ΣΤΗΛΕΣ

Εμμανουηλίδης: Ο νέος μικρός του ελληνικού ποδοσφαίρου

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΣΤΟ ΤΕΓΚΕΛΕΝ / ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΟΛΕΞΑΝΤΡΙΑ (Eurokinissi Sports)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΣΤΟ ΤΕΓΚΕΛΕΝ / ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΟΛΕΞΑΝΤΡΙΑ (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει την ποδοσφαιρική και μη ιστορία του Δημήτρη Εμμανουηλίδη, ο οποίος συγκέντρωσε τα βλέμματα με το γκολ που έδωσε την πρόκριση στην Εθνική Νέων, στο ματς με τη Ρωσία. (PICS & VIDEOS)

Με τον καλύτερο τρόπο συστήθηκε στο ελληνικό κοινό ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο βενιαμίν της Εθνικής Νέων. Βλέπετε, είναι ο νεαρότερος, σε ηλικία, ποδοσφαιριστής που μετείχε στην αποστολή της ομάδας του Γιάννη Γκούμα.

Ο γεννημένος στις 24/10 του 2000, επιθετικός ήταν ουσιαστικά, εκείνος που έστειλε την Εθνική Νέων στην Elite Round του European U19 Championship. Πέτυχε ένα εξαιρετικό τέρμα στο παιχνίδι με τη Ρωσία, διαμορφώνοντας το 2-1, περί τα είκοσι λεπτά μετά την είσοδο του στο παιχνίδι.

Ο Εμμανουηλίδης έδειξε και εναντίον των Ρώσων, απέναντι σε μεγαλύτερα -σε ηλικία- παιδιά από εκείνον, δυο στοιχεία που τον διακρίνουν από την πρώτη ημέρα που παίζει ποδόσφαιρο: το πρώτο, η άγνοια κινδύνου που έχει απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο και το δεύτερο ο ποδοσφαιρικός "τσαμπουκάς".

Βέβαια, για να σκοράρει το γκολ που έδωσε την πρόκριση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έπρεπε να αξιοποιήσει τρία στοιχεία: την ταχύτητα, την εκρηκτικότητα και την έφεση στο σκοράρισμα. Πρόκειται για ποδοσφαιριστή που βρίσκει δίχτυα με... κλειστά μάτια, παρά το γεγονός ότι αγωνίζεται ως εξτρέμ -στον Παναθηναϊκό και την Εθνική Νέων- και όχι σαν κλασικός σέντερ φορ ή δεύτερος επιθετικός. Θέσεις στις οποίες, κάλλιστα, μπορεί να προσφέρει.

Έμαθε από μικρός να... τα βάζει με μεγαλύτερους και όταν μπαίνει μέσα στο γήπεδο να έχει μια προτεραιότητα: τι πρέπει να κάνει για να βγει νικητής. Σε ηλικία 14 χρονών είχε παίξει σε ανδρική ομάδα και σε ηλικία 15 χρονών είχε δώσει το Κύπελλο στην ομάδα του, αγωνιζόμενος πάντα κόντρα σε άνδρες.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ήταν ο μοναδικός παίκτης, γεννημένος το 2000, που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό -μετά την εισήγηση του Τάκη Φύσσα το περασμένο καλοκαίρι. Εν συνεχεία, ακολούθησε την προετοιμασία του τριφυλλιού υπό τις οδηγίες του Μαρίνου Ουζουνίδη, όντας και εκεί ο βενιαμίν.

Η ποδοσφαιρική ιστορία που τον συνοδεύει είναι ιδιαίτερη και περιέχει αρκετές... απορρίψεις, που όμως είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα απ' ότι θα περίμενε κανείς. Δείγμα του πείσματος που τον διακρίνει. Της αποφασιστικότητας που τον διέπει, της άρνησης του να "χάσει", να μη ζήσει το όνειρο.

Από την ηλικία των πέντε ετών που ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο έως τις δοκιμές σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Αστέρα μέχρι την κατάληξη του στον Παναθηναϊκό -σε ηλικία 15 ετών-, όπου όλα δείχνουν ότι βρήκε την "Ιθάκη" του παρά το νεαρό της ηλικίας του.

Ποιος είναι όμως, ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης; Το Sport24.gr σας συστήνει τον διεθνή επιθετικό και σας παρουσιάζει άγνωστες λεπτομέρειες της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Ποιος είναι ο νέος μικρός του ελληνικού ποδοσφαίρου; Ένα παιδί που θυμίζει σε κάποια πράγματα τον "μεγάλο μικρό" Δημήτρη Σαραβάκο τον οποίο άλλωστε έχει την τύχη να βλέπει και συνομιλεί μαζί του κάθε μέρα.

ΣΕ ΑΛΙΑΡΤΟ ΚΑΙ ΘΗΒΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΑ

Είδε για πρώτη φορά το φως, στην Αθήνα στις 24 Οκτωβρίου 2000. Είναι το τρίτο παιδί εξαμελούς οικογένειας, μετά την Μαρία και τον Παναγιώτη. Τον ακολούθησε η Σοφία.

Σύντομα, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του πατέρα του οδήγησαν την οικογένεια μακριά από την Αθήνα. Αρχικά στην Αλίαρτο της Βοιωτίας. Η πρώτη φανέλα που φόρεσε, ήταν αυτή της Αλίαρτου, όταν ήταν 5 χρόνων. Εκεί έμεινε μέχρι τους Παίδες και δούλεψε υπό τις οδηγίες του Βαγγέλη Τσανούλα, ο οποίος τον βοήθησε πάρα πολύ και του έδωσε τα πρώτα εφόδια με αποτέλεσμα, να τον μνημονεύει ο νεαρός μέχρι σήμερα. Από την πρώτη στιγμή ξεχώριζε το touch που είχε στο σκοράρισμα.

Λίγα χρόνια αργότερα η οικογένεια Εμμανουηλίδη μετακόμισε λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στη Θήβα, οπότε ο μικρός έπρεπε να αλλάξει ομάδα. Πήγε στον Ιόλαο Θήβας. Αγωνίστηκε αρχικά στο παιδικό τμήμα, αλλά οι εμφανίσεις του ήταν τέτοιες που οι προπονητές του τον έστειλαν σύντομα στην Μικτή Βοιωτίας -ομάδα που αποτελούνταν από τους καλύτερους παίκτες του νομού. Έγινε ο πρώτος σκόρερ δυο φορές και έτσι προωθήθηκε στη Μικτή της Περιφέρειας. Εκεί δεν πήρε πολύ χρόνο συμμετοχής, καθώς υπήρχαν παιδιά μεγαλύτερα από εκείνον που αγωνίζονταν ως βασικοί. Τότε ήταν που αποφάσισε πως αυτό το εμπόδιο, θα το ξεπερνούσε.

ΠΡΩΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΤΟ 2011

Ενόσω ήταν στη Μικτή της Περιφέρειας, πέρασε και από την πρώτη διαδικασία δοκιμής σε μεγάλη ομάδα. Σε ηλικία 11 ετών πήγε στην Παιανία για να δοκιμαστεί από τον Παναθηναϊκό. Πήρε μέρος μόνο σε μια-δυο προπονήσεις. Δεν μπόρεσε να δείξει δείγματα του ταλέντου του, με αποτέλεσμα να "κοπεί".

Αυτό δεν τον αποθάρρυνε. Συνέχισε να αγωνίζεται, να δυναμώνει, να ψηλώνει και να γίνεται ολοένα και καλύτερος. Σε ηλικία 13 ετών ο πατέρας του, Νίκος, πήρε την απόφαση να τον πάει στον Ιωνικό Αστέρα Θήβας, σύλλογος που αγωνιζόταν στο Β' τοπικό. Τον έβαλαν στην ανδρική ομάδα. Ήθελαν να δουν πόσα απίδια βάζει ο σάκος του γιου του.

Ήταν φυσικά και εκεί ο βενιαμίν, αλλά κατάφερνε, όποτε έπαιζε, να ξεχωρίζει και να βρίσκει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Για αυτό και την επόμενη σεζόν τον ζήτησε το Ακραίφνιο -ομάδα που αγωνιζόταν στο Α' τοπικό. Ο προπονητής είχε δει το ταλέντο του και θέλησε να τον πάρει. Στην επόμενη σεζόν, ο μικρός πήρε πολλές συμμετοχές. Δεν έβρισκε με την ίδια ευκολία τα δίχτυα. Δεν το έβαλε κάτω. Ενέτεινε τη δουλειά. Παράλληλα, συνέχισε να δίνει ματς με τη μικτή και χρόνο με το χρόνο κέρδιζε... πόντους και συμμετοχές ως βασικός.

Εμμανουηλίδης: Ο νέος μικρός του ελληνικού ποδοσφαίρου

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΕΚ

Μέσω των επιδόσεων του, στην μικτή, άνοιξε και ο δρόμος για την επόμενη δοκιμή: Ο Ολυμπιακός τον κάλεσε για να τον δει, όταν υπεύθυνος των τμημάτων υποδομής ήταν ο Γιώργος Αμανατίδης. Μετείχε σε ένα διήμερο προπονητικό καμπ, ως δεξιός μπακ (θέση που δεν γνώριζε) και όχι ως επιθετικός. "Κόπηκε" και πάλι. Αλλά συνέχισε με μεγαλύτερο πείσμα.

Συνέχισε να αγωνίζεται στη Θήβα και παράλληλα να δοκιμάζει την τύχη του με τη συμμετοχή του σε διάφορα δοκιμαστικά μεγάλων ομάδων. Βλέπετε, όλοι οι σκάουτ εισηγούντο τη δοκιμή του. Έτσι τους μήνες Μάιο και Ιούνιο του 2014, πήγε πάλι στο Ρέντη για δοκιμή και εν συνεχεία δοκιμάστηκε από την ΑΕΚ. Οι -τότε- υπεύθυνοι των κιτρινόμαυρων, Λέτσας και Μιχάλης Βλάχος τον είδαν, τον τσέκαραν, αλλά δεν τον ξανακάλεσαν. Μηδέ οι κόουτς του Ολυμπιακού. Κάπου εκεί, άλλος στην ηλικία του μπορεί να έλεγε "τα παρατάω". Όχι αυτός.

Λίγο καιρό αργότερα, ενώ είχαμε μπει στο 2015, βρέθηκε σε δοκιμαστικά που έκανε ο ΠΑΟΚ στην Λαμία, με παίκτες από τις γύρω περιοχές και τον Πουρλιοτόπουλο να είναι επικεφαλής. Νέα απόρριψη. Νέα δόση... πείσματος. Όταν ο προπονητής του στο Ακραίφνιο, έφυγε για τα Λεύκτρα, τον πήρε μαζί του. Το καλοκαίρι το πέρασε σε διάφορα τουρνουά και ένας κόουτς που τον είχε δει να βγαίνει πρώτος σκόρερ επικοινώνησε με τον Κώστα Μπατσινίλα. Ο σκάουτ του τριφυλλιού γνώριζε φυσικά το παιδί από τις παρουσίες του στις μικτές.

ΤΟ "ΝΑΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ" ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ

Το καλοκαίρι του 2015 ο διεθνής εξτρέμ βρέθηκε στην Τρίπολη όπου και δοκιμάστηκε από τον Αστέρα. Ήταν 11 Ιουνίου όταν ταξίδεψε στην πόλη της Αρκαδίας και πέρασε από δοκιμή. Εκεί άφησε πολύ θετικά δείγματα και άρεσε στους προπονητές, με τον τεχνικό διευθυντή κ. Πάβλοβιτς να ενημερώνει τον πατέρα του πως ήθελε να κρατήσει το παιδί. "Αλλά δυστυχώς δεν μπορώ" πρόσθεσε, καθώς δεν είχε σπίτι να του παραχωρήσει.

Εμμανουηλίδης: Ο νέος μικρός του ελληνικού ποδοσφαίρου

Η ομάδα του Επαμεινώνδα Λεύκτρων ήταν αρκετά καλή τη σεζόν 2015-16, έπαιζε στο Α' Τοπικό και εκεί ο νεαρός επιθετικός παρέμεινε για μια χρονιά. Ο Δημήτρης ήταν πρωταγωνιστής της ομάδας στον τελικό Κυπέλλου, σκοράροντας ένα από τα δυο γκολ της νίκης. Αυτό ήταν και το τελευταίο του ματς με τη συγκεκριμένη φανέλα.

Η ΔΟΚΙΜΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΡΕΣ

Τον Νοέμβρη του 2015 ένας γνωστός του Δημήτρη Μάρκου, επικεφαλής του τμήματος scouting του Παναθηναϊκού εκείνη την εποχή, του μίλησε για τον Εμμανουηλίδη. Ανέφερε πως τον γνωρίζει καλά και ο Μπατσινίλας. Ο Μάρκος μίλησε με τον σκάουτ του τριφυλλιού και αποφάσισαν να τρέξουν οι διαδικασίες ώστε να δοκιμάσουν τον 17χρονο επιθετικό.

Ήταν Δεκέμβριος του 2015 όταν πέρασε για δεύτερη φορά την πόρτα των ακαδημιών του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά στο Κορωπί και το "Γ. Καλαφάτης", σε μια δοκιμή που θα διαρκούσε δυο εβδομάδες με καθημερινές προπονήσεις.

Μετά από τέσσερις μέρες, ο υπεύθυνος στο τμήμα scouting του Παναθηναϊκού εκείνη την εποχή, Δημήτρης Μάρκος, ενημέρωσε πως η δοκιμή τελείωσε και ότι ο 15χρονος εξτρέμ επιλέχθηκε για τα τμήματα υποδομής.

Για τους επόμενους δυο μήνες πηγαινοερχόταν τρεις φορές την εβδομάδα από τη Θήβα στην Αθήνα για προπονήσεις και έπαιζε με την Κ16 στο Attica Cup. Εκεί έκανε αρκετά καλές εμφανίσεις και άρχισε να δείχνει στους πράσινους ότι δεν είχαν κάνει λάθος στην επιλογή τους.

Εμμανουηλίδης: Ο νέος μικρός του ελληνικού ποδοσφαίρου

Λίγο πριν το Πάσχα του 2016 μάλιστα, έγινε μόνιμος κάτοικος Κορωπίου. Άλλαξε σχολείο και έγινε εσώκλειστος στις εγκαταστάσεις των πράσινων στο "Γ. Καλαφάτης".

Στο διάστημα εκείνο ο Ολυμπιακός έχοντας μάθει τι είχε γίνει προσπάθησε να τον “κλέψει”, αλλά ο πατέρας του νεαρού παιδιού, Νίκος Εμμανουηλίδης, είχε δώσει τον λόγο του στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού και ο λόγος του μετρούσε παραπάνω από συμβόλαια και δελτία που δεν είχε βγάλει ακόμα στο τριφύλλι ο Εμμανουηλίδης.

ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Το καλοκαίρι του 2016, πριν από ενάμιση χρόνο δηλαδή, ξεκίνησε προετοιμασία με την Κ17 στην οποία είχε πλέον ενταχθεί και ετοιμαζόταν ουσιαστικά για την πρώτη του ενεργή χρονιά στα τμήματα υποδομών του Παναθηναϊκού.

Μια χρονιά που αγωνιστικά, και έχει σημασία αυτό, εξελίχθηκε καταπληκτικά για το νεαρό ποδοσφαιριστή. Ντεμπούτο με την Κ17 με χατ τρικ κόντρα στον Ατρόμητο στο πρωτάθλημα της Super League Κ17. Εν συνεχεία δυο γκολ στο πρώτο του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στη νίκη.

Μέσω αυτής της εμφάνισης του μάλιστα κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική παίδων και λίγες μέρες αργότερα έκανε το ντεμπούτο με το εθνόσημο σε ματς των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Η αγωνιστική σεζόν ολοκληρώθηκε με τον ίδιο να είναι πρώτος σκόρερ της U17 -με 16 γκολ- και δεύτερος στο νότιο όμιλο πίσω από τον Αλέξανδρο Βοϊλη, του Ολυμπιακού. Τη περίοδο 2016-17 έπαιξε και σε τρία παιχνίδια με την U20 του Παναθηναϊκού όπου πέτυχε ακόμα τρία τέρματα. Οι επιδόσεις του είχαν κάνει τους ανθρώπους του τριφυλλιού να σκέφτονται να του προσφέρουν συμβόλαιο και τους μάνατζερ να “σφάζονται” στα πόδια του για το ποιος θα τον κάνει δικό του.

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ

Στη διάρκεια της χρονιάς, ο 17χρονος κλήθηκε να αποδείξει την πραγματική δύναμη της ψυχής του, όταν "έχασε" τη μητέρα του -τον Γενάρη του 2017. Η Παρασκευή Εμμανουηλίδη έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Η οικογένεια έπρεπε να επαναπροσδιοριστεί. Να βρει τρόπους να συνεχίσει.

Εκείνη τη δύσκολη στιγμή στάθηκε δίπλα του η πράσινη οικογένεια του. Από την πρώτη στιγμή άπαντες στον Παναθηναϊκό, τα στελέχη της ομάδας, οι προπονητές, οι συμπαίκτες του βρέθηκαν δίπλα του ενώ και η ψυχολόγος των πράσινων, Μαρία Ψυχουντάκη, ήταν αυτή που τον βοήθησε αρκετά για να βγει πιο δυνατός απ' αυτή τη δοκιμασία.

ΕΠΑΙΞΕ, ΣΚΟΡΑΡΕ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΣΕ

Είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερις μέρες μετά τον "χαμό" της μητέρας του ζήτησε ο ίδιος να παίξει με την Κ17 στο πρωτάθλημα. Αυτό και έγινε. Ήταν ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου και σκόραρε το γκολ της παρέας του, στο 1-1 με τον Ατρόμητο.

Πήρε τη μπάλα στο κέντρο και με φοβερή κούρσα άφησε πίσω του τρεις αντιπάλους και πλάσαρε εύστοχα. Στη συνέχεια μάλιστα πανηγύρισε δείχνοντας προς τον ουρανό και έκανε τους συγγενείς του στις εξέδρες να λυγίσουν.

Ο 17χρονος συνέχισε την εντυπωσιακή σεζόν με τον Παναθηναϊκό Κ17 και μάλιστα στο τουρνουά του Πούσκας τον περασμένο Ιούνιο πέτυχε δυο γκολ κόντρα στην Μπάγερν και το όνομα του άρχισε να γίνεται γνωστό και εκτός συνόρων.

Τον περασμένο Μάιο ειδοποιήθηκε από τους Λυμπερόπουλο-Φύσσα που παρακολουθούσαν από κοντά την Κ17 πως θα υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με το τριφύλλι. Ο Φύσσας ήταν αυτός που είχε εισηγηθεί την υπογραφή συμβολαίου με το Εμμανουηλίδη να είναι ο βενιαμίν όσων υπέγραψαν πέρυσι το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 13 Ιουνίου.

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Λίγες μέρες αφού το όνειρο έγινε πραγματικότητα, συνέβη και κάτι άλλο εξόχως σημαντικό: κλήθηκε να πάρει μέρος στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας υπό τις οδηγίες του Μαρίνου Ουζουνίδη.

Και εκεί πήγε δείχνοντας άγνοια κινδύνου και ποδοσφαιρικό τσαμπουκά, κάτι που άρεσε από τη πρώτη μέρα στα μέλη του τεχνικού επιτελείου. Φυσικά δεν έλειψαν και οι πρώτες παρατηρήσεις όπως για το τρέξιμό του και τον τρόπο που χρησιμοποιεί τα χέρια του με τον 17χρονο επιθετικό να δουλεύει πάρα πολύ για τη βελτίωσή του.

Μάλιστα ο 49χρονος προπονητής του έδωσε και χρόνο συμμετοχής στο φιλικά προετοιμασίας με την Ολεκσαντρίγια, την Κορτράικ αλλά και την Άλκμααρ στην Λεωφόρο που αγωνίστηκε για να πάρει το βάπτισμα του πυρός μπροστά στο κοινό του Παναθηναϊκού.

Ακόμα δεν έχει πάρει την ευκαιρία του σε επίσημα ματς, κάτι που περιμένει πως και πως και ίσως να μην αργήσει αυτή η στιγμή. Δεν απογοητεύεται. Βάζει το κεφάλι κάτω και κάθε εβδομάδα αγωνίζεται με την Κ20 του Παναθηναϊκού όπου δίνει τον καλύτερο του εαυτό και μάλιστα είναι και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος έχοντας πετύχει μέχρι στιγμής 9 γκολ σε δέκα αναμετρήσεις με την πράσινη φανέλα.

Τα στοιχεία που τον διακρίνουν είναι η έφεση που έχει στο σκοράρισμα, η ταχύτητα, η δύναμη και η εκρηκτικότητά του ενώ δουλεύει πάνω σε αρκετούς τομείς στους οποίους θέλει βελτίωση. Είναι δεξιοπόδαρος αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει και το αριστερό με το οποίο σκόραρε στο παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδος με τη Ρωσία.

Είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει τσαγανό, παίζει χωρίς άγχος και σίγουρα έχει όλα τα φόντα αν προσεχθεί και συνεχίσει να δουλεύει σκληρά και με το κεφάλι κάτω για να γίνει το επόμενο next big thing του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ