ΣΤΗΛΕΣ

3 γκολ σε έναν αγώνα... η απόλυτη επίδοση!

3 γκολ σε έναν αγώνα... η απόλυτη επίδοση!

Τρία γκολ σε έναν αγώνα, η απόλυτη επίδοση. Αυτά είναι τα τρία μεγαλύτερα χατ-τρικ του ποδοσφαίρου.

Χατ-Τρικ - 3 γκολ από τον ίδιο παίκτη στον ίδιο αγώνα. Αυτό το 3 που είναι τόσο σπουδαίο και τόσο σημαντικό, που μετά το σφύριγμα της λήξης παίρνεις την μπάλα σπίτι σου. Είναι δικιά σου! για να σου θυμίζει πως πέτυχες 3 γκολ σε ένα ματς.

Όμως, δεν είναι όλα τα χατ-τρικ ίδια, όπως και δεν είναι όλοι οι παίκτες ίδιοι! Ποια είναι τα 3 μεγαλύτερα Χατ-Τρικ στην ιστορία του ποδοσφαίρου;

ΤΕΛΙΚΟΣ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 1966: ΑΓΓΛΙΑ-Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 4-2

Ο ορισμός του ξεχωριστού χατ-τρικ. Είκοσι Παγκόσμια Κύπελλα, δεκάδες παίκτες που έχτισαν το μύθο τους σ'αυτά, αλλά μόνο ένας έκανε χατ-τρικ σε τελικό. Ούτε ο Πελέ, ούτε ο Μαραντόνα, ούτε ο Ζιντάν, ούτε κανείς άλλος.

Ο Τζέοφ Χερστ είναι ο άνθρωπος που ταύτισε το όνομά του με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, το μοναδικό μεγάλο τρόπαιο που έχει κατακτήσει ποτέ η Αγγλία.

Το πρώτο γκολ του Χερστ ισοφάρισε για την Αγγλία στο 18', ο Πίτερς έκανε το 2-1 στο 78', αλλά οι Γερμανοί ισοφάρισαν στο 89' και για πρώτη φορά ο τελικός του Μουντιάλ οδηγήθηκε στην παράταση.

Εκεί ο Χερστ έκανε στο 101' το 3-2 με ένα γκολ που ακόμα και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει αν πέρασε τη γραμμή ή όχι. Ο Σοβιετικός επόπτης έδειξε σέντρα, το γκολ μέτρησε και έτσι η Δυτική Γερμανία έψαχνε ξανά την ισοφάριση.

Η παράταση πλησίαζε στο τέλος και η Αγγλία βγήκε στην αντεπίθεση. Αρκετοί φίλαθλοι είχαν μπει στο γήπεδο, αναγκάζοντας τον Άγγλο εκφωνητή να πει τη διάσημη φράση "κάποιοι είναι στον αγωνιστικό χώρο, νομίζουν ότι το ματς τελείωσε".

Εκείνη τη στιγμή ο Χερστ εξαπέλυσε μια βολίδα με το αριστερό που βρήκε τα δίχτυα και έγραψε το 4-2. Ο εκφωνητής είπε το "τώρα τελείωσαν όλα", το Γουέμπλεϊ εξερράγη και ο Τζέοφ Χερστ πέρασε στο πάνθεον του ποδοσφαίρου ως ο μοναδικός παίκτης με χατ-τρικ σε τελικό Μουντιάλ.

Και αν κοιτάξει κανείς τα σκορ των σύγχρονων τελικών, θα είναι δύσκολο να βρεθεί δεύτερος.

ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2001: ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΒΑΛΕΝΘΙΑ 3-2

Η Μπαρτσελόνα δεν ήταν πάντα η ομάδα που σαρώνει τους τίτλους και τερματίζει ή πρώτη ή δεύτερη. Το όχι και πολύ μακρινό 2001, η Μπαρτσελόνα είχε μια άθλια σεζόν. Ο Λορένσο Σέρα Φερέρ είχε απολυθεί τον Απρίλιο, με τους Καταλανούς εκτός Ευρώπης από νωρίς και στην 5η θέση του Ισπανικού πρωταθλήματος. Ο Ρέσακ τον είχε διαδεχθεί και ο μοναδικός στόχος πια ήταν η 4η θέση, ώστε να μη χαθεί και το Champions League της επόμενης σεζόν.

Στις 21 Ιουνίου, την τελευταία αγωνιστική, η Μπαρτσελόνα υποδεχόταν τη Βαλένθια (που προερχόταν από ήττα στον τελικό του Champions League) και ήθελε μόνο νίκη για να πάρει την 4η θέση απ'την ομάδα του Κούπερ.

Ο μεγάλος Ριβάλντο πήρε την Μπαρτσελόνα στις πλάτες τους με έναν τρόπο μοναδικό. Μόλις στο 4' άνοιξε το σκορ με μια ακόμα εκτέλεση φάουλ, αλλά ο Μπαράχα ισοφάρισε για τη Βαλένθια στα μισά του ημιχρόνου.

Παίζονταν οι καθυστερήσεις, όταν ο Ριβάλντο αρνήθηκε να συμβιβαστεί με το 1-1 ως σκορ πρώτου ημιχρόνου. Αρκετά μακριά απ'την περιοχή, ανάμεσα σε πολλούς αντιπάλους, κατάφερε να ξεφύγει και να φέρει την μπάλα στο αριστερό. Οβίδα, με φάλτσο που ξεγέλασε τον Κανιθάρες και έγραψε το 2-1.

Ούτε αυτό ήταν αρκετό. Η Μπαρτσελόνα τότε ήταν τόσο κακή, που δέχθηκε νέα ισοφάριση με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, στο 47', ξανά απ'τον Μπαράχα. Οι γηπεδούχοι ήθελαν ξανά ένα γκολ, απέναντι σε μια ομάδα που αμυνόταν τέλεια με τον Κούπερ στον πάγκο.

Μπορούσαν να νικηθούν μόνο από εξαιρετικές εκτελέσεις από μακριά, όπως ήταν τα δύο γκολ του Ριβάλντο στο ημίχρονο. Ο χρόνος κύλησε με το σκορ στο 2-2. Και στο 89' ο Βραζιλιάνος ολοκλήρωσε την μεγάλη παράστασή του.

Ο Φρανκ Ντε Μπουρ ανέβηκε απ'την άμυνα και σήκωσε την μπάλα κάθετα προς την περιοχή. Ο Ριβάλντο ήταν στη γραμμή της περιοχής, στο ημικύκλιο. Βγήκε λίγο προς τα έξω και χρησιμοποίησε το στήθος του όχι για να κατεβάσει την μπάλα, αλλά για να της δώσει ύψος.

Αμέσως όλοι κατάλαβαν πως είχε αποφασίσει τι θα κάνει, η φάση ήταν έτοιμη στο μυαλό του. Ένα εκπληκτικό ψαλιδάκι έστειλε την μπάλα προς την αριστερή γωνία του Κανιθάρες, με τέτοιο φάλτσο ώστε να βρει στο πλαϊνό δίχτυ.

Η έκρηξη στο Καμπ Νόου έμεινε στην ιστορία και ο Ριβάλντο έζησε μια στιγμή αξεπέραστη. Δεν ήταν τελικός, δεν ήταν πρόκριση ή τίτλος, αλλά ήταν ένας αγώνας που μόνος του κράτησε την ομάδα του ζωντανή, με τρία 100% προσωπικά γκολ.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2017: ΕΚΟΥΑΔΟΡ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 1-3

Σύμφωνοι, ο Μέσι είναι ποδοσφαιριστης για το υψηλότερο επίπεδο, έχει λάμψει σε αμέτρητους μεγάλους αγώνες. Τι συμβαίνει όμως όταν η Εθνική σου ομάδα είναι σε τόσο κακή κατάσταση που κινδυνεύει να μείνει εκτός Μουντιάλ;

Η Αργεντινή είχε μαύρα χάλια χωρίς τον Μέσι στα προκριματικά της Λατινικής Αμερικής, με τόσα αρνητικά αποτελέσματα που έφτασε να παίζει την πρόκριση στον τελευταίο αγώνα. Αντίπαλος το Εκουαδόρ, με την Αργεντινή να θέλει μόνο νίκη για να πάει στη Ρωσία.

Σαν να μην έφτανε το άγχος και η βαρύτητα του αγώνα, σαν να μην έφτανε το γεγονός πως η Αργεντινή πήγε στον τελικό με κακή ψυχολογία απ'τα άσχημα αποτελέσματα, η ομάδα του Σαμπαόλι βρέθηκε πίσω στο σκορ με τη σέντρα, στο πρώτο λεπτό του αγώνα.

Με την πλάτη στον τοίχο, ήθελαν ανατροπή και νίκη για να αποφύγουν ένα ιστορικό φιάσκο, ανάλογο με αυτό που έπαθε τελικά η Ιταλία στα μπαράζ με τη Σουηδία. Και εκεί ανέλαβε δράση ο Μέσι.

Στο 12' υποδέχθηκε την μπάλα στο κέντρο, απέφυγε τον αντίπαλό τους και άνοιξε αριστερά στον Ντι Μαρία. Ο άσος της Παρί επέστρεψε την μπάλα στην περιοχή και ο Μέσι με προβολή ισοφάρισε και έτρεξε να μαζέψει την μπάλα και να την πάει στη σέντρα.

Οκτώ λεπτά αργότερα, η πάσα του Ντι Μαρία ήταν κακή, αλλά ο Μέσι κατάφερε να κάνει μια προβολή που ήταν ταυτόχρονα κόντρα και ντρίμπλα μαζί. Το σουτ με το αριστερό βρήκε τον ουρανό της εστίας, η Αργεντινή είχε κάνει την ανατροπή στο 20'.

Προβάδισμα ενός γκολ δεν είναι ποτέ προβάδισμα ασφαλείας. Στο δεύτερο ημίχρονο η Αργεντινή ήθελε άλλο ένα, ένα "μαξιλάρι" δύο γκολ για να ηρεμήσει. Στο 62' ο Μέσι ολοκλήρωσε τη ραψωδία του.

Ντρίμπλαρε ξανά προς τα αριστερά και εκτέλεσε με το που πάτησε περιοχή. Ακόμα δεν μπορεί κανείς να πει με σιγουριά αν ήταν πλασέ, λόμπα ή κανονικό σουτ αυτό που έκανε το 1-3 και ολοκλήρωσε το χατ-τρικ που έστειλε την Αργεντινή στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

3 μοναδικοί παίκτες, 3 μοναδικά Χατ-Τρικ!

Ποια θα είναι άραγε τα επόμενα Χατ-Τρικ που θα γράψουν ιστορία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ