ΣΤΗΛΕΣ

Από τον Σάντμπεργκ στον Τζεμπούρ: οι 8 "πρόδρομοι" του Λάζαρου

Από τον Σάντμπεργκ στον Τζεμπούρ: οι 8 "πρόδρομοι" του Λάζαρου

Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος είναι ο 9ος παίκτης που πήγε από την ΑΕΚ στον Ολυμπιακό και αγωνιζόταν στη μεσοεπιθετική γραμμή. Το Sport24.gr θυμίζει ποιοι ήταν οι προηγούμενοι, πόσοι πέτυχαν και πόσοι απέτυχαν με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Η φετινή σεζόν ήταν ονειρεμένη για τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο. Αν η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα ύστερα από 24 χρόνια, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα γκολ του και στη γενικότερη εικόνα του στο χορτάρι. Ο διεθνής μεσοεπιθετικός πέτυχε 16 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, αγωνίστηκε σε 47 παιχνίδια και έγινε σύνθημα στα χείλη των φίλων της Ένωσης με τη γενικότερη εικόνα του.

Εντέλει, έπειτα από δυο χρόνια με την κιτρινόμαυρη φανέλα, πήρε τη μεγάλη απόφαση να μη συνεχίσει στην ΑΕΚ, αλλά να προτιμήσει να αποδεχτεί την πρόταση του Ολυμπιακού και να γίνει ο πρώτος παίκτης που θα έχει παίξει κατά σειρά σε ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Αν μη τι άλλο, είναι κάτι που δύσκολα θα επαναληφθεί και όμως ο Λάζαρος στα 32 του χρόνια θα έχει να λέει πως θα έχει αγωνιστεί στο Big-4.

Η απόφασή του έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στο κιτρινόμαυρο "στρατόπεδο", με την Ένωση να κάνει λόγο για αθέτηση του "+1" στο συμβόλαιό του εκ μέρους του παίκτη, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει πως το συμβόλαιό του έχει ολοκληρωθεί. Όπως και να 'χει, η υπόθεση αναμένεται να οδηγηθεί στα δικαστήρια και εκεί θα λύσουν οι δυο πλευρές τις διαφορές τους.

Ο Χριστοδουλόπουλος γίνεται ο 8ος παίκτης που πηγαίνει από την ΑΕΚ στον Ολυμπιακό και αγωνίζεται στη μεσοεπιθετική γραμμή. Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει ποιοι ήταν οι προηγούμενοι που έκαναν το ίδιο δρομολόγιο. Άλλοι πέτυχαν με την ερυθρόλευκη φανέλα και άλλοι απέτυχαν.

ΑΛΕΚΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΙΔΗΣ (1944-49)

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1915. Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Σταυρίδης, το οποίο άλλαξε το 1933 για να αγωνιστεί με την ΑΕΚ, καθώς ανήκε στο σωματείο Βυζάντιον Πειραιώς. Αγωνιζόταν ως μεσοεπιθετικός. Έπειτα από την κατάκτηση την επόμενη 10ετία δύο Πανελλήνιων πρωταθλημάτων και ενός νταμπλ με την Ένωση, εντάχθηκε από την περίοδο της Κατοχής (αρχές 1944) στον Ολυμπιακό, με τον οποίο σημείωσε τις ίδιες ακριβώς διακρίσεις.

Από τον Σάντμπεργκ στον Τζεμπούρ: οι 8 "πρόδρομοι" του Λάζαρου

Για λογαριασμό των ερυθρόλευκων έλαβε μέρος σε 22 αγώνες πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας 11 τέρματα και σε 12 αγώνες του κυπέλλου Ελλάδας πέτυχε 7 (καθώς επίσης και στο πρωτάθλημα Πειραιώς).Υπήρξε δεινός εκτελεστής πέναλτι, έχοντας τρία εύστοχα σε ισάριθμες προσπάθειες για την πρώτη διοργάνωση και ένα ακόμη για τη δεύτερη. Το 1949 αποσύρθηκε από την δράση ως παίκτης και ασχολήθηκε με την προπονητική. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, τεχνικός του Ολυμπιακού το 1962 για έξι μήνες. Πέθανε στον Πειραιά το 1998 σε ηλικία 83 ετών.

ΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ (1979-82)

Από τους σπουδαιότερους τεχνίτες της εποχής του, ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ηρακλή, αγωνιζόμενος για επτά χρόνια με τη φανέλα του. Μετακόμισε στην ΑΕΚ το 1976, κατέκτησε μαζί της δυο πρωταθλήματα και το νταμπλ του 1978, ενώ έναν χρόνο μετά αποχώρησε από την Ένωση, πηγαίνοντας στον Ολυμπιακό. Με την φανέλα των Πειραιωτών έπαιξε στα πρώτα επαγγελματικά χρόνια και κατέκτησε τρία σερί πρωταθλήματα, ενώ σκόραρε 11 φορές με την φανέλα του.

ΟΦΗ-ΟΣΦΠ 1-1
ΟΦΗ-ΟΣΦΠ 1-1 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το 1982 επέστρεψε στην ΑΕΚ και έκλεισε την καριέρα του με την φανέλα της το 1984. Με την Εθνική Ελλάδας έκανε το ντεμπούτο του στις 7 Απριλίου 1971, αγωνιζόμενος συνολικά 22 φορές και σκοράροντας 4 γκολ. Υπήρξε επίσης μέλος της Εθνικής Ελπίδων, η οποία το 1971 κατέκτησε το 4ο Βαλκανικό Κύπελλο, ενώ με την Εθνική Ενόπλων πήρε την 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1972.

ΧΟΚΑΝ ΣΑΝΤΜΠΕΡΓΚ (1987-88)

Ο Σουηδός επιθετικός, ο οποίος πέτυχε 30 γκολ σε 80 εμφανίσεις με την φανέλα της ΑΕΚ και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ξένους γκολτζήδες της, θα μετακόμιζε στον Ολυμπιακό στις 4 Ιουλίου 1987. Σε δηλώσεις του στα "Νέα", είχε πει "είμαι πολύ ευτυχισμένος που θα συνεχίσω την καριέρα μου στην Ελλάδα και στον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Ελπίζω να δικαιώσω τους φιλάθλους και την διοίκηση της ομάδας για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Πιστεύω πως μπορώ να προσφέρω πολλά. Οι Έλληνες φίλαθλοι γνωρίζουν τις δυνατότητες μου αν και την τελευταία χρονιά στην ΑΕΚ, δεν απέδωσα τα αναμενόμενα και ο κόσμος είχε δίκιο να διαμαρτύρεται. Ωστόσο και η πορεία της πρώην ομάδας μου δεν ήταν ανάλογη".

ΟΣΦΠ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 1-1
ΟΣΦΠ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 1-1 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο διεθνής Σουηδός θα υπέγραφε για 1+1 χρόνια, για 12 εκατομμύρια δραχμές τον χρόνο. Ο ίδιος σε συνεντεύξεις του στον αθλητικό τύπο της εποχής υποσχόταν τουλάχιστον δέκα γκολ με την νέα του ομάδα. Οι εμφανίσεις του στον Ολυμπιακό κινήθηκαν στη μετριότητα, παίζοντας μόλις σε δυο παιχνίδια πρωταθλήματος με το Λεβαδειακό και τη Βέροια. Η περίοδος που μεσουρανούσε με τα κιτρινόμαυρα, θα περνούσε ανεπιστρεπτί. Έμεινε ως τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους και στη συνέχεια επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Σούντσβαλ μέχρι το τέλος της καριέρας του.

ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΠΑΤΙΣΤΑ (1992-95)

Ήρθε στην Ελλάδα το 1996 για λογαριασμό του Εθνικού, αγωνίστηκε με τη φανέλα του για τρία χρόνια, προτού τον κάνει δικό της η ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1989. Έπειτα από μια τριετία στην Ένωση, θα έπαιρνε τη μεγάλη απόφαση να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού στην καρδιά των πέτρινων χρόνων του. Από το 1992 ως το 1995, ο Μπατίστα έπαιξε στους Πειραιώτες και δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο. Την πρώτη του χρονιά έπαιξε σε 36 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και έβαλε τέσσερα γκολ, την δεύτερη σεζόν αγωνίστηκε σε οκτώ λιγότερα ματς (28), αλλά σκόραρε τρεις φορές περισσότερες (επτά), ενώ την τρίτη του και τελευταία σεζόν έβαλε οκτώ γκολ (όλα στο πρωτάθλημα) σε 28 συνολικά εμφανίσεις.

Από τον Σάντμπεργκ στον Τζεμπούρ: οι 8 "πρόδρομοι" του Λάζαρου

Τα νούμερά του ήταν πολύ πεσμένα σε σχέση με την τριετία στην ΑΕΚ. Εντέλει, το καλοκαίρι του 1995 επέστρεψε στη Νέα Φιλαδέλφεια και έμεινε στην Ένωση για τέσσερα ακόμη χρόνια, όπου και πάλι οι αριθμοί του ήταν σαφώς καλύτεροι, ειδικά το 95-96 και το 96-97, όταν έβαλε 20 και 13 γκολ αντίστοιχα. Μάλιστα, πήρε και δυο σερί Κύπελλα με την ΑΕΚ κόντρα σε Απόλλωνα Αθηνών (7-1) και Παναθηναϊκό (στα πέναλτι). Έκλεισε την καριέρα του στον Άρη.

ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ (1994-03)

Μετά τον Πέλοπα Κιάτου, ακολούθησε η Βέροια και από εκεί η ΑΕΚ με την φανέλα της οποίας έπαιξε για τρεις σεζόν, κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα και σκοράροντας 11, 17 και 24 γκολ αντίστοιχα. Το καλοκαίρι του 1994 αποφάσισε να μετακομίσει στον Ολυμπιακό, ο οποίος είχε επτά χρόνια να κατακτήσει τον τίτλο. Εντούτοις, ο ίδιος πείστηκε να αφήσει τη σιγουριά της Ένωσης και να πάει σε μια ομάδα που εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να ορθοποδήσει. Αν και η αρχή ήταν δύσκολη, η συνέχεια δικαίωσε την απόφασή του, κατακτώντας επτά σερί πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό. Ο ίδιος αισθάνεται μέλος της ερυθρόλευκης οικογένειας και δεν κρύβει τα αισθήματά του για την ομάδα του Πειραιά.

ΑΡΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ/ Α' ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ/ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΠΑΙΚΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ(ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ)ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ
ΑΡΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ/ Α' ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ/ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΠΑΙΚΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ(ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ)ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ MOTIONTEAM

Οι περισσότερες σεζόν του στον Πειραιά ήταν πολύ παραγωγικές, έστω και αν ο Ολυμπιακός είχε και άλλους αξιόλογους επιθετικούς. Την πρώτη του σεζόν στο λιμάνι πέτυχε 17 γκολ (16 στο πρωτάθλημα και ένα στο Κύπελλο), για να ακολουθήσει η... πτώση στα οκτώ γκολ την δεύτερη σεζόν. Με την έλευση του Ντούσαν Μπάγεβιτς πήρε και πάλι τα πάνω του. Την σεζόν 1996-97, πέτυχε 31 (!) τέρματα (23 στο πρωτάθλημα, οκτώ στο Κύπελλο), ενώ την επόμενη έμεινε στα 16 γκολ. Τις επόμενες τέσσερις σεζόν μέτρησε 13, 18, 31 και 32 γκολ αντίστοιχα. Ο ίδιος φόρτωνε με γκολ τα αντίπαλα τέρματα, έπαιρνε τίτλους και βίωνε τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του. Την τελευταία του σεζόν, μέτρησε συνολικά 29 συμμετοχές και επτά γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Η ΑΕΛ, η Καλλιθέα και ο ΑΠΟΠ Κινύρας ήταν οι τελευταίοι σταθμοί του.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΚΚΑΣ (2004-07)

Ο Κύπριος επιθετικός, αν και ήταν γνωστός από παλιά για τα αισθήματα αγάπης στον Ολυμπιακό, προτίμησε να παίξει στην ΑΕΚ την σεζόν 2003-04 έπειτα από μια τριετία στον ΠΑΟΚ. Επικράτησε ντελίριο ενθουσιασμού με την απόκτησή του, είχε βγει κόσμος ακόμα και στους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας για την αφεντιά του. Θα γινόταν μέλος της "Dream Team", όπως αποκαλούσαν το ρόστερ της Ένωσης εκείνο το καλοκαίρι. Με τα κιτρινόμαυρα έπαιξε μια σεζόν και έβαλε συνολικά εννέα γκολ. Δεν έμελλε να μείνει για καιρό στην ομάδα και το καλοκαίρι του 2004 θα μετακόμιζε στο λιμάνι. Θα έμπαινε στο νεότευκτο "Γ. Καραϊσκάκης".

Από τον Σάντμπεργκ στον Τζεμπούρ: οι 8 "πρόδρομοι" του Λάζαρου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στον Ολυμπιακό ο Οκκάς έμεινε για τρία χρόνια, κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα. Μάλιστα, πήρε και δυο σερί νταμπλ στις πρώτες του σεζόν στο λιμάνι. Σημείωσε 11 γκολ στην πρώτη του χρονιά σε 43 αγώνες, την επόμενη μέτρησε 40 συμμετοχές και εννέα γκολ, για να πέσει στις 31 συμμετοχές και στα τέσσερα γκολ στην τρίτη του και τελευταία σεζόν. Είχε τη φήμη του παίκτη που έχανε πολλά εύκολα γκολ, όμως κανείς δεν μπορούσε να του προσάψει έλλειψη πάθους και ενέργειας. Γύρισε στην Κύπρο και έκλεισε την καριέρα του το 2014.

ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΝΕΜΕΘ (2010-11)

Ο Ούγγρος επιθετικός ήρθε στην Ελλάδα ως μεγάλο ταλέντο το 2009 για λογαριασμό της ΑΕΚ. Ο 20χρονος, τότε, Νέμεθ δημιουργούσε προσδοκίες για κάτι πολύ σπουδαίο, διότι ήταν παίκτης που προερχόταν από τη Λίβερπουλ. Με την φανέλα της Ένωσης έπαιξε μια σεζόν και σε 17 εμφανίσεις πρωταθλήματος πέτυχε τρία γκολ (το ένα απέναντι στον Ολυμπιακό, στο 1-2 του ΟΑΚΑ), για να καταγράψει και δυο συμμετοχές στο Κύπελλο Ελλάδας. Εντέλει, δεν έμεινε πάνω από ένα χρόνο στους κιτρινόμαυρους.

Από τον Σάντμπεργκ στον Τζεμπούρ: οι 8 "πρόδρομοι" του Λάζαρου

Το καλοκαίρι του 2010, το πρώτο του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πηδάλιο του Ολυμπιακού, ανακοινώθηκε η απόκτησή του στο ημίχρονο ενός καλοκαιρινού φιλικού στο Καραϊσκάκη στις 21 Αυγούστου. "Η Π.Α.Ε. Ολυμπιακός ανακοινώνει τη συμφωνία της με την Λίβερπουλ για την απόκτηση του διεθνούς Ούγγρου ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Νέμεθ, ο οποίος θα υπογράψει τριετές συμβόλαιο συνεργασίας", ανέφερε η ανακοίνωση των Πειραιωτών. Εντέλει, έκανε ελάχιστα πράγματα στον Ολυμπιακό, έπαιξε σε τρεις αγώνες πρωταθλήματος και ένα του Κυπέλλου, προτού δοθεί δανεικός στον Ολυμπιακό Βόλου έξι μήνες μετά.

ΡΑΦΙΚ ΤΖΕΜΠΟΥΡ (2011-14)

Από τη Λα Λουβιέρ πήγε στον Εθνικό Αστέρα, από εκεί στον Ατρόμητο, στον Πανιώνιο και το καλοκαίρι του 2008 στην ΑΕΚ. Με τη φανέλα της, ο Αλγερινός έπαιξε 2,5 σεζόν και σημείωσε δέκα, έξι και οκτώ γκολ αντίστοιχα. Ο προβληματικός του χαρακτήρας όμως, ήταν τέτοιος που δημιουργούσε πολλά προβλήματα στην ομάδα. Όλοι μιλούσαν για έναν χαρισματικό ποδοσφαιριστή, ο οποίος όμως χρειαζόταν πολύ ειδική διαχείριση. Αγαπήθηκε βέβαια από τον κόσμο της ΑΕΚ και η αρπαγή του από τον Ολυμπιακό έφερε μεγάλες αντιδράσεις κατά της τότε διοίκησης της ομάδας για τους χειρισμούς της στην υπόθεση.

Από τον Σάντμπεργκ στον Τζεμπούρ: οι 8 "πρόδρομοι" του Λάζαρου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πολλοί έκαναν λόγο για ρίσκο του Βαγγέλη Μαρινάκη να τον πάρει στον Ολυμπιακό. Εντούτοις, η συμπεριφορά του στο λιμάνι ήταν τελείως διαφορετική. Τα νούμερά του, δε, ήταν ασφαλώς πολύ καλύτερα. Στο δεύτερο μισό της σεζόν 2010-11, ο Τζεμπούρ πέτυχε επτά γκολ σε 11 συμμετοχές, ενώ τις δυο επόμενες σεζόν πέτυχε 16 και 22 γκολ σε Ελλάδα και Ευρώπη σε 34 και 36 συμμετοχές αντίστοιχα. Τρομερά στατιστικά για έναν παίκτη που "κόλλησε" με την ομάδα του Πειραιά και βρήκε "χημεία", κατακτώντας και τρία σερί πρωταθλήματα. Αποχώρησε από τον Ολυμπιακό το 2014 και επέστρεψε στην Ελλάδα τη σεζόν 2015-16 για την ΑΕΚ, παίζοντας μια σεζόν (31 συμμετοχές, πέντε γκολ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ