OPINIONS

Στο ρελαντί η Γιουβέντους, αλλά…

Juventus players celebrate their 3-0 win, at the end of a Champions League, quarterfinal, first-leg soccer match between Juventus and Barcelona, at the Juventus Stadium in Turin, Italy, Tuesday, April 11, 2017. Juventus won 3-0. (AP Photo/Antonio Calanni)
Juventus players celebrate their 3-0 win, at the end of a Champions League, quarterfinal, first-leg soccer match between Juventus and Barcelona, at the Juventus Stadium in Turin, Italy, Tuesday, April 11, 2017. Juventus won 3-0. (AP Photo/Antonio Calanni) AP

Η Γιουβέντους έκανε το αναμενόμενο, νίκησε καθαρά και δίκαια την Μπαρτσελονα. Ο Θέμης Καίσαρης εξηγεί γιατί περίμενε ακόμα περισσότερα από την ομάδα του Αλέγκρι.

“Έμοιαζε με τρίτο ημίχρονο στο Παρί-Μπαρτσελόνα” είπε μετά το τέλος του αγώνα ο Λούις Ενρίκε, στο ρόλο του Captain Obvious. Σ’αυτό (και όχι σε πολλά άλλα όσον αφορά τις επιλογές του) είχε δίκιο ο Καταλανός προπονητής.

Το Γιουβέντους-Μπαρτσελόνα είχε, πάνω-κάτω, την ίδια εικόνα με το Παρί-Μπάρτσα. Το ταμπλό έγραψε 3-0 και όχι 4-0, οι γηπεδούχοι πανηγυρίζουν και οι φιλοξενούμενοι σκέφτονται ανατροπή, αλλά μέσα τους ξέρουν πως η Γιουβέντους δεν είναι Παρί, δεν έχει την ίδια ηλικία με τον Αντώνη Νικοπολίδη.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ, ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΥ

Η νίκη της Γιουβέντους ήταν τόσο αναμενόμενη, που ο αγώνας άγγιξε τα όρια του προβλέψιμου. Η ομάδα του Αλέγκρι ήταν δεδομένο πως θα αμυνθεί σωστά, θα στήσει παντού στο γήπεδο τις παγίδες όπως πρέπει και θα το κάνει με ψυχραιμία κι αυτοπεποίθηση, όχι με πανικό.

Στο ρελαντί η Γιουβέντους, αλλά…

Ταυτόχρονα, η τετράδα Μάντζουκιτς, Κουαρδάδο, Ντιμπάλα, Ιγκουάιν και τα στημένα του Πιάνιτς εξασφάλιζαν πως η Γιουβέντους δεν θα είναι παθητική, αλλά θα απειλήσει, θα σκοράρει, σχεδόν νομοτελειακά.

ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΟ ΡΕΛΑΝΤΙ

Το Σάββατο το βράδυ το έκανε στην Μπαρτσελόνα η Μάλαγα. Χωρίς τον Αλέγκρι, τον Μπουφόν, τον Κιελίνι, τον Άλβες, τον Ιγκουαϊν και τον Ντιμπάλα, αλλά με τον Μίτσελ, τον Καμενί, τον Φεντερίκο Ρίκα, τον Ιγκνάσιο Καμάτσο, τον Σάντρο και τον Πενιαράντα. Καθαρό 2-0, συν ένα γκολ που κακώς δεν μέτρησε ως οφσάιντ.

Δεν θα το κάνει η Γιουβέντους, στο γήπεδο όπου είναι αήττητη απ’τον Αύγουστο του 2015 και μετράει 46 παιχνίδια χωρίς ήττα, τα 22 στην Ευρώπη; Φυσικά και θα το κάνει, σχεδόν στο ρελαντί.

ΠΙΟ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ; ΚΙ ΟΜΩΣ

Όμως, το οξύμωρο και αξιοσημείωτο είναι πως παρότι η Γιουβέντους κυριάρχησε με τον τρόπο που ήθελε στο ματς και πήρε το σκορ που ήθελε, στην ουσία δεν απείλησε όσο θα έπρεπε με βάση την εικόνα της και σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα. Ιδού.

Στο ρελαντί η Γιουβέντους, αλλά…

Το γράφημα των expected goals λέει πως η Γιουβέντους είχε 0.92 και η Μπαρτσελόνα 1.28. Το μέγεθος των κύκλων υποδηλώνει την ποιότητα της ευκαιρίας και είναι φανερό πως μπορεί η ομάδα του Αλέγκρι να έβαλε τρία γκολ, αλλά στην ουσία δεν κατάφερε να φτιάξει καθαρές φάσεις, κάτι που έκανε η Μπαρτσελόνα με τις δύο κάθετες του Μέσι σε Ινιέστα και Σουάρες.

Η Γιουβέντους ήταν πολύ, πολύ αποτελεσματική και όχι τόσο δημιουργική και απειλητική. Το ίδιο βέβαια είχε κάνει και η Παρί στο δικό της 4-0.

Στο ρελαντί η Γιουβέντους, αλλά…

Και η ομάδα του Έμερι είχε δείξει πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα για εκείνο το 4-0, όμως είχε απειλήσει περισσότερο απ’την χθεσινή Γιουβέντους. Είχε 1.54 expected golas, με τελικές στη μικρή περιοχή, ενώ η μία και μοναδική μεγάλη φάση της Μπαρτσελόνα είχε έρθει στο τέλος του αγώνα, με το σκορ ήδη στο 4-0.

ΟΚ, Ο ΜΕΣΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΣΙ

Κανείς δεν μπορεί να ψέξει την Γιουβέντους για τις ευκαιρίες της Μπαρτσελόνα. Όσο καλά κι αν αμυνθείς, αν στο γήπεδο υπάρχει ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, μπορεί πάντα να περάσει μια κάθετη που θα αφήσει τους πάντες με το στόμα ανοιχτό και άλλες 2-3 που θα δημιουργήσουν πρόβλημα.

Η σημείωση γίνεται γιατί προσωπικά φανταζόμουν την Γιουβέντους πολύ πιο απειλητική και θαρραλέα στην κόντρα. Δίκαιο και σωστό το 3-0, αλλά περιμένεις περισσότερα απ’την τετράδα της επίθεσης.

Ειδικά όταν απέναντί τους έχουν μια ομάδα που τρώει κόντρες απ’την Μάλαγα, που στην ουσία δεν έχει κέντρο (εκτός ο Μπούσκετς, “σκιές” Ινιέστα-Ράκιτιτς) και αμύνεται με την πιο βαριά τριάδα της ιστορίας, Πικέ-Ουμτιτί-Ματιέ, που θα έκανε τον Κρόιφ να κοκκινίσει από νεύρα και ντροπή.

Η ΜΑΤΙΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Τα σχόλια δεν γίνονται ούτε για να υποβαθμιστεί η Γιουβέντους, ούτε για να πει κανείς πως η Μπαρτσελόνα άξιζε τη νίκη επειδή απείλησε περισσότερο και είχε καλύτερες ευκαιρίες. Η συνολική εικόνα των ομάδων λέει πως η Γιούβε το δικαιούται το 3-0. Και κάποιος θα πει “γιατί να δοκιμάσουν να απειλήσουν περισσότερο αφού σκόραραν όταν έπρεπε και είχαν το σκορ που ήθελαν”.

Σωστό. Η ματιά γίνεται κυρίως με μελλοντική σκέψη. Η ομάδα του Αλέγκρι έχει την ευκαιρία να φτάσει ξανά στον τελικό και να κατακτήσει το τρόπαιο που έχασε το 2015, με ένα ρόστερ ανανεωμένο σε σχέση με τότε.

Την κρίνουμε αυστηρά για τα περισσότερα που θα έπρεπε να κάνει με την μπάλα γιατί τα περιμένουμε στη ρεβάνς και στη συνέχεια.

ΝΑ ΚΑΛΠΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Δεν θα βρει εύκολα κι άλλα ματς που θα τα πάρει με 3-0 παρότι οι ευκαιρίες του αντίπαλου είναι καλύτερες. Ζητούμενο για το δρόμο προς τον τελικό είναι η ίδια αμυντική λειτουργία, με πολύ μεγαλύτερη επιθετική απειλή.

Η αρχή πρέπει να γίνει στο Καμπ Νόου, εκεί θα πρέπει να δούμε την Γιουβέντους να καλπάζει και να απειλεί περισσότερο στην κόντρα και να στέλνει σε όλους το μήνυμα πως φέτος δεν θα συμβιβαστεί με τη δεύτερη θέση.

AP Photo/Antonio Calanni

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ