OPINIONS

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Οι απλήρωτοι συνεργάζονται, οι πληρωμένοι όχι

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ / ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ / ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

“Πως χάσατε απ’τους απλήρωτους” ρωτούσαν οι οπαδοί στου Ρέντη. Ε, οι απλήρωτοι συνεργάζονται και προσπαθούν να παίξουν ποδόσφαιρο. Ο Θέμης Καίσαρης σχολιάζει το ντέρμπι της Λεωφόρου.

Ημίχρονο στη Λεωφόρο. Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-0, οι ομάδες πάνε στα αποδυτήρια. Η κατοχή είναι μοιρασμένη, οι γηπεδούχοι έχουν κάποιες ευκαιρίες, αλλά καμία μεγάλη. Οι φιλοξενούμενοι όμως δεν έχουν τελική.

Σε 45’ αγώνα, συν δύο λεπτά καθυστερήσεις, με 49% κατοχή, ο Ολυμπιακός δεν έχει τελική προσπάθεια. Ούτε σουτ εντός περιοχής, ούτε κεφαλιά, ούτε καν κάποιο μακρινό σουτ. Τίποτα, νάδα, μηδέν εις το πηλίκον.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΚ ΟΙ ΜΗΔΕΝ ΤΕΛΙΚΕΣ;

Οι ομάδες βγαίνουν για το δεύτερο ημίχρονο. Με τους ίδιους έντεκα συνεχίζει ο Παναθηναϊκός, με τους ίδιους έντεκα και ο Ολυμπιακός. Είναι η στιγμή της απορίας, της ρητορικής ερώτησης.

Από πότε είναι ΟΚ για τον Ολυμπιακό να περνάει ένα ολόκληρο ημίχρονο χωρίς τελική; Έστω και απέναντι στον Παναθηναϊκό, έστω και εκτός έδρας, από πότε οι μηδέν τελικές σε 45’ δεν συνιστούν λόγο για μία αλλαγή;

Κάτι διαφορετικό, κάτι που θα δείξει στην ομάδα πως δεν γίνεται να συνεχίσει να παίζει χωρίς απειλή, κάτι που θα δηλώσει πως, παρά το 0-0, αυτή η εικόνα δεν είναι αποδεκτή.

ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙΣ, ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΤΡΩΣ

Ο Παναθηναϊκός δεν κάνει αλλαγή αφενός γιατί δεν έχει και τίποτα σπουδαίο στον πάγκο του, αφετέρου γιατί η εικόνα τον ικανοποιεί: δεν απειλείται καθόλου, απειλεί σταθερά και οργανωμένα, έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως αν συνεχίσει έτσι θα βρει και το γκολ. Ο Ολυμπιακός από τι είναι ικανοποιημένος και δεν αντιδρά;

Ο Ολυμπιακός δεν έκανε αλλαγή. Κι όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στις ομάδες που αμύνονται χωρίς να απειλούν, κάποια στιγμή το έφαγε. Αντέδρασε στο τέλος, πάτησε στις αδυναμίες του Παναθηναϊκού και σε συνθήκες ροντέο είχε τις φάσεις για να πάρει τον πόντο. Δεν τον πήρε.

Κι αντί να σταθεί στις αποκρούσεις του Βλαχοδήμου και στην αντίδραση που έβγαλε με δύο φορ στο γήπεδο και σε “πολιορκία” του Παναθηναϊκού, μπορεί να αναρωτηθεί για το τι έδειξε σε κανονικές συνθήκες. Στο αρχικό πλάνο, στο πως παίχτηκε το ντέρμπι μέχρι το 75’, μέχρι την είσοδο του Ανσαριφάρντ.

ΟΦΕΙΛΕ ΞΑΝΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΣ

Εννοείται πως δεν θα κάνω κωλοτούμπα. Έγραψα καθαρά και ξάστερα πως η προσέγγιση του Λεμονή με τον ΠΑΟΚ με βρήκε σύμφωνο. Ο προπονητής του Ολυμπιακού έδειξε ρεαλισμό στα όρια του κυνισμού, προσπάθησε όσο μπορούσε να προστατεύσει την ομάδα του, να καμουφλάρει τις αδυναμίες της. “Να είμαστε όσο πιο σφιχτοί γίνεται, να μην έρθει ένα καταστροφικό διπλό και αν σβήσουμε το ματς, μπορεί και να το πάρουμε”.

Θα ήμουν ανακόλουθος αν τώρα τον κατηγορούσα για το ίδιο πράγμα. Ίσα-ίσα και πριν τη σέντρα στη Λεωφόρο θεωρούσα πως ο Ολυμπιακός έχει ακόμα ανάγκη από τέτοια προσεκτική προσέγγιση και πως η όποια βελτίωση θα πρέπει να ζητηθεί μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ

Όμως, στο χορτάρι αποδείχθηκε πως ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε ούτε να αμυνθεί όσο καλά θα έπρεπε, αλλά ούτε καν να απειλήσει. Τα “καλόπαιδα” που υποδέχθηκαν την αποστολή στου Ρέντη είπαν στους παίκτες του Ολυμπιακού “πως είναι δυνατόν να χάσατε απ’αυτούς, απ’τους απλήρωτους”.

Well, οι απλήρωτοι συνεργάζονται. Παίζουν, κινούνται χωρίς την μπάλα, φτιάχνουν συνεργασίες. Έχουν μεγάλο έλλειμμα ποιότητας, τους λείπουν πολλά, αλλά προσπαθούν να παίξουν. Συνεργάζονται κι όποιος αμφιβάλει ας μην δει μόνο το πως μπήκε το γκολ του Βιαγιαφάνιες, αλλά ας κοιτάξει και τα δύο σουτ του πρώτου ημιχρόνου και την κίνηση όλων των παικτών.

ΔΕΝ ΣΕΝΤΡΑΡΟΥΝ, ΔΕΝ ΓΕΜΙΖΟΥΝ, ΔΕΝ ΣΟΥΤΑΡΟΥΝ ΑΠ’ ΕΞΩ

Όπως μπορεί, καθυστερημένα στη σεζόν, ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να παίξει, τουλάχιστον στο γήπεδό του. Δεν σεντράρει σε κάθε ευκαιρία όπως ο Ολυμπιακός, δεν σουτάρει από όπου νά’ναι εκτός περιοχής όπως η ΑΕΚ. Δεν αναγκάζει τον Χίλιεμαρκ να κατέβει κάτω απ’τη σέντρα για να πάρει την μπάλα, όπως έκανε διαρκώς ο Φορτούνης μπας και η μπάλα περάσει τη μεσαία γραμμή.

Και σίγουρα δεν γεμίζει σε κάθε φάουλ που κερδίζει, όπως έκανε ο Ολυμπιακός, που απ’το 20’ εκτελούσε με γέμισμα, ακόμα κι όταν το φάουλ ήταν 5-10 μέτρα πάνω απ’τη σέντρα. Τακτική ομάδας που παλεύει για τη σωτηρία.

Η ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΝΥΧΤΑ

Ας το δούμε κι αλλιώς. Έγιναν δύο συνεχόμενα ντέρμπι, τα κέρδισαν αμφότερα οι γηπεδούχοι με 1-0. Υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στον τρόπο που επιτέθηκε ο Ολυμπιακός κόντρα στον ΠΑΟΚ και στον τρόπο που το έκανε ο Παναθηναϊκός κόντρα στους ερυθρόλευκους; Δεν υπάρχει.

Είναι η μέρα με τη νύχτα, έχει όση διαφορά έχουν τα γκολ που έκριναν τα ντέρμπι: το ένα ήταν μια καραμπόλα σε στημένη φάση, το άλλο ένας παίκτης που πλασάρει ανενόχλητος σε κενή εστία, μετά από επίθεση απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, στην κανονική ροή του αγώνα.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ

Οι απλήρωτοι κάποια πράγματα μπορούν και τα κάνουν καλύτερα, ως σύνολο, όχι ατομικά. Μην κοιτάτε τα πρόσωπα, κοιτάξτε πως παίζουν μαζί. Ο Ολυμπιακός ακόμα δεν μπορεί.

Δεν μπορεί να αναπτυχθεί αν πιεστεί στο κέντρο, δεν μπορεί να απειλήσει ορθολογικά αν δεν βρει χώρους και αναγκαστεί να αντιμετωπίσει οργανωμένη άμυνα, δεν μπορεί να κλείσει ομάδα αν δεν κλειστεί η ίδια πατώντας στο αποτέλεσμα (όπως έκανε η Ξάνθη, ο Αστέρας, ο Ατρόμητος και ο Παναθηναϊκός).

ΨΑΧΝΟΥΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Και όχι, προφανώς και δεν λέω πως ο Παναθηναϊκός τα κάνει όλα τέλεια και δεν έχει τα δικά του προβλήματα. Πώς να το πεις αυτό για ομάδα χωρίς διπλό απέναντι σε Πλατανιά, Κέρκυρα, Παναιτωλικό και Λαμία. Όλοι οι μεγάλοι έχουν προβλήματα, κάποια κοινά, κάποια ξεχωριστά, και γι’αυτό χάνουν βαθμούς κάθε αγωνιστική και κανείς δεν έχει σίγουρες νίκες.

Όλοι ψάχνουν την βελτίωση. Ο Ολυμπιακός την περιμένει στο επόμενο διάστημα: υποδέχεται Πλατανιά, Λεβαδειακό, πάει στην Κέρκυρα, υποδέχεται τον Απόλλωνα, πάει στο Αγρίνιο και κλείνει τον γύρο μέσα με τον ΠΑΣ. Ο Παναθηναϊκός, που προφανώς και ήταν απ’την αρχή χειρότερος απ’τους τέσσερις μεγάλους, την έχει βρει ήδη τη βελτίωση.

Αλλά επειδή ο αγωνιστικός πήχης είχε πέσει πολύ χαμηλά, χρειάζεται ακόμα πολλά πράγματα, να αρχίσει να βρίσκει σταθερούς πρωταγωνιστές στην επίθεση και τρόπο να σταματήσει να τρώει γκολ σε κάθε ματς μακριά απ’την έδρα του.

ΤΑ ΠΑΡΑΣΗΜΑ ΤΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ

Μέχρι τότε, ο Ουζουνίδης (που προς τιμήν του παράδέχθηκε πως κι αυτός έχει κάνει λάθη φέτος) ας κρατήσει ως παράσημο πως είναι ακόμα αήττητος στη Λεωφόρο σε 16 ματς για το πρωτάθλημα, έχει μόλις δύο γκολ παθητικό και θα μπορεί κάποτε να λέει πως υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό σε δύο ντέρμπι και οι ερυθρόλευκοι είχαν συνολικά έξι τελικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ