OPINIONS

Βρίσκει λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν

Βρίσκει λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν

Η "καλή ημέρα" φάνηκε από το πρωί και έτσι ο Ολυμπιακός πήρε μια σημαντική νίκη απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα. Γιατί ήταν αποφασιστικός και απέφυγε να κάνει τα ίδια λάθη. Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει την εκτός έδρας νίκη των "ερυθρολεύκων", αλλά και τις αναγκαστικές αλλαγές στο rotation.

Υπάρχουν φορές που το βλέπεις ξεκάθαρα. Το παιχνίδι στο Κάουνας ήταν μια από αυτές τις φορές. Φαινόταν με άλλα λόγια, ακόμη και στο πρώτο ημίχρονο. Ακόμη και στο κλειστό τρίτο δεκάλεπτο. Ολυμπιακός έδειχνε σε όλα τα σημεία του αγώνα ότι είχε στα χέρια του τον έλεγχο του αγώνα. Και τελικά τον κέρδισε με σχετική ευκολία.

Τις συγκεκριμένες φορές δεν χρειάζεται να ψάξεις μακριά για να βρεις τους λόγους. Οι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν όλα τα σωστά πράγματα για να πάρουν αυτή τη νίκη. Καταρχάς ήταν σε καλή ημέρα. Αυτό φάνηκε από τις ατομικές τους επιδόσεις. Αλλά και τις ομαδικές. Οι Πειραιώτες σκόραραν 88 πόντους σε 14 ασίστ. Η μικρότερη σχετική επίδοση για εκτός έδρας παιχνίδι, ένας συντελεστής 15.9% στο συντελεστή ασίστ/πόντοι. Ενδεικτικά με τη Νταρουσάφακα ο δείκτης ήταν 22%, ενώ ακόμη και με τη Ρεάλ (που έμεινε στους 65) ο δείκτης ήταν 23%.

Βρίσκει λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν

Αυτό δείχνει στατιστικά την "καλή ημέρα" των Πειραιωτών. Το άλλο νούμερο που το επιβεβαιώνει είναι το γεγονός ότι είχε 6 παίκτες με διψήφιο νούμερο πόντων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τη φετινή Euroleague. Ο Ολυμπιακός είχε πέντε "διψήφιους" παίκτες με την Ούνιξ (88 πόντοι), τη Γαλατάσαραϊ (87 πόντοι) και το Μιλάνο (91), αλλά είχε τέσσερις στην 95άρα με τη Μπασκόνια, ή τους 90 κόντρα στην Εφές. Αρνητικό ρεκόρ, δε, ήταν ο μόλις ένας παίκτης με περισσότερους από 10 πόντους κόντρα στην Μπαρτσελόνα (59 πόντοι).

Πέρα από την παραγωγικότητα που βοήθησε σε καίρια σημεία του παιχνιδιού, ειδικά από αυτούς που παλαιότερα θα ομαδοποιούσαμε ονομάζοντας τους "πλάγιους", δηλαδή τον Γκριν, τον Λοτζεσκι και τον Παπανικολάου. Ειδικά ο τελευταίος έκανε το καλύτερο του φετινό παιχνίδι (16 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα), τελειώνοντας το ματς από τη θέση "4" αντί του τραυματία Πρίντεζη.

Ξέρατε ότι τα 8 κοψίματα είναι η δεύτερη καλύτερη του επίδοση;

Οι παίκτες του Ολυμπιακού κατάφεραν στο δεύτερο ημίχρονο να ανεβάσουν την αμυντική τους απόδοση. Προστάτευσαν το καλάθι σε μια ομάδα που συνηθίζει να εκτελεί πολλά δίποντα και να κερδίζει δεύτερες ευκαιρίες και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα από τα 8 κοψίματα (3 ο Παπαπέτρου, 2 ο Μιλουτίνοφ) που αποτελεί την 2η καλύτερη επίδοση στην ιστορία της ομάδας! Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχαν τον απαιτούμενο βαθμό αυτοθυσίας, βοήθησαν ο ένας τον άλλον και κατάφεραν όχι μόνο να σταματήσουν την κυριότερη πηγή προβλημάτων (Λεκαβίτσιους), αλλά και να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος.

Στο πρώτο ημίχρονο δέχτηκαν για παράδειγμα το "ίδιο" καλάθι πολλές φορές. Στο δεύτερο το απέφυγαν. Σημαντικό όπλο που δείχνει συγκέντρωση και αποφασιστικότητα. Αυτή που φαινόταν εξαρχής στον τρόπο που έπαιζαν οι "ερυθρόλευκοι", που κατάφεραν παράλληλα να ξεπεράσουν τους σκοπέλους που τοποθέτησε στο διάβα τους ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή, λένε. Αυτό ακριβώς ισχύει και στο ματς του Κάουνας. Η Ζαλγκίρις είναι μια εξαιρετική ομάδα. Με περιορισμένο ταλέντο και χαμηλούς βαθμούς σε κομμάτια όπως η αθλητικότητα ή η εμπειρία, ωστόσο, είναι μια ομάδα που παίζει με τον σωστό τρόπο. Έχει παίκτες που θέλουν να κάνουν τις λεπτομέρειες, δίνουν βάση στα απλά πράγματα (όπως στα δυνατά σκριν για παράδειγμα) και διακρίνονται για τη διάθεση τους να πασάρουν στον αμαρκάριστο συμπαίκτη και να εκμεταλλευτούν το όποιο πλεονέκτημα βρίσκουν (τις περισσότερες φορές με κόπο).

Βρίσκει λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν

Τι προσπάθησε να κάνει η Ζαλγκίρις; Καταρχάς στόχος του "Σάρας" ήταν να βγάλει τη μπάλα από τα χέρια του Σπανούλη. Εξ ου και τα hedge-out που κράτησαν τον 34χρονο γκαρντ μακριά από το σκοράρισμα (2 πόντοι στο πρώτο δεκάλεπτο, 3 στο δεύτερο, 5 στο δεύτερο ημίχρονο). Εκείνος απάντησε με 5 ασίστ στο πρώτο δεκάλεπτο, αλλά μόλις 3 στα επόμενα τρία, με συνολικά 6 λάθη. Ειδικότερα στο δεύτερο ημίχρονο οι Λιθουανοί εξουδετέρωσαν το pick-n-roll του αρχηγού των "ερυθρολεύκων", χωρίς όμως να βραχυκυκλώσουν την υπόλοιπη ομάδα. Και αυτό γιατί οι Πειραιώτες κράτησαν τις αποστάσεις τους, γύρισαν τη μπάλα και πήραν αποφάσεις με δυναμικό τρόπο, τιμωρώντας τα κενά που δημιουργήθηκαν.

Ακόμη και όταν ο Γιασικεβίτσιους επιστράτευσε το hack-a-Birch ακόμη και τότε βγήκε άσος από το μανίκι. Ο Καναδός σέντερ όχι μόνο δεν προβληματίστηκε από αυτό το αμυντικό παιχνίδι, αλλά απάντησε με 7/8 βολές. Σούταρε δηλαδή ακόμη καλύτερα από το ποσοστό με το οποίο μπήκε στο ματς, το οποίο άγγιζε το 65%. Άλλο ένα δείγμα αποφασιστικότητας, από αυτή που ξεχείλιζε σύσσωμη η ομάδα.

Η βαρύτητα της νίκης και το νέο rotation

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, πήρε την εκτός έδρας νίκη που ούτως ή άλλως μετράει για χρυσάφι. Αν θυμηθούμε την "αληθινή" κατάταξη μια τέτοια νίκη θα του χάριζε "++", ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Αν το δούμε λίγο περισσότερο εις βάθος αυτό το αποτέλεσμα του χαρίζει ένα ακόμη μικρό αβαντάζ έναντι της Μπασκόνια, που είναι βασικός διεκδικητής για μια θέση στην πρώτη 4άδα. Οι Πειραιώτες όχι μόνο έχουν κερδίσει στη Βιτόρια, αλλά κέρδισαν και στη Λιθουανία εκεί όπου οι Βάσκοι έφυγαν με το "L".

Θα πρέπει να σταθούμε και πάλι στη σημασία της κάθε εκτός έδρας νίκη. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο έναντι του ανταγωνισμού. Και αυτό που πρέπει να εξετάζει δεν είναι το τέλος του δρόμου (ακόμα), αλλά τα επόμενα ματς, καθώς κι η κατάσταση του Γιώργου Πρίντεζη. Ο διεθνής φόργουορντ ενδεχομένως να χάσει από λίγα ως αρκετά παιχνίδια, οπότε θα πρέπει ο κόουτς Σφαιρόπουλος να αναπροσαρμόσει το rotation και να βάλει ένα ακόμη πρόβλημα στο κεφάλι του, δεδομένου ότι βρίσκεται και σε διαδικασία αναζήτησης του αντι-Χάκετ. Ο Ολυμπιακός έχει ένα από τα βαθιά ρόστερ στη διοργάνωση με πολλούς καλούς γηγενείς παίκτες και παίκτες που παίζουν δύο θέσεις, οπότε μπορεί να καλύψει κενά εκ των έσω.

Βρίσκει λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν

Σ' αυτό το παιχνίδι για παράδειγμα επιστρατεύτηκε ο Γιάννης Αθηναίου ως τρίτος πλέι-μέικερ, παίζοντας μερικά από τα λεπτά του Ιταλού. Η βασικότερη, όμως, αλλαγή ήταν η παρουσία του Γκριν στο "1", του Λοτζέσκι στο "2" και του Παπαπέτρου στο "3". Στο τέλος, νέα αλλαγή: ο Παπανικολάου στο "4". Άλλο σημείο αναφοράς; Τα περισσότερα λεπτά του Μιλουτίνοφ κόντρα σε ψηλούς που είναι στα δικά του κυβικά. Την ώρα που ο φίλαθλος κόσμος απαιτεί μεταγραφές (κυρίως για να καταπολεμήσει τη ρουτίνα), ο Ολυμπιακός έχει μια μεγάλη τράπουλα που μπορεί να ανακατέψει με άνεση.

Αν εξαιρέσουμε τα 5άρια (Μπιρτς, Γιανγκ, Μιλουτίνοφ) όλοι οι υπόλοιποι παίκτες μπορούν να παίξουν σε παραπάνω από μια θέσεις: Σπανούλης (2-1), Μάντζαρης (1-2), Γκριν (2-1), Λοτζέσκι (3-2), Παπαπέτρου (4-3), Παπανικολάου (3-4), Πρίντεζης (4-5), Αγραβάνης (4-5), Αθηναίου (1-2).

Έτσι Κι ενώ σε αντίστοιχες περιπτώσεις η Ρεάλ χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της με τους δικούς της τραυματισμούς, κάτι που έπαθε αρχικά και η Φενέρ με τον Μπογκντάνοβιτς, ο Ολυμπιακός αντιστέκεται. Κι αυτό είναι δείγμα καλής ομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ