OPINIONS

Ολυμπιακός-Σπόρτινγκ: Ένα ημίχρονο διάλυσης

ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÏÓÖÐ - ÓÐÏÑÔÉÍÃÊ ËÉÓÁÂÏÍÁÓ / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS - SPORTING LISBON (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÏÓÖÐ - ÓÐÏÑÔÉÍÃÊ ËÉÓÁÂÏÍÁÓ / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS - SPORTING LISBON (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός έχασε από μια ομάδα που εμφανίστηκε πολύ ανώτερη. Ο Καπίνο, τα δοκάρια, η χαλαρότητα του 2ου ημιχρόνου και ο Πάρντο τον έσωσαν από συντριβή και "γλύκαναν" το φινάλε της βραδιάς. Ο Θέμης Καίσαρης σχολιάζει την ήττα του Ολυμπιακού απ'την Σπόρτινγκ.

Το coreo απεικόνιζε τις μεγάλες ομάδες που έχουν "γονατίσει" στο "Καραϊσκάκης". Όμως, στο χορτάρι απέναντι στην Σπόρτινγκ ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που ήταν γονατιστός. Απ'το 1' μέχρι το 45’, δεν κατάφερε ποτέ να σταθεί στα πόδια του.

O Τομ Κούντερτ, ο διευθυντής του PortuGOAL.net ήταν σαφής στην περιγραφή της Σπόρτινγκ. "Αν βρει χώρους, μπορεί να σε ισοπεδώσει". Και οι Πορτογάλοι ισοπέδωσαν τον Ολυμπιακό. Με όλους τους τρόπους, εμφατικά. Αυτή η ήττα, η εικόνα στο πρώτο ημίχρονο δεν έχει προηγούμενο. Ο Ολυμπιακός έχει πετύχει μεγάλες νίκες εντός έδρας, έχει γνωρίσει βαριές ήττες εντός έδρας, αλλά σας προκαλώ να θυμηθείτε άλλη τέτοια εξέλιξη.

Ακόμα και στη μαύρη βραδιά του Τορίνο, ο Ολυμπιακός έχασε κάποιες ευκαιρίες στο 0-0. Ακόμα και στις ήττες στο Φάληρο από Λυών, Παρί ή Βαλένθια, κτλ, ο Ολυμπιακός πλήρωνε άσχημα διαστήματα. Κάτι έκανε, κάπου πετύχαινε, αλλά κάπου έχανε. Δεν παραδινόταν όπως έκανε στη φετινή πρεμιέρα του.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΕ ΟΛΑ

Γιατί κόντρα στην Σπόρτινγκ είδαμε μια παράδοση. Παράδοση σε άμυνα, κέντρο, επίθεση. Ανικανότητα χωρίς την μπάλα, ανικανότητα και με αυτήν. Όχι αδυναμία, όχι δυσκολία, αλλά παράδοση άνευ όρων. Και μην πει κανείς το κλασικό "αδιαφορούσαν, δεν ήθελαν, περπατούσαν". Ο,τι μπορούσαν έκαναν οι παίκτες του Ολυμπιακού. Κι αυτό δεν ήταν αρκετό για τίποτα περισσότερο απ'το "και λίγο είναι το 0-3" στο ημίχρονο.

Ναι, προφανώς δεν υπάρχει κανένας που να είδε το ματς και να μην είπε "μπλέξαμε" όταν το 0-1 έγινε στο πρώτο λεπτό. Όλοι καταλάβαιναν πως ο Ολυμπιακός θα έχει δυσκολίες στο να πάρει την μπάλα και να ανέβει πιο ψηλά. Αλλά υπάρχει μια απόσταση απ'τη δυσκολία στην ισοπέδωση. Η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου υποθέτω πως θα έκανε τους πάντες να καταλάβουν πως δεν φταίει το γρήγορο 0-1.

ΠΡΩΤΟ ΣΟΥΤ ΟΤΑΝ ΤΟ ΤΑΜΠΛΟ ΕΓΡΑΦΕ 0-2, ΜΕ ΕΝΑ ΔΟΚΑΡΙ

Ακόμα κι αν το ματς ξεκινούσε και έμενε στο 0-0, ο Ολυμπιακός δεν θα άντεχε. Πάλι θα δεχόταν τις ίδιες φάσεις, πάλι κάθε κλέψιμο της Σπόρτινγκ θα ήταν κάθετη και τετ-α-τετ, πάλι η περιοχή των Πορτογάλων θα έμοιαζε με ναρκοπέδιο, με απαγορευμένη ζώνη για τους ερυθρόλευκους.

Και δεν είναι πως το ματς έγινε ροντέο και ο Ολυμπιακός παρασύρθηκε. Δεν είναι πως μπήκε με ορμή, να επιτεθεί, να απειλήσει και το λανθασμένο σχέδιο τιμωρήθηκε στην κόντρα. Ποια επίθεση και ποια απειλή; Ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο σουτ με εκτέλεση φάουλ στο 24'. Πρώτο σουτ στο open play στο 26'. Το ταμπλό έγραφε ήδη 0-2, η Σπόρτινγκ είχε ήδη ένα δοκάρι, ο Καπίνο είχε βγάλει ήδη δύο τετ-α-τετ.

ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΣ ΜΕ ΤΗ ΡΙΕΚΑ ΑΠ'ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ

Τέτοια εικόνα δεν δικαιολογεί μεγάλη κουβέντα για πρόσωπα και διατάξεις. Είναι σίγουρα οξύμωρο το πως ο Χάσι είχε πιο “σκληρή” τριάδα απέναντι στη Ριέκα και πιο “σοφτ” απέναντι στην Σπόρτινγκ. Είναι σίγουρα οξύμωρο να αφήνεις τόσους χώρους στον Μπρούνο Φερνάντες, τον κινητήριο μοχλό του αντιπάλου και να μην έχεις παίκτη στο χώρο του.

Είναι περίεργο να βλέπεις τον Μάριν στην Ξάνθη να χάνει όλες τις μονομαχίες απ’τον αριστερό μπακ - τον Κασάδο - και να περιμένεις πως θα τις κερδίσει στο Champions League, πως θα δώσει τα τρεξίματα και το κράτημα που χρειάζεται, πως θα ξεκινάει μαζί με Φορτούνη-Καρσελά.

ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΡΕΤΣΟΣ, ΟΥΤΕ ΔΥΟ

Αλλά νομίζω πως δεν θα άλλαζε κάτι. Δεν θα άλλαζε γιατί ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε ούτε να αμυνθεί, ούτε να κυκλοφορήσει, ούτε να απειλήσει, ούτε να ελέγξει. Ναι, η εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου με την είσοδο του Ζντιέλαρ και το 4-3-3 δίνουν την αίσθηση πως το πράγμα πήγε καλύτερα έτσι. Αλλά να είμαστε ρεαλιστές, τα κλεψίματα στο πρώτο ημίχρονο θα γίνονταν. Οι χώροι στην πλάτη των στόπερ θα υπήρχαν. Τον Ντουμπιά δεν θα τον κρατούσε ούτε ένας Ρέτσος, μάλλον ούτε και δύο.

ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ

Ο Ολυμπιακός παραδόθηκε απέναντι σε μια ανώτερη ομάδα. Για να σταθείς στο Champions League θα πρέπει να στο χαμηλό επίπεδο της Superleague να ξεχωρίζεις παντού και πάντα.

Αν δυσκολευτείς και ιδρώσεις για να περάσεις τη Ριέκα, γιατί να μην σε διαλύσει η Σπόρτινγκ; Αν παίζεις με τη Λαμία και κάνεις πρώτο σουτ εντός περιοχής στο 60', πώς θα απειλήσεις στο Champions League; Αν παίζεις με την Ξάνθη και μένεις στο 2ο ημίχρονο για 23 λεπτά χωρίς τελική, πώς θα κρατήσεις χαμηλά ομάδα Champions League;

Αυτή τη φορά τις αντεπιθέσεις δεν θα τις βγάλεις εσύ, όπως έκανες στο καλό πρώτο ημίχρονο στην Ξάνθη, θα τις βγάλει ο αντίπαλος. Γιατί αυτός θα κερδίζει τις μονομαχίες, γιατί αυτός θα έχει το σχέδιο, γιατί αυτός μπαίνει στην 3η σεζόν με τον ίδιο προπονητή, δεν φτιάχτηκε φέτος το καλοκαίρι.

Κι αυτό το "κλέβω και παίζω στην κόντρα", που μέχρι τώρα μοιάζει να είναι το μοναδικό σχέδιο του Ολυμπιακού επί Χάσι, η Σπόρτινγκ θα το κάνει πολύ καλύτερα. Και τον Φορτούνη θα τον κλείσει καλύτερα απ'ότι εσύ τον Φερνάντες, και ο Καρσελά θα βρίσκει διαρκώς παίκτες μπροστά του, ενώ ο Μαρτίνς με τον Ντουμπιά θα βρίσκουν μόνο γήπεδο να τρέξουν.

ΣΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΣΥΝΤΡΙΒΗ

Ο Ολυμπιακός έχασε από μια ομάδα που εμφανίστηκε πολύ, πολύ ανώτερη. Ο Καπίνο, τα δοκάρια, η χαλαρότητα του δευτέρου ημιχρόνου και ο Πάρντο τον έσωσαν από συντριβή και “γλύκαναν” το φινάλε της βραδιάς.

Ναι, ξέρω, οι φίλοι του θυμούνται πως δεν είναι μακριά η εποχή που σ'αυτό το γήπεδο έχαναν η Ατλέτικο, η Γιουβέντους. Μόνο που εκείνος ο Ολυμπιακός δεν ήταν μόνο "κλέβω και παίζω στην κόντρα". Με αντεπιθέσεις τις είχε κερδίσει, αλλά έκλεβε, έτρεχε, πίεζε, ήταν επιθετικός ακόμα και στην άμυνά του. Είχε σχέδιο άμυνας, ελέγχου και επίθεσης. Κι εκείνος ο Ολυμπιακός στα εγχώρια ματς δεν κρατιόταν. Έκανε τον αντίπαλο να υποφέρει 90 λεπτά, να μην έχει απαντήσεις σε τίποτα.

Η Σπόρτινγκ (όχι πιο πλούσια απ'τον Ολυμπιακό, όχι με πολύ περισσότερα λεφτά στις φετινές μεταγραφές) ήρθε στο Φάληρο για να παίξει τον τελικό της πρόκρισης στην 3η θέση. Και αισθάνεται αδικημένη απ'το τελικό 2-3.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πρεμιέρα με ήττα για τον Ολυμπιακό, 2-3 από τη Σπόρτινγκ στο Φάληρο
Η κριτική των παικτών του Ολυμπιακού
Χάσι: "Αμυνόμασταν λάθος σε όλο το παιχνίδι"
Καπίνο: "Τα λάθη πληρώνονται και το μάθαμε καλά"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ