OPINIONS

Εθνική χωρίς χαλινάρι, αλλά με ένα μεγάλο ερωτηματικό

Εθνική χωρίς χαλινάρι, αλλά με ένα μεγάλο ερωτηματικό

Η Εθνική θέλει να εκμεταλλευτεί την δύναμη των φόργουορντ στρέφοντας το βλέμμα στο σύγχρονο μπάσκετ, λύνοντας έτσι το πρόβλημα στο "4". Ποια είναι τα κουκιά για την 12άδα και γιατί τελικά το "ναι" ή το "όχι" του Γιάννη Αντετοκούνμπο αλλάζει όλα τα δεδομένα. Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει.

Με αρκετές εκπλήξεις ανακοινώθηκαν οι "16" που θα καταρτίσουν την τελική 12άδα της Εθνικής μας ομάδας. Εκπλήξεις σε ότι αφορά τους παίκτες που έμειναν εκτός, αλλά και αυτούς που κλήθηκαν.

Η λίστα των "16" του Φώτη Κατσικάρη περιλαμβάνει τους: Νικ Καλάθη (Παναθηναϊκός), Κώστας Σλούκας (Φενέρμπαχτσε), Βαγγέλης Μάντζαρης (Ολυμπιακός), Τάιλερ Ντόρσεϊ (Όρεγκον), Γιάννης Αθηναίου (Ολυμπιακός), Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μιλγουόκι Μπακς), Θανάσης Αντετοκούνμπο (Ουέτσεστερ Νικς), Ιωάννης Παπαπέτρου (Ολυμπιακός), Κώστας Παπανικολάου (Ολυμπιακός), Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Παναθηναϊκός), Δημήτρης Αγραβάνης (Ολυμπιακός), Κώστας Κουφός (Σακραμέντο Κινγκς), Γιάννης Μπουρούσης (Λαμποράλ Κούτσα), Γιώργος Μπόγρης (Μπιλμπάο), Βασίλης Καββαδάς (Αρκαδικός), Στράτος Περπέρογλου (Μπαρτσελόνα).

Να το πάρουμε από την αρχή; Έμειναν έξω από την παλιά φρουρά όλοι πλην του Γιάννη Μπουρούση. Έστω και για διαφορετικούς λόγους: οι Σπανούλης-Ζήσης αποσύρθηκαν, ο Πρίντεζης ήταν τραυματίας και ο Καϊμακόγλου δεν επιλέχτηκε. Από την ομάδα του χρυσού στο Βελιγράδι έχει μείνει μόνο ο σέντερ της Λαμποράλ που ψηφίστηκε φέτος στην καλύτερη 5άδα της Ευρωλίγκας, ο οποίος μάλιστα είναι και ο μεγαλύτερος μαζί με τον Στράτο Περπέργολου.Από εκεί και πέρα έμειναν εκτός οι τραυματίας Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και Βλάντο Γιάνκοβιτς, αλλά και ο Νίκος Παππάς ύστερα από απόφαση προπονητή. Εκτός και ο Ίαν Βουγιούκας της Ζαλγκίρις Κάουνας.

Συνολικά από το ελληνικό πρωτάθλημα δεν επιλέχτηκε ούτε ένας παίκτης εκτός Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, με εξαίρεση τον Βασίλη Καββαδά που έπαιξε μεν στον Αρκαδικό, αλλά ως δανεικός από τους "ερυθρόλευκους".

Εθνική χωρίς χαλινάρι, αλλά με ένα μεγάλο ερωτηματικό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αντίθετα για πρώτη φορά κλήθηκαν οι Τάιλερ Ντόρσεϊ, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Ιωάννης Παπαπέτρου και Θανάσης Αντετοκούνμπο. Παίκτες με πολύ μέλλον μπροστά τους καθώς είναι όλοι νεαροί: 20 ο Ντόρσεϊ, 19 ο Χαραλαμπόπουλος, 22 ο Παπαπέτρου και 24 ο Θανάσης. Είναι ξεκάθαρη οπότε η επιλογή του Φώτη Κατσικάρη να μην σταθεί μόνο στο Προλυμπιακό τουρνουά, αλλά να εντάξει και παίκτες που θα αγωνίζονται για πολλά χρόνια στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Σ' αυτή την κατηγορία συγκαταλέγεται για παράδειγμα ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, που είναι μεν άπειρος (έχει παίξει ως το κολεγιακό πρωτάθλημα), αλλά από την άλλη αποτελεί πολύ μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ.

Πίσω από όλες τις επιλογές, όμως, υπάρχει βάση και ουσία. Ας αφήσουμε κατά μέρος τους "παλιούς" Αντετοκούνμπο, Μάντζαρη, Σλούκα, Καλάθη, Περπέρογλου, Παπανικολάου, Μπουρούση και Κουφό, που αποτελούν σταθερές επιλογές τα τελευταία χρόνια. Οι Αγραβάνης και Παπαπέτρου αποτελούν τις πιο "έτοιμες" λύσεις στο "4", έχοντας καλύψει αυτή τη θέση στον Ολυμπιακό. Μάλιστα και οι δύο προέρχονται από καλές εμφανίσεις στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος. Οι Ντόρσεϊ - Χαραλαμπόπουλος αποτελούν ταλαντούχους παίκτες με μέλλον, που και να μην επιλεχθούν στην 12άδα θα έχουν την ευκαιρία να μπουν για πρώτη φορά στο κλίμα. Ο Μπόγρης είναι αυτός που εξαργύρωσε το πρωτάθλημα που έκανε, έχοντας μια γεμάτη χρονιά στο απαιτητικό ισπανικό πρωτάθλημα με τη Μπιλμπάο.

Οι Καββαδάς και Αθηναίου ταιριάζουν στο προφίλ του παίκτη-ρόλου στη ρακέτα και στην περιφέρεια. Είναι παίκτες δηλαδή που έχουν παίξει και στους συλλόγους τους έναν τέτοιο ρόλο, να δώσουν ποιότητα και ενέργεια στην προπόνηση. Και δεν αποκλείεται η δική τους συμμετοχή να αποτελεί λύση για το διάστημα που θα απουσιάσουν οι διεθνείς που έχουν υποχρεώσεις στα πρωταθλήματα τους (Μπουρούσης, Περπέρογλου και Σλούκας).

Όσο για τον Θανάση Αντετοκούνμπο; Η δική του συμμετοχή έχει λογική αν κρίνουμε από το γεγονός ότι είναι ένας παίκτης που χτυπάει τα τελευταία δύο χρόνια την πόρτα του ΝΒΑ, διαθέτοντας παράληλλα στοιχεία που δεν έχει κανείς άλλος παίκτης της Εθνικής: τα αθλητικά προσόντα. Θα μπορούσε με άλλα λόγια να παίξει ρόλο ερχόμενος από τον πάγκο βγάζοντας ενέργεια και αμυντική υπόσταση χάρις στην αθλητικότητα του.

Φέτος το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αναμένεται να πατήσει κι άλλο το γκάζι, αφενός γιατί αυτό είναι ένα μπάσκετ που αρέσει στον Κατσικάρη και αφετέρου διότι μπορεί να υποστηριχτεί από παίκτες όπως ο Καλάθης, ο Ντόρσεϊ, οι Αντετοκούνμπο, οι γρήγοροι ψηλοί, ακόμη και ο Γιάννης Μπουρούσης που έλαμψε σε μια ομάδα με τέτοια ταυτότητα. Κάτι τέτοιο επιχείρησε να κάνει η Εθνική μας και πέρσι, αλλά φάνηκε να "τρακάρει" στην ταυτόχρονη παρουσία του Σπανούλη και παικτών στην περιφέρεια δίχως σουτ, αλλά με ικανότητα να παίξουν με τη μπάλα στα χέρια όπως είναι οι Καλάθης και Αντετοκούνμπο. Φέτος αναμένεται να δούμε μια Εθνική χωρίς χαλινάρι.

Το ερωτηματικό με τον Γιάννη

Είναι αρκετά νωρίς να κοιτάξουμε πιο μακριά, ως την 12άδα δηλαδή. Κι αυτό γιατί κατά ένα μεγάλο ποσοστό τα πάντα θα κριθούν από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Είναι λογικό η Εθνική μας ομάδα σε ότι αφορά το αγωνιστικό στυλ να "χτιστεί" γύρω από τον άσο των Μιλγουόκι Μπακς. Εξάλλου κάτι τέτοιο είχε παραδεχτεί και ο Φώτης Κατσικάρης, που είχε πάρει μέρος στο podcast του Sport24.gr, λέγοντας ότι στόχος του είναι να δώσει περισσότερη ώρα τη μπάλα στα χέρια του Γιάννη.

Ο Αντετοκούνμπο είναι ένας πολύ ιδιαίτερος αγωνιστικά παίκτης, που αλλάζει όλα τα δεδομένα αν βρίσκεται στο παρκέ. Αν γίνει η ανατροπή (που θεωρείται δύσκολη) τότε η επιλογή θα γίνει και μ' αυτά τα κριτήρια: να μπορούν δηλαδή οι παίκτες που θα επιλεχθούν να υποστηρίξουν αυτό το παιχνίδι: να είναι καλοί αθλητές και καλοί σουτέρ.

Αν τώρα απουσιάσει ο 22χρονος άσος των Μπακς τότε θα πρέπει να αναζητηθούν οι "κινητήριοι μοχλοί" στην επίθεση, δίπλα δηλαδή στους Καλάθη-Σλούκα στην περιφέρεια και τον Γιάννη Μπουρούση στο "5". Από εκεί και πέρα το επόμενο ερώτημα έχει να κάνει με τα 5άρια. Αν θα επιλέξει δηλαδή ο ομοσπονδιακός τεχνικός να έχει στο ρόστερ της Εθνικής μας τρεις σέντερ, ή αν το ρόλο του παίκτη-μπαλαντέρ θα παίξει ο Δημήτρης Αγραβάνης που παίζει και στις δύο θέσεις των ψηλών όπως έκανε φέτος στον Ολυμπιακό. Αυτό βέβαια είναι δύσκολο αν δεχτούμε ότι ο Αγραβάνης αποτελεί και μια πρώτη λύση για το "4" απόντος του Γιώργου Πρίντεζη.

Τα κουκιά για την 12άδα

Από τη στιγμή που μιλάμε για μια προετοιμασία-εξπρές οι επιλογές δεν θα εξαρτηθούν μόνο από την κατάσταση των παικτών στην προπόνηση, αλλά και από τους αντιπάλους που θα αντιμετωπίσουμε στο Προλυμπιακό τουρνουά. Δηλαδή το Μεξικό και το Ιράν που διαθέτει δύο πολύ καλούς παίκτες ρακέτας (τον Αγιόν και τον Χαντάντι), αλλά και εν συνεχεία την Ιταλία και την Κροατία. Η διαφορά είναι ότι ο Ιταλοί διαθέτουν αθλητικούς ψηλούς (Γκαλινάρι, Μπαρνιάνι, Μέλι) που θα χρειαστεί να αντιμετωπισθούν με εξίσου γρήγορους ψηλούς. Και αυτό συνιστά πονοκέφαλο.

Εκ πρώτης πάντως μπορούμε να πούμε ότι η επιλογή κινείται προς μια τέτοια κατεύθυνση, παράλληλη μ' αυτή που κινείται το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Με περισσότερη αθλητικότητα και πληθώρα παικτών στους φόργουορντ που μπορούν να κάνουν διαφορετικά πράγματα στο παρκέ.

Εθνική χωρίς χαλινάρι, αλλά με ένα μεγάλο ερωτηματικό

Αυτή τη στιγμή και ενώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το ερωτηματικό της συμμετοχής του Γιάννη Αντετοκούνμπο και της καθυστερημένης προσαρμογής του Περπέρογλου (κυρίως) και του Σλούκα, θα πρέπει να κάνουμε τον διαχωρισμό ανάμεσα στους παίκτες που είναι πιο "μπροστά" και τους άλλους που θα συμπληρώσουν το παζλ. Οι "μπροστινοί" που συνθέτουν με λίγα λόγια τον κορμό είναι οι: Καλάθης, Μάντζαρης, Σλούκας, Περπέρογλου, Παπανικολάου, Μπουρούσης και Κουφός. Από εκεί και πέρα λόγω συνθηκών ξεκινάει με μεγάλο προβάδισμα ο Δημήτρης Αγραβάνης (αλλά και ο Ιωάννης Παπαπέτρου) και έτσι φτάνουμε στους 9 (στο ενδεχόμενο που θα πουν "όχι" οι Μπακς). Και εκκρεμούν μια θέση την περιφέρεια (μεταξύ των Ντόρσεϊ, Αθηναίου), μια στους φόργουορντ (Θανάσης Αντετοκούνμπο, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος) και μια στους ψηλούς (Μπόγρης ή Καββαδάς).

Ενδιαφέρον θα έχει ο τρόπος που θα καλυφθεί η θέση "4", όπου δεν υπάρχει ούτε ένας αυθεντικός πάουερ-φόργουορντ αλλά αντίθετα ένα "τεσσαροπεντάρι" (Αγραβάνης) και τέσσερα "τριαροτεσσάρια" (Χαραλαμπόπουλος, Παπαπέτρου, Παπανικολάου και Περπέρογλου). Σε περίπτωση που κληθεί ο Αντετοκούνμπο το πρόβλημα λύνεται, τουλάχιστον σε ότι αφορά την άμυνα, αλλιώς θα έχει ενδιαφέρον να δούμε το μπάσκετ που θα παίξει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με τέσσερις περιφερειακούς παίκτες στην 5άδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ