ΣΤΗΛΕΣ

Χάτζι στο Sport24.gr: "Είχα συμφωνήσει με ΠΑΟ, ο Τσαουσέσκου με έκοψε"

Χάτζι στο Sport24.gr: "Είχα συμφωνήσει με ΠΑΟ, ο Τσαουσέσκου με έκοψε"

Ο θρυλικός Χάτζι σε μία κατάθεση ψυχής στην κάμερα του Sport24.gr εξήγησε γιατί δεν έπαιξε ποτέ στον Παναθηναϊκό παρότι είχε συμφωνήσει, αποθέωσε Μέσι, Μαλντίνι, Κρόιφ, μίλησε για τον γιο του Ιάνις, την εθνική Ρουμανίας του '94 αλλά και την Βιτόρουλ Κοστάντσα της οποίας είναι ιδιοκτήτης.

Τον αποκάλεσαν "Μαραντόνα των Καρπαθίων", "βασιλιά" και "στρατηγό". Αγωνίστηκε σε Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γαλατασαράι, ντριμπλάροντας αλλά και σκοράροντας με τον πλέον απίθανο τρόπο.

Ένας μυθικός ποδοσφαιριστής που κόσμησε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο την δεκαετία του '90 με τις περίτεχνες ενέργειες του και τις ηγετικές ικανότητες του.

Ο Γκεόργκι Χάτζι θεωρείται ο σπουδαιότερος άσος στην ιστορία του ρουμανικού ποδοσφαίρου και ένας από τους 100 καλύτερους παίκτες του 20ου αιώνα.

Πήρε μέρος σε τρία παγκόσμια Κύπελλα (1990, 1994, 1998), ισάριθμα Εuro (1984, 1996, 2000) γράφοντας την δική του ραψωδία στα γήπεδα των ΗΠΑ όπου για πολλούς ήταν ο κορυφαίος παίκτης του Μουντιάλ!

Ο σπουδαίος Χάτζι με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη και προέδρου της Βιτόρουλ Κοστάντσα ταξίδεψε στην Αθήνα για το φιλικό του Παναθηναϊκού.

Στο περιθώριο του αγώνα, ο Χάτζι μίλησε αποκλειστικά στο Sport24.gr για την καριέρα του, τον Παναθηναϊκό, τον ταλαντούχο γιο του Ιάνις, αλλά και το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Ο Χάτζι ξεκίνησε την καριέρα του στο εξωτερικό το 1990 παίρνοντας μεταγραφή από την Στεάουα Βουκουρεστίου στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Χάτζι στο Sport24.gr: "Είχα συμφωνήσει με ΠΑΟ, ο Τσαουσέσκου με έκοψε"

Λίγα χρόνια νωρίτερα, ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης είχε καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να τον φέρει στο "τριφύλλι". Ένα θέμα που μονοπωλούσε εκείνη την εποχή τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού αθλητικού Τύπου.

Ο Χάτζι επιβεβαίωσε στο Sport24.gr πως πράγματι είχε συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό, όμως ο δικτάτορας Τσαουσέσκου χάλασε την μεταγραφή.

"Δεν ξέρω τι έγινε με τον Παναθηναϊκό. Ξέρω τι έγινε μετά που πήγα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα.

Ήμουν πολύ κοντά στον Παναθηναϊκό, είχα σχεδόν συμφωνήσει αλλά το παλαιό καθεστώς του Τσαουσέσκου στη Ρουμανία δεν με άφησε. Ήμουν πάρα πολύ κοντά, είναι η αλήθεια. Πριν παίξω στην Μπρέσια μιας και με ρωτάτε δεν υπήρξε άλλη προσέγγιση από τον Παναθηναϊκό.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να μου δώσετε την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον κύριο Βαρδινογιάννη για όλη της προσπάθεια που κατέβαλε για να με φέρει.

Ήμουν μικρό παιδί και θυμάμαι ότι προσπάθησε πολύ να με φέρει Ελλάδα. Κανένας άλλος ελληνικός σύλλογος δεν με πλησίασε.

Ο Παναθηναϊκός είναι ένας σπουδαίος σύλλογος με μεγάλη παράδοση τόσα στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό".

Χάτζι στο Sport24.gr: "Είχα συμφωνήσει με ΠΑΟ, ο Τσαουσέσκου με έκοψε"

Ο Χάτζι πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα σε Στεάουα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπρέσια, Μπαρτσελόνα, ενώ έγραψε ιστορία στη Γαλατασαράι παρότι αγωνίστηκε για μία πενταετία μετά τα 31 του!

"Αγαπώ όλους τους συλλόγους, στους οποίους αγωνίστηκα και πέρασα από σπουδαίες ομάδες, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Στεάουα με τις οποίες είχα επιτυχίες.

Αλλά τίποτα δε συγκρίνεται με την εθνική ομάδα. Έπαιξα 19 χρόνια και για μένα αυτό το συναίσθημα είναι διαφορετικό. Η καλύτερη ομάδα από όλες".

Το 1994 ο "Μαραντόνα των Καρπαθίων" βρισκόταν σε μεγάλα κέφια οδηγώντας την χρυσή γενιά της Ρουμανίας μέχρι τα προημιτελικά του Μουντιάλ.

Ήταν ο μεγάλος μαέστρος της ομάδας σκοράροντας απίστευτα γκολ αλλά και μοιράζοντας μαγικές ασίστ.

Χάτζι στο Sport24.gr: "Είχα συμφωνήσει με ΠΑΟ, ο Τσαουσέσκου με έκοψε"

"Με τη Ρουμανία το 1994 είχαμε τη χρυσή γενιά στο ποδόσφαιρο της χώρας. Ήταν το κράμα, που έδεσε. Χάσαμε στα πέναλτι από τη Σουηδία στα προημιτελικά.

Αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Είναι σπουδαία εκείνη η ομάδα. Μπορούσαμε να πάμε πιο μακριά, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο, ήμασταν άτυχοι.

Πλέον στο ρουμανικό ποδόσφαιρο δεν επενδύουν στο ταλέντο του ποδοσφαιριστή και όσο δε συμβαίνει αυτό είναι πρόβλημα".

Ο Χάτζι αναφέρθηκε και στους Έλληνες ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζει

"Έχω πολύ καλή γνώμη για τη νέα φουρνιά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι αρκετοί οι Έλληνες ποδοσφαιριστές που μου αρέσουν.

Θα έλεγα τον Κατσουράνη που το παιχνίδι του ταιριάζει στον γιο μου. Επίσης οι παίκτες που μεταπήδησαν στη Ρόμα (σ.σ. Mανωλάς, Χολέμπας) είναι ικανότατοι".

Χάτζι στο Sport24.gr: "Είχα συμφωνήσει με ΠΑΟ, ο Τσαουσέσκου με έκοψε"

Το μήλο έπεσε κάτω από την μηλιά με τον 15χρονο Ιάνις Χάτζι να αποτελεί τον διάδοχο του "βασιλιά". Πρόκειται για ένα τεράστιο ταλέντο με τους ειδικούς να τονίζουν πως μπορεί να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο.

"Ο Ιάνις αν είναι ταλαντούχος; Αν δεν ήταν, δε θα ήταν γιος μου (σ.σ.: γέλια). Είναι ακόμη ένα μικρό παιδί. Είναι 16 ετών, παίζει στις μικρές εθνικές ομάδες της Ρουμανίας.

Είναι καλός με την μπάλα, έχει καλή τεχνική, αλλά χρειάζεται να δουλέψει ακόμη στον τομέα της φυσικής κατάστασης. Το πιο σημαντικό από όλα, είναι ότι αγαπά αυτό που κάνει. Αγαπάει το ποδόσφαιρο και αυτό πιστέψτε είναι το πιο σημαντικό στη δουλειά.

Η μοναδική συμβουλή προς το γιο μου είναι η αφοσίωση σε αυτό που κάνει. Να αγαπά αυτό που κάνει και να μοχθεί γι' αυτό. Κανένας δε γεννιέται καλύτερος, παρά μόνο γίνεται μέσα από τη καθημερινή προπόνηση".

Ο ρέκορντμαν συμμετοχών με την εθνική Ρουμανίας ξεχωρίζει τους Κρόιφ, Μαλντίνι από το παρελθόν αλλά και τον Μέσι από την τωρινή γενιά ποδοσφαιριστών.

"Καλύτερος αντίπαλος που αντιμετώπισα ήταν ο Μαλντίνι. Καλύτερος ποδοσφαιριστής στην ηλικία μου, ο Κρόιφ. Χωρίς συζήτηση.

Ο Μέσι είναι για μένα ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Υπερτερεί και στα δύο βασικά κομμάτια. Το ένα είναι η φυσική κατάσταση και το άλλο είναι η τεχνική. Είναι ο καλύτερος".

Χάτζι στο Sport24.gr: "Είχα συμφωνήσει με ΠΑΟ, ο Τσαουσέσκου με έκοψε"

Το Sport24.gr ζήτησε από τον Γκεόργκι Χάτζι να συγκρίνει τον Λιονέλ Μέσι με τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

"Δεν είναι δίκαιο να συγκρίνουμε Μέσι και Μαραντόνα. Ο ένας έχει τελειώσει την καριέρα του και ο άλλος παίζει ακόμη.

Όταν και ο Μέσι σταματήσει το ποδόσφαιρο, τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε. Ο Μαραντόνα ήταν ένας απίστευτος ποδοσφαιριστής με φανταστική καριέρα, πήρε την Αργεντινή από το χέρι και την έφτασε στην κορυφή".

Ποιον ποδοσφαιριστή θεωρεί όμως ο πρώην προπονητής της Γαλατασαράι πως βρίσκεται πιο κοντά στο δικό του στιλ;

"Αν διάλεγα ένα ποδοσφαιριστή που θυμίζει εμένα αυτός είναι ο Μέσι. Σε ταχύτητα, σε ντρίμπλα, στα πάντα. Γι΄ αυτό τον διάλεξα σαν τον καλύτερο (σ.σ.: γέλια)".

Για τον Χάτζι αποτελεί προσωπικό στοίχημα να αναδείξει την επόμενη φουρνιά του ρουμανικού ποδοσφαίρου μέσα από την Βιτόρουλ Κοστάντσα.

Ο ρουμανικός σύλλογος, ο οποίος κατετάγη στη 12η θέση επενδύει στο "φυτώριο" του διαθέτοντας την ομάδα με τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στην Ευρώπη!

Ianis Hagi, de la FC Viitorul, se lupta pentru balon, in timpul unui meci de fotbal amical cu Panathinaikos, disputat in Atena, sambata, 6 septembrie 2014. BOGDAN IORDACHE / MEDIAFAX FOTO
Ianis Hagi, de la FC Viitorul, se lupta pentru balon, in timpul unui meci de fotbal amical cu Panathinaikos, disputat in Atena, sambata, 6 septembrie 2014. BOGDAN IORDACHE / MEDIAFAX FOTO BOGDAN IORDACHE

"Είναι ένα καινούριο κλαμπ, βασιζόμαστε σε νέους ποδοσφαιριστές. Βασικά, έχουμε την καλύτερη ακαδημία ποδοσφαιριστών στη Ρουμανία και στελεχώνουμε την U21 ομάδα της χώρας, με ποδοσφαιριστές γεννημένους το 1997 και το 1998. Βασικός μας στόχος είναι να βγάλουμε νέα ταλέντα.

Πότε η ομάδα θα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη Ρουμανία; Θα δούμε. Λέω ξανά, είμαστε μία μικρή ομάδα που βασίζεται σε ποδοσφαιριστές, γεννημένους το 1997 και το 1998. Σαν το γιο μου, τον Ιάνις. Όλα βέβαια στο ποδόσφαιρο εξαρτώνται από το μπάτζετ, και αυτό το ξέρουμε".

Στον επίλογο της συνέντευξης ζητήσαμε από τον Γκεόργκι Χάτζι να επιλέξει το αγαπημένο του παρατσούκλι. "Στρατηγός", "Βασιλιάς", ή "Μαραντόνα των Καρπαθίων";

"Κανένα απ΄όλα αυτά. Προτιμώ το Τζίκα. Αυτό είναι το όνομα μου. Τζίκα με λένε (σ.σ.: γέλια)".

Δείτε την συνέντευξη με τον Γκεόργκι Χάτζι.

Μαγικές στιγμές του Γκεόργκι Χάτζι



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ