ΣΤΗΛΕΣ

Από τον Μπατιστούτα στον Κάλινιτς!

Από τον Μπατιστούτα στον Κάλινιτς!

Η Φιορεντίνα είναι μόνη πρώτη στη βαθμολογία της Serie A και οι οπαδοί της ζουν ημέρες... 1999! Πώς όμως έχασε τότε το σκουντέτο η παρέα των Μπατιστούτα, Εντμούντο, Ρουί Κόστα και Τόλντο; Το Sport24.gr θυμάται εκείνη την σούπερ ομάδα των "βιόλα" (videos).

"Salutate la capolista" ("Χαιρετήστε την πρωτοπόρο") ήταν το σύνθημα που ακουγόταν από ολόκληρο το "Artemio Franchi" και δονούσε την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του αγώνα της Φιορεντίνα με την Αταλάντα (3-0) , σύνθημα το οποίο η αλήθεια είναι πως είχε ξεχαστεί για πάρα πολλά χρόνια από τους φαν των "βιόλα".

Διαβάστε για τον Πάουλο Σόουζα που τρελαίνει φέτος με τη Φιορεντίνα όλη την ποδοσφαιρική Ιταλία.

Για την ακρίβεια η αμέσως προηγούμενη φορά που η ομάδα της Τοσκάνης είχε βρεθεί ολομόναχη στην κορυφή της Serie A ήταν στις 7 Φεβρουαρίου του 1999! Τότε, στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος (3ης του δεύτερου γύρου) η Φιορεντίνα του Τζοβάνι Τραπατόνι είχε αναδειχτεί ισόπαλη χωρίς τέρματα με τη Μίλαν του Τζακερόνι και είχε φτάσει στους 42 βαθμούς, με τη Λάτσιο να έπεται με 41 χάρη στο άνετο 3-0 επί της Περούτζα και τη Γιουβέντους στην ίδια αγωνιστική να γνωρίζει βαριά εντός έδρας με 4-2 από την Πάρμα που προκάλεσε την παραίτηση του Μαρτσέλο Λίπι!

Σε αντίθεση μάλιστα με την νυν ομάδα που κοουτσάρει ο Πάουλο Σόουζα και η οποία στηρίζεται αρκετά στη δύναμη του συνόλου εκείνη η Φιορεντίνα του "Τραπ" είχε κάποιες εξαιρετικές μονάδες που λείπουν σήμερα, με τους Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, Ρουί Κόστα, Εντμούντο και Φραντσέσκο Τόλντο να δεσπόζουν και να έχουν για "συμπαραστάτες" παίκτες όπως οι Ρέπκα, Τοριτσέλι, Κόις, Χάινριχ και Ολιβέιρα.

Πώς όμως ενώ η Φιορεντίνα έφτασε τόσο κοντά στην κατάκτηση του σκουντέτο τον Φεβρουάριο του 1999 καθοδηγούμενη από έναν "Μπατιγκόλ" σε δαιμονιώδη φόρμα δεν κατάφερε στο φινάλε να ξεδιψάσει; Το Sport24.gr φωτίζει μία από τις πιο χαρακτηριστικές σεζόν στην ιστορία του συλλόγου της Τοσκάνης, με τον τραυματισμό-σοκ του Μπατιστούτα και το ταξίδι του Εντμούντο στη Βραζιλιά για το καρναβάλι του Ρίο (!) να φέρνουν τα πάνω-κάτω και να στερούν από τους οπαδούς της την ευκαιριά για μία ιστορική επιτυχία.

Από τον Μπατιστούτα στον Κάλινιτς!

Η σεζόν 1998-99 ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για τη Φιορεντίνα όσον αφορά στην ευρωπαϊκή της παρουσία, με τον πρόωρο αποκλεισμό να μην έρχεται εντός γηπέδου αλλά κατόπιν απόφασης της UEFA. Στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA (στον πρώτο είχε περάσει το εμπόδιο της Χάιντουκ) ηττήθηκε στο πρώτο ματς στην Ελβετία από τη Γκρασχόπερς ενώ στη ρεβάνς του "Artemio Franchi" ο τραυματισμός του βοηθού διαιτητή από αυτοσχέδια βόμβα που έφυγε από χέρι οπαδού έφερε ήττα στα χαρτιά και αποκλεισμό από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Παρά το δυνατό "χαστούκι" η Φιορεντίνα όχι μόνο δεν πέταξε λευκή πετσέτα στη Serie A αλλά αντίθετα πραγματοποίησε μία εκπληκτική πορεία που έκανε άπαντες στην ποδοσφαιρική Ιταλία να τη σέβονται και ταυτόχρονα να την τρέμουν. Πανηγύρισε 12 νίκες στις πρώτες 17 αγωνιστικές (είχε επίσης 2 ισοπαλίες και 3 ήττες) και στα μέσα Ιανουαρίου αναδείχτηκε πρωταθλήτρια χειμώνα, με τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα να έχει κάνει έναν ε-κ-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ό πρώτο γύρο με 17 γκολ σε ισάριθμα ματς!

Όσο για τα δύο παιχνίδια που σημάδεψαν την Φιορεντίνα και τον ίδιο, αυτά ήταν αναντίρρητα εκείνο με τη Μίλαν στο "San Siro" για την 3η αγωνιστική όπου διέλυσε κάθε αμυντικό σύστημα των "ροσονέρι" πετυχαίνοντας και τα τρία γκολ της ομάδας του (3-1 το τελικό σκορ) όσο και το ντέρμπι με τη "μισητή" Γιουβέντους στο "Artemio Franchi" για την 13η αγωνιστική όταν έκρινε το παιχνίδι με μία κεφαλιά-δυναμίτη από τις σπεσιαλιτέ του (1-0).

12 Sep 1998:  Gabriel Batistuta of Fiorentina celebrates during the Serie A match against Empoli at the Stadio Communale in Florence, Italy. \ Mandatory Credit: Allsport UK /Allsport
12 Sep 1998: Gabriel Batistuta of Fiorentina celebrates during the Serie A match against Empoli at the Stadio Communale in Florence, Italy. \ Mandatory Credit: Allsport UK /Allsport GETTY IMAGES

Με τον Αργεντινό φορ αδιαμφισβήτητο ηγέτη τους στη γραμμή κρούσης, τον Ρουί Κόστα να "κεντάει" στο χώρο του κέντρου, τους αμυντικούς να "δαγκώνουν" και τον Φραντσέσκο Τόλντο να αποτελεί εγγύηση κάτω από τα γκολπόστ οι "βιόλα" βρέθηκαν μόνοι τους στην κορυφή στις 7 Φεβρουαρίου του 1999 μετά το 0-0 με τη Μίλαν, ωστόσο σε αυτό ακριβώς το ματς ξεκίνησε η αρχή της κατηφόρας τους.

Ουσιαστικά το απόγευμα εκείνο, που η Φιορεντίνα έμεινε μόνη χωρίς συγκάτοικο στην πρώτη θέση, έφερε δάκρυα στους οπαδούς της καθώς λίγο πριν το τέλος του αγώνα είδαν τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα να τραυματίζεται και να αποχωρεί με φορείο σφαδάζοντας. Η μοίρα ήταν σκληρή για τον Αργεντινό μπόμπερ καθώς ο τραυματισμός στο γόνατο ήταν σοβαρός και τον άφησε εκτός δράσης για πάνω από δύο μήνες και ο Τζοβάνι Τραπατόνι έψαχνε πλέον τον άνθρωπο που θα αναπλήρωνε το τεράστιο κενό του για να μην γκρεμιστεί η ομάδα από την κορυφή.

Την ευκαιρία αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να αρπάξει ο Εντμούντο και να γίνει εκείνος ο ήρωας μίας ολόκληρης πόλης όμως προτίμησε να μετατραπεί στο "μαύρο πρόβατο". Την ώρα που ο Μπατιστούτα αποχωρούσε από τα αποδυτήρια έχοντας πατερίτσες για να τον βοηθούν να σταθεί στα πόδια του ο Βραζιλιάνος έκανε επίδειξη αντι-επαγγελματισμού καθώς παρατούσε την ομάδα στα κρύα του λουτρού.

Sep 1998  Edmundo of Fiorentina in action during a Pre-Season match against Lazio played at the Stadio Communale in Florence, Italy. \ Mandatory Credit: Allsport UK /Allsport
Sep 1998 Edmundo of Fiorentina in action during a Pre-Season match against Lazio played at the Stadio Communale in Florence, Italy. \ Mandatory Credit: Allsport UK /Allsport GETTY IMAGES

Με ένα ταξί έφυγε "σφαίρα" για το αεροδρόμιο της Μαλπένσα και από εκεί μπήκε στο πρώτο αεροπλάνο για Βραζιλία για να προσγειωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο Ρίο για το περίφημο καρναβάλι! "Δεν μου ζήτησαν να παραμείνω γιατί ήξεραν πως θα τους έλεγα όχι. Πηγαίνω να πάρω χρώμα από τον ήλιο, είναι όλα γραμμένα στο συμβόλαιό μου. Ίσως επιστρέψω αν έχω διάθεση", δήλωσε "προκλητικά" ο Βραζιλιάνος, με το τελευταίο καπρίτσιο του "κτήνους" να καταδικάζει την ομάδα του σε ελεύθερη πτώση.

Την επόμενη κιόλας αγωνιστική (21η) η Φιορεντίνα αποχαιρέτησε την πρώτη θέση χάνοντας 1-0 στο "Friuli" από την Ουντινέζε, ακολούθησαν δύο σερί ισοπαλίες με Ρόμα (0-0 εντός) και Σαλερνιτάνα (1-1 εκτός) ενώ στις 11 τελευταίες αγωνιστικές που απέμεναν για τη λήξη του πρωταθλήματος είχε απολογισμό 3 νίκες-3 ισοπαλίες-5 ήττες, με την άμυνα των "βιόλα" να καταρρέει και την απουσία του Μπατιστούτα να είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ ο Μπατιστούτα έκλεισε τον πρώτο γύρο με 17 γκολ σε ισάριθμα ματς, στο δεύτερο πέτυχε μόλις 4 σε 11 συμμετοχές. Όσο για το "έγκλημα" του Εντμούντο, ακόμα και ο ίδιος ο Βραζιλιάνος παραδέχτηκε το τεράστιο σφάλμα του με το ταξίδι στη Βραζιλία, μερικά χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στην πατρίδα του.

Από τον Μπατιστούτα στον Κάλινιτς!

"Τί μετανιώνω στην καριέρα μου; Ένα εκατομμύριο πράγματα. Όταν ήμουν στην Παλμέιρας θα μπορούσα να παώ στη Ρεάλ Μαδρίτης αλλά υπολόγιζα μόνο τα χρήματα και ο σύλλογος μου προσέφερε κάθε χρόνο αύξηση. Έλεγα στον εαυτό μου "μα τι θέλεις να πάς να κυνηγήσεις;". Δεν πίστευα ότι μπορούσα να κάνω μία πολύ πιο σημαντική καριέρα.

Λυπάμαι επίσης που επέλεξα να πάω στο Καρναβάλι του Ρίο την εποχή που αγωνιζόμουν στη Φιορεντίνα. Στα 26 μου χρόνια θα μπορούσα να κάνω ακόμα μεγάλα πράγματα στην Ευρώπη, με ήθελε και η Γιουβέντους, όμως προτίμησα να επιστρέψω στη Βραζιλία. Έκανα πολλές ανοησίες στη ζωή μου", δήλωνε χαρακτηριστικά ο μετανοημένος μετά από χρόνια Εντμούντο.

Και επειδή ενός κακού μύρια έπονται η Φιορεντίνα, μετά τον μεγάλο χαμένο στόχο του σκουντέτο (έμεινε πίσω από τις Μίλαν και Λάτσιο και περιορίστηκε στην 3η θέση που οδηγούσε στο Champions League) δεν μπόρεσε να παρηγορηθεί ούτε με το Coppa Italia καθώς έχασε το τρόπαιο στον διπλό τελικό κόντρα στην Πάρμα του Αλμπέρτο Μαλεζάνι.

29 Mar 1998:  Gabriel Batistuto of Fiorentina in action during an Italian Serie A match against Napoli at Artemio Franchi Stadium in Florence, Italy. Fiorentina won the match 4-0. \ Mandatory Credit: Allsport UK /Allsport
29 Mar 1998: Gabriel Batistuto of Fiorentina in action during an Italian Serie A match against Napoli at Artemio Franchi Stadium in Florence, Italy. Fiorentina won the match 4-0. \ Mandatory Credit: Allsport UK /Allsport GETTY IMAGES

Τώρα, 16 χρόνια μετά από εκείνη την ομάδα που άγγιξε την κορυφή έστω και για λίγο, ο Πάουλο Σόουζα φιλοδοξεί να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό αλλά να φτάσει μέχρι τέλους, με ένα από τα μέλη της Φιορεντίνα τη σεζόν 1998-99, τον αμυντικό Πασκουάλε Πανταλίνο, να βάζει στο μικροσκόπιο τις δύο γενιές λέγοντας: "Είμαστε ακόμα πολύ νωρίς μέσα στη σεζόν αλλά οι ομοιότητες φαίνεται πως είναι ελάχιστες.

Τότε δεν ήταν εύκολο να βρεις αντικαταστάτες για τους Μπατιστούτα, Εντμούντο και Ρουί Κόστα. Η φετινή Φιορεντίνα είναι φτιαγμένη από συνηθισμένους ανθρώπους, ο μοναδικός ίσως που δεν έχει παίκτη που μπορεί να τον αντικαταστήσει είναι ο Τζουζέπε Ρόσι, όταν θα είναι καλά.

Βρίσκω αρκετές διαφορές στις δύο ομάδες και η μοναδική σύγκριση που μπορεί να γίνει είναι μεταξύ των προπονητών: ο Σόουζα μοιάζει πραγματικά στον Τραπατόνι".

Το χατ-τρικ του Μπατιστούτα κόντρα στη Μίλαν (26 Σεπτεμβρίου 1998)

Το γκολ του Μπατιστούτα απέναντι στη Μπολόνια (5 Δεκεμβρίου 1998)

Ο Μπατιστούτα εκτελεί με κεφαλιά τη Γιουβέντους (13 Δεκεμβρίου 1998)

Ο τραυματισμός του Μπατιγκόλ στο ματς με τη Μίλαν (7 Φεβρουαρίου 1999)

Δείτε τη "σύγκριση" της Φιορεντίνα του 2015 και του 1999:

Από τον Μπατιστούτα στον Κάλινιτς!

Τσίπριαν Ταταρουσάνου & Φραντσέσκο Τόλντο

Από τον Μπατιστούτα στον Κάλινιτς!

Νέναντ Τόμοβιτς & Πασκουάλε Πανταλίνο

Από τον Μπατιστούτα στον Κάλινιτς!

Γκονσάλο Ροντρίγκες & Τόμας Ρέπκα

Από τον Μπατιστούτα στον Κάλινιτς!

Νταβίντε Αστόρι & Άλντο Φιρικάνο

Από τον Μπατιστούτα στον Κάλινιτς!

Γιακούμπ Μπλαστσικόβσκι & Μορένο Τοριτσέλι

Από τον Μπατιστούτα στον Κάλινιτς!

Μίλαν Μπάντελ & Σάντρο Κόις

Από τον Μπατιστούτα στον Κάλινιτς!

Μπόρχα Βαλέρο & Ρουί Κόστα

Από τον Μπατιστούτα στον Κάλινιτς!

Μάρκος Αλόνσο & Γιοργκ Χάινριχ

Από τον Μπατιστούτα στον Κάλινιτς!

Φεντερίκο Μπερναρντέσκι & Λουίς Ολιβέιρα

Από τον Μπατιστούτα στον Κάλινιτς!

Γιόζιπ Ίλιτσιτς & Εντμούντο

Από τον Μπατιστούτα στον Κάλινιτς!

Νίκολα Κάλινιτς & Γκαμπριέλ Μπατιστούτα

Από τον Μπατιστούτα στον Κάλινιτς!

Πάουλο Σόουζα & Τζοβάνι Τραπατόνι

Follow me on twitter: Vaggelis Stamatopoulos

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ