OPINIONS

Ο Κρις και η κρίση

Ο Κρις και η κρίση

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος περιγράφει τον δύσκολο τριπλό στόχο του Παναθηναϊκού και το τι κατάφερε να πετύχει τελικά στο Αλεξάνδρειο, αναλύει το πως η φιλοσοφία του Πασκουάλ αναδεικνύει τον Κρις Σίνγκλετον και καταλήγει ότι τα μεταξωτά βρακιά της Euroleague θέλουν και επιδέξιους μεταγραφικούς σχεδιασμούς.

Ο Παναθηναϊκός απέδρασε με τη νίκη στο Αλεξάνδρειο , στην πιθανότερη έδρα για "γκέλα" όπως καταγράφεται στο πρόγραμμα του ελληνικού πρωταθλήματος για τους δύο "αιωνίους". Μαζί με το ΟΑΚΑ και την ΑΕΚ, φυσικά. Οι "πράσινοι" ωστόσο πέρασαν αλώβητοι, με μεγάλο πρωταγωνιστή για ένα ακόμη παιχνίδι τον Κρις Σίνγκλετον. Αυτό που έχει, όμως, μεγαλύτερη αξία δεν είναι να δούμε μεμονωμένα το παιχνίδι της Δευτέρας, αλλά συνολικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το "τριφύλλι".

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Ο στόχος του Παναθηναϊκού την παρούσα χρονική περίοδο είναι τριπλός.

Α) Να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες στην κατάταξη, τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα, όσο και στην Euroleague.

Β) Να βελτιώσει την απόδοση του.

Γ) Να βρει τα κομμάτια του παζλ που θα του επιτρέψουν να ανέβει αγωνιστικό επίπεδο.

Σε ότι αφορά τον πρώτο στόχο οι "πράσινοι" πήραν μια πολύτιμη νίκη στο Αλεξάνδρειο. Αφενός διότι επέστρεψαν στις επιτυχίες μετά από δύο συνεχόμενες (δύσκολες, αλλά αυτό δεν θα το θυμάται κανείς βλέποντας την κατάταξη μετά από μερικές βδομάδες) ήττες στην Euroleague και αφετέρου γιατί διατήρησαν ζωντανές τις ελπίδες τους για το κυνήγι της πρώτης θέσης στο ελληνικό πρωτάθλημα. Έχοντας χάσει με μεγάλη διαφορά στο ΣΕΦ μια ενδεχόμενη γκέλα θα τους άφηνε αρκετά πίσω από τον "αιώνιο" αντίπαλο.

Η απόδοση του Παναθηναϊκού αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθεί. Από τη στιγμή μάλιστα που αντιμετωπίζει δύο καίρια προβλήματα. Το ένα ονομάζεται Μάικ Τζέιμς και το άλλο Τζέιμς Γκιστ. Ένας κοντός και ένας ψηλός. Με κοινό παρανομαστή την ενέργεια που βγάζουν στο παρκέ. Αυτή τη στιγμή οι "πράσινοι" καλούνται να αγωνιστούν χωρίς τους δύο καλύτερους αμυντικούς, ή με άλλα λόγια τους δύο από τους τρεις παίκτες που παίρνουν τόσο υψηλό βαθμό στο αμυντικό τομέα. Ο άλλος είναι ο Νικ Καλάθης, αυτός που συνεχίζει να τραβάει το κουπί.

Αυτό που πραγματικά μπορεί να κάνει ο Παναθηναϊκός είναι να μεταμορφώνεται κάθε μέρα και πιο πολύ σε "ομάδα Πασκουάλ". Όσο γίνεται αυτό εν μέσω συνεχόμενων αγώνων (οι "πράσινοι" έδωσαν τέσσερα ματς σε οκτώ ημέρες) και χωρίς επί της ουσίας μεταγραφικές πινελιές που να φέρουν την υπογραφή του Ισπανού τεχνικού.

Ο Κρις και η κρίση

Πάμε οπότε στον τρίτο στόχο. Δεδομένης της κατάστασης στην αγορά και των περιορισμένων λύσεων το "τριφύλλι" θα πρέπει να περιμένει την επιστροφή του Μάικ Τζέιμς, ο οποίος ενδέχεται να δώσει μια "ένεση" στην αγωνιστική απόδοση. Από την άλλη υποχρεώνεται να βγει στην αγορά για να πάρει ψηλό. Και σ' αυτό το παιχνίδι και κόντρα στον Ολυμπιακό φάνηκε σε ένα μεγάλο βαθμό η αδυναμία στην pick-n-roll άμυνα. Δεν είναι τυχαιο ότι ο Μπάκνερ έκανε το καλύτερο του παιχνίδι με τη φανέλα του Άρη, έστω κι αν ήταν φανερό ότι πρωταρχικός στόχος του Παναθηναϊκού ήταν να μην μπουν στο παιχνίδι οι υπόλοιποι. Θυσίασε κάποιους πόντους μετά το roll, από το να δώσει αλόγιστα σουτ στην περιφέρεια του Δημήτρη Πρίφτη.

Ο Αντώνης Φώτσης έχει βγει μπροστά και κάνει αυτό που ξέρει να κάνει κάθε βετεράνος. Η απουσία, όμως, του Γκιστ σε συνδυασμό με το ντεφορμάρισμα του Γιάννη Μπουρούση, δημιουργούν ένα μεγάλο κενό στην front-line του Παναθηναϊκού. Ο διεθνής σέντερ για παράδειγμα στο Αλεξάνδρειο είχε 2/10 δίποντα, χάνοντας κάποιες πολύ εύκολες φαινομενικά προσπάθειες για τη δική του κλάση. Οι υποχρεώσεις δεν θα σταματήσουν και όπως φαίνεται και από την μεγάλη εικόνα της Euroleague, όποια ομάδα δεν κινηθεί άμεσα, θα μείνει πίσω.

Πολλές λύσεις, ωστόσο, δεν υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη λίστα του Παναθηναϊκού ο Κένι Γκάμπριελ, ένα "ζεστό" όνομα όλα αυτά τα καλοκαίρια για τις ομάδες της Euroleague, κυρίως λόγω της πετυχημένης παρουσίας στου στην Καρσίγιακα. Ο Γκάμπριελ, ωστόσο, δεν μοιάζει εξ αρχής να είναι ο παίκτης που θέλει πραγματικά το "τριφύλλι", δεδομένης της αμυντικής του αδυναμίας. Αν εξαιρέσουμε την ταχύτητα στο transition είναι ένας εντελώς διαφορετικός παίκτης από τον Γκιστ. Προέρχεται μάλιστα και ένα πολύ κακό ξεκίνημα σεζόν στην Λοκομοτίβ Κουμπάν, όπου συμπαρασύρθηκε από το συνολικό αγωνιστικό ναυάγιο, χάνοντας μάλιστα τη θέση του μετά από εσωτερικές πιέσεις και προώθηση του γηγενούς Αντρέι Ζουμπκόβ.

Το πρόγραμμα αλά ΝΒΑ θέλει και μεταγραφικό σχεδιασμό αλά ΝΒΑ

Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλό να βλέπουμε το μεγάλο παράδειγμα-υπόδειγμα. Εν προκειμένω το ΝΒΑ. Σε κάτι τέτοιο δεν προσπαθεί να "μοιάσει" η Euroleague. Όπως όμως η διοργανώτρια αρχή προσπαθεί να μιμηθεί το πρόγραμμα και να βάλει συνεχόμενα παιχνίδια και μια "γεμάτη" κανονική περίοδο 30 αγωνιστικών, που σε συνδυασμό με τις εγχώριες διοργανώσεις πλησιάζει ακόμη περισσότερο στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, οι ίδιες οι ομάδες θα πρέπει να προσπαθήσουν να μιμηθούν τις ομάδες. Όχι μόνο στις συνθήκες δουλειάς και στον τρόπο οργάνωσης, αλλά και σ' αυτόν της στελέχωσης.

Άμεσες ανταλλαγές, ενεργοποίηση παικτών από το NBDL. Ακόμη και για τον πιο απλό τραυματισμό οι ομάδες του ΝΒΑ θα κληθούν να καλύψουν άμεσα το κενό με μια αλλαγή στο ρόστερ. Είτε θα κινήσουν την αγορά, είτε θα φέρουν κάποιον παίκτη από "κάτω", από την αναπτυξιακή λίγκα. Αλλά θα το κάνουν άμεσα. Γιατί γνωρίζουν ότι δεν έχουν περιθώριο. Αν για παράδειγμα μείνουν με μια τρύπα στο δυναμικό τους, θα μείνουν και πίσω στην κατάταξη. Η Φενέρ δεν κάλυψε το κενό του Μπογκντάνοβιτς και έκανε τρεις ήττες. Η Μπαρτσελόνα μετά τον τραυματισμό έξι παικτών, έκανε την κίνηση της αρκετά αργά (Χολμς) και βρίσκεται πλέον στο 4-4. Το ίδιο και ο Παναθηναϊκός που δεν κάλυψε το κενό του Τζέιμς.

Ο Κρις και η κρίση

Οπότε αυτό που οφείλουν να κάνουν οι ομάδες της Euroleague είναι να οργανωθούν και κατά τέτοιον τρόπο σε ότι αφορά το recruiting. Αφενός θα πρέπει η ίδια η λίγκα να αφήσει ελεύθερες τις κινήσεις μέχρι ένα χρονικό σημείο στη σεζόν (και όχι να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς) και αφετέρου οι ίδιες να κρατούν άσους στα μανίκια. Ας τα πούμε όμως καλύτερα Plan-B και Plan-C. Δεύτερες ομάδες, δανεικούς παίκτες που θα μπορούν να ανακαλέσουν, μεταγραφικούς στόχους που θα υπογράψουν μηνιαία συμβόλαια.

Αν θέλουμε να πάμε σ' αυτή την κατεύθυνση το πρωτάθλημα μας, θα πρέπει να πάμε σ' αυτή την κατεύθυνση και την οργάνωση των ομάδων μας, έτσι δεν είναι; Να έχουν για παράδειγμα έτοιμες εναλλακτικές για ξένο, κοινοτικό ή γηγενή. Αυτό όμως σημαίνει ότι κι οι λίγκες θα επιτρέπουν τέτοιους χειρισμούς. Θα αφήσουν τους περιορισμούς στην άκρη για να βοηθήσουν τις ομάδες. Και οι παίκτες, όμως, θα πρέπει να εναρμονιστούν. Πως; Βάζοντας option-out για ομάδες του υψηλότερου επιπέδου. Αυτό δεν είναι "ελιτίστικο", γιατί αντίστοιχα θα βάζουν τέτοιους όρους (παράδειγμα) και οι ομάδες του Eurocup, ή του Champions League, δημιουργώντας μια πυραμίδα, από την οποία θα κερδίζουν όλοι, είτε χρήματα, είτε παίκτες.

Ο MVP Νοεμβρίου με τα απίστευτα νούμερα

Ας επιστρέψουμε, όμως, στον Παναθηναϊκό. Αυτός που φαίνεται να βρίσκει καλό ρυθμό είναι ο Κρις Σίνγκλετον. Λογικό αν σκεφτεί κανείς α) ότι πέρασε την κοιλιά που κάνει ο παίκτης που δεν έκανε διακοπές, αλλά είχε συνεχόμενες υποχρεώσεις και β) ότι του ταιριάζει καλύτερα το επιθετικό στυλ του Τσάβι Πασκούαλ. Η φιλοσοφία του Αργύρη Πεδουλάκη (την οποία βέβαια δεν καταφέραμε να δούμε για μεγάλο διάστημα) περιλαμβάνει μπόλικο διάβασμα του παιχνιδιού και ένα σετ παιχνίδι με συγκεκριμένους στόχους. Ο Ισπανός τεχνικός από την πρώτη ημέρα προσπάθησε να κάνει την επίθεση του Παναθηναϊκού πιο κινητική, αν της δώσει περισσότερο ρυθμό.

Ο Κρις και η κρίση

Ο Σίνγκλετον είναι ένας τέτοιος παίκτης. Είναι παίκτης ρυθμού. Για αυτό και έχει απογειωθεί στα τελευταία ματς. Με τη Μακάμπι είχε 26 πόντους (8/10 σουτ, 6 ρμπάουντ, 9 κερδισμένα φάουλ) και ρεκόρ καριέρας σε πόντους και ranking (34). Κόντρα στη Ρεάλ πρόσθεσε 13 πόντους (4/5 σουτ, 6 ριμπάουντ, 6 κερδισμένα φαουλ), ενώ στο τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι - απέναντι στον Ολυμπιακό - μέτρησε 14 πόντους (4/7 σουτ, 9 ριμπάουντ και 5 κερδισμένα φάουλ). Να προσθέσουμε και το τελευταίο ματς του ελληνικού πρωταθλήματος; Να το προσθέσουμε: 16 πόντοι (3/7 σουτ, 8 ριμπάουντ, 8 κερδισμένα φάουλ).

Σ' αυτά τα τέσσερα παιχνίδια ο Σίνγκλετον έχει κατά μέσο όρο 17,2 πόντους, με 65% εντός πεδιάς, 7,2 ριμπάουντ, 7 κερδισμένα φάουλ και 25,7 στο ranking! Αν σε όλο αυτό προσθέσουμε και τη συμβολή του στο αμυντικό κομμάτι, τότε καταλαβαίνουμε ποιος είναι ο MVP Νοεμβρίου για τον Παναθηναϊκό. Όπου Νοέμβριος ένας από τους πιο δύσκολους μήνες, ο οποίος συνεχίζεται με ένα δύσκολο παιχνίδι κόντρα στην Νταρουσάφακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ