ΣΤΗΛΕΣ

Έφτασε τα 7 διπλά και το έκανε με "back to back"

Έφτασε τα 7 διπλά και το έκανε με "back to back"

Με αφορμή την δεύτερη σερί εκτός έδρας ευρωπαϊκή νίκη του Ολυμπιακού, το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει όλα τα back to back διπλά των Πειραιωτών. Το πέτυχαν για πέμπτη φορά στην ιστορία τους, ενώ παράλληλα έφτασαν τις επτά εκτός έδρας νίκες στο Champion league (VIDEOS).

Μετά το Λονδίνο, ο Ολυμπιακός θριάμβευσε και στο Ζάγκρεμπ. Στον κάκιστο αγωνιστικό χώρο του "Μάξιμιρ", η ομάδα του Πειραιά κατάφερε να μείνει όρθια και χάρη σε γκολ του Μπράουν Ιντέγε απέδρασε με 1-0 και έφτασε τους έξι βαθμούς στον όμιλό του στο Champions League.

Δεύτερο στη σειρά εκτός έδρας ευρωπαϊκό διπλό για τους "ερυθρόλευκους", που έχουν "χτίσει" μέταλλο και χαρακτήρα μακριά από τον Πειραιά, όταν για χρόνια... έχαναν πριν μπουν στο αεροπλάνο για τον εκάστοτε προορισμό τους. Αυτά τα χρόνια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί...

Το back to back των Πειραιωτών δεν έγινε για πρώτη φορά πάντως. Ούτε για δεύτερη. Συνολικά, πέντε φορές έχουν καταφέρει να πάρουν δυο σερί εκτός έδρας νίκες και το Sport24.gr θυμίζει πότε πέτυχαν κάτι ανάλογο στο παρελθόν.

Από την... Οδυσσό και το εμφατικό 3-0 επί της Τσερνομόρετς, μέχρι το Ζάγκρεμπ και το 1-0 που αυξάνει τις ελπίδες της ομάδας του Μάρκο Σίλβα για πρόκριση στις 16 καλύτερες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Διπλά σε Οδυσσό και Πριγκιπάτο

Την σεζόν 1992-93 για το Κύπελλο Κυπελλούχων, ο Ολυμπιακός πήγε να παίξει με την Τσερνομόρετς στην Οδυσσό, έχοντας χάσει 1-0 στο Φάληρο. Εκεί, οι Πειραιώτες ήταν καταιγιστικοί και με τους Βαΐτση, Λιτόφτσενκο και Προτάσοφ πέρασαν... αέρα με 3-0. Στον επόμενο γύρο, οι "ερυθρόλευκοι" έπαιξαν με τη Μονακό του Αρσέν Βενγκέρ και χάρη σε γκολ του Βαΐτση πήραν μια ιστορική νίκη με 1-0. Ο Μπατίστα έκανε υπέροχη προσπάθεια από τα δεξιά και ο Έλληνας φορ με κοντινή προβολή νίκησε τον Ετορί. Το 0-0 στη ρεβάνς χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό.

Νίκες σε Βουλγαρία και Σλοβενία

Για να φτάσουμε στη σεζόν 1995-96, με τον Ολυμπιακό να παίζει στο Κύπελλο UEFA. Πρώτος αντίπαλος η Σλάβια Σόφιας, την οποία και νίκησε εκτός έδρας με 2-0 χάρη σε γκολ των Ίβιτς και Γιουσκόβιακ. Στο Καραϊσκάκη νίκησε 1-0, για να ακολουθήσει η Μάριμπορ και το 3-1 των Πειραιωτών στην Σλοβενία με σκόρερ τους Ιβιτς, Σκαρτάδο και Xατζίδη. Δεύτερο σερί εκτός έδρας τρίποντο για τους "ερυθρόλευκους", που επιβλήθηκαν 2-0 στον Πειραιά και πέρασαν. Μετά, αποκλείστηκαν από την Σεβίλλη στην παράταση με δήμιο τον Σούκερ.

Στο... ρελαντί σε Μπρατισλάβα και Μολδαβία στον δρόμο για τους ομίλους

Την σεζόν 2009-10, ο Ολυμπιακός έπρεπε να περάσει από δυο προκριματικούς ομίλους για μπει στους ομίλους. Συνολικά, έκανε τέσσερις νίκες, όπερ σημαίνει ότι νίκησε στα εκτός έδρας παιχνίδια του. Αντίπαλοι ήταν η Σλόβαν Μπρατισλάβας και η Σέριφ Τίρασπολ και οι Πειραιώτες πέρασαν δια περιπάτου με 2-0. Στην Σλοβακία με Αβραάμ Παπαδόπουλο και Λεονάρντο, στη Μολδαβία με Ντουντού και Μήτρογλου.

Με Βαλβέρδε άλωσε τη Μόσχα και το Χάρκοβο

Back to back εκτός έδρας νίκες πανηγύρισε ο Ολυμπιακός και με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο του και συγκεκριμένα την σεζόν 2011-12 για το Europa League. Με τη Ρουμπίν Καζάν έπαιξε στην παγωμένη Μόσχα και ο Νταβίδ Φουστέρ... πάγωσε ακόμα περισσότερο το "Ολιμπίνσκι", ενώ ακολούθησε το 1-0 στο Χάρκοβο εκ νέου με τον Ισπανό μεσοεπιθετικό. Βέβαια, η πρόκριση χάθηκε στη ρεβάνς του Φαλήρου με τρόπο οδυνηρό.

Από το Λονδίνο, στο Ζάγκρεμπ και τώρα... Μόναχο

Η φετινή ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού κυλάει ονειρεμένα ως τώρα, με την ομάδα του Μάρκο Σίλβα να μετράει δυο σερί εκτός έδρας νίκες. Μετά την ήττα από την Μπάγερν Μονάχου στην πρεμιέρα με 3-0, ανασυντάχθηκε και πήγε με πλάνο στο Λονδίνο, κάνοντας "κηδεία" στην Άρσεναλ με 3-2, πραγματοποιώντας εκπληκτική εμφάνιση. Πολύ καλός και στο Ζάγκρεμπ, με τον Μπράουν Ιντέγε να παίρνει το "όπλο" και να... γαζώνει τους Κροάτες της Ντίναμο Ζάγκρεμπ, χαρίζοντας έναν ακόμη θρίαμβο στον Ολυμπιακό (1-0).

Έφτασε τα επτά διπλά στο Champions League

Συνολικά οι ερυθρόλευκοι έχουν πετύχει επτά εκτός έδρας νίκες στο Champions League και θέλουν ακόμα μία για να φτάσουν τον Παναθηναϊκό, που είναι πρώτος στη σχετική λίστα. Εκτός από τα δυο τελευταία παιχνίδια με Άρσεναλ και Ντίναμο Ζάγκρεμπ, έχουν κερδίσει επίσης και Βέρντερ Βρέμης, Λάτσιο, Μαρσέιγ, Μονπελιέ και Άντερλεχτ. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Με Λεμονή οι πρώτες... σεντονάτες εκτός έδρας νίκες

Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να γευτεί εκτός έδρας νίκες ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη. Ο Τάκης Λεμονής ήταν στον πάγκο και πανηγύρισε δυο τεράστια διπλά σε Βρέμη και Ρώμη με Βέρντερ και Λάτσιο αντίστοιχα, κάνοντας μάλιστα ανατροπή. Οι Στολτίδης, Πατσατζόγλου και Κοβάτσεβιτς σκόραραν στην Γερμανία, οι Γκαλέτι και Κοβάτσεβιτς στο "Ολίμπικο". Δυο νίκες που δεν πρόκειται να ξεχαστούν ποτέ από τον κόσμο του Ολυμπιακού και αποτελούν σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή ιστορία του συλλόγου.

Κάθε χρόνο και από μία

Έπρεπε να περάσουν τέσσερα χρόνια για να γευτεί μία ακόμα εκτός έδρας νίκη η ομάδα του Πειραιά. Η αρχή έγινε τη σεζόν 2011-2012 στην Γαλλία και συγκεκριμένα στο παιχνίδι Μαρσέιγ - Ολυμπιακός. Οι "κόκκινοι" νίκησαν με 1-0 την ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ χάρη στο γκολ του Γιάννη Φετφατζίδη στο 82ο λεπτό.

Ένα χρόνο αργότερα (σεζόν 2012-2013) ο Ολυμπιακός πήρε ένα ακόμα σπουδαίο διπλό ξανά στην Γαλλία. Αντίπαλος του η ομάδα-έκπληξη του Σαμπιονά (πρωταθλήτρια το 2012) Μονπελιέ του εκκεντρικού προέδρου Λουίς Νικολίν που δεν δίστασε να... βάψει το μαλλί πορτοκαλί σε ηλικία 70 ετών!

Το παιχνίδι ξεκίνησε άσχημα για τους ερυθρόλευκους που βρέθηκαν πίσω στο σκορ με γκολ του Σαρμπονιέ στο 49ο λεπτό. Στο 73ο λεπτό ο Βασίλης Τοροσίδης έφερε το ματς στα ίσα, ενώ ο Κώστας Μήτρογλου στο 91' χάρισε τη νίκη στον Ολυμπιακό με σκορ 2-1.

Τέλος πάμε στη σεζόν 2013-2014 και τη μεγαλύτερη νίκη του Ολυμπιακού εκτός έδρας βάσει σκορ. Η ομάδα του Πειραιά διέλυσε με 3-0 την Άντερλεχτ στο Βέλγιο με τον Κώστα Μήτρογλου να γίνεται ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που κάνει χατ-τρικ στο Champions League.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ