ΣΤΗΛΕΣ

30/7/1930: Όταν η Ουρουγουάη σήκωνε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο

Argentina's Guillermo Stabile (third l) turns away in jubilation after scoring his team's second goal past Uruguay goalkeeper Enrique Ballestero (second l)
Argentina's Guillermo Stabile (third l) turns away in jubilation after scoring his team's second goal past Uruguay goalkeeper Enrique Ballestero (second l) EMPICS SPORT

Ουρουγουάη-Αργεντινή 4-2. Αυτό ήταν το σκορ του τελικού του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη στο Στάδιο "Σεντενάριο" στις 30 Ιουλίου 1930. Το Sport24.gr θυμίζει τι έγινε στον αγώνα και όλο το ιστορικό της διοργάνωσης (VIDEOS).

Ήταν 30 Ιουλίου 1930 όταν Ουρουγουάη και Αργεντινή διεκδίκησαν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στα ημιτελικά συναντήθηκαν με Γιουγκοσλαβία και Ηνωμένες Πολιτείες αντίστοιχα και αμφότερες προκρίθηκαν στον τελικό με το ίδιο σκορ, το χορταστικό 6-1. Το Στάδιο "Σεντενάριο" ήταν κατάμεστο και άπαντες περίμεναν τη μεγάλη μάχη ανάμεσα σε "Τσελέστε" και "Μπιανκοτσελέστε" με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο.

Το παιχνίδι αργεί να ξεκινήσει και ο λόγος ήταν η διαμάχη για το ποιας κατασκευής μπάλα θα χρησιμοποιηθεί στον αγώνα. Οι Αργεντίνοι ήθελαν να αγωνιστούν με τη δική τους μπάλα, ενώ οι Ουρουγουανοί επιθυμούσαν το αντίθετο. Ο Βέλγος ρέφερι, Λανζένους, το πήρε πάνω του, έστριψε νόμισμα και αποφάσισε ότι το πρώτο ημίχρονο θα παιχτεί με αργεντίνικη μπάλα και το δεύτερο με αυτή των γηπεδούχων.

Η Ουρουγουάη προηγήθηκε στο 12' με γκολ του Ντοράδο, όμως οι Αργεντίνοι έφεραν "τούμπα" το ματς με τέρματα των Πεουσέγιε στο 20 και Στάμπιλε στο 38', με τον δεύτερο να είναι και ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Το β' μέρος όμως, ήταν ένας μονόλογος για τους γηπεδούχους...

Οι Ουρουγουανοί σημείωσαν τρία γκολ γκολ με τους Σέα (57'), Ιριάρτε (68') και Κάστρο (89') και με 4-2 πήραν τη νίκη και μαζί το πρώτο Μουντιάλ της ιστορίας. Να πούμε πως ο Κάστρο είχε και το προσωνύμιο "Μονόχειρας", διότι είχε χάσει το δεξί του χέρι στο ύψος του καρπού.

Μετά το τέλος του αγώνα, ο Ζιλ Ριμέ παρέδωσε ο ίδιος το τρόπαιο στον Ουρουγουανό αρχηγό Νασάσι, ενώ η ημέρα του μεγάλου τελικού (30η Ιουλίου) ανακηρύχθηκε εθνική εορτή και αργία. Στον αντίποδα, η Ομοσπονδία της Αργεντινής διέκοψε τις σχέσεις της με αυτή της Αργεντινής, η πρεσβεία της Ουρουγουάης στο Μπουένος Άιρες υπέστη μεγάλες ζημιές και οι δυο χώρες. Η κόντρα τους είναι διαχρονική και γι' αυτό θεωρούνται παραδοσιακοί αντίπαλοι μέχρι σήμερα.

Φλας μπακ στην διοργάνωση

Κάπου εδώ πρέπει να θυμίσουμε πως η FIFA αποφάσισε η πρώτη διοργάνωση να γίνει στην Ουρουγουάη, που ήταν η κάτοχος του ολυμπιακού χρυσού μεταλλίου και παράλληλα γιόρταζε τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησίας της. Ήταν η πρώτη και μοναδική διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου που έγινε χωρίς προκριματικό γύρο.

Η FIFA κάλεσε όλες τις εθνικές ομάδες - μέλη της να συμμετάσχουν, αλλά το ταξίδι στην άλλη άκρη της γης ήταν σχεδόν απαγορευτικό, κυρίως για τις ευρωπαϊκές ομάδες λόγω του Χρηματιστηριακού Κραχ το 1929 και των οικονομικών συνθηκών της εποχής.

Το Μάιο του 1930, δύο μήνες πριν από την πρεμιέρα της διοργάνωσης, καμία ομάδα δεν είχε δηλώσει συμμετοχή. Θορυβημένος ο Πρόεδρος της FIFA, Ζιλ Ριμέ, παρενέβη κι έπεισε την κυβέρνηση της Ουρουγουάης να καλύψει τα έξοδα των ομάδων. Παρά τη θετική ανταπόκριση της διοργανώτριας χώρας, μόνο τέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες έκαναν το ταξίδι.

Τελικά, 13 ομάδες έλαβαν μέρος: Βέλγιο, Γαλλία, Ρουμανία και Γιουγκοσλαβία από την Ευρώπη, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Χιλή, Μεξικό, Περού, Βραζιλία, Βολιβία, ΗΠΑ και Παραγουάη από την Αμερική. Οι ομάδες χωρίστηκαν σε 4 ομίλους και ο πρώτος κάθε ομίλου περνούσε στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Όλοι οι αγώνες έγιναν στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης.

Οι 11άδες των δυο ομάδων:

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Μπαγιεστέρος, Νασάζι, Μασκερόνι, Αντράδε, Φερνάντες, Χεστίδο, Δοράδο, Σκαρόνε Κάστρο, Σέα, Ιριάρτε.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Μποτάσο, Ντελατόρε, Πατερνόστερ, Χ. Εβαρίστο, Μόντι, Σονάρες, Πεουσέλε, Βαράγιο, Στάμπιλε, Φερέιρα, Μ. Εβαρίστο.

Θυμηθείτε τι έγινε:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ