ΣΤΗΛΕΣ

21/7/2004: Ο Ριβάλντο στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό

21/7/2004: Ο Ριβάλντο στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από την ημέρα που ο Ριβάλντο ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Το Sport24.gr θυμίζει την άφιξή του, τα πρωτοσέλιδα της εποχής, το "αντίο" του, τα τέσσερα δάχτυλα και την συγγνώμη του.

Δεν ήρθε στην Ελλάδα όταν βρισκόταν στο πικ της καριέρας του, όμως απέδειξε για ποιο λόγο θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και πιθανότατα το μεγαλύτερο όνομα που έχει αγωνιστεί στην χώρα μας. Ο κόσμος του Ολυμπιακού τον αγάπησε πολύ, για να έρθει η ανατροπή των συναισθημάτων, όταν ανακοίνωσε το πικρό "αντίο" του, πήρε μετεγγραφή στην ΑΕΚ και συνέβησαν πράγματα που χάλασαν όσα είχαν "χτιστεί" για μια τριετία.

Ο Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα ή αλλιώς Ριβάλντο, ήρθε στον Ολυμπιακό στις 21 Ιουλίου 2004, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στον "ερυθρόλευκο" κόσμο, που ένα χρόνο πριν έλεγε στον Σωκράτη Κόκκαλη "πρόεδρε, πρόεδρε σε παρακαλώ, φέρε τον Ριβάλντο στον Ολυμπιακό" και εκείνος έκανε το όνειρό τους πραγματικότητα την σεζόν της επιστροφής στο νεότευκτο "Γ. Καραϊσκάκης". Άπαντες περίμεναν την συνύπαρξη με τον φίλο του, Ζιοβάνι...

Για την καριέρα του Ριβάλντο έχουν γραφτεί εκατομμύρια λέξεις και την γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται έστω και λίγο με την στρογγυλή θεά. Κάτοχος της Χρυσής μπάλας το 1999, τρίτος καλύτερος στον κόσμο για τρεις χρονιές (2000, 2001, 2002), τίτλοι σε συλλογικό επίπεδο, έχοντας παίξει σε ομάδες όπως η Λα Κορούνια, η Μπαρτσελόνα και η Μίλαν, Παγκόσμιο Κύπελλο με την Βραζιλία το 2002 σε μια διαδρομή μαγική και ονειρεμένη, εφάμιλλη του τεράστιου ταλέντου του.

Όταν ανακοίνωσε επισήμως ότι αποχωρεί από τους "ερυθρόλευκους", κατηγόρησε τον Σωκράτη Κόκκαλη πως δεν κράτησε τον λόγο του σε ό,τι αφορά την οικονομική συμφωνία τους. Με δάκρυα στα μάτια, είπε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ τον κόσμο και αποκάλυψε ότι δεν θα ήταν στη φιέστα τίτλου. "Ήταν θέμα τιμής και ειλικρίνειας", ανέφερε ο Ριβάλντο, που δάκρυσε αρκετές φορές κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Ν ΤΕΛΙΡΙΟ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ

Το 2004, έχοντας προηγουμένως παίξει στην Κρουζέιρο και αφού αρνήθηκε να περάσει από... τεστ στην Αγγλία και τη Μπόλτον, ο τότε ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού αποφάσισε να κάνει τη μεγάλη κίνηση και να τον φέρει στο Λιμάνι. Ο κόσμος της ομάδας τρελάθηκε με την κίνηση αυτή και τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στα γραφεία της ΠΑΕ στην Πλατεία Αλεξάνδρας δημιούργησε το αδιαχώρητο την ημέρα που υπέγραψε το συμβόλαιό του. Χιλιάδες φίλαθλοι έδωσαν το παρών στο "Ελ. Βενιζέλος" και μια ημέρα μετά στο στρατηγείο της ομάδας στην Καστέλλα, θέλοντας να δουν από κοντά τον 32χρονο, τότε, Βραζιλιάνο αστέρα.

21/7/2004: Ο Ριβάλντο στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY
21/7/2004: Ο Ριβάλντο στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY
21/7/2004: Ο Ριβάλντο στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY
21/7/2004: Ο Ριβάλντο στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY
21/7/2004: Ο Ριβάλντο στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

"ΑΜΟΚ" ΚΑΙ "ΣΕΙΣΜΟΣ" ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τα πρωτοσέλιδα του Τύπου αντιμετώπισαν με παρόμοιο τρόπο την έλευση του Ριβάλντο στην Ελλάδα. "Αμόκ" και "σεισμός" ανέφεραν οι τίτλοι αθλητικών εφημερίδων όπως το "ΦΩΣ των Σπορ", ο "Πρωταθλητής", το "Goal" και ο "Φίλαθλος". Αν μη τι άλλο, δεν θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά μια τέτοια μετεγγραφή και τα πρωτοσέλιδα αντανακλούσαν τις πραγματικές διαστάσεις της κίνησης του Ολυμπιακού να φέρει στην χώρα μας έναν ποδοσφαιριστή αυτού του διαμετρήματος.

21/7/2004: Ο Ριβάλντο στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό
21/7/2004: Ο Ριβάλντο στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό
21/7/2004: Ο Ριβάλντο στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό
21/7/2004: Ο Ριβάλντο στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ...

Στον Ολυμπιακό παρέμεινε για τρία χρόνια, κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα με τους "ερυθρόλευκους" και δυο Κύπελλα. Μπορεί στην Ευρώπη οι Πειραιώτες να μην έκαναν το κάτι παραπάνω, όμως στην Ελλάδα επέστρεψαν οι τίτλοι μετά την... σφήνα του Παναθηναϊκού το 2004. Το "Ρίμποοοο, Ρίμποοοο" ακουγόταν σε κάθε εμφάνισή του στο Καραϊσκάκη, καθώς ο κόσμος τον είχε λατρέψει για τα κατορθώματά του στο χορτάρι με την ερυθρόλευκη ριγωτή φανέλα. Σε 81 παιχνίδια πέτυχε 43 τέρματα, ορισμένα εκ των οποίων απίστευτης ομορφιάς, αλλά το "διαζύγιο" μόνο βελούδινο δεν ήταν. Στην φιέστα του τρίτου πρωταθλήματος δεν έδωσε το παρών και μάλιστα υπήρξαν και γιουχαΐσματα από τον κόσμο προς την διοίκηση.

... ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΟ "ΑΝΤΙΟ"

Φτάνουμε, λοιπόν, στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου του, έχοντας δίπλα την γυναίκα του και τον μικρό Ριβαλντίνιο που έκλαιγε κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Σε αυτή, με δάκρυα στα μάτια, αναφέρθηκε στο θέμα του συμβολαίου του, τονίζοντας πως ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν τήρησε την προφορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, αφήνοντας αιχμές τόσο για τον πρόεδρο της πειραϊκής ΠΑΕ όσο και για τον αντιπρόεδρο, Γιώργο Λούβαρη.

Μίλησε, επίσης, για τον κόσμο του Ολυμπιακού, αναφέρθηκε στα χρήματα που είπε πως του χρώσταγε ο Ολυμπιακός και πως θα δίνονταν σε ιδρύματα της χώρας μας και της Ισπανίας, ενώ επισήμανε ότι η πρόταση ανανέωσης του συμβολαίου του ήταν 50% μειωμένη. Ο Ολυμπιακός πέρασε στην αντεπίθεση και ξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία πήρε θέση για τις δηλώσεις του Ριβάλντο.

" Θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Σε όλη μου τη ζωή ήμουν τίμιος και αληθινός. Είμαι απλός άνθρωπος και ήρθα να συζητήσω για το συμβόλαιο μου. Αν τα παιδιά μου δεν ήταν μαζί μου, θα ήταν δύσκολο να συνεχίσω στον Ολυμπιακό. Ήθελα να συναντηθώ με τον πρόεδρο και να του πω ότι πήρα την απόφαση να συνεχίσω αλλά δεν μπορούσα να τον συναντήσω. Πήγα στο σπίτι του προέδρου τον Φεβρουάριο και συζήτησα μαζί του για το θέμα του συμβολαίου και για το διαμέρισμα που θα έμενα. Μου είπε ο πρόεδρος ότι το συμβόλαιο θα μείνει όπως είναι και όλα θα πάνε καλά.

21/7/2004: Ο Ριβάλντο στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Δεν ήθελα να υπογράψω εκείνη τη στιγμή γιατί υπήρχαν και άλλα συμβόλαια ανοιχτά και δεν ήθελα να χαλάσω το κλίμα. Πίστευα στο λόγου του προέδρου. Ήμουν ικανοποιημένος καθώς περνούσα καλά εγώ και η οικογένεια μου. Έψαξα να αγοράσω σπίτι στην Ελλάδα, γιατί είχα αποφασίσει μια ριζική αλλαγή στην ζωή μου. Εδώ και δυο εβδομάδες προσπαθώ να μιλήσω με τον Κόκκαλη, ώστε να πάρω το τυπικό για την παραμονή μου στην Ελλάδα, αφού έπρεπε να γράψω τα παιδιά μου στο σχολείο ώστε να δικαιολογήσω την παρουσία στην χώρα. Την Τετάρτη ο κ. Λούβαρης δεν με δέχτηκε στα γραφεία της ΠΑΕ.

Στο παιχνίδι με τον Άρη, όταν έληξε ο αγώνας, όλη την εβδομάδα ο Τύπος έγραφε ότι δεν αποδίδω όπως έπρεπε και τότε ο πρόεδρος με καθησύχασε ότι όλα θα πάνε καλά και να μην ανησυχώ. Ίσχυε ότι είχαμε πει. Χθες στο γήπεδο κ. Λούβαρης μου είπε ότι θα μιλήσω στον πρόεδρο την ερχόμενη εβδομάδα μαζί του και όταν του είπα ότι σήμερα (xθες) είχα συνάντηση μου είπε ότι δεν ξέρει τίποτα. Ο πρόεδρος δεν είχε το κουράγιο να έρθει να μου πει κατάμουτρα τι συμβαίνει.

Ο πρόεδρος δεν τηρεί κάτι που μου είχε υποσχεθεί. Χθες όταν με πήρε τηλέφωνο ο κ. Λούβαρης δεν ήξερε καμία συμφωνία μεταξύ εμένα και προέδρου και ο ίδιος ο πρόεδρος επικοινώνησε με τον κ. Λούβαρη μπροστά μου στο τηλέφωνο, λέγοντας ότι δεν ξέρει τίποτα για το συμβόλαιο. Ο κ. Λούβαρης μου έκανε την προσφορά, παρόλο που ο πρόεδρος δεν τήρησε αυτά που είχε υποσχεθεί στο σπίτι του τον περασμένο Φεβρουάριο, αφού η προσφορά ήταν 50% λιγότερα απ' ότι είχαμε συμφωνήσει".

21/7/2004: Ο Ριβάλντο στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

"Ο Ολυμπιακός μου χρωστάει 390.000 ευρώ. Εγώ θα δωρίσω αυτά τα χρήματα μισά σε ίδρυμα στην Ισπανία και τα άλλα μισά θα πάνε στην Ελλάδα στο ίδρυμα "Ελπίδα". Η οικογένεια μου ήταν φτωχή αλλά τώρα είμαι καλά οικονομικά. Το παν στη ζωή είναι να είσαι ευτυχισμένος και τώρα δεν είμαι. Είμαι απογοητευμένος, λόγω του προέδρου. Δεν μπορώ να πιστέψω στα λόγια του. Θέλω να τιμήσω το συμβόλαιο μου και θέλω να κάνουμε μία καλή φιέστα αλλά εγώ δεν θα είμαι "παρών". Θα προσπαθήσω να είμαι με φίλους.

Έχω αγάπη για τον κόσμο του Ολυμπιακού και με την Ελλάδα και δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω τους φιλάθλους μας. Τα παιδιά μου θα είναι Ελληνόπουλα. Του είχα πει ότι αν φέρω τα παιδιά μου στην Ελλάδα θα ήθελα να παίξω μπάλα ένα ακόμη χρόνο και όχι να γίνω τεχνικός διευθυντής. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλος σύλλογος και χωρίς εμένα θα συνεχίσει. Εσείς που είστε δημοσιογράφοι ψάξτε για την αλήθεια, αλλά αυτά που σας λέω είναι η αλήθεια".

"Ήρθαν και μου είπαν κάποιοι: "θα σε προδώσουν πρόσεξε". Έστειλα στο αεροδρόμιο τις βαλίτσες. Ήταν πράγματα που δεν τα χρειάζομαι, καθώς τα περισσότερα δεν τα είχα ανάγκη και δεν έχει σχέση με αυτό που γράφτηκε στον Τύπο ότι εγώ φεύγω. Όλα αυτά έγιναν γιατί το ήθελε ο πρόεδρος. Η πρώην γυναίκα μου ήρθε να μείνει εδώ κάτι που φάνηκε δυσνόητο στο κόσμο, αλλά έκανα πολλές θυσίες για τον Ολυμπιακό, γιατί ήθελα να είμαι ευτυχισμένος.

21/7/2004: Ο Ριβάλντο στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πρέπει να ξαναβάλω τη ζωή μου στην τροχιά που ήταν. Αυτό που φανταζόμουν αυτό έγινε. Αύριο μεθαύριο η διοίκηση του Ολυμπιακού θα αρχίσει τις δικαιολογίες. Η οικογενειά ήταν μαζί στην συνάντηση με τον κ. Λούβαρη και έδειξα τις προσπάθειες που έκανα για να μείνω. Δεν θα ήθελα να συζητήσω για χρήματα. Όταν ο πρόεδρος με χρειάσθηκε με βρήκε ενώ εγώ δεν μπόρεσα. Έστειλε μήνυμα στο κινητό μου ότι θα συναντηθούμε αλλά την επόμενη ημέρα (χθες) δεν συναντηθήκαμε.

Την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Τουρκία. Ο κ. Δουρέκας μίλησε με τον πρόεδρο και μου είπε ότι όταν γυρίσει στην Ελλάδα θα μιλήσει μαζί μου. Με ειδοποίησαν ότι η συνάντηση ήταν κανονισμένη για την Παρασκευή αλλά το ραντεβού ακυρώθηκε. Από τον Φεβρουάριο δεν είχα ουσιαστικά επαφή με τον κ. Κόκκαλη".

Ο Ριβάλντο τόνισε ότι δεν έχει πρόταση από άλλη ομάδα, ενώ δεν πιστεύει ότι κάποιοι επηρέασαν τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Επίσης αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Βραζιλιάνου τεχνικού, Βαντερλεϊ Λουξεμπούργκο να αναλάβει τα ηνία των "ερυθρόλευκων":" Είμαι επαγγελματίας αλλά η απογοήτευση μου είναι τόσο μεγάλη που δεν έχω σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο, αλλά πάνω απ' όλα είμαι επαγγελματίας και θα κοιτάξω το συμφέρον μου. Είχα πολλές προτάσεις πριν μιλήσω με τον Ολυμπιακό, αλλά σταμάτησαν όταν γράφτηκε ότι συμφώνησα με τον σύλλογο. Ο Κόκκαλης μου ζήτησε να μιλήσω με τον Λουξεμπούργο αλλά όταν πήραν το Λεμονή σταμάτησαν τα πάντα".

21/7/2004: Ο Ριβάλντο στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός πέρασε στην αντεπίθεση και εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία πήρε θέση για τις δηλώσεις του Ριβάλντο, αναφέροντας: " Σε σχέση με τα όσα ο ποδοσφαιριστής Ριβάλντο δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ επιθυμεί να γνωστοποιήσει τα εξής:

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Ριβάλντο με τον Αντιπρόεδρο της ΠΑΕ κ. Γιώργο Λούβαρη, η οποία πραγματοποιήθηκε παρά την αρχική πρόθεση της Διοίκησης να συζητήσει τα θέματα των ανανεώσεων μετά την απονομή του Πρωταθλήματος, προτάθηκε στον ποδοσφαιριστή η ανανέωση της συνεργασίας του με τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ για έναν χρόνο, με τους ίδιους όρους που ίσχυαν και στο συμβόλαιό του κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Ο ποδοσφαιριστής δεν απεδέχθη την συγκεκριμένη πρόταση και ως εκ τούτου η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ τον ευχαριστεί για την μέχρι σήμερα προσφορά του στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, και του εύχεται καλή σταδιοδρομία".

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΓΝΩΜΗ

Μετά τον Ολυμπιακό, ο Ριβάλντο πήγε στην ΑΕΚ, παραμένοντας για έναν χρόνο τελικά. Με την "Ένωση" βρέθηκε στο... τσακ από το να πάρει το πρωτάθλημα και θα συνέβαινε αν δεν προέκυπτε το γεγονός με τον Ρόμαν Βάλνερ σε εκείνο το αξέχαστο Καλαμαριά - Ολυμπιακός 1-0, όπου αγωνίστηκε αντικανονικά και το ματς κατέληξε στα χαρτιά υπέρ των Πειραιωτών, που στέφθηκαν πρωταθλητές το 2007. Στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, η ανώτερη σε εκείνο το ντέρμπι "Ένωση" επικράτησε με 4-0, κάνοντας διαστημική εμφάνιση και ο Ριβάλντο ξεσπάθωσε, δείχνοντας τα τέσσερα δάχτυλά του, εμφανώς πικραμένος για ό,τι είχε προηγηθεί με τον Ολυμπιακό. Η ενέργειά του αυτή ουδέποτε συγχωρήθηκε από τον "ερυθρόλευκο" κόσμο, θεωρώντας πως ήταν ασέβεια για τα χρόνια του στο Λιμάνι και την σχέση αγάπης που είχε αναπτυχθεί παρά το άσχημο τέλος.

ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÁÅÊ-ÏÓÖÐ / SUPERLEAGUE / AEK-OLYMPIAKOS
ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÁÅÊ-ÏÓÖÐ / SUPERLEAGUE / AEK-OLYMPIAKOS ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο ίδιος το 2010, ζήτησε συγγνώμη για την κίνησή του αυτή, αναφέροντας πως " δεν το έκανα για τον κόσμο του Ολυμπιακού αλλά για κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα. Ήταν λάθος αυτό που έκανα και ξέρω ότι δυσαρέστησα πολύ κόσμο. Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω δεν θα το ξαναέκανα. Άλλωστε, δεν το έχω ξανακάνει στην καριέρα μου. Θέλω να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη για την κίνηση αυτή. Δεν ξέρω τι άλλο να πω. Λυπάμαι πολύ", ενώ για τον Σωκράτη Κόκκαλη είπε: "Δεν έχω βρεθεί μαζί του. Λυπάμαι για ότι έγινε. Αν τον έβρισκα τώρα σίγουρα θα του μιλούσα και θα του έδινα το χέρι μου. Ελπίζω να έκανε κι αυτός το ίδιο". Μάλιστα, στις 22 Ιουλίου 2010 βρέθηκε στο φαληρικό γήπεδο και παρακολούθησε από κοντά τον αγώνα της ομάδας με την αλβανική, Μπέσα Καβάγιε, για τα προκριματικά του Europa League, ρίχνοντας "γέφυρες" προς τη μεριά του Ολυμπιακού.

21/7/2004: Ο Ριβάλντο στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό

Photo Credits: Eurokinissi

Η έλευσή του και τα γκολ του στον Ολυμπιακό:





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ