OPINIONS

Euroleague facts...

Euroleague facts...
INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος παρουσιάζει μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά και αριθμητικά στοιχεία που αφορούν τη φετινή σεζόν της Ευρωλίγκα.

Ρεκόρ, συμμετοχές, εθνικότητες, ιδιαιτερότητες και πολλά ακόμη νούμερα που αφορούν τη διοργάνωση η οποία ξεκινά τη Δευτέρα στο Κάουνας.

Αν θέλετε μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις ομάδες διαβάζοντας την παρουσίαση των 24 ομάδων (ανά όμιλο).

1... χρονιά χωρίς την Τσιμπόνα στην Ευρωλίγκα! Έχασαν το πρωτάθλημα από την ΚΚ Ζάγκρεμπ και μαζί τη θέση στην Ευρωλίγκα. Έτσι ο Ολυμπιακός έγινε η ομάδα με τη μεγαλύτερη συνεχή παρουσία.

10... χρόνια μετά! Ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς μια δεκαετία μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό, επιστρέφει στην Ευρωλίγκα, με μοναδική εξαίρεση το σύντομο πέρασμα του από τον Ολυμπιακό.

38.... ετών είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης της Ευρωλίγκα. Είναι ο Αντρέ Ρίντικ της Σαρλερουά, που αγωνίζεται στο Βέλγιο από το 2002. Έχει παίξει μεταξυ άλλων στην Ιαπωνία, την ΤαΪβάν, τη Βενεζουέλα και τη Γαλλία.

3... παίκτες ακολουθούν κατά πόδας. Ο λόγος για τον Ζακχάρ Πασούτιν, τον Νταμίρ Μουλαομέροβιτς και τον Γκόραν Γιαγκόντνικ που είναι ένα χρόνο μικρότεροι, καθώς γεννήθηκαν στο 1974.

221... εκατοστά έχει μετρηθεί ο ψηλότερος παίκτης της διοργάνωσης. Ο λόγος για τον Νέντζαντ Σινάνοβιτς της Ουνικάχα Μάλαγα.

6... παίκτες ακολουθούν τον Σινάνοβιτς (2.21) και τον 19χρονο Νεμάνια Μπέσοβιτς της Παρτίζαν (2.18) ως οι ψηλότεροι παίκτες του τουρνουά. Κι οι πέντε έχουν ύψος 2.17! Ο λόγος για τους Μπάρατς (Εφές), Πέροβιτς (Μπαρτσελόνα), Λαπέτα (Προκόμ), Τόμιτς (Ρεάλ), Βενσάν (Νανσί) και Ρόθμπαρτ (Ολίμπια).

44... πόντοι χωρίζουν τον ψηλότερο και τον κοντύτερο παίκτη της διοργάνωσης, παρά κάτι δηλαδή μισό μέτρο! Ο Σινάνοβιτς είναι 2.21 ενώ ο Τζερέλ Μπλάσινγκεϊμ (που έπαιξε παλαιότερα στην ΑΕΚ) βλέπει τον κόσμο από το 1.75. Το ίδιο ύψος έχει κι ο Αμερικανός της Νανσί Τζον Λίνεχαν.

3... 36χρονους έχει στη σύνθεση της η Καντού, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό "ιστορική". Ο λόγος για τους 75άρηδες Μπαζίλε, Μαρκονάτο και Ματζαρίνο.

15... ετών είναι ο μικρότερος παίκτης που "δηλώθηκε" στη διοργάνωση: ο λόγος για τους Γκάτσιτς και Μαρτίνεθ της Κάχα Λαρμποράλ που γεννήθηκαν το 1996. Ο νεαρότερος που θα έχει συμμετοχή πάντως είναι το παιδί-θαύμα του κροατικού μπάσκετ, ο 17χρονος (1994) Ντάριο Σάριτς της ΚΚ Ζάγκρεμπ. Στη λίστα ανήκουν ακόμη οι Μερλάτι (1995), Μπαρτόλι (1994) της Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο, ο Πέρεζ (1994) της Μπαρτσελόνα, οι Χαράρι (1994) και οι Ζαλμάνσον (1995) της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

29... παίκτες εκμεταλλεύτηκαν το λοκ-άουτ για να βρουν συμβόλαιο στην Ευρωλίγκα.

10... εξ αυτών είναι Ευρωπαίοι: Βούγιαστις (Εφές), Σεραφίν (Κάχα Λαμποράλ), Κρστιτς (ΤΣΣΚΑ), Κιριλένκο (ΤΣΣΚΑ), Γκαλινάρι (Εμπόριο Αρμάνι), Ιλιασόβα (Εφές), Σονγκάιλα (Γαλατάσαραϊ), Πατσούλια (Γαλατάσαραϊ), Πέκοβιτς (Παρτίζαν), Μπατούμ (Νανσί).

1... έχει αγωνιστεί και παλιά στην Ευρώπη, ο λόγος για τον Ντέιβιντ Άντερσεν που θα παίξει σε 5 ευρωπαϊκή ομάδα (Σιένα) μετά την Κίντερ, την Φορτιτούντο, την ΤΣΣΚΑ και την Μπαρτσελόνα.

11... "Αμερικανάκια" απομένουν στη λίστα: Γκι, Μπράουν (Προκόμ), Λάιτι (Καντού), Ουίλιαμς (Κάχα Λαμποράλ), Φάρμαρ (Μακάμπι), Λόου (Παρτίζαν), Γκριν (Ολίμπια), Λόουσον, Ουίμς (Ζαλγκίρις).

3... δυάδες Ελλήνων αγωνίζονται στο εξωτερικό: οι Σχορτσιανίτης-Παπαλουκάς στη Μακάμπι, οι Βασιλειάδης-Μαυροειδής στη Μπιλμπάο κι οι Φώτσης-Μπουρούσης στην Εμπόριο Αρμάνι.

7... ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο στο υψηλότερο επίπεδο είναι οι "Μιλανέζοι". Έχει προπονήσει ακόμη στην Ευρωλίγκα τη Σκαβολίνι, την Φορτιτούντο, την Τάου (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τότε), την Ρεάλ, την Ουνικάχα Μάλαγα και την Κίμκι.

1... και συνεχίζουν! Ο Μιρσάντ Τουρκσάν κι ο Τζιανλούκα Μπαζίλε κατέχουν την πρωτιά στις στατιστικές κατηγορίες των ριμπάουντ και των τριπόντων στην Ευρωλίγκα. Και αναμένεται να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις τους.

7... ξένους έχουν η Προκόμ κι η Σαρλερουά. Οι πέντε εκ των οποίων Αμερικάνοι.

30... χρόνια μετά την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού της τίτλου επιστρέφει στο προσκήνιο η ιστορική Καντού.

10... χρόνια μετά την πρώτη φορά η Ευρωλίγκα αποχαιρετά τον Τζέι Αρ Χόλντεν, που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Έκανε το ντεμπούτο του 2002 με τη φανέλα της ΑΕΚ.

40... ετών αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο Ντέρεκ Σαρπ, ο οποίος ανέλαβε χρέη ασίσταντ κόουτς. Αγωνίστηκε στη Μακάμπι 15 ολόκληρα χρόνια!

21.41... ο μέσος όρος index του Άντονι Πάρκερ, του πρώτου της σχετικής λίστας. Ο Νίκολα Βούισιτς προπορεύεται στο σύνολο με 3.047 βαθμούς. Ο Παπαλουκάς βρίσκεται στην 5η θέση όλων των εποχών κι ο Διαμαντίδης στο Νο12.

2.715... πόντους πρόλαβε να πετύχει ο Μάρκους Μπράουν, ο 1ος σκόρερ της διοργάνωσης που αποσύρθηκε πέρσι (και θα τιμηθεί στο παιχνίδι της Δευτέρας). Δεν αποκλείεται, βέβαια, να τον προσπεράσει ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο (2.640). Τον καλύτερο μέσο όρο πόντων έχει ωστόσο ο αείμνηστος Αλφόνσο Φορντ (22.22). Το απίστευτο, βέβαια, είναι ότι η δεύτερη θέση ανήκει στον Παναγιώτη Λιαδέλη (!!) με 19.2 πόντους.

2... πρωτιές μετράει ο Παπαλουκάς που είναι ο κορυφαίος πασέρ και κλέφτης στην ιστορία της διοργάνωσης.

11... καινούργια συμβόλαια υπέγραψε η Εφές Πίλσεν.

10... χρόνια τώρα, βέβαια, οι Τούρκοι είναι η πρώτη -από τις ομάδες που δεν έχουν προκριθεί σε φάιναλ φορ- σε νίκες!

5... ομάδες έχουν φέτος οι Ισπανοί: Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ουνικάχα Μάλαγα, Κάχα Λαμποράλ και την Μπιλμπάο του Φώτη Κατσικάρη που θα κάνει την πρώτη της εμφανίση.

2... Έλληνες προπονητές θα είναι head coach στην Ευρωλίγκα (και άλλοι 4 assistant coach). Κι οι δύο σε ομάδες του εξωτερικού (Ζαλγκίρις ο Ζούρος και Μπιλμπάο ο Κατσικάρης). Οι βοηθοί είναι οι Ιτούδης (Παναθηναϊκός), Αγγέλου (Ολυμπιακός), Κατζούρης (Ζαλγκίρις) και Σφαιρόπουλος (ΤΣΣΚΑ).

3... Ισπανούς έχουν μόλις στην 12άδα τους τρεις Ισπανικές ομάδες. Η Μπιλμπάο έχει τους Λόπεζ, Γκριμάου, Μουμπρού, η Κάχα Λαμποράλ τους Ρίμπας, Σαν Εμετέριο και Καλμπάρα κι η Μάλαγα τους Ροντρίγκεζ, Μπλάνκο και Γκαρμπαχόθα.

8... συνεχόμενες παρουσίες (ρεκόρ) στους "8" της Ευρωλίγκα έχει η Κάχα Λαμποράλ, που δεν έχει χάσει τα προημιτελικά από τη σεζόν 2004-2005.

1... συμμετοχή και για τη Γαλατάσαραϊ, που πήρε το εισιτήριο μέσω των προημιτελικών.

4... rookies έχει στη σύνθεση της η Ουνικάχα. Ο λόγος για τους Ρόουλαντ, Βάλτερς, Ντάρντεν και Πέριτς.

3... οι πρωτομεφανιζόμενοι προπονητές: ο Οφούκ Σαρίτσα (ανέλαβε πέρσι στο τέλος της σεζόν την Εφές), ο Αντρέα Τριντσιέρι της Καντού κι ο Ίβιτσα Μπούριτς της ΚΚ Ζάγκρεμπ.

95.0... μονάδες αξίζει στο "Fantasy" της Ευρωλίγκα ο Διαμαντίδης! Είναι ο ακριβότερος από όλους τους παίκτες της διοργάνωσης, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο καθώς οι ψηλοί είναι οι "αλμυροί" στην τιμή. Στους πλέι-μέικερ δεύτερος έρχεται ο Μπο ΜακΚάλεμπ (90.0) και 3ος ο Μίλος Τεόντοσιτς (85.0).

87.0... μονάδες κάνει ο ακριβότερος ψηλός, που δεν είναι άλλος από τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη! Ακολουθεί ο Φρίλαντ (85.0) κι ο Μάικ Μπατίστ με 83.0! Από τους περιφερειακούς ο ακριβότερος είναι ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο (88.0) και ακολουθεί ο Βασίλης Σπανούλης (82.0) κι ο Φερνάντο Σαν Εμετέριο (80.0).

70... Αμερικάνοι θα αγωνιστούν στη φετινή Ευρωλίγκα, έστω κι αν η κατάσταση είναι λίγο μπλεγμένη σε ότι αφορά τα κοινοτικά διαβατήριο που κυκλοφορούν.

24... ομάδες, όλες δηλαδή, έχουν στη διάθεση τους έναν Αμερικανό! Από έναν μόνο έχουν η Εφές (Κίνσεϊ), η Παρτίζαν (Λόου), η ΤΣΣΚΑ (Γκόρντον) κι η Ρεάλ (Κάρολ).

25... Έλληνες παίκτες θα παίξουν στην Ευρωλίγκα, αποτελώντας το δεύτερο μεγαλύτερο "πληθυσμό" μετά τους Αμερκάνους: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός έχουν από 9, ενώ άλλοι 7 παίζουν στο εξωτερικό. Άλλους τόσους έχουν οι Σέρβοι με μια 12άδα στην Παρτίζαν κι οι Ισπανοί με τις πέντε ομάδες!

10... ομάδες (εκτός χώρας) έχουν επιλέξει τουλάχιστον έναν Σέρβο. Οπότε είναι οι πιο συνηθισμένοι... κοινοτικοί στην Ευρωλίγκα.

0... Ισπανοί αγωνίζονται έξω από την ιβηρική χερσόνησο

3... ακόμη χώρες έχουν πάνω από 20 αθλητές: ο λόγος για την Κροατία (20), την Τουρκία και την Ιταλία (24).

37... διαφορετικές εθνικότητες "μαζεύτηκαν" στη φετινή διοργάνωση. Έχουμε και λέμε: ΗΠΑ (70), Τουρκία (20), ΠΓΔΜ (3), Σλοβενία (12), Κροατία (20), Βοσνία (6), Μαυροβούνιο (1), Σερβία (25), Αλβανία (1), Πολωνία (7), Ρωσία (18), Λιθουανία (14), Γεωργία (3), Λετονία (3), Λευκορωσία (1), Ισραήλ (9), Βέλγιο (5), Τσεχία (2), Ιταλία (24), Αυστρία (1), Γερμανία (6), Σλοβακία (1), Γαλλία (11), Σουηδία (1), Φινλανδία (1), Αγγλία (2), Αυστραλία (2), Βραζιλία (2), Αργεντινή (1), Ουρουγουάη (1), Σενεγάλη (4), Δομινικανική Δημοκρατία (1), Κεντρική Αφρική (1), Σεϊχέλες (1), Νιγηρία (1).

4... οι ομάδες που θα πάνε στο φάιναλ-φορ

1... η ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο.

ΥΓ1

11... τουλάχιστον τα κλισέ που γράφτηκαν.

ΥΓ2... Θα ακολουθήσει ανάλυση για τους ομίλους και τη διοργάνωση πριν τα πρώτα ελληνικά "τζάμπολ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ