OPINIONS

Σίνγκλετον: Ο πιο αποτελεσματικός σε όλη την Euroleague

Σίνγκλετον: Ο πιο αποτελεσματικός σε όλη την Euroleague

Με δύο πρωτιές στην Euroleague, ρόλο κλειδί στην άμυνα και μόνιμη θέση στην καλή πεντάδα του Παναθηναϊκού ο Κρις Σίνγκλετον αποτελεί την καλύτερη φετινή προσθήκη. Σε σημείο ανησυχίας. Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει...

Ο Παναθηναϊκός έφυγε αλώβητος από το ντέρμπι του ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ , έστω κι αν χρειάστηκαν δύο παρατάσεις και μια ακόμη σούπερ εμφάνιση από τον Κρις Σίνγκλετον. Ο Αμερικανός άσος είχε 22 πόντους και 16 ριμπάουντ υπογράφοντας τη μια κρίσιμη φάση, μετά την άλλη, συνεχίζοντας την διαρκώς ανοδική πορεία του. Σε σημείο που πρέπει να θεωρείται - καθόλα δίκαια - η καλύτερη φετινή προσθήκη των "πρασίνων".

Μπορεί ο Κέισι Ρίβερς να κέρδισε μια θέση στην καρδιά των φιλάθλων με τις σπουδαίες εμφανίσεις του κόντρα στον Ολυμπιακό και ο Μάικ Τζέιμς να έχει το παιχνίδι που κερδίζει το χειροκρότημα και την αγάπη του κόσμου, ωστόσο, ο Σίνγκλετον έχει όλη την ουσία. Ο 28χρονος Αμερικανός μοιάζει ακούραστος, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ξεκουραστεί επί της ουσίας από την περσινή χρονιά. Έκλεισε τη σεζόν στην Λοκομοτίβ Κουμπάν, μετακόμισε στην δεύτερη κατηγορία της Κίνας και βούτηξε απευθείας στα βαθιά αγωνιζόμενος διαρκώς σε πρωτάθλημα και Euroleague. Χτυπώντας μάλιστα διπλοβάρδια: παίζει και στο "4" και στο "5", κάλυψε την απουσία του Τζέιμς Γκιστ και το ντεφορμάρισμα του Μπουρούση.

Τα καλά και τα κακά νέα για τον Παναθηναϊκό

Ο Αργύρης Πεδουλάκης τον ήθελε διακαώς το φετινό καλοκαίρι, καθώς εκτιμά την ικανότητα του να παίζει δύο θέσεις και κυρίως τις απύθμενες αμυντικές του δυνατότητες. Ήταν το ιδανικό κομμάτι δίπλα από τον Τζέιμς Γκιστ για να τελειοποιηθεί η αμυντική φιλοσοφία των αλλαγών σε όλα τα screen. Ο Λάσμε στη θέση του Λάσμε, με άλλα λόγια. Οι "πράσινοι" έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τον αποκτήσουν, καθώς το κασέ του είχε εκτιναχθεί, αλλά φαίνεται ότι έπραξαν σωστά.

Ο Σίνγκλετον συστήθηκε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ μέσω της "Λόκο". Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον είχε εντοπίσει στο ΝΒΑ, τολμώντας να φέρει έναν παίκτη που αγωνιζόταν ως "3" για να καλύψει τη θέση "5". Έβλεπε στον Σίνγκλετον στοιχεία "αντίθετα" με αυτά του καλού post-up σέντερ, αλλά αδύναμου αμυντικού, Κίριλο Φεζένκο. Ο Σίνγκλετον πήγε στο Κράσνονταρ με 3μηνο συμβόλαιο, ως τα Χριστούγεννα, καλύπτοντας επί της ουσίας το κενό του τραυματία Άντονι Ράντολφ. Και όχι μόνο κέρδισε νέο συμβόλαιο ως το τέλος της σεζόν, αλλά απογειώθηκε ως δίδυμο με τον νυν παίκτη της Ρεάλ. Οι δυο τους μαζί με τους Κλαβέρ και Ζουμπκόφ συνέθεσαν με front-line από 4άρια, από παίκτες δηλαδή που έπαιζαν περιφερειακά, αλλάζοντας εντελώς τις ισορροπίες σε ένα παιχνίδι. Παράλληλα ήταν καταλυτικός στην άμυνα με αλλαγές που ισχυροποίησε την Λοκομοτίβ Κουμπάν και την έστειλε στο φάιναλ-φορ του Βερολίνου.

Σίνγκλετον: Ο πιο αποτελεσματικός σε όλη την Euroleague

Το αποτέλεσμα; Να εξαργυρώσει την εξαιρετική του χρονιά με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα τριπλασιάζοντας (σχεδόν) τις ετήσιες απολαβές του. Το καλό νέο; Ότι ο Παναθηναϊκός τον "έδεσε" με διετές συμβόλαιο 1+1, διατηρώντας δηλαδή το δικαίωμα ανανέωσης. Όπως και σκοπεύει να πράξει. Όσο για το κακό νέο; Υπάρχει και ένα μικρό NBA-out ως τις 20 Ιουλίου. Και γιατί είναι κακό αυτό; Διότι ήδη αρκετές ομάδες του ΝΒΑ εξετάζουν με ενδιαφέρουν την περίπτωση του Σίνγκλετον, ο οποίος μπορεί κάλλιστα να παίξει το ρόλο του αναπληρωματικού πάουερ-φόργουορντ σε ομάδες που αρέσκονται να παίζουν με χαμηλά σχήματα.

Η όλη συζήτηση, όμως, μπορεί να περιμένει καθώς ο Παναθηναϊκός μπαίνει τους επόμενους μήνες στα παιχνίδια που κρίνουν τη χρονιά του.

Ο αναντικατάστατος

Ως... πρώην 3άρι ο Σίνγκλετον έχει πολλά πλεονεκτήματα, έχει όμως και μειονεκτήματα. Όπως για παράδειγμα την pick-n-roll επίθεση. Δεν είναι καθόλου καλός στο ρολάρισμα στο καλάθι, για αυτό και οι "πράσινοι" έχουν προσαρμόσει το παιχνίδι τους, ώστε να του δίνουν τη δυνατότητα να κάνει pop-out και να σουτάρει, ή να παίζει ένας εναντίον ενός. Από την άλλη, όμως, είναι ένας εξαιρετικός σουτέρ και ένα 5άρι που μπορεί να παίξει ένας-εναντίον-ενός και να προκαλέσει φθορά στην αντίπαλη άμυνα από έξω προς τα μέσα.

Παράλληλα το μεγάλο του προσόν είναι η αμυντική του έφεση. Έχει γρήγορα πόδια και γρήγορα χέρια, που του επιτρέπουν να κάνει κλεψίματα, σε πάσες, ή στην ντρίμπλα. Ακόμη και απέναντι σε κοντούς αντιπάλους. Είναι μάλιστα τόσο καλός αμυντικός, που αποτελεί τον παίκτη-κλειδί στη φιλοσοφία του Παναθηναϊκού. Υπάρχουν παιχνίδια που ο Σίνγκλετον παίρνει εντολή να διαβάζει τη φάση και να αποφασίσει αυτός αν θα πάει δυναμικά στο pick-n-roll, ή αν προτιμήσει άλλη άμυνα. Υπάρχουν παιχνίδια, δηλαδή, που ο Σίνγκλετον είναι αυτός που αποφασίζει. Όπως διαβάζουν δηλαδή οι καλοί δημιουργοί τη φάση στην επίθεση, ο Σίνγκλετον έχει το χάρισμα και το "πράσινο φως" να διαβάσει στην άμυνα και να κατευθύνει επί της ουσίας την τρίτη πιο αποτελεσματική άμυνα της διοργάνωσης (73.7). Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι και πέρσι η ομάδα του Σίνγκλετον, η Λοκομοτίβ Κουμπάν, είχε την καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση.

Όπως επίσης δεν είναι τυχαίο ότι ο Σίνγκλετον:

  • Παίζει περισσότερο από κάθε άλλον παίκτη του Παναθηναϊκού στην διοργάνωση (27.55')

Έχει περισσότερα λεπτά ανά παιχνίδι από τον Νικ Καλάθη (27.25'), τον Κέισι Ρίβερς (27.03'), τον Τζέιμς Γκιστ (24.09') και τον Μάικ Τζέιμς (21.36'). Συνολικά είναι 12ος σε χρόνο συμμετοχή σε όλη τη διοργάνωση.

  • Είναι ο μοναδικός παίκτης που τελειώνει όλα τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού

Ο 28χρονος Αμερικανός έχει τελειώσει τα 25 από τα 28 παιχνίδια των "πρασίνων". Δεν έκλεισε μόνο σε δύο ματς που είχαν κριθεί από νωρίς (με Γαλατάσαραϊ μέσα και Μιλάνο έξω) και στην βαριά ήττα από τη Φενέρμπαχτσε, ματς στο οποίο είχε αποχωρήσει με τραυματισμό. Σε όλα τα υπόλοιπα κλειστά ματς ήταν εκεί. Ο μοναδικός που επιβίωσε από κάθε πιθανό σχήμα του Τσάβι Πασκουάλ.

Ο πιο αποτελεσματικός επιθετικός στην Euroleague

Σε 28 παιχνίδια (έχει παίξει σε όλα τα φετινά ματς του Παναθηναϊκού εκτός από ένα παιχνίδι πρωταθλήματος) έχει 12.2 πόντους (53.8% στα δίποντα, 46.8% στα τρίποντα και 73.9% στις βολές), 6 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ, 1.1 κλέψιμο, 1.1 κόψιμο και 15.9 στο ranking. Τα κατορθώματα του, όμως, δεν περιορίζονται εκεί, αλλά έχει ενδιαφέρον να δούμε αναλυτικά τους αριθμούς του.

Σίνγκλετον: Ο πιο αποτελεσματικός σε όλη την Euroleague
  • Έχει τον καλύτερο συντελεστή πόντων/ανά κατοχή (βάσει Synergy) μεταξύ των παικτών που πιάνουν περισσότερες από 10 μπάλες το παιχνίδι. Οι 1.141 πόντοι ανά κατοχή που μετράει είναι πραγματικά μια εντυπωσιακή επίδοση.
  • Είναι ο καλύτερος spot-up σουτέρ της Euroleague, μεταξύ των παικτών που εκτελούν περισσότερα από δύο τέτοια σουτ ανά παιχνίδι. Έχει 1.45 πόντους σε spot-up.
  • Είναι ο καλύτερος catch-n-shoot παίκτης της διοργάνωσης, μεταξύ των παικτών που εκτελούν περισσότερα από δύο τέτοια σουτ ανά παιχνίδι, με 1.528 πόντους/ανά κατοχή.
  • Είναι 8ος στο ranking με 15.9
  • Είναι μες στην πρώτη 16άδα της διοργάνωσης σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες: σκοράρισμα (15ος - 3ος μεταξύ των ψηλών), ριμπάουντ (9ος), κλεψίματα (10ος), κοψίματα (5ος) και ποσοστό τριών πόντων (16ος). Αυτό θα πει πλήρες πακέτο.

Οπότε συμφωνούμε ότι αποτελεί την καλύτερη φετινή προσθήκη του Παναθηναϊκού, ή έχετε άλλη άποψη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ