ΣΤΗΛΕΣ

Δέκα Παγκόσμιες Ελληνίδες!

Greece's Ekaterini Stefanidi celebrates winning the gold medal in the Women's Pole Vault during the World Athletics Championships in London Sunday, Aug. 6, 2017. (AP Photo/Alastair Grant)
Greece's Ekaterini Stefanidi celebrates winning the gold medal in the Women's Pole Vault during the World Athletics Championships in London Sunday, Aug. 6, 2017. (AP Photo/Alastair Grant) AP

Το Sport24.gr παρουσιάζει όλες τις Ελληνίδες αθλήτριες που κατάφεραν να ανέβουν στο βάθρο σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα στίβου. Από την Άννα Βερούλη το 1983 στο Ελσίνκι ως την Κατερίνα Στεφανίδη το 2017 στο Λονδίνο.

Η Κατερίνα Στεφανίδη γράφει την δική της ιστορία στον παγκόσμιο κλασικό αθλητισμό. Τα επιτεύγματά της είναι μοναδικά, μυθικά, ανεπανάληπτα και καταδεικνύουν πως είναι η Νο1 αθλήτρια στο άλμα επί κοντώ. Το δείχνουν τα αποτελέσματά της, η συνέπειά της σε όλα τα μεγάλα γεγονότα, το ότι έχει μέταλλο νικήτριας. Είναι αθλήτρια αγώνων και το φανέρωνει το ότι είναι αυτόματα κάτοχος χρυσού μεταλλίου σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Ολυμπιακούς Αγώνες και Diamond League.

Πόσες κυρίες όμως έχουν βρεθεί στο βάθρο σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα στίβου από το 1983 μέχρι σήμερα; Με το χρυσό της Στεφανίδη που ήταν το μοναδικό που έλειπε από την πλούσια συλλογή της, φτάσαμε πλέον σε διψήφιο αριθμό. Κάποιες έχουν βέβαια παραπάνω από ένα μετάλλιο όπως η Μιρέλα Μανιάνι στον ακοντισμό, η Τασούλα Κελεσίδου στην δισκοβολία και η Κατερίνα Θάνου στα 100 μέτρα. Αμφότερες μετρούν από τρία μετάλλια στην πλούσια συλλογή τους.

Το Sport24.gr καταγράφει το τι έχουν κάνει οι δέκα Ελληνίδες αθλήτριες που έχουν καταφέρει να φέρουν πίσω στην πατρίδα μας ένα μετάλλιο. Με την ελπίδα η λίστα αυτή να μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια και να προστεθούν και άλλα κορίτσια που θα κάνουν την χώρα μας υπερήφανη. Στη λίστα αυτή βρισκόταν και η Πηγή Δεβετζή, όταν το 2007 στην Οσάκα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν, το οποίο όμως της αφαιρέθηκε.

ΑΝΝΑ ΒΕΡΟΥΛΗ

Δέκα Παγκόσμιες Ελληνίδες!

Η πρώτη διοργάνωση έφερε και το πρώτο μετάλλιο. Ήταν το 1983 στο Ελσίνκι, με τη χώρα μας να αγωνίζεται με επτά αθλητές και δύο αθλήτριες. Ωστόσο, η ελληνική ομάδα κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο της μετάλλιο σε ένα αγώνισμα, τον ακοντισμό. Η αθλήτρια που το κατέκτησε, ήταν η Άννα Βερούλη, με βολή στα 65,72 μ., επίδοση που της έδωσε την τρίτη θέση και το χάλκινο.

ΝΙΚΗ ΞΑΝΘΟΥ

Δέκα Παγκόσμιες Ελληνίδες!

Έπρεπε να περάσουν 14 χρόνια και να φτάσουμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας. Σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, η Νίκη Ξάνθου έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, πάλεψε όσο μπορούσε για το χρυσό μετάλλιο, αλλά τελικά έμεινε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο μήκος, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο με καλύτερο άλμα στα 6 μέτρα και 94 εκατοστά.

ΜΙΡΕΛΑ ΜΑΝΙΑΝΙ

ÃÁËËÉÁ - ÊÁÔÁÊÔÇÓÇ ×ÑÕÓÏÕ ÌÅÔÁËËÉÏÕ ÁÐÏ ÔÇÍ ÌÉÑÅËÁ ÌÁÍÉÁÍÉ ÓÔÏ ÐÁÃÊÏÓÌÉÏ ÐÑÙÔÁÈËÇÌÁ ÓÔÉÂÏÕ ÓÔÏ ÐÁÑÉÓÉ / ÔÅËÉÊÏÓ ÁÊÏÍÔÉÓÌÏÕ ÃÕÍÁÉÊÙÍ - ÌÉÑÅËÁ ÌÁÍÉÁÍÉ
Greece's Mirela Manjani holds the Greek flag celebrating her gold medal in the Women's javelin at the World Athletics Championships in the Stade de France, Saint Denis, north of Paris, Saturday Aug. 30 2003. (AP Photo/Thomas Kienzle)
ÃÁËËÉÁ - ÊÁÔÁÊÔÇÓÇ ×ÑÕÓÏÕ ÌÅÔÁËËÉÏÕ ÁÐÏ ÔÇÍ ÌÉÑÅËÁ ÌÁÍÉÁÍÉ ÓÔÏ ÐÁÃÊÏÓÌÉÏ ÐÑÙÔÁÈËÇÌÁ ÓÔÉÂÏÕ ÓÔÏ ÐÁÑÉÓÉ / ÔÅËÉÊÏÓ ÁÊÏÍÔÉÓÌÏÕ ÃÕÍÁÉÊÙÍ - ÌÉÑÅËÁ ÌÁÍÉÁÍÉ Greece's Mirela Manjani holds the Greek flag celebrating her gold medal in the Women's javelin at the World Athletics Championships in the Stade de France, Saint Denis, north of Paris, Saturday Aug. 30 2003. (AP Photo/Thomas Kienzle) AP

Μια από τις κορυφαίες Ελληνίδες αθλήτριες, ήταν αναμφίβολα η Μιρέλα Μανιάνι. Η σταθερότητά της στο κορυφαίο ήταν αξιοθαύμαστη, το ίδιο και οι επιδόσεις της στις μεγάλες διοργανώσεις. Δυο χρυσά μετάλλια και ένα ασημένιο, λοιπόν, σε τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα στίβου. Το πρώτο χρυσό στον ακοντισμό ήταν στη Σεβίλλη το 1999 με καλύτερη επίδοση 67.09μ., για να ακολουθήσει δυο χρόνια μετά το ασημένιο στο Έντμοντον του Καναδά με 65.78μ. Χρυσό και πάλι στο Παρίσι για το κορίτσι μας το 2003 με 66.52μ.

ΒΟΥΛΑ ΤΣΙΑΜΗΤΑ

Δέκα Παγκόσμιες Ελληνίδες!

Μια ακόμη Ελληνίδα αθλήτρια που ήταν εξωπραγματική στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης και πήρε το χρυσό μετάλλιο, ήταν στο τριπλούν η Βούλα Τσιαμήτα. Με καλύτερο άλμα στα 14 μέτρα και 88 εκατοστά, κατάφερε να βρεθεί στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου και να ακουστεί στην Ανδαλουσία για μια ακόμη φορά ο ελληνικός εθνικός ύμνος.

ΟΛΓΑ ΒΑΣΔΕΚΗ

Δέκα Παγκόσμιες Ελληνίδες!

Το τριπλούν είχε την τιμητική του στο Παγκόσμιο της Σεβίλλης, αφού πέρα από την Τσιαμήτα, είχαμε και δεύτερη Ελληνίδα αθλήτρια στο βάθρο. Ο λόγος για την Όλγα Βασδέκη, η οποία κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο. Η αθλήτρια από τον Βόλο έκανε καλύτερο άλμα στα 14 μέτρα και 61 εκατοστά, φορώντας το μετάλλιο στο στήθος. Δυο γαλανόλευκες παρουσίες στο ίδιο πόντιουμ, δεν ήταν κάτι συνηθισμένο για την χώρα μας.

ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ

Δέκα Παγκόσμιες Ελληνίδες!

Από τις πιο συμπαθητικές και ευγενικές φυσιογνωμίες στον ελληνικό αθλητισμό. Μια αθλήτρια με τεράστια ψυχή και τρομερή καλοσύνη, που μέσα στον αγώνα έδινε πάντα τον καλύτερό της εαυτό στο άθλημα της δισκοβολίας. Αποτέλεσμα αυτού, δυο ασημένια μετάλλια και ένα χάλκινο σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Στη Σεβίλλη, ήρθε 2η με καλύτερη βολή στα 66.05μ., στο Έντμοντον το 2001 κατετάγη 3η με 65.50μ. και ξανά 2η στο Παρίσι με 67.14μ. δυο χρόνια αργότερα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΑΝΟΥ

Kelli White (C) of the US celebrates after winning the women's 100m final, 24 August 2003 during the 9th IAAF World Athletics Championships at the Stade de France in Saint-Denis outside of Paris. Ekaterini Thanou of Greece (C) was fifth and Chandra Sturrup of the Bahamas (L) fourth.
Kelli White (C) of the US celebrates after winning the women's 100m final, 24 August 2003 during the 9th IAAF World Athletics Championships at the Stade de France in Saint-Denis outside of Paris. Ekaterini Thanou of Greece (C) was fifth and Chandra Sturrup of the Bahamas (L) fourth. BELGA

Συνεχίζουμε με την Κατερίνα Θάνου, η οποία έχει τρία χάλκινα μετάλλια στην κούρσα της μιας ανάσας, το 100άρι. Ήταν 3η στη Σεβίλλη το 1999 με 10.84, στο Έντμοντον με 10.91 και στο Παρίσι με 11.03. Μια από τις κορυφαίες σπρίντερ, αν όχι η κορυφαία, που έβγαλε ποτέ ο ελληνικός κλασικός αθλητισμός. Ό,τι και αν συνέβη το 2004 στην Αθήνα με τον Κώστα Κεντέρη, δεν "σβήνει" σε καμία των περιπτώσεων την μεγάλη πορεία της και τα επιτεύγματά της.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΟΓΓΟΛΗ

Δέκα Παγκόσμιες Ελληνίδες!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η δισκοβολία δεν είχε μονάχα μια εκπρόσωπο. Ναι μεν η Τασούλα Κελεσίδου ήταν η Νο1 και εκείνη που έφερε τις περισσότερες επιτυχίες, εντούτοις το 2003 είχαμε και δεύτερη παρουσία στο βάθρο. Ο λόγος για την Κατερίνα Βόγγολη, η οποία κατέκτησε το χάλκινο με επίδοση 66 μέτρα και 73 εκατοστά. Πρόκειται για την κορυφαία στιγμή στην καριέρα της και σίγουρα ένα από τα highlight του ελληνικού αθλητισμού να βλέπουμε διπλή εκπροσώπηση στα μετάλλια.

ΝΙΚΟΛ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Δέκα Παγκόσμιες Ελληνίδες!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το άλμα επί κοντώ είναι συνυφασμένο με την Κατερίνα Στεφανίδη, το εκτόπισμα της οποίας έχει επισκιάσει τα πάντα. Παρ' όλα αυτά, η Νικόλ Κυριακοπούλου είναι επίσης μια κορυφαία Ελληνίδα πρωταθλήτρια, με σπουδαία καριέρα και μεγάλες επιτυχίες. Μάλιστα, το 2015 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου κατάφερε να βρεθεί στο τρίτο σκαλί του βάθρου με εξαιρετικη επίδοση στα 4.80μ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

ΛΟΝΔΙΝΟ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2017 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΛΟΝΔΙΝΟ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2017 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Χθες (6/8), η Κατερίνα Στεφανίδη πήρε το μετάλλιο που έλειπε από την τροπαιοθήκη της. Αν συνεχίσει έτσι, θα προσθέσει και άλλα στην συλλογή της, είναι νομοτελειακό. Αρκεί να έχει την υγεία της και όλα τα άλλα θα έρθουν μέσα από την σκληρή δουλειά της και τον επαγγελματισμό της. Η πρωταθλήτριά μας, πήρε με άνεση το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο του Λονδίνου με νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 4 μέτρα και 91 εκατοστά. Είναι η νέα τσαρίνα των αιθέρων και έχει γράψει το όνομά της με χρυσά γράμματα στον κλασικό αθλητισμό. Τα καλύτερα είναι μπροστά της.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ