OPINIONS

Τουλάχιστον ο Χάσι είναι τυχερός

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το χαζό πέναλτι του Ζουμά έδωσε στον Ολυμπιακό το προβάδισμα σε έναν αγώνα που δεν είχε ευκαιρία και έμεινε πάνω από μισή ώρα χωρίς τελική προσπάθεια απέναντι στον Αστέρα. Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για την τύχη του Χάσι και τον πολύ ανεβασμένο Εμενίκε.

Τουλάχιστον ο Χάσι είναι τυχερός. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο γι’αυτόν, ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει την τύχη με το μέρος του. Ο Καπίνο και τα δοκάρια κράτησαν χαμηλά το σκορ με τη Σπόρτινγκ, ο Πάρντο μάζεψε το σκορ στο τέλος. Το Σάββατο πάλι ο Καπίνο και το πέναλτι τον γλίτωσαν από ήττα εντός έδρας απ'τον Αστέρα Τρίπολης.

ΒΡΗΚΕ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΕ ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Και κόντρα ξανά στον Αστέρα το χαζό πέναλτι του Ζουμά του έδωσε το προβάδισμα σε έναν αγώνα που ο Ολυμπιακός δεν είχε ευκαιρία και έμεινε πάνω από μισή ώρα χωρίς τελική προσπάθεια.

Ε, και το προβάδισμα του έδωσε την ευκαιρία να βγάλει και μια αντεπίθεση, σαν κι αυτές που έφεραν τα γκολ με την ΑΕΛ και τις ευκαιρίες με την Ξάνθη. Όταν προηγείσαι και έχεις χώρους, όλα γίνονται πιο εύκολα και η εικόνα μονομιάς γίνεται καλύτερη. Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός πήρε νίκη ψυχολογίας ενόψει του ντέρμπι με την ΑΕΚ και κόπασε κάπως η φορτούνα για τον Χάσι.

Όχι όμως πως αυτή η νίκη στο Κύπελλο αποτελεί κάποιο δείγμα βελτίωσης.

ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όποιος περίμενε το δεύτερο Ολυμπιακός-Αστέρας για να δει βελτίωση στο παιχνίδι των ερυθρόλευκων έκανε λάθος. Βελτίωση λόγω αλλαγών προσώπων μπορούν να έχουν οι ομάδες που έχουν παρουσιάσει κάποιο δουλεμένο σχέδιο. Μπαίνει ο τάδε στη θέση του τάδε σε 2-3 θέσεις και μπορούν να κάνουν το πράγμα να δουλεύει καλύτερα.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός του Χάσι δεν ανήκει σ’αυτήν την κατηγορία. Μπορεί κόσμος και ΜΜΕ να γκρινιάζουν για αρκετές επιλογές απ’το παιχνίδι με την Σπόρτινγκ και μετά, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να έχουν δίκιο, αλλά το βασικό πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το θίξαμε μετά τη Λαμία, το επαναφέραμε μετά την Ξάνθη, το εξηγήσαμε επαρκώς μετά τη γκέλα του Σαββάτου.

Το πρόβλημα είναι η απουσία σχεδίου απέναντι σε οργανωμένες άμυνες, η αδυναμία στον ρόλο πρωτοβουλίας που έχουν αναγκαστικά οι ερυθρόλευκοι στη συντριπτική πλειοψηφία των εγχώριων αγώνων τους.

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Με τέτοιο εμφανές πρόβλημα, δεν γίνεται να υπάρχει βελτίωση μέσα σε τρεις μέρες. Οι ερυθρόλευκοι είχαν ξανά το ίδιο πρόβλημα, την αδυναμία να φτιάξουν ευκαιρίες, να βρεθούν σε καθαρές εκτελέσεις με φάτσα την εστία. Ελάχιστες συνεργασίες, σέντρες, κτλ.

Ο Αστέρας έπαιζε με 5-3-2, με διάταξη που στη θεωρία έχει έναν παίκτη σε κάθε πλευρά. Είδε κανείς διάθεση του Ολυμπιακού να πάει με δύο παίκτες να βγάλει πρόβλημα στα άκρα του αντιπάλου; Είδε κανείς συνεργασία Κούτρη-Ανδρούτσου ή Πάρντο-Ομάρ, κάποιο overlap ή underlap που θα εκθέσει τους ακραίους του Αστέρα;

Απλά, στοιχειώδη, αλλά δεν υπάρχουν. Ο Χάσι έχει δείξει καλό σχέδιο στα νοκ-άουτ, ευέλικτος στις διατάξεις (το γύρισε σε 3-4-2-1 στο ημίχρονο και σε 3-5-2 με την είσοδο του Μπεν), αλλά σχέδιο με την μπάλα απέναντι σε οργανωμένες άμυνες δεν υπάρχει ή έστω δεν το βλέπουμε.

ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΕΜΕΝΙΚΕ

Να πάμε και σ’αυτά που είδαμε, γιατί ζητούμενο ήταν η κατάσταση των παικτών. Ο Εμενίκε έδειξε σε εξαιρετική κατάσταση. Στην πρώτη του συμμετοχή στη βασική ενδεκάδα, ο Νιγηριανός ήταν σαφώς ανεβασμένος. Έδωσε πράγματα και όταν μπήκε ως αλλαγή στον αγώνα του Σαββάτου, αλλά αυτή τη φορά προσέφερε απ’την αρχή.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ακόμα και στο κακό πρώτο ημίχρονο, ακόμα και όταν γύρω του δεν υπήρχαν συνεργασίες, ο Εμενίκε κρατούσε με πλάτη, έκανε κούρσες, έδειχνε να είναι σε κατάσταση που δεν μπορούν να τον παίξουν οι αντίπαλοι αμυντικοί, τους έβαζε στην πλάτη του και τους πήγαινε βόλτα.

ΕΦΥΓΕ ΣΑΝ ΑΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Φαινόταν απ’το πρώτο ημίχρονο, πριν εκτελέσει το πέναλτι, πριν φύγει σαν άλογο στην αντεπίθεση που έφερε το 2-0. Δεν είναι τα γκολ που φέρνουν μπροστά τον Εμενίκε και τον κάνουν πρωταγωνιστή, είναι η συνολική εικόνα του, η κατάστασή του.

Ξέραμε και πριν τον δούμε πως είναι επιθετικός που παίζει σε όλο το πλάτος της επίθεσης, πως μπορεί να συμμετέχει σε συνεργασίες, να φτιάξει φάσεις για τον εαυτό του, να λειτουργήσει με τρόπο διαφορετικό απ’αυτόν που μας έχει δείξει μέχρι τώρα ο Τζούρτζεβιτς.

Ο Νιγηριανός ανέβηκε αγώνα με τον αγώνα και νομίζω πως ο Ολυμπιακός θα πρέπει να πάει με αυτόν στο πολύ κρίσιμο ντέρμπι. Εκεί ίσως ο Ολυμπιακός να παρουσιάσει βελτιωμένη εικόνα, αν βέβαια δεν έχει το ρόλο του αφεντικού και της πρωτοβουλίας, ίσως με τον reactive ρόλο να παρουσιαστεί καλύτερος.

ΔΙΔΥΜΟ QUARTER-BACK ΤΑΧΤΣΙΔΗΣ ΚΑΙ ΖΝΤΙΕΛΑΡ

Κατά τα λοιπά, ο Ομάρ ήταν πάλι σε κακή κατάσταση, ο Φορτούνης είχε λανθασμένες μεταβιβάσεις σε εύκολες πάσες στο πρώτο ημίχρονο, αλλά πάλι έδωσε ασίστ, ενώ ο Ταχτσίδης έδειξε σκουριασμένος και έχει κακή χημεία με τον Ζντιέλαρ: και οι δύο κινούνται σε μικρούς χώρους, δεν έχουν μέτρα με την μπάλα, αλλά προτιμούν τις μεγάλες πάσες από χαμηλά.

Δύο quarter-back, ίσως χρήσιμοι σε αγώνα που θες να παίξεις στην κόντρα, για να σημαδέψουν γρήγορους στην αντεπίθεση, αλλά βαρύ και αταίριαστο δίδυμο για αγώνα μισού γηπέδου.

Ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός είναι το θέμα συζήτησης του Παντελή Διαμαντόπουλου με τους αναγνώστες του Sport24.gr την Τετάρτη (20/9) στις 12:00!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ