ΣΤΗΛΕΣ

"Απόστολος Νικολαΐδης", ένα γήπεδο 94 ετών

"Απόστολος Νικολαΐδης", ένα γήπεδο 94 ετών
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με αφορμή τη συμπλήρωση 94 ετών από την παραχώρηση του οικοπέδου της Περιβόλας στον Παναθηναϊκό από το Δήμο Αθηναίων, το Sport24.gr παρουσιάζει όλες τις μακέτες που παρουσιάστηκαν κατά καιρούς για την ανακαίνιση του γηπέδου.

Σήμερα, Τετάρτη 19 Απριλίου του 2016, συμπληρώνονται 94 χρόνια από την ημέρα που άρχισε η σχέση του Παναθηναϊκού με το Δήμο Αθηναίων, αναφορικά με το οικόπεδο που φιλοξένησε το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η διετής παραχώρηση του χώρου στην αθηναϊκή ομάδα έναντι μηναίου ενοικίου πέντε δραχμών. Επί της ουσίας, ο Δήμος απλώς επικύρωσε την απόφαση της νομαρχίας Αττικοβοιωτίας, που είχε ληφθεί νωρίτερα στις 8 Μαρτίου και όρισε το ποσό της ενοικίασης.

Σίγουρα, κανένας εκ των τότε διοικούντων τον Παναθηναϊκό δεν μπορούσε να φανταστεί ότι σε αυτό το μέρος, θα γράφοταν η ιστορία του συλλόγου για ολόκληρες δεκαετίες. Άλλωστε, ήδη μέχρι εκείνη την ημέρα (13/4/1922) τα τμήματα του Παναθηναϊκού είχαν μεταφερθεί σε διάφορα μέρη στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας.

Στην πορεία των ετών, όταν όλοι συνειδητοποίησαν ότι το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας θα αποτελέσει το μόνιμο "σπίτι" του Παναθηναϊκού, αντιλήφθηκαν παράλληλα ότι θα έπρεπε να προσαρμόζεται στις συνθήκες που συνόδευαν την κάθε εποχή. Για αυτό, από την πρώτη στιγμή που ο σύλλογος εγκαταστάθηκε οριστικά και αμετάκλητα στο οικόπεδο της Περιβόλας, διαρκώς εκτελούνταν εργασίες για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η έδρα του Παναθηναϊκού αποτέλεσε για πολλές δεκαετίες τον πιο σύγχρονο αθλητικό πολυχώρο στην πατρίδα μας. Άλλωστε, είναι ο πρώτος που ηλεκτροδοτήθηκε, ο πρώτος που τοποθετήθηκε χλοοτάπητας, ο πρώτος που στέγασε αθλήματα σε κλειστούς χώρους και γενικότερα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, εισήλθαν οι καινοτομίες που εφαρμόζονταν στο εξωτερικό.

"Απόστολος Νικολαΐδης", ένα γήπεδο 94 ετών

Ακόμα και όταν ολοκληρώθηκε ο σκελετός του κτίσματος, ο οποίος διατηρείται ως τις μέρες μας με τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης και υποστύλωσης, ουδέποτε σταμάτησε η κουβέντα για την περαιτέρω αλλαγή της μορφής του, ώστε να ανταποκρίνεται κάθε φορά στις ανάγκες της εποχής.

Το καλοκαίρι του 2000, λόγω του επικείμενου κλεισίματος του "Σπύρος Λούης" εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η ΠΑΕ προχώρησε σε μία δαπανηρή ανακαίνιση του "Απόστολος Νικολαΐδης" ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να επιστρέψει η ομάδα ποδοσφαίρου, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε δομικές μετατροπές.

"Απόστολος Νικολαΐδης", ένα γήπεδο 94 ετών

Εν έτει 2013, η συζήτηση άρχισε εκ νέου και περιστρέφεται σε δύο ταμπλό... Το πρώτο αφορά τον εκσυγχρονισμό του γηπέδου και την επέκταση της χωρητικότητας του και το δεύτερο την πλήρη ανακατασκευή του.

Το Sport24.gr παραθέτει τις μακέτες που παρουσιάστηκαν για το "Απόστολος Νικολαΐδης", καθώς και τη μορφή που επιθυμούν να του δώσουν στο Τριφύλλι με τη χρήση του κονδυλίου των 7 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής.

Η μακέτα του 1971

"Απόστολος Νικολαΐδης", ένα γήπεδο 94 ετών

Ο Παναθηναϊκός "γιγαντωνόταν", είχε παίξει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με τον Άγιαξ και είχε ήδη γίνει φανερό ότι το "Απόστολος Νικολαΐδης" με την μορφή που είχε, δεν θα επαρκούσε για πολλά χρόνια. Ήταν φανερό ότι η ανάγκη για κάτι καλύτερο θα έκανε σύντομα την εμφάνιση της. Στον Τύπο της εποχής κυκλοφόρησε η παραπάνω μακέτα, που προέβλεπε διώροφες κεντρικές εξέδρες και αύξηση της χωρητικότητας, μέχρι να εντοπιστεί η κατάλληλη τοποθεσία και να κατασκευαστεί ένα νέο και μεγαλύτερο γήπεδο. Ότι συμβαίνει και σήμερα, δηλαδή...

Η μακέτα του 2003

"Απόστολος Νικολαΐδης", ένα γήπεδο 94 ετών

Περισσότερα από τριάντα χρόνια αργότερα, ο Παναθηναϊκός είχε αφήσει το απαρχαιωμένο "Απόστολος Νικολαΐδης" για το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, αλλά ήδη είχε ανατείλει η εποχή που η ομάδα είχαν ανάγκη από ένα νέο και κερδοφόρο γήπεδο, προκειμένου να εξασφαλίσουν το μέλλον τους και να καταστούν αυτάρκεις. Στην παναθηναϊκή καθημερινότητα η προσοχή είχε στραφεί στο Γουδί, στο Γαλάτσι και στον Ελαιώνα, ώσπου ήρθε στο προσκήνιο μία πρόταση για την ανακατασκευή της ιστορικής έδρας του Τριφυλλιού.

Προέβλεπε αλλαγή της φοράς του αγωνιστικού χώρου, υπογειοποιήση και βύθιση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, κατεδάφιση των σχολείων της οδού Τσόχα και απαλλοτρίωση των παρακείμενων οικοπέδων, καθώς και ανάπλαση των Προσφυγικών και των Κουντουριώτικων και ενοποίηση τους με τον Λυκαβηττό. Θεωρήθηκε υπερβολικά φιλόδοξο και δεν απασχόλησε ποτέ σοβαρά. Πάντως, η αναγκαιότητα της ανάπλασης της περιοχής επανέρχεται στην επιφάνεια...

Το σχέδιο του Θανάση

"Απόστολος Νικολαΐδης", ένα γήπεδο 94 ετών

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είχε στραφεί στο Βοτανικό και στη Διπλή Ανάπλαση, ώστε να καταφέρει να κατασκευάσει τη νέα της, αλλά ο Θανάσης Γιαννακόπουλος επανέφερε την ιδέα της ανακατασκευής του "Απόστολος Νικολαΐδης". Σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόταση, η μακέτα του δεν απαιτούσε μεταβολές στους γύρω χώρους, με εξαίρεση το πάρκινγκ πίσω από τις Θύρες 6-7, το οποίο συμπεριλαμβανόταν στο σχέδιο του τότε προέδρου του Ερασιτέχνη.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα σχέδια που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα, προέβλεπε την κατασκευή μιας πλατείας εμπορικών καταστημάτων κάτω από το ποδοσφαιρικό γήπεδο και κάτω από την πλατεία την κατασκευή γηπέδου μπάσκετ! Αναμφίβολα, ήταν ένα σχέδιο μεγαλεπήβολο!

Η πρόταση του ΠΑΝΚΙ το 2013

"Απόστολος Νικολαΐδης", ένα γήπεδο 94 ετών
STOLISV

Η Διπλή Ανάπλαση είχε βαλτώσει και το όνειρο ενός νέου γηπέδου στη θέση του υπάρχοντος στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ώθησε τον νεαρό αρχιτέκτονα, Κίμωνα Βενιέρη να καταθέσει τη δική του, πρωτοποριακή πρόταση για το νέο γήπεδο. Σε συνεργασία με τα στελέχη του "Παναθηναϊκού Κινήματος", αφιέρωσε προσωπικό χρόνο και παρουσίασε το σχέδιο του στις 10 Δεκεμβρίου του 2013.

Το σχέδιο προέβλεπε την αναστροφή του γηπέδου, χωρίς να χρειαστεί να καλύψει τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Όμως, απαιτείται η μεταφορά των σχολείων και η εκτροπή του οδικού δικτύου, ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο.

Η μερική ανακαίνιση του 2014

"Απόστολος Νικολαΐδης", ένα γήπεδο 94 ετών
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε έναν κωδικό στον προϋπολογισμό της, ο οποίος πιστώνει 7 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση και την ανακαίνιση του "Απόστολος Νικολαΐδης", καθώς και τη μερική ανάπλαση των Προσφυγικών. Οι προθέσεις της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη είναι η τοποθέτηση διώροφων κεντρικών εξεδρών και ο καλλωπισμός της εξωτερικής όψης.

Παράλληλα, κοινή τους επιθυμία είναι η ανακατασκευή της ιστορικής έδρας του Παναθηναϊκού, ώστε η δεύτερη εκατονταετία του Τριφυλλιού να εξελιχθεί στον τόπο της ενηλικίωσης του. Τη σχετική παρουσίαση έκανε ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Γιάννης Αλαφούζος στις 29 Απριλίου του 2014, με ένα φιλόδοξο σχέδιο...

Μία πιο ρεαλιστική απεικόνιση του ίδιου σχεδίου αποκαλύφτηκε την 1η Αυγούστου του ίδιου έτους, μετά την έγκριση που έλαβε ο Παναθηναϊκός από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων.

"Απόστολος Νικολαΐδης", ένα γήπεδο 94 ετών

Ακόμα, η ανακαίνιση του "Απόστολος Νικολαΐδης" δεν έχει αρχίσει, όμως αυτό αναμένεται να συμβεί με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Η διοίκηση της ΠΑΕ έχει αποφασίσει να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της εγκατάστασης, μέχρι οι οικονομικές συνθήκες να επιτρέψουν την ολική ανακατασκευή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ