ΣΤΗΛΕΣ

Έξι χρόνια μετά τον θρίαμβο του Αθηναϊκού!

Έξι χρόνια μετά τον θρίαμβο του Αθηναϊκού!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σαν σήμερα πριν έξι χρόνια (8/4/2010), ο Αθηναϊκός έφτανε στην κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας το Eurocup. Το Sport24.gr γυρίζει πίσω στο χρόνο και θυμάται όσα έγιναν στη διαδρομή προς την κατάκτηση του τροπαίου, με το οποίο η ομάδα του Τζώρτζη Δικαιουλάκου "έγραψε ιστορία".

Η σημερινή ημέρα (8/4) δεν είναι σαν όλες τις άλλες για το ελληνικό μπάσκετ και δη το γυναικείο. Σαν σήμερα, πριν από έξι χρόνια, ο Αθηναϊκός έγινε η πρώτη γυναικεία ομάδα της χώρας που κατακτούσε ευρωπαϊκό τίτλο. Κι η τελευταία μέχρι στιγμής, ολοκληρώνοντας έναν άθλο που μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να επαναληφθεί στο μέλλον, με βάση τις συνθήκες που επικρατούν πλέον στον χώρο.

Ο σύλλογος του Βύρωνα, με τον Νίκο Χαρδαλιά στον προεδρικό θώκο, κεφαλαιοποίησε την πορεία που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2008, με την κατάκτηση του Eurocup δύο χρόνια αργότερα. Μία ιστορία που εξελίχθηκε καλύτερα απ ότι ενδεχομένως περίμεναν ακόμη κι οι άμεσα εμπλεκόμενοι, οι ήρωες του παραμυθιού που είχε... happy end στο κλειστό της Εργάνης.

Ανήμερα την Πρωταπριλιά, ο Αθηναϊκός κέρδιζε τη Ναντέζντα στη Ρωσία (65-57), βάζοντας τις βάσεις της κατάκτησης του Eurocup. Μία εβδομάδα αργότερα (8/4) η εντός έδρας ήττα (57-53), δεν ενόχλησε κανέναν. Η ελληνική ομάδα διαφύλαξε το +8 του πρώτου αγώνα κι αυτό που έμοιαζε με πρωταπριλιάτικο ψέμα (για οποιονδήποτε σύλλογο της χώρας), έγινε πραγματικότητα. " Βλέπαμε η μία στα μάτια της άλλης την ανυπομονησία και συνάμα την αβεβαιότητα για την κατάκτηση του τίτλου. Πολύ έντονα συναισθήματα", είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της η Τούλα Καλέντζου, που ήταν εκ των βασικών στελεχών της ομάδας του Αθηναϊκού που κατέκτησε, αρχικά, το Eurocup για να φτάσει μέχρι το Βιβλίο Γκίνες λίγους μήνες αργότερα.

Αυτό που μπορούν να απαντήσουν όλα τα μέλη της αποστολής για εκείνη τη χρονιά είναι πως... βαρέθηκαν να ταξιδεύουν αφού ήταν διαρκώς σε ένα αεροπλάνο. Στη διάρκεια της πορείας προς την κορυφή της Ευρώπης επισκέφτηκαν την Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), το Γερεβάν (Αρμενία), τη Βολόγκντα (Ρωσία), το Ζάγκρεμπ (Κροατία), το Κίεβο (Ουκρανία), τη Μόσχα (Ρωσία), το Κουρσκ (Ρωσία) και το Όρενμπουργκ (Ρωσία). Κοινώς έζησαν από πρώτο χέρι πως είναι η ζωή των ανδρών συναδέλφων τους που κάνουν καριέρα σε Euroleague και Eurocup.

Έξι χρόνια μετά τον θρίαμβο του Αθηναϊκού!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στην τρίχα!

Ο εσωτερικός κανονισμός επηρέαζε μάλιστα μέχρι κι αυτό. Τα ταξίδια. Βλέπετε, οι παίκτριες του Τζώρτζη Δικαιουλάκου είχαν... dress code, φορώντας κοστούμια και φουλάρι. Όλες και όλοι ήταν στην τρίχα. Λεπτομέρεια αυτό, αλλά δείχνει πως στο μυαλό όλων ήταν από νωρίς να λειτουργούν ιδανικά όλα στην ομάδα ώστε να μπουν σε άλλη λογική, πιο επαγγελματική, πιο... ευρωπαϊκή.

Αν πιστεύετε πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο, θα βάλουμε στην κουβέντα το γεγονός πως στα μισά εκείνης της χρονιάς τραυματίστηκε σοβαρά η βασική σέντερ του Αθηναϊκού. Η Λατόγια Ντέιβις υποχρεώθηκε σε πρόωρο "αντίο" στη σεζόν, μετά το κάταγμα που υπέστη στον καρπό, με την αντικαταστάτριά της να ακούει στο όνομα Ρουθ Ράιλι. Για τους αδαείς, θα αναφέρουμε πως πρόκειται για σέντερ με ύψος 1μ95, που έγινε draft το WNBA το 2001, κέρδισε δύο δαχτυλίδια με το Ντιτρόιτ (2003 και 2006), ενώ ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ακολούθως προέκυψε ο τραυματισμός της Όλγας Χατζηνικολάου κάτω από το μάτι, κατά τη διάρκεια του εκτός έδρας αγώνα με την Τσεκαβάτα, για την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Η γκαρντ του Αθηναϊκού συγκρούστηκε με τη Λατόγια Ντέιβις, με αποτέλεσμα να πέσει αιμόφυρτη στο παρκέ.

Μάθετε κι αυτό: η Καντίς Ουίγκινς αντιμετώπιζε πρόβλημα στο γόνατο από τον Μάρτιο, αλλά δεν παράτησε την ομάδα. Αντίθετα, έμεινε στην Ελλάδα για να βοηθήσει τον Αθηναϊκό, να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής. Παρότι οι γιατροί είχαν επισημάνει την ανάγκη να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση (αρθροσκόπηση), δεν θέλησε να εγκαταλείψει τις συμπαίκτριές της. Δεν έκανε καν προπονήσεις στο μεγαλύτερο διάστημα. Αντίθετα, είχε συζητήσει με τον προπονητή της επισημαίνοντας πως θέλει να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορούσε. Γι αυτό έφτασε στο σημείο να πηγαίνει από αγώνα σε αγώνα, δίχως ενδιάμεσα να προπονείται. Έκανε συντήρηση μέσα στην εβδομάδα και στο τέλος αυτής "έσφιγγε τα δόντια" για να παίξει.

Στον δεύτερο τελικό με τη Ναντέζντα δεν ήταν όμως, η μοναδική παίκτρια που θα αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού. Η Ρουθ Ράιλι ήταν επίσης αμφίβολη, λόγω προβλήματος στον ώμο. Κατά τη διάρκεια προπόνησης, δύο ημέρες πριν το δεύτερο παιχνίδι, συγκρούστηκε με τη Νικόλ Σούλις, γλιτώνοντας στο "παρά πέντε" την εξάρθρωση ώμου. Ομοίως κι αυτή, δεν το έβαλε κάτω και αγωνίστηκε στον τελικό. Φρόντισε μάλιστα να τονίσει στον Τζώρτζη Δικαιουλάκο πως δεν επρόκειτο να απουσιάσει από τον αγώνα που θα κρινόταν η κούπα. Πως να τον χάσει, άλλωστε;

Το ρόστερ του Αθηναϊκού εκείνης της χρονιάς αποτελούταν από τις: Τούλα Καλέντζου, Αφροδίτη Κοσμά, Ζωή Κεχαγιά, Πόλυ Σαρέγκου, Λολίτα Λύμουρα, Όλγα Χατζηνικολάου, Νικόλ Σούλις, Βακίνα Βολονάκη, Γκιντάρε Πετρονάιτε, Κατερίνα Χαλικιά, Ρουθ Ράιλι, Ιρένα Βιζμπαριένε, και φυσικά την Καντίς Ουίγκινς, που τότε ξεκίναγε την επαγγελματική της καριέρα (σ.σ.: πλέον μετρά εφτά χρόνια στο WNBA).

Έξι χρόνια μετά τον θρίαμβο του Αθηναϊκού!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Που βρίσκεται σήμερα

Έξι μετά τον άθλο του 2010, ο Αθηναϊκός παλεύει να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο. Οι εποχές που οι νίκες έρχονταν η μία μετά την άλλη έχουν παρέλθει, ομοίως κι αυτές που η ομάδα του Βύρωνα διεκδικεί τον τίτλο αφού πλέον ο στόχος είναι κάθε χρονιά η είσοδος στην τετράδα της Α1 Γυναικών.

Πέρσι μάλιστα έφτασε ένα βήμα από τον υποβιβασμό, καταφέρνοντας όμως στο φινάλε του πρωταθλήματος να εξασφαλίσει την παραμονή. Για να έρθει η φετινή σεζόν στην οποία επιχειρήθηκε ένα ακόμη mini restart, με το σύνολο του Γαβρίλου Καλογερόπουλου να χάνει μια ανάσα από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος (σ.σ.: η Ζωή Κεχαγιά έχασε το σουτ της νίκης) και να εξασφαλίζει με σχετική άνεση την παρουσία της στα ημιτελικά της Α1 Γυναικών, όπου θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό.

Η πορεία προς τον τίτλο

Πρώτη φάση

Αθηναϊκός - Γιερεβάν 105-54

Μπεσίκτας - Αθηναϊκός 80-75

Αθηναϊκός - Τσεκαβάτα 83-73

Γιερεβάν - Αθηναϊκός 79-87

Αθηναϊκός - Μπεσίκτας 81-60

Τσεκαβάτα - Αθηναϊκός 79-80

Φάση των "32"

Μεντέβτσακ - Αθηναϊκός 54-80

Αθηναϊκός - Μεντέβτσακ 100-62

Φάση των "16"

Ντινάμο Κιέβου - Αθηναϊκός 56-57

Αθηναϊκός - Ντινάμο Κιέβου 81-66

Προημιτελικά

Αθηναϊκός - Ντινάμο Μόσχας 84-60

Ντινάμο Μόσχας - Αθηναϊκός 66-78

Ημιτελικά

Ντινάμο Κουρσκ - Αθηναϊκός 58-64

Αθηναϊκός - Ντινάμο Κουρσκ 60-55

Τελικός

Ναντέζντα - Αθηναϊκός 57-65

Αθηναϊκός - Ναντέζντα 53-57

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ