OPINIONS

Ολυμπιακός - Ξάνθη: Οι τρεις λόγοι του 1-1

SUPERLEAGUE / ÎÁÍÈÇ - ÏÓÖÐ / (Á) (Ä) / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÎÁÍÈÇ - ÏÓÖÐ / (Á) (Ä) / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός άφησε δύο βαθμούς στην Ξάνθη σε ένα ματς που θα μπορούσε να κερδίσει εύκολα. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τους τρεις λόγους που οι ερυθρόλευκοι έμειναν στο 1-1.

Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε κάλλιστα να έχει φύγει με τους τρεις βαθμούς απ’την Ξάνθη. Οι ερυθρόλευκοι θα μπορούσαν να έχουν καθαρίσει το παιχνίδι απ’το πρώτο ημίχρονο, θα μπορούσαν να έχουν πάρει εμφατικό διπλό, θα μπορούσαν κιόλας να κρατήσουν δυνάμεις και ενέργεια για τον αγώνα της Τρίτης με την Σπόρτινγκ.

Αντ’αυτών, άφησαν δύο βαθμούς στην Ξάνθη, απ’ όπου φεύγουν με τρίποντο κάθε χρόνο απ’ το 2012, ξόδεψαν δυνάμεις μέχρι το 94’ για το γκολ της νίκης και επιστρέφουν με προβληματισμό αντί για χαμόγελα. Τρία πράγματα κόστισαν στον Ολυμπιακό, πάμε να τα δούμε ένα-ένα.

1. ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΕΙΣ, ΚΑΝΕΝΑ ΓΚΟΛ

Στην Ξάνθη ο Ολυμπιακός έκανε επίδειξη αντεπιθέσεων. Η ομάδα του Χάσι το έχει δείξει αρκετές φορές στα μέχρι τώρα παιχνίδια της και στα Πηγάδια ήταν φωτιά: περισσότερες και καλύτερες αντεπιθέσεις από ποτέ μέχρι τώρα στη σεζόν.

Στο 10’ ο Οφόε έδωσε στον Φορτούνη, ο οποίος ήρθε κεντρικά και σούταρε με την μπάλα να κατευθύνεται στην εστία πριν βρει στο χέρι του Λισγάρα. Στο 16’ οι ερυθρόλευκοι εκτέλεσαν γρήγορα φάουλ στο κέντρο, ο Μάριν έβγαλε κάθετη στον Τζούρτζεβιτς, ο Σέρβος φορ εκτέλεσε από πλάγια θέση πάνω στον Ζίβκοβιτς που βγήκε στα πόδια του.

Στο 23’ ήταν σειρά του Φορτούνη να παίξει κάθετα τον Σέρβο, ο οποίος βγήκε μόνος με τον Ζίβκοβιτς, αλλά έκανε κακό κοντρόλ και δεν κατάφερε να εκτελέσει. Στο 29’ γρήγορη εναλλαγή που ξεκινάει απ’ τον Κούτρη, ο Σεμπά ανοίγει υπέροχα στον Φορτούνη, αλλά ο αρχηγός του Ολυμπιακού επιλέγει να πασάρει με τη μία στον Τζούρτζεβιτς που δεν προλαβαίνει στο 2ο δοκάρι.

Και στο 39’ η τελευταία αντεπίθεση, ο Τζούρτζεβιτς αυτή τη φορά βγήκε στο πλάι, γύρισε προς τον Σεμπά, που καθυστέρησε και τελικά πλάσαρε ψηλά άουτ από πολύ κοντά.

Πέντε φαρμακερές αντεπιθέσεις μέσα σε μισή ώρα αγώνα. Με την μπάλα κάτω, όχι με γιόμες, με σαφή διάθεση για γρήγορο παιχνίδι στο χώρο, με συνδυασμούς των παικτών. Ο Ολυμπιακός μπορεί τελικά να άνοιξε το σκορ από στημένη φάση και την κεφαλιά του Ένχελς, αλλά το παιχνίδι του στην κόντρα ήταν τέτοιο που δικαιολογεί τον Χάσι να λέει πως έπρεπε να βάλουν δεύτερο και τρίτο γκολ.

Οι προπονητές πολλές φορές το λένε αυτό, αλλά συνήθως μιλάνε για φάσεις που δεν είναι πραγματικές ευκαιρίες. Οι αντεπιθέσεις του Ολυμπιακού ήταν τέτοιες που θα έπρεπε να του φέρουν "μαξιλαράκι" δεύτερου γκολ.

2. ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ Ο ΚΟΥΤΡΗΣ

Το δεύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι στα αριστερά της άμυνας. Ο Κούτρης έχει πάρει πολλές ευκαιρίες απ’την αρχή της σεζόν, αλλά είναι ο Μορένο των ερυθρόλευκων. Όπως και ο Ισπανός της Λίβερπουλ, έτσι κι ο Κούτρης έχει ανεβάσματα, ταχύτητα, συμμετοχή ψηλά, δυνατό πόδι, αλλά στην άμυνα είναι πρόβλημα.

Όχι τυχαία, ο Κούτρης είναι απών σε ο,τι επικίνδυνο έφτιαξε η Ξάνθη μπροστά απ’τον Καπίνο. Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού φταίει στη φάση της ισοφάρισης, αφού είναι εντελώς αχρείαστη η έξοδος που αφήνει άδεια την εστία, αλλά ο Λισγάρας έχει μείνει ψηλά από εκτέλεση κόρνερ και είναι ανενόχλητος στο 2ο δοκάρι.

Στο 52’ ο (πολύ καλός) Μπρίτο ταλαιπωρεί τον Κούτρη, πατάει εύκολα περιοχή και το στρώσιμο του Γέντρισεκ φέρνει το σουτ του Λουσέρο που κόντραρε κι έφυγε κόρνερ. Και στο 62’ ο Μπρίτο συνέκλινε προς το κέντρο, άφησε στον Ντε Λούκας που σέντραρε (τι σύμπτωση) στο 2ο δοκάρι, στα αριστερά της άμυνας του Ολυμπιακού: ο Κούτρης δεν ήταν πουθενά και οι ερυθρόλευκοι ήταν τυχεροί που έκανε άθλια εκτέλεση ο Γέντρισεκ.

Ο Μίλιτς έδειξε βαρύς, πήρε κόκκινη με τη Λαμία και έμεινε εκτός λίστας του Champions League. Ο Κούτρης μπορεί να αξίζει κάθε επένδυση για το μέλλον, μπορεί να έχει να δώσει πράγματα απ’ τη μέση και μπροστά, αλλά σε θέση άμυνας δεν έχει ούτε το ένας μ’ έναν, ούτε τη σωστή τοποθέτηση στον χώρο.

Το πρόβλημα είναι νομίζω εμφανές.

3. ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ

Η επιπολαιότητα του Ολυμπιακού στην επίθεση και η ισοφάριση του Λισγάρα έφεραν την ομάδα του Χάσι να χρειάζεται δεύτερο γκολ για να πάρει το διπλό. Μόνο που στην επανάληψη δεν υπήρχαν χώροι, μόνο που στο δεύτερο ημίχρονο η Ξάνθη δεν επέτρεψε αντεπιθέσεις.

Το έργο είχε αλλάξει, ο Ολυμπιακός έπρεπε να επιτεθεί απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, σε παιχνίδι μισού γηπέδου. Κι εκεί η ομάδα του Χάσι πήρε κάτω απ’τη βάση, δεν κατάφερε να κάνει αρκετά για να πετύχει δεύτερο γκολ και να πάρει τη νίκη.

Το είχαμε σημειώσει και μετά την εύκολη πρεμιέρα με την ΑΕΛ. Πολύ παιχνίδι απ’τα άκρα, όχι κάθετη απειλή, πολλές σέντρες. Το ίδιο έκανε ο Ολυμπιακός και στην Ξάνθη και δεν του έδωσε τίποτα. Διαγώνιες αλλαγές παιχνιδιού και σχεδόν αυτόματα σέντρα από Κούτρη - Φιγκέιρας.

Με αυτόν τον τρόπο ο Ολυμπιακός έμεινε πάνω από είκοσι λεπτά χωρίς τελική στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 55’ ο Σεμπά είδε τον Ζίβκοβιτς να βγάζει φανταστικά στη γωνία του το γυριστό που επιχείρησε και στο 78΄ ο Βραζιλιάνος εκτέλεσε άουτ στην κίνηση μετά από ένα γύρισμα του Φιγκέιρας.

Είκοσι τρία λεπτά χωρίς τελική, με αμέτρητες σέντρες ενδιάμεσα. Στον Χάσι δεν βγήκε καθόλου η αλλαγή του Τζούρτζεβιτς με τον Εμενίκε, αφού ο Νιγηριανός ήρθε σε ελάχιστες επαφές με την μπάλα και δεν είχε την κίνηση του Σέρβου. Ο τρόπος παιχνιδιού στο δεύτερο ημίχρονο έβγαλε τελείως εκτός αγώνα τον Φορτούνη κι αν θες να παίξεις με σέντρες, τότε κάνεις δύο τους φορ εντός περιοχής.

Ο Καρσελά ήταν σαφώς καλύτερος απ’τον αναιμικό Μάριν, ίσως θα μπορούσε να μπει και νωρίτερα, αλλά συνολικά ο Ολυμπιακός δεν απείλησε όσο και όπως θα έπρεπε στις συνθήκες που του δημιούργησε το δεύτερο ημίχρονο.

Καλές και ωραίες στο μάτι οι γρήγορες αντεπιθέσεις, αλλά απέναντι σε οργανωμένη άμυνα ο Ολυμπιακός έχει δείξει ελάχιστα πράγματα σε 270’ αγώνα στη Super League.

Οι ερυθρόλευκοι έχουν δίκιο για τη φάση του 10’, όταν η μπάλα βρήκε στο χέρι του Λισγάρα και δικαιούνται να αισθάνονται άτυχοι που δεν το είδε ο Καλογερόπουλος. Θα ήταν και πέναλτι και κόκκινη. Όμως, το γκολ το βρήκαν δύο λεπτά αργότερα και μετά το 0-1 φταίνε μόνο οι ίδιοι που άφησαν δύο βαθμούς, για τους λόγους που εξηγήσαμε.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μαρινάκης: "Έχουν αποστολή να κάνουν ζημιά στον Ολυμπιακό"
Χάσι: "Είναι κρίμα που χάσαμε αυτούς τους βαθμούς"
Πρώτη απώλεια για τον Ολυμπιακό, 1-1 με την Ξάνθη στα Πηγάδια
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ