ΣΤΗΛΕΣ

30 χρόνια από το ντεμπούτο του "Ελληνα Μαραντόνα" στην Ιταλία

30 χρόνια από το ντεμπούτο του "Ελληνα Μαραντόνα" στην Ιταλία

Πέρασαν 30 χρόνια από την ημέρα που ο Νίκος Αναστόπουλος έκανε ντεμπούτο με την Αβελίνο, με μεταγραφή από τον Ολυμπιακό. Πώς τον υποδέχτηκαν τα ιταλικά Μέσα αλλά και πως τον μνημονεύουν.

Στις 23/8/1987 ο Νίκος Αναστόπουλος φοράει για πρώτη φορά τα πράσινα της Αβελίνο σε επίσημο ματς κόντρα στην Σαμπενεντετέσε για το ιταλικό κύπελλο. Ο "μουστάκιας" επιβεβαιώνει την φήμη του δεινού σκόρερ, πετυχαίνοντας δύο τέρματα στο τελικό 3-0, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών.

Dal Partenone al Partenio

Το δρομολόγιο από την Ελλάδα στην Ιταλία το έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγοι ποδοσφαιριστές, καθώς η... κοινοτική τους ιδιότητα μειώνει το ρίσκο που παίρνουν οι σύλλογοι. Το να βρεθεί όμως το 1987 Έλληνας παίκτης στο μαγικό Καμπιονάτο του Μαραντόνα και των άλλων αστεριών πιάνοντας θέση ξένου, ήταν ομολογουμένως πρωτόγνωρο!

Ο Νίκος Αναστόπουλος όμως μόνο τυχαίος δεν ήταν και η φήμη του είχε στην κυριολεξία ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. " Dal Partenone al Partenio", αναφέρει ο ιταλικός Τύπος για την μεταγραφή του, δηλαδή " Από τον Παρθενώνα στο Παρτένιο", το όνομα δηλαδή του γηπέδου της Αβελίνο. Έτσι τον θυμούνται ακόμα στην τότε ομάδα του.

30 χρόνια από το ντεμπούτο του "Ελληνα Μαραντόνα" στην Ιταλία

Σε αναμέτρηση με την Αβελίνο απέναντι στη Ρόμα

Η Gazzetta dello Sport είναι ακόμα πιο ενθουσιώδης: " Ο Έλληνας κανονιέρης κατεβαίνει από τον Όλυμπο για την Αβελίνο" και πράγματι στο ντεμπούτο του πριν 30 χρόνια ο "Αναστό" επιβεβαίωσε το πόσο δεινός σκόρερ ήταν.

Δυστυχώς όμως για εκείνον, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ουσιαστικά εκείνα τα γκολ δεν είχαν... καμία συνέχεια στο πρωτάθλημα καθώς σε 16 συμμετοχές δεν σημείωσε ούτε ένα τέρμα, επιστρέφοντας την επόμενη χρονιά στην Ελλάδα.

30 χρόνια από το ντεμπούτο του "Ελληνα Μαραντόνα" στην Ιταλία

Αλήθεια όμως πως θυμούνται οι Ιταλοί εκείνο το σύντομο πέρασμα του Νίκου Αναστόπουλου από το Καμπιονάτο; Διαβάστε τι αναφέρει το Calcio-Giocato.com:

" Ο Νίκος Αναστόπουλος, ένας αληθινός επιθετικός, έφτασε στην Ιταλία το καλοκαίρι του 1987. Ο παίκτης-κόσμημα ήρθε στην Αβελίνο χωρίς να γνωρίζουμε το ποσό της μεταγραφής. Το βιογραφικό του ήταν εντυπωσιακό. Σε εφτά σεζόν στον Ολυμπιακό και σε 198 παιχνίδια, σκόραρε 116 φορές. Με την Εθνική Ελλαδας πέτυχε 29 γκολ σε 73 αγώνες.

30 χρόνια από το ντεμπούτο του "Ελληνα Μαραντόνα" στην Ιταλία

Ενδεκαδάτος, στην πάνω σειρά, πρώτος από τα δεξιά

Όταν ήρθε στην Ιταλία, ήταν στην πιο ώριμη ποδοσφαιρική ηλικία, στα 29. Αλλά ο Έλληνας Μαραντόνα δυστυχώς απέτυχε να επιβεβαιώσει την φήμη του ως επιθετικός. Ο Αναστόπουλος έμεινε μία χρονιά στην Αβελίνο χωρίς να σκοράρει στα 16 παιχνίδια πρωταθλήματος που έπαιξε. Και σε όλα τα ματς είχε κακές εμφανίσεις με βαθμολογίες κάτω της βάσης.

Η Αβελίνο υποβιβάστηκε στην Serie B και ο Έλληνας επιθετικός επέστρεψε στην παλιά του ομάδα, όπου έπαιξε άλλες τέσσερις σεζόν πριν αποσυρθεί".

30 χρόνια από το ντεμπούτο του "Ελληνα Μαραντόνα" στην Ιταλία

H ομάδα της Αβελίνο του 87/88. Ο Αναστόπουλος στην πάνω σειρά, δεύτερος από αριστερά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ