ΣΤΗΛΕΣ

"Σκλάβος στην κόλαση του Κατάρ"

"Σκλάβος στην κόλαση του Κατάρ"

Ο Αμπντεσλάμ Ουαντού αφηγείται στο Sport24.gr το δράμα που έζησε στο Κατάρ."Ήμουν σαν σκλάβος. Έκανα προπονήσεις με 50°C". Έκκληση στον "Τζόλε", γιατί έφυγε από τον Ολυμπιακό & η λατρεία για τη Θύρα 7.

"Η σιωπή είναι πηγή μιας μεγάλης δύναμης", είχε πει ο Κινέζος φιλόσοφος Λάο Τσε.

Ο Αμπντεσλάμ Ουαντού, πραγματοποίησε αξιοπρόσεκτη καριέρα αγωνιζόμενος στην αγγλική Premier League (Φούλαμ), την γαλλική Ligue 1 (Νανσί, Ρεν) ενώ πέρασε και από τον Ολυμπιακό την εποχή που βρισκόταν στον πάγκο του, ο Τροντ Σόλιντ (2006).

Το 2010 αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση της Λεκουίγια από το Κατάρ. Ήταν η αρχή μίας περιπέτειας που στοίχειωσε για πάντα τον πεπειραμένο στόπερ.

Αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω θα είχε αποφύγει το συγκεκριμένο βήμα στην καριέρα του.

Τα όσα αφηγείται ο Μαροκινός διεθνής αποκλειστικά στο Sport24.gr συγκλονίζουν. Είναι μία κραυγή απελπισίας για όσα βίωσε στο Εμιράτο, όπου έφτασε στο σημείο να μην μπορεί να εγκαταλείψει την χώρα.

Χωρίς ηλεκτρικό, με απλήρωτο ενοίκιο, δίχως αυτοκίνητο έσφιξε τα δόντια, άντεξε στα καψώνια που του έκαναν κάνοντας προπονήσεις με θερμοκρασία που άγγιζε τους 50°C.

Όλα αυτά επειδή αρνήθηκε να λύσει το συμβόλαιο του δίχως αποζημίωση. Πλέον πρωτοστατεί εναντίον του συστήματος Καφάλα που εφαρμόζεται στο Κατάρ, ζητώντας από την διεθνή ποδοσφαιρική κοινότητα να συνταχθεί μαζί του.

Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού ήταν στο πλευρό του Ζαχίρ Μπελουνίς που έφτασε στο σημείο να γίνει αλκοολικός όντας εγκλωβισμένος στο Κατάρ.

Η πρώτη σεζόν του Ουαντού στην Λεκουίγια (2010-2011) κύλησε ομαλά. Τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε.

"Σκλάβος στην κόλαση του Κατάρ"

“Το ποδόσφαιρο καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου. Κάθε χώρα που αγωνίστηκα, κάθε ομάδα ήταν μία ξεχωριστή αλλά συνάμα σημαντική εμπειρία για μένα τόσο αγωνιστικά όσο και πολιτισμικά.

Την πρώτη μου χρονιά στο Κατάρ αγωνίστηκα στην Λεκουίγια. Ήμουν ο αρχηγός της ομάδας και καταφέραμε μάλιστα να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Ήταν μία σπουδαία χρονιά. Όλα έδειχναν όμορφα", τονίζει στο Sport24.gr ο υψηλόσωμος αμυντικός θέλοντας να μοιραστεί τα όσα δυσάρεστα έζησε στη χώρα της Ασίας.

"Την δεύτερη χρονιά τα πράγματα δεν ήταν όπως τα περίμενα. Ήταν σκέτη καταστροφή στα 16 χρόνια που έπαιξα επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Με καθυστέρηση κατάλαβα πως τα συμβόλαια στο Κατάρ δεν έχουν την ίδια αξία. Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας μου είπαν πως πρέπει να συνεχίσω την καριέρα μου στην Κατάρ Sports Club.

Τους εξήγησα πως έχω υπογράψει συμβόλαιο με την Λακουίγια. Ήταν ανένδοτοι. Επέμεναν πως ήταν εντολή του Πρίγκιπα και δεν μπορούσα καν να κουβεντιάσω. Εξεπλάγην αλλά δεν είχα άλλη επιλογή.

Άλλαξα ομάδα παρότι δεν το επιθυμούσα. Δεν υπήρχε μεταγραφή ή δανεισμός ούτε λύση συμβολαίου. Μετακινήθηκα από τον ένα σύλλογο στον άλλο δίχως να το καταλάβω.

Μου είπαν απλώς να υπογράψω νέο διετές συμβόλαιο. Ουσιαστικά η διάρκεια του ήταν ένα έτος παραπάνω από ότι είχα δεσμευτεί δεν ήταν αυτό που ήθελα".

"Σκλάβος στην κόλαση του Κατάρ"

Η Kατάρ SC κατετάγη στην 8η θέση του πρωταθλήματος το 2012. Ο Ουαντού μετά τις διακοπές του στη Γαλλία επέστρεψε στο Εμιράτο. Ο Μαροκινός συνεχίζει την αφήγηση του στο Sport24.gr...

“Την πρώτη μέρα των προπονήσεων με πλησίασαν άνθρωποι του συλλόγου αλλά αυτή τη φορά δεν μου πρόσφεραν νέο συμβόλαιο ή να αλλάξω σύλλογο, αλλά να λύσουμε την συνεργασία μας παρότι είχα υπογράψει μέχρι τον Ιούλιο του 2013.

Μου έδιναν ως αποζημίωση αρχικά ένα μισθό και εν συνεχεία τέσσερα μηνιάτικα.

Δεν δέχθηκα και βρέθηκα εκτός ομάδας κάτι που ήταν ενάντια στους κανονισμούς της FIFA. Έτσι, μία μέρα τέθηκα εκτός λίστας. Δεν είχα πλέον το δικαίωμα να αγωνιστώ σε επίσημα ματς.

Το όνομα μου δεν υπήρχε στο ρόστερ και σταδιακά αφαιρέθηκε από οπουδήποτε. Έπαιρνα μέρος στις προπονήσεις όμως σύντομα έφτασα στο άλλο άκρο να είμαι μόνος μου.

Έκαναν τα πάντα για να με αποθαρρύνουν και να με τσακίσουν απομονώνοντας με. Υπάκουσα χωρίς να παραπονεθώ ποτέ".

Και κάπου εδώ άρχισαν τα καψώνια στον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού προκειμένου να λυγίσει...

"Σκλάβος στην κόλαση του Κατάρ"

"Όταν είδαν πως αυτό δεν λειτουργούσε πήραν νέα μέτρα. Δεν είχα δικαίωμα να πάρω μέρος στην προετοιμασία, αλλά να εμφανίζομαι κάθε μέρα και να προπονούμαι μόνος μου.

Στη συνέχεια έπρεπε αυτό να συμβαίνει δύο φορές κάθε μέρα. Σε ώρες όπου το πρωί επικρατούσε θερμοκρασία 40°C και το απόγευμα 50°C και όλα αυτά με υγρασία 80%! Δεν υπήρχε πουθενά σκιά.

Παράλληλα ήμουν πέντε μήνες απλήρωτος και σταμάτησαν να πληρώνουν το ενοίκιο του σπιτιού. Έκοψαν το ρεύμα και μου πήραν το αυτοκίνητο που προέβλεπε το συμβόλαιο μου.

Ευτυχώς σε αντίθεση με άλλους ποδοσφαιριστές κατόρθωσα να βγάλω κάποια χρήματα από το ποδόσφαιρο και αγόρασα με δικά μου λεφτά αυτοκίνητο για να μετακινούμαι.

Κατάφερα να βρω την δύναμη να σταθώ όρθιος και να μην λυγίσω. Εάν δεν υπέγραφα την λύση του συμβολαίου με τους δικούς τους όρους δεν θα με άφηναν να φύγω από τη χώρα.

Είχα μείνει έξι μήνες απλήρωτος και ενημέρωσα την FIFA για το πρόβλημα μου. Έτσι αναγκάστηκαν να μου δώσουν visa εξόδου από το Κατάρ καθώς δεν θέλουν να πληγεί το προφίλ του Εμιράτου από ποδοσφαιριστές με διεθνή παρουσία.

Αν δεν είχα παίξει στη Γαλλία σε ευρωπαϊκούς συλλόγους όπως η Φούλαμ, ο Ολυμπιακός και η εθνική του Μαρόκο ίσως να μην έπαιρνε έκταση το πρόβλημα μου".

Ο Αμπντεσλάμ Ουαντού τονίζει πως η συγκεκριμένη κατάσταση δεν αφορά μόνο τους ποδοσφαιριστές.

"Η χώρα που θα διοργανώσει το Μουντιάλ του 2022 θα πρέπει να σέβεται τους ανθρώπους. Αυτό που έγινε θεωρείται καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήμουν σκλάβος για αυτούς.

Το ίδιο συμβαίνει με χιλιάδες εργάτες από την Σρι Λάνκα, την Ινδία, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία αλλά και άλλες χώρες.

Μου έδωσαν την visa για να αποφύγουν τους μπελάδες από διεθνείς ποδοσφαιριστές”.

"Σκλάβος στην κόλαση του Κατάρ"

Ο άλλοτε στόπερ της Φούλαμ γνωρίζει εκ του σύνεγγυς τον εφιάλτη που έζησε πρόσφατα ο Ζαχίρ Μπελουνίς. Από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό του. Παράλληλα ζητά την συμπαράσταση κορυφαίων προσωπικοτήτων του παγκόσμιου ποδοσφαίρου αλλά και από πρώην παίκτες του ελληνικού πρωταθλήματος.

“Τον Ζαχίρ Μπελουνίς τον σκότωσαν ψυχολογικά. Δεν μπορεί να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα να σε αναγκάζουν να κάνεις κάτι πέρα από την θέληση σου.

Πρόκειται για ένα απαρχαιωμένο σύστημα σκλαβιάς που λειτουργεί στον 21ο αιώνα. Η Καφάλα πρέπει να σταματήσει και για αυτό αγωνίζομαι. Κρατούν τα διαβατήρια των ξένων υπηκόων.

Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός. Είναι κάτι που ισχύει και στην Σαουδική Αραβία, όμως εκεί δεν θα διοργανωθεί Μουντιάλ για αυτό στέκομαι στο Κατάρ.

"Σκλάβος στην κόλαση του Κατάρ"

Χρειάζονται περισσότερες φωνές ενάντια σε αυτό το σύστημα. Προσωπικότητες του ποδοσφαίρου όπως είναι οι Πλατινί, Μπλάτερ, Κρόιφ, Μπεκενμπάουερ, Ζιντάν, Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο θα πρέπει να μιλήσουν για αυτό το θέμα. Να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Θρηνούμε εκατοντάδες νεκρούς εργάτες κάθε χρόνο στο Κατάρ.

Χρειάζεται αφύπνιση και από άλλες χώρες την Αγγλία, την Γαλλία, την Βραζιλία ακόμη και την Ελλάδα.

Υπάρχουν προσωπικότητες όπως ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, Νικοπολίδης και ο Ριβάλντο που πρέπει να τοποθετηθούν για τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών.

Γνωρίζεις πως ισχυροί επιχειρηματίες από το Κατάρ ελέγχουν πλέον τις τύχες μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων της Ευρώπης όπως είναι η Παρί Σεν Ζερμέν όπου έχουν επενδύσει τεράστια ποσά, ενώ είναι χορηγοί και στην Μπαρτσελόνα.

Οι ποδοσφαιριστές φοβούνται να μιλήσουν. Ειδικά αν δεν είναι γνωστοί δύσκολα θα ακουστεί το πρόβλημα τους”.

"Σκλάβος στην κόλαση του Κατάρ"

Ο Αμπντεσλάμ Ουαντού, αναφέρθηκε και στην θητεία του στον Ολυμπιακό. Μπορεί να έμεινε για μόλις έξι μήνες, όμως όπως εξηγεί στο Sport24.gr δεν θα ξεχάσει ποτέ τους "ερυθρόλευκους", την Θύρα 7 και την ατμόσφαιρα στο "Καραϊσκάκη". Επίσης εξήγησε γιατί αποχώρησε πρόωρα από τους πρωταθλητές Ελλάδας.

“Έμεινα έξι μήνες στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Ήταν μία φανταστική εμπειρία. Όλα καταπληκτικά. Έμενα στη Γλυφάδα, ωραία περιοχή, το φαγητό υπέροχο, ο κόσμος του Ολυμπιακού απίστευτος. Έκανα πολλούς φίλους.

Εκείνη την εποχή όμως η σύζυγος μου βρισκόταν στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης της και είχε πάθει κατάθλιψη. Έπρεπε να φύγουμε. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να τηρήσω το τριετές συμβόλαιο που υπέγραψα στην ομάδα.

Έκανα μία εξαιρετική προετοιμασία και πρόλαβα να αγωνιστώ σε οχτώ παιχνίδια. Κέρδισα την θέση μου στην ομάδα. Προπονητής μας ήταν ο κ. Σόλιντ. Είχαμε τρομερή ομάδα με παίκτες όπως οι Νικοπολίδης, Τζόρτζεβιτς και Ριβάλντο.

Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι ο κόσμος μας. Έπαιξα σε Αγγλία και Γαλλία όμως οι οπαδοί του Ολυμπιακού είναι οι καλύτεροι που έχω δει ποτέ στη ζωή μου", τονίζει χαρακτηριστικά ο Ουαντού για να προσθέσει:

"Σκλάβος στην κόλαση του Κατάρ"

"Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ανεπανάληπτη. Θα ήθελα να στείλω τους χαιρετισμούς μου στη Θύρα 7! Όπου και αν πηγαίνω συναντώ οπαδούς του Ολυμπιακού. Είναι φοβερό το πάθος των οπαδών της ομάδας.

Από την Αμερική και την Αυστραλία παντού οι οπαδοί του Ολυμπιακού δεμένοι με την ομάδα τους. Είναι οι καλύτεροι. Θέλω να επιστρέψω κάποια στιγμή στην Ελλάδα όπου έχω τις καλύτερες αναμνήσεις μου.

Ίσως μαζί με το Γαλατασαράι-Φενέρμπαχτσε το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός είναι το πιο καυτό ντέρμπι της Ευρώπης".

* Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού έφτιαξε μαζί με άλλους πρώην εργαζόμενους στο Εμιράτο την ιστοσελίδα rerunthevote.org όπου παραθέτει τις απόψεις του.

Ρεπορτάζ της γαλλικής τηλεόρασης για την περιπέτεια του Αμπντές Ουαντού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ