OPINIONS

Το αγωνιστικό προφίλ του Τζέιμς Φελντέιν

Το αγωνιστικό προφίλ του Τζέιμς Φελντέιν

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Τζέιμς Φελντέιν. Τι μπορεί να προσφέρει στον Παναθηναϊκό και ποιο ρόλο θα αναλάβει στο "τριφύλλι". Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος με τη βοήθεια των προηγμένων στατιστικών παρουσιάζει το νέο μεταγραφικό απόκτημα του "τριφυλλιού".

Ο Τζέιμς Φελντέιν αποτελεί την επιλογή του Σάσα Τζόρτζεβιτς για να ενισχύσει την περιφερειακή γραμμή του Παναθηναϊκού . Οι "πράσινοι" μπήκαν στη διαδικασία αναζήτησης παίκτη μέσα σε συγκεκριμένα οικονομικά πλαίσια, οπότε ήταν λογικό να στρέψουν την προσοχή τους στην αγορά του Eurocup. Κατάφεραν να βρουν, ωστόσο, έναν παίκτη που έχει ποιότητα και χαρακτηριστικά που μπορούν να αποδειχτούν χρήσιμα. Το κουβάρι στα γκαρντ του "τριφυλλιού" ήταν εξ αρχής μπλεγμένο λόγω της περίπτωσης του Νίκου Παππά, ενός παίκτη που θεωρείται βασικός, αλλά θα μπει σε φουλ αγωνιστικό ρυθμό τον Δεκέμβριο. Οπότε οι "πράσινοι" θα έπρεπε μεν να πάρουν έναν παίκτη, που θα είναι συμπληρωματικός, αλλά παράλληλα θα είχε το απαιτούμενο προφίλ για να γίνει και πρωταγωνιστής.

Στο πρόσωπο του Φελντέιν ο Παναθηναϊκός βρήκε όλα τα παραπάνω. Κατά κύριο λόγο βρήκε έναν γκαρντ που μπορεί να παίξει με τη μπάλα στα χέρια, να σκοράρει και να δημιουργήσει. Σε ότι αφορά το αγωνιστικό του στυλ και επειδή οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες, μπορούμε να μιλήσουμε για έναν παίκτη εκ διαμέτρου αντίθετο από τον Έι Τζέι Σλότερ. Ο Φελντέιν είναι πολύ καλός στο δημιουργικό κομμάτι, είναι ένας καλός pick-n-roll παίκτης, ενώ είναι πιο αποτελεσματικός με τη μπάλα στα χέρια, παρά ως απειλή στην αδύνατη πλευρά. Ακόμη και το "καλό" τους χέρι είναι αντίθετο. Του Σλότερ ήταν το αριστερό (αν και δεξιόχειρας) και του Φελντέιν το δεξί.

Διαβάστε τη ζωή του Φελντέιν, που ήταν σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής μιας ασυνήθιστης διαδρομής.

Ας δούμε όμως το αγωνιστικό προφίλ του γκαρντ από τη Δομινικανή Δημοκρατία με τη βοήθεια των απλών, αλλά και των προηγμένων στατιστικών

Διοργάνωση Χρονιά Π ΤΡ Ρ ΑΣ
Lega A 2014-15 12.6 38% 2.8 2.8
Eurocup 2014-15 11.9 38% 2.3 3.0
ACB 2012-14 14.9 35% 2.9 2.9

Στα παραπάνω στατιστικά βλέπουμε μια σημαντική σταθερότητα. Ο Φελντέιν έχει σταθερά νούμερα από το τρίποντο, μετρώντας παράλληλα περισσότερα από 1.5 εύστοχο σουτ ανά παιχνίδι. Έχει σταθερά νούμερα στα ριμπάουντ, αλλά και στις ασίστ. Για παράδειγμα έχει διπλάσιες ασίστ από αυτές του Σλότερ (1.5) και περισσότερες από τον Νέλσον (2.2).

Η εικόνα του στην περσινή ομάδα της Δομινικανής Δημοκρατίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν ακριβώς αυτή: ο Φελντέιν είχε το ρόλο του βασικού δημιουργού, έστω κι αν αγωνιζόταν στο "2" και όχι στο "1", όπου έπαιζε ο περσινός γκαρντ της Σάσαρι, Έντγκαρ Σόσα. Σε ολόκληρο του τουρνουά ο 27χρονος γκαρντ έδειξε μεγάλη ικανότητα στο "διάβασμα" του παιχνιδιού, ειδικά σε καταστάσεις pick-n-roll. Είχε 9.7 πόντους, 4.3 ριμπάουντ και 3.0 ασίστ. Ήταν ο πρώτος σε χρόνο συμμετοχής (28.4), 2ος σκόρερ μετά το "πολυβόλο" που ακούει στο όνομα Φρανσίσκο Γκαρσία και πρώτος πασέρ.

Σε ότι αφορά τα προηγμένα στατιστικά (από την περσινή του θητεία στο ιταλικό πρωτάθλημα) προκύπτουν τα εξής:

Ο Φελντέιν είναι εξαιρετικός στο transition: ο σχετικός δείκτης ανέρχεται στο 1,403 πόντους ανά κατοχή, που τον φέρνει στις πρώτες θέσεις του ιταλικού πρωταθλήματος, της λίγκας δηλαδή που έχει τον πιο γρήγορο ρυθμό μεταξύ των κορυφαίων του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η παρουσία του μάλιστα και άλλα δύο χρόνια στο ισπανικό πρωτάθλημα, ενισχύει αυτή τη διαπίστωση ότι είναι ένας παίκτης που μπορεί να παίξει πολύ καλά στο ανοιχτό γήπεδο.

Ο Φελντέιν είναι αποτελεσματικός με τη μπάλα στα χέρια: Ο αντίστοιχος δείκτης στις κατοχές που καταλήγουν σε πόντους ή ασίστ είναι 1,146 , που είναι επίσης πολύ υψηλό, υψηλότερο δηλαδή από το αντίστοιχο νούμερο που είχαν στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Παππάς, Νέλσον και Σλότερ.

Ο Φελντέιν παίζει pick-n-roll: μετά το transition αυτό είναι το πιο "δυνατό" του επιθετικό όπλο. Μετράει 0.971 πόντους ανά κατοχή το οποίο λογίζεται ως "εξαιρετικό" για τα δεδομένα της ιταλικής λίγκας. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να σκοράρει με άνεση μετά το σκριν στη μπάλα, τόσο φτάνοντας μες στο καλάθι, όσο και με σουτ μετά από ντρίμπλα. Χαρακτηριστικά ήταν ο 4ος πιο αποτελεσματικός χειριστής σε καταστάσεις pick-n-roll στη Lega, πίσω από τον βετεράνο Ματέο Σοράνια (που πήρε όμως λίγες φάσεις), τον Ντάριους Τζόνσον - Όντομ και τον Ντονέλ Τέιλορ.

Ο Φελντέιν σουτάρει πολύ καλά μετά από ντρίμπλα: Φημίζεται για την ικανότητα του να εκτελέσει μετά από ντρίμπλα (0,982 πόντοι ανά κατοχή). Αυτό είναι και το πιο δυνατό του επιθετικό όπλο. Πρόκειται για ένα στοιχείο που δεν διαθέτουν οι υπόλοιποι χειριστές του Παναθηναϊκού κι αυτό τον κάνει να ξεχωρίζει.

Ο Φελντέιν δεν παίζει 1on1: οι προσωπικές του φάσεις ήταν λίγες και κατά κύριο λόγο γίνονται για να δημιουργήσει ρήγμα για να βρει τον αμαρκάριστο συμπαίκτη.

Συμπέρασμα: ο Παναθηναϊκός επέλεξε έναν παίκτη με ποιότητα, που έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ομάδες που έχει αγωνιστεί. Είναι παράλληλα ένας αθλητής με ανοδική καριέρα όλα αυτά τα χρόνια, κάτι που σημαίνει πολλά. Από μια μικρομεσαία ομάδα του ισπανικού πρωταθλήματος (Φουενλαμπράδα), σε μια από τις καλές ομάδες της Ιταλίας και στο Eurocup (Καντού) και πλέον στην Euroleague και τον Παναθηναϊκό.

Το πιο σημαντικό για την περίπτωση του είναι ότι για παράδειγμα στις ομάδες του είχε το ρόλο του ηγέτη και του σκόρερ, ενώ με την εθνική της χώρας του έδειξε ότι είναι ξεκάθαρα ένας παίκτης-ομάδας, ο οποίος είχε πρωτίστως το ρόλο να κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους. Οπότε αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το διπλό ρόλο για τον οποίο τον θέλει ο Σάσα Τζόρτζεβιτς. Να υποστηρίξει τους υπόλοιπους, αλλά παράλληλα να αποτελέσει και μια πρώτη επιλογή στην περιφέρεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ