ΣΤΗΛΕΣ

Charity Idols: Όταν η αγάπη για τον συνάνθρωπο συναντά την αγάπη για τον αθλητισμό

Charity Idols: Όταν η αγάπη για τον συνάνθρωπο συναντά την αγάπη για τον αθλητισμό

Η ανάγκη της προσφοράς στο συνάνθρωπο, συνδυάστηκε με την αγάπη για τον αθλητισμό και κάπως έτσι, τρεις άνθρωποι από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν κάτι που δεν είχε προηγούμενο στην Ελλάδα: το Charity Idols, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που μας αφορά όλους.

Συστήνονται ως "μια παρέα που "πάσχει" από δυσανεξία στις κοινωνικές ανισότητες". Που δεν "πελάγωσε" στην οικονομική κρίση, αλλά την εξέλαβε ως ευκαιρία. Ως πεδίο δραστηριοποίησης επί των αδυναμιών του ελληνικού κράτους πρόνοιας. Το Charity Idols είναι μια πρωτοβουλία που πήραν τρεις νέοι άνθρωποι, οι οποίοι ήθελαν να βοηθήσουν σε καιρούς δύσκολους τους έχοντες ανάγκη και αποφάσισαν να συνδυάσουν την επιστήμη τους με την αγάπη τους για τον αθλητισμό. Έγιναν... κωδικός που δεν υπήρχε στην εφορία και μια πλατφόρμα που έχει μόνο νικητές.

Το 2014 ο Γιώργος Κυριαζής με τη σύντροφο του, Μαριάνα Ντάφλου ζούσαν στην Κρήτη για επαγγελματικούς λόγους. Εκεί ζούσε και εργαζόταν και ο καλός τους φίλος, Θόδωρος Σουραβλάς -ήταν συμφοιτητής με τη Μαριάνα στο αθλητικό marketing. Τον κάλεσαν στον τηλέφωνο, γιατί ήθελαν να του πουν κάτι. Είχαν μια ιδέα που είχαν πιστέψει πως θα τον ενδιαφέρει: να αναπαράξουν ένα project που υπήρχε ήδη στην Ιταλία και συνδύαζε τον αθλητισμό με την προσφορά στους έχοντες ανάγκη: τη συγκέντρωση αθλητικών αναμνηστικών, προσωπικών αντικειμένων επωνύμων και να τις διαθέτουν μέσω δημοπρασιών σε ψηφιακή πλατφόρμα, στον πλειοδότη. Τα χρήματα που θα συγκέντρωναν, θα τα έδιναν σε κοινωνικά ιδρύματα που θα διάλεγαν όσοι τους εμπιστεύονταν τα πράγματα τους. Και κάπως έτσι, προέκυψε ο μη κερδοσκοπικός σύλλογος ενίσχυσης Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Charity Idols.

Charity Idols: Όταν η αγάπη για τον συνάνθρωπο συναντά την αγάπη για τον αθλητισμό

"Βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο, όπου διατηρούν ένα κατάστημα με τουριστικά είδη τα παιδιά. Μου ανέλυσαν την ιδέα και με ρώτησαν πώς θα το έβλεπα να το κάνουμε", θυμάται ο Θόδωρος. Η αλήθεια είναι πως δεν είχε πολλά να σκεφτεί. Είπε αμέσως το "ναι" και τότε άρχισε τη μάχη με το "τέρας" της ελληνικής γραφειοκρατίας. "Βρήκαμε λογιστή, βρήκαμε δικηγόρο, συγκεντρώσαμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τα καταθέσαμε στην εφορία. Μετά, άρχισαν οι διαβουλεύσεις, διότι δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς θέλαμε να κάνουμε. Δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα και υπήρχε ένα θέμα κατανόησης. Χρειάστηκε να αλλάξουμε αρκετές φορές το καταστατικό, για να καταλήξουμε κάπου" έξι μήνες αργότερα. "Ομολογώ πως αν δεν είχαμε δημιουργήσει ήδη το site (charityidols.gr), τα φυλλάδια προώθησης, τα μπλουζάκια, τα καπέλα, το μπάνερ, αν δεν είχαμε κάνει την επένδυση που είχαμε κάνει ήδη σε χρόνο και χρήμα, ίσως και να τα είχαμε παρατήσει όταν ήλθαμε αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία. Χρειάστηκε να κάνουμε σειρά συμβιβασμών και να αλλάξουμε αρκετά πράγματα από το αρχικό μας σχέδιο, ώστε να πάρουμε το οκ να λειτουργήσουμε". Όσο περίμεναν να βρεθεί μια άκρη, συγκέντρωναν αναμνηστικά, ώστε να είναι έτοιμοι όταν πάρουν το ΟΚ.

Charity Idols: Όταν η αγάπη για τον συνάνθρωπο συναντά την αγάπη για τον αθλητισμό

Η πρώτη φανέλα που έφτασε στα χέρια τους ήταν η φανέλα του Στέλιου Σφακιανάκη, ποδοσφαιριστή τότε του Παναιτωλικού, ο οποίος είχε βρεθεί στην Κρήτη για το παιχνίδι με τον Πλατανιά. "Είχε πάει έξω από το γήπεδο ο Γιώργος για να τον βρει, να του εξηγήσει ποιοι είμαστε, τι θέλουμε να κάνουμε και να πάρει τη φανέλα". Η αρχή είχε γίνει. Στην πρώτη δημοπρασία υπήρχαν επίσης, μια φανέλα του Μάρκου Μαραγκουδάκη (αγωνίζεται τώρα στην Κύπρο, τότε ήταν στο Ρέθυμνο), του Ντίνου Πάγκαλου (από τον Πλατανιά), της Εθνικής μπάσκετ U21 που έπαιζε τότε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που είχε διεξαχθεί στην Κρήτη, με τις υπογραφές όλων των παικτών μαζί με μια μπάλα, ενώ ο Μάκης Μπελεβώνης, διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Παναιτωλικός συμφώνησε σε περαιτέρω συνεργασία με την ομάδα του Αγρινίου.

"Το πρώτο μεγάλο βήμα ωστόσο, ήταν το Nick Galis Cup που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2014, με τη συμμετοχή των Άρη, Παναθηναϊκού, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπάνβιτ, που είχε προπονητή τον Δημήτρη Ιτούδη. Είχαμε καταφέρει να "κλείσουμε" συμφωνία με την ΚΑΕ Άρης και με τον ίδιο τον Νίκο Γκάλη και να εξασφαλίσουμε φανέλες από όλους, μαζί με προβολή του project". O Γκάλης είχε επιλέξει να διατεθούν τα έσοδα στα Παιδικά Χωριά Πλαγιαρίου -τα οποία στηρίζει και η "κίτρινη" ΚΑΕ.

Όσο περνούσε ο καιρός, οι πρωταγωνιστές της ιστορίας διαπίστωναν πως ο ενθουσιασμός, η θέληση να αυξήσουν την προσπάθεια, τις δημοπρασίες και όσους είχαν λαμβάνειν από αυτές, αυξάνονταν. "Είναι κάτι δημιουργικό, μέσα στα ενδιαφέροντα μας και τα επιστημονικά και τα ανθρώπινα και το απολαμβάνουμε. Είναι ωραίο να μπορούμε να βοηθούμε και ευχαριστιόμαστε όλη την διαδικασία ". Από τα τρία άτομα που ξεκίνησαν, πλέον απασχολούνται 10 "και βλέπουμε πως πρέπει να αυξηθεί ο όγκος των ανθρώπων που ασχολούνται, γιατί αυξάνονται και οι υποχρεώσεις". Στο πλάνο είναι η εμπλοκή και με τον καλλιτεχνικό χώρο "αλλά δεν βιαζόμαστε. Προτιμούμε να κάνουμε μικρά και σταθερά βήματα. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ μας και δεν υπάρχει ταβάνι στο μυαλό μας για αυτό που κάνουμε".

Charity Idols: Όταν η αγάπη για τον συνάνθρωπο συναντά την αγάπη για τον αθλητισμό

Ο πρώτος πρεσβευτής του Charity Idols έγινε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης "ο οποίος μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Μας έχει φέρει σε επαφή με πολλούς παίκτες και δεν διστάζει να μιλήσει για την προσπάθεια σε όποιον θέλουμε να περιλάβουμε στη λίστα των προσφορών. Είναι πάντα πρόθυμος να μεσολαβήσει. Όταν του κάναμε την πρόταση να γίνει ο πρώτος μας πρεσβευτής, ήταν αρχηγός της Εθνικής και είπε αμέσως το ναι. Του άρεσε πολύ η ιδέα". Φυσικά, θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Η ανάγκη για να βοηθήσουν, ήταν που τους ώθησε να επικοινωνήσουν με τον Νίκο Κυζερίδη, τον παλαίμαχο Έλληνα ποδοσφαιριστή που έχει διαγνωστεί με επιθετικό καρκίνο στους λεμφαδένες. "Μια ημέρα που ήμασταν στο γραφείο και ακούγαμε internetικα ένα ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, "πέσαμε" πάνω σε συνέντευξη του Κυζερίδη, που μιλούσε για το πρόβλημα του. Αμέσως είπαμε να κάνουμε κάτι για εκείνον, για να συγκεντρωθούν χρήματα και να μπορέσει να αντιμετωπίσει το θέμα του. Βρήκαμε το τηλέφωνο του, του συστηθήκαμε, τον ενημερώσαμε για τις διαθέσεις μας και μας είπε "κάντε ό,τι μπορείτε, έχετε το ελεύθερο από εμένα".

Charity Idols: Όταν η αγάπη για τον συνάνθρωπο συναντά την αγάπη για τον αθλητισμό

Η κινητοποίηση ήταν άμεση και μεγάλη και συγκεντρώθηκαν φανέλες μεγάλων αθλητών, όπως και άλλα αθλητικά είδη. Μερικά από τα πράγματα της λίστας περιελάμβαναν φορεμένη φανέλα του Χουάν Κάρλος Ναβάρο, (Μπαρτσελόνα), Φορεμένη, του Νικ Καλάθης (Παναθηναϊκός), της ομάδας μπάσκετ του Άρη (με τις υπογραφές όλων των αθλητών), του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη (με τις υπογραφές όλων των παικτών του ΠΑΟΚ), του Μανώλη Παπαμακάριου (από τον φιναλίστ Κυπέλλου Φάρο) του Μάρκους Μπεργκ (Παναθηναϊκός), του Χρήστου Αραβίδη (ΑΕΚ), του Αντώνη Νικοπολίδη (Εθνική, Euro2008), του Κώστα Κατσουράνη (Μπενφίκα), του Γιώργου Καραγκούνη (Ίντερ), του Βασίλη Χατζηπαναγή (από τον Ηρακλή), του Στέλιου Μαλεζά (Ντόρτμουντ), του Πέπε Ρέινα (Εθνική Ισπανίας), της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη, του Παρ Ζέτερμπεργκ (Ολυμπιακός), του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ (από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), του Μάρκου Βελλίδη από την Εθνική, δυο παλαιμάχων του Άρη στο ποδόσφαιρο και του Βαγγέλη Μάντζιου (Λεβαδειακός), το T-shirt που φορούσε ο Ντέιβιντ Ρίβερς, όταν υπέγραψε με την μπασκετική ομάδα του Ολυμπιακού, ένα ζευγάρι παπούτσια με την υπογραφή του, ενώ πρόσφερε και... τον εαυτό του για ένα γεύμα δυο τυχερών μαζί του. Προσθέστε και τα γάντια του Λουκ Στιλ (Παναθηναϊκός), μια μπάλα με τις υπογραφές όλων των παικτών του Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο, τα παπούτσια του Νάνο Γκονζάλεζ (Παναθηναϊκός) και πολλά άλλα σπουδαία αντικείμενα. Όλα αυτά δημοπρατήθηκαν τα Χριστούγεννα και συγκέντρωσαν το ποσό των 9.119 ευρώ, με τους ανθρώπους του Charity Idols να ενημερώνουν πως η προσπάθεια θα συνεχιστεί έως τη συγκέντρωση του ποσού των 15.000 ευρώ.

Η τελευταία προσπάθεια, αυτή που θα βρείτε αν κάνετε click στο charityidols.gr (μαζί με του Κυζερίδη) αφορά την Ασπασία Μπόγρη, την 17χρονη που δέχθηκε δολοφονική επίθεση (με όπλο) από τον πατέρα της και νοσηλεύεται στο 2ο όροφο του ΚΑΤ, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο τελευταίος που έκανε προσφορά, ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης, ο οποίος παρέδωσε τη φανέλα που φορά στην Κάχα Λαμποράλ, με την υπογραφή του.

Charity Idols: Όταν η αγάπη για τον συνάνθρωπο συναντά την αγάπη για τον αθλητισμό

"Τέσσερις φορές τον μήνα "ανεβάζουμε" στην πλατφόρμα αντικείμενα που είναι συνηθως από 20 έως 28 την φορά. Σκοπός μας βέβαια, είναι να γίνουν πολλά περισσότερα. Αν είναι εφικτό; Σκεφτείτε πως έχουμε φτάσει σε αυτό το νούμερο με 45 ποδοσφαιριστές και 10 μπασκετμπολίστες που είναι μέλη μας και φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί αν μπουν στη λίστα περισσότεροι μπασκετμπολίστες ή άλλα αθλήματα και βετεράνοι".

Αυτό που σίγουρα σκεφτόμαστε είναι πόσοι θα επωφεληθούν από αυτή τη διαδικασία που έως τώρα έχει προσφέρει μια χείρα βοηθείας στα ιδρύματα ΕΛΕΑΠΑΠ, Ελπίδα, Κιβωτός του Κόσμου, Ελπίδα Ωραιόκαστρο, ΚΣΠΟ Κομοτηνής, "Η Παμμακάριστος", στον Ξενώνα SOS Ελίζα, στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης, στο Παιδικό Χωριό SOS Πλαγαρίου, στο σύλλογο "Αγάπη", στο σύλλογο Προστασίας Παιδιών "Βενιαμίν", στο σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδας, στο σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Ν. Άρτας, στον Πανελλήνιο Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες "Αμυμώνη", στο σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Θήβας "Οι Άγιοι Ανάργυροι", στην αδελφότητα "Μέριμνα Ποντίων Κυρίων", στην "Ανάσα", στο "Δεσμό", στη Μέριμνα Πάτρας ΑΜΕΑ, στο κέντρο ειδικής αγωγής "Η Μέλισσα", στην "Ηλιαχτίδα", στο Make a Wish, στο Actionaid, στο "Πρωτοβουλία για το παιδί", στο σωματείο "Εν Σώματι Υγιεί", στο "Χαμόγελο του Παιδιού", στη "Φλόγα", στο Ψυχολογικό κέντρο Ξάνθης, στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας-Απασχόλησης Ατόμων με αναπηρία, στο Άσυλο Ανιάτων "Άγιος Παντελεήμονας" Σπάρτης και στην Ορθόδοξη Ιεραποστολική Αδελφότητα. Όλα τα 'χουν διαλέξει οι δωρητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ