ΣΤΗΛΕΣ

15/10/1980: Τα "εγκαίνια" του ελληνικού Phantom

15/10/1980: Τα "εγκαίνια" του ελληνικού Phantom

Aν ήταν κόμικ θα ήταν ο Ben Leiper. Ο τεράστιος Τερματοφύλακας - Γιατρός που γνωρίσαμε τη δεκαετία του '80 μέσα από τις σελίδες του "Μπλεκ". Επειδή, όμως, δεν υπήρξε ποτέ κόμικ, έγινε... αεροπλάνο. Για την ακρίβεια Phantom. Πότε; Στις 15 Οκτωβρίου του 1980.

H Eθνική μας ομάδα ετοιμάζεται να αναχωρήσει για την Κοπεγχάγη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη Δανία, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982.

15/10/1980: Τα "εγκαίνια" του ελληνικού Phantom

Δεύτερος ήταν ο Βασίλης Κωνσταντίνου του Παναθηναϊκού, αλλά ο Αλκέτας κάνει την έκπληξη. Κάλεσε κοντά του τον Νίκο Σαργκάνη, ο οποίος μόλις είχε πάρει μεταγραφή από την Καστοριά στον Ολυμπιακό. Τον ρώτησε αν είναι έτοιμος να τον αντικαταστήσει και του έδωσε το βάπτισμα του πυρός.

Ο τότε 26χρονος Νίκος Σαργκάνης άλλο που δεν ήθελε. Και το απέδειξε. Ηταν η μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του. Απέναντι σε μια ομάδα με 2-3 παίκτες παγκοσμίου κλάσης, που αγωνίζονταν κάποιοι από αυτούς στη Μπαρτσελόνα, άλλοι στη Γερμανία και πολλοί εκτός Δανίας.

Μια ομάδα που εξελίχθηκε σε μια από τις ποδοσφαιρικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, έχοντας στο ρόστερ της μεταξύ άλλων τους Σόρεν Λέρμπι, Φρανκ Αρνεσεν, Αλαν Σίμονσεν, Πρέμπερ Ελκιερ και Μόρτεν Ολσεν.

15/10/1980: Τα "εγκαίνια" του ελληνικού Phantom
INTIME SPORTS

Στην αναχώρηση της Εθνικής για τη Δανία. Τόσο ταλέντο και αξία σε μια φωτογραφία. Ο Νίκος Σαργκάνης διακρίνεται δεξιά, πάνω από τον Φοιρό και δίπλα στον Παράσχο.

Ο αγώνας διεξήχθη σαν σήμερα (15/10) πριν από 34 χρόνια στο Ίντροτς Πάρκεν και η Ελλάδα επικράτησε 0-1, με φάουλ - γκολ του αστέρα του Άρη, Ντίνου Κούη στο 50ο λεπτό. Το είχε κερδίσει δευτερόλεπτα πριν λίγο έξω από την περιοχή ο Γιάννης Κυράστας.

Οι Δανοί ασκούν ασφυκτική πίεση για να φτάσουν στην ισοφάριση και το highlight του αγώνα γίνεται στο 70', όταν ο Έλληνας τερματοφύλακας αποκρούει εντυπωσιακά κοντινό μονοκόμματο σουτ του Σίμονσεν, κρατώντας το μηδέν για την εστία του.

15/10/1980: Τα "εγκαίνια" του ελληνικού Phantom

Ηταν το αποκορύφωμα μια σειράς μεγάλων αποκρούσεων εκείνο το βράδυ, τα "γεννητούρια" ενός τεράστιου τερματοφύλακα και τα... εγκαίνια του ελληνικού Phantom. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το οποίο έχει επιβεβαιώσει και ο ίδιος ο Σαργκάνης, μετά το τέλος του αγώνα ο τότε προπονητής τότε της Δανίας, Σεπ Πιόντεκ, έπιασε τον Παναγούλια και του είπε: "Σήμερα δεν παίξαμε επί ίσοις όροις. Εσύ έφερες ένα Phantom και εμείς παίξαμε με κανονικούς ποδοσφαιριστές". Ο Έλληνας προπονητής με το αίσθημα της δικαίωσης για την επιλογή του και τη μεγάλη νίκη, αρκέστηκε να του απαντήσει με ένα χαμόγελο.

"Οι Δανοί δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι έχαναν τόσα γκολ, είτε επειδή οι προσπάθειές τους κατέληγαν άουτ, είτε εξαιτίας του Σαργκάνη", έλεγε αργότερα ο Ντίνος Κούης. "Ήταν η πιο σημαντική απόκρουση αυτή του 70ου λεπτού. Η κρισιμότητα του αγώνα έδωσε αυτή την αίγλη στην απόκρουση", δήλωνε ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα, Νίκος Σαργκάνης, ο οποίος λίγο αργότερα δέχθηκε τα συγχαρητήρια του σπουδαίου επιθετικού, Άλαν Σίμονσεν, που αγωνιζόταν τότε στην Μπαρτσελόνα. Την επόμενη ημέρα τα ελληνικά πρωτοσέλιδα καλωσόριζαν το Phantom, με διθυράμβους.

15/10/1980: Τα "εγκαίνια" του ελληνικού Phantom

Για την ιστορία, οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Δανία (Σεπ Πιόντεκ): Κβιστ, Ράσμουσεν, Μ. Όλσεν, Ζίγκλερ, Γιέργκεν, Πέτερσεν (59’ Νίλσεν), Άρνεσεν, Λέρμπι, Σίμονσεν, Γιένσεν (74’ Μπάστρουπ), Έλκιερ.

Ελλάδα (Αλκέτας Παναγούλιας): Σαργκάνης, Κυράστας, Ιωσηφίδης, Καψής, Φοιρός, Λιβαθηνός, Αρδίζογλου, Κούης, Κωστίκος (87’ Μητρόπουλος), Δεληκάρης (72’ Παράσχος), Μαύρος.

15/10/1980: Τα "εγκαίνια" του ελληνικού Phantom

"Ο Νίκος Σαργκάνης υπήρξε κορυφαίος τερματοφύλακας της μεταπολίτευσης του ποδοσφαίρου μας. Δικαίως τον αποκάλεσαν Φάντομ. Σε μια θέση που η Ελλάδα, από την εποχή του Πεντζαρόπουλου, δεν είχε αναδείξει άλλον τέτοιο τερματοφύλακα, ο Νίκος Σαργκάνης ξεχώρισε. Και για την τόλμη του και για την αυτοθυσία του, αλλά και για τη σύνεσή του. Μεγάλα προσόντα και μεγάλη συνέπεια. Ο Νίκος σαν άνθρωπος είναι και ευφυής και δημιουργικός. Τα τελευταία χρόνια άνοιξε μόνος του μια μεγάλη πόρτα για να αποκτήσουν τα νέα παιδιά από νωρίς τις προδιαγραφές για να γίνουν καλοί αθλητές και καλοί άνθρωποι. Η πολιτεία τον ξέχασε κι αυτόν, όπως όλους τους παλαίμαχους. Μένει μια λύση που δεν δόθηκε ποτέ γι' αυτούς" - Γιώργος Σιδέρης


Σαργκάνης από axristone


1980 (October 15) Denmark 0-Greece 1 (World Cup... από axristone
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ