είχε προλάβει να μάθει τα ονόματα των παικτών, το ξεπέρασε σφυρίζοντας συνεχώς για να τους τραβήξει την προσοχή και να δώσει οδηγίες. Το ντέρμπι έληξε ισόπαλο και μάλιστα ο Ουρουγουανός «τρελάθηκε» όταν ο Βάργκας έχασε κλασική ευκαιρία. Και μόλις έληξε το παιχνίδι, ο Πογέτ πήγε σε κάθε έναν παίκτη ξεχωριστά και του έδωσε δια χειραψίας συγχαρητήρια. Κάποιους τους αγκάλιασε κιόλας. Όχι φυσικά για το αποτέλεσμα. Αυτό το ξεκαθάρισε. Συγχαρητήρια επειδή τα έδωσαν όλα.

Οι πρώτες αλλαγές

Από την πρώτη στιγμή ο Πογέτ ξεκαθάρισε πως θα γίνουν αλλαγές, αλλά όχι βιαστικά. Σταδιακά και με βήματα. Εκείνο που αμέσως άλλαξε ο Ουρουγουανός τεχνικός, ήταν το πρόγραμμα των προπονήσεων. Έβαλε μεγαλύτερη ποικιλία στις ασκήσεις. Ενώ όλα γινόντουσαν πλέον με μπάλα. Ακόμα και τις ασκήσεις που αφορούν την φυσική κατάσταση, ο Πογέτ τις μετατρέπει σε παιχνίδι με μπάλα. Σταδιακά ο Ουρουγουανός άλλαξε και το σύστημα της ομάδας.

Μετά τα δυο πρώτα ματς (με Παναθηναϊκό και Αστέρα), ο Πογέτ άρχισε να εφαρμόζει ένα 4-3-3. Και παράλληλα ήρθαν και οι πρώτες αλλαγές σε ρόλους. Ο Σιμόες πλέον παίζει ως μοναδικός "κόφτης". Ο Γιόχανσον και ο Μάνταλος έχουν γίνει εσωτερικοί χαφ. Και ο Μπουονανότε έχει πάρει έναν ρόλο αριστερού εξτρέμ, αλλά με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Ενώ στο τεφτέρι του Πογέτ, εκτός από το 4-3-3, φαίνεται πως υπάρχει και το 3-5-2, το οποίο εφάρμοσε για λίγο στο τελευταίο 20άλεπτο του παιχνιδιού στην Κομοτηνή. Επίσης ο Ουρουγουανός έκανε αλλαγή και στο κέντρο της άμυνας, με τον Άρθο ως παρτενέρ του Κολοβέτσιου. Ο Ισπανός μέχρι να τον χρησιμοποιήσει ο Πογέτ, δεν είχε ούτε ένα αγωνιστικό λεπτό σε επίσημο ματς της ΑΕΚ.

Οι πρώτες καινοτομίες

Σ’ αυτόν τον πρώτο του μήνα στον πάγκο της ΑΕΚ, ο Πογέτ έφερε και μια σειρά από καινοτομίες. Πλέον όλες οι προπονήσεις είναι πρωινές. Το ρεπό δίδεται την επόμενη μέρα του ματς και όχι δυο μέρες μετά. Ο Πογέτ έβαλε στο πρόγραμμα ένα φιλικό με την Κ20, το οποίο σκοπεύει να καθιερώσει σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να παίρνουν χρόνο συμμετοχής όσοι δεν έπαιξαν στα παιχνίδια, αλλά και να παρακολουθεί την πρόοδο των παιδιών της δεύτερης ομάδας. Επίσης η αποστολή ανακοινώνεται πλέον στην τελευταία και όχι στην προτελευταία προπόνηση. Εξαίρεση γίνεται, όταν πρόκειται η αποστολή να ταξιδέψει για ματς εκτός έδρας.

Η πρώτη νίκη

Ο Πογέτ χρειάστηκε πρώτα να περάσει από μια λευκή ισοπαλία σε ντέρμπι και μια οδυνηρή ήττα στο ΟΑΚΑ από τον Αστέρα Τρίπολης, για να πανηγυρίσει την πρώτη του νίκη. Ήταν την προηγούμενη εβδομάδα με τον Πανθρακικό. Και επειδή ήταν πολύ πιεσμένος, την χάρηκε και δεόντως. Αγκάλιασε έναν προς έναν τους παίκτες του για συγχαρητήρια, ενώ τους έστειλε να πανηγυρίσουν μαζί με τον κόσμο που είχε ταξιδέψει στην Κομοτηνή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ