ΣΤΗΛΕΣ

Εδώ ξεκίνησε ο πόλεμος

Εδώ ξεκίνησε ο πόλεμος

Ήταν η 13η Μαϊου 1990, όταν διασταύρωναν τα ξίφη τους η Ντίναμο με τον Ερυθρό Αστέρα, με φόντο το πρωτάθλημα. Βγήκαν καρέκλες, μαχαίρια, τσεκούρια. Στο Μαξιμίρ τελικά έμελλε να γίνει η επίσημη έναρξη των εχθροπραξιών και του εμφυλίου πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Το Sport24.gr θυμίζει.

H κόντρα Κροατών-Σέρβων είναι γνωστή και σε συνδυασμό με τις φιλικές σχέσεις του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα, οδήγησαν τους διοργανωτές σε ακύρωση της εκδρομής των Ελλήνων φιλάθλων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΕΜΟΝΙΔΗΣ

Έξω από το γήπεδο "Μαξιμίρ" υπάρχει και μία επιγραφή που αναφέρει: "Για τους οπαδούς του συλλόγου μας, οι οποίοι ξεκίνησαν τον πόλεμο με την Σερβία, σε αυτό το μέρος, στις 13 Μαΐου του 1990". Με την υπογραφή "κακά μπλε παιδιά", που είναι οι φανατικοί της Ντίναμο "Bad blue boys"

Έχουν περάσει 25 χρόνια. Ήταν η 13η Μαϊου 1990, όταν διασταύρωναν τα ξίφη τους η Ντίναμο με τον Ερυθρό Αστέρα, με φόντο την κατάκτηση του γιουγκοσλαβικού πρωταθλήματος. Βγήκαν καρέκλες, μαχαίρια, τσεκούρια, με αποτέλεσμα να μετατραπούν οι εξέδρες σε πεδίο μάχης. Το κλίμα έτσι κι άλλως ήταν εκρηκτικό. Στο Μαξιμίρ τελικά έμελλε να γίνει η επίσημη έναρξη των εχθροπραξιών και του εμφυλίου πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.

Εδώ ξεκίνησε ο πόλεμος

Η αποστολή των Πειραιωτών κατέλυσε στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει και τον Δεκέμβριο του 1998, όταν ο Ολυμπιακός είχε πάρει το 1-1 και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η επιλογή του ξενοδοχείου του Ολυμπιαού είχε μια μικρή ιστορία, αφού αρχικά επιλέχτηκε άλλο ξενοδοχείο, αλλά μόλις ο Κούλης Δουρέκας έμαθε ότι εκεί έμειναν ο ΠΑΟΚ και η Άρσεναλ, άλλαξε ρότα και επέστρεψε στο γούρικο , όπως αποδείχθηκε, ξενοδοχείο.

Oι Κροάτες πάντως δεν είναι αισιόδοξοι για την προσέλευση των θεατών στο Μαξιμίρ, αφού λόγω της κακοκαιρίας,(συνεχής βροχόπτωση) πουλήθηκαν μόλις 5.000 εισιτήρια και με το ζόρι θα βρεθούν στις εξέδρες 15.000 θεατές, καθώς υπάρχει εδώ και 5 χρόνια κόντρα της διοίκησης με τους φανατικούς που μποϋκοτάρουν τους αγώνες. Με την Άρσεναλ βρέθηκαν περίπου 20.000 στις εξέδρες, για να δουν την λονδρέζικη ομάδα και όχι την Ντίναμο.

Στην κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ συναντήσαμε Έλληνες φιλάθλους, παρά τη σχετική απαγόρευση και δεν αποκλείεται να ήρθαν μεμονωμένα, να καθίσουν σε μια γωνία και να μην εκδηλωθούν, για το...φόβο των Ιουδαίων.

Εδώ ξεκίνησε ο πόλεμος

Ο Ολυμπιακός δεν έχει πάρει εισιτήρια, ενώ ήρθε και εκπρόσωπος της ελληνικής αστυνομίας και συνεργάζεται με τους Κροάτες, ενώ τόσο την αποστολή του Ολυμπιακού, όσο και τα άλλα πούλμαν των επισήμων και των εκπροσώπων του Τύπου συνοδεύουν περιπολικά.

Ο Ντουρμάζ είχε παίξει με την Μάλμε στο Ζάγκρεμπ τον Αύγουστο του 2011 και είχε γνωρίσει και την βαριά ήττα με 4-1. Ο Σουηδός μιλούσε στους συμπαίκτες του για την καυτή ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι Κροάτες.

Οι άνθρωποι της Ντίναμο και ο προπονητής Ζόραν Μάμιτς, είχε δει τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι στα Πηγάδια της Ξάνθης. Μίλησε μάλιστα και με τον Ιγκόρ Τούντορ και τους συνεργάτες του λόγω του πρόσφατου αγώνα της Τούμπας ανάμεσα στους Πειραιώτες και τον ΠΑΟΚ.

Επίσης, οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές της Ντίναμο και κυρίως ο Γκόρντον Σίλντενφελντ έχουν επικοινωνήσει με τους Πράνιτς και Πέτριτς από τον Παναθηναϊκό, που του είπαν: "Ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλύτερος από πέρσι και πώς μόνο εύκολη δεν θα είναι η αποστολή της Ντίναμο στο αποψινό παιχνίδι".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ