OPINIONS

Ο Ρονάλντο δεν είναι καν ο κορυφαίος της εποχής του

Ο Ρονάλντο δεν είναι καν ο κορυφαίος της εποχής του

Ο Ρονάλντο δεν είναι ο καλύτερος όλων των εποχών, γιατί δεν είναι καν ο καλύτερος της εποχής του. Ο Θέμης Καίσαρης σχολιάζει και αναδεικνύει το ένα, πραγματικό μεγαλείο του Πορτογάλου σούπερ-σταρ.

Αν χρειάζεται να δηλώσεις πως είσαι ο καλύτερος στην ιστορία, τότε μάλλον δεν είσαι. Όταν ο Μοχάμεντ Αλί το εκστόμισε, δεν ήταν καν πρωταθλητής. Ήταν μόλις 22 χρόνων και είχε κερδίσει το δικαίωμα να παλέψει για τον τίτλο. Δεν ήταν ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής, αλλά θα αντιμετώπιζε τον Σόνι Λίστον για να κάνει δικό του τον τίτλο.

Όταν τον νίκησε, ο Αλί έγινε ο νεότερος πυγμάχος που είχε κερδίσει τον παγκόσμιο τίτλο. "Είμαι ο μεγαλύτερος, σόκαρα τον κόσμο, φάτε τα λόγια σας" φώναζε στον κόσμο και τους δημοσιογράφους γύρω απ'το ρινγκ.

"ΤΟ ΕΙΠΑ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΜΑΘΩ ΠΩΣ ΕΙΜΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ"

Αλλά, ο Αλί ήταν ένας, δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν. Όχι ως πυγμάχος, αλλά ως περσόνα. Κανείς ποτέ δεν μιλούσε σαν κι αυτόν, κανείς δεν έλεγε τέτοια πράγματα, κανείς δεν σκεφτόταν τόσο γρήγορα, κανείς δεν σκάρωνε ρίμες. Bigger than life, άνοιγε το στόμα του και πετούσε κεραυνούς, με ένα εγώ που όμοιο του είναι δύσκολο να βρει κανείς στην ιστορία του αθλητισμού.

Ο Ρονάλντο δεν είναι καν ο κορυφαίος της εποχής του

Ο Αλί δεν σταμάτησε ποτέ να το λέει. "Είμαι ο μεγαλύτερος. Το είπα πριν καν γνωρίσω ότι είμαι ο μεγαλύτερος". Κάποια στιγμή το άλλαξε: "Δεν είμαι ο μεγαλύτερος, είμαι ο διπλά μεγαλύτερος". Η καριέρα του στο ρινγκ, η στάση του έξω απ'αυτό, το πυγμαχικό του στιλ, όλο το πακέτο του τελικά συμφώνησαν. Έμεινε έτσι στην ιστορία, ως ο μεγαλύτερος, the greatest.

Μισό αιώνα αργότερα, ήρθε ο Κριστιάνο Ρονάλντο. "Είμαι ο καλύτερος στην ιστορία του ποδοσφαίρου" δήλωσε στο France Football. "Δεν υπάρχει καλύτερος από εμένα, κανείς δεν κάνει πράγματα που δεν μπορώ να κάνω εγώ, αλλά βλέπω πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν άλλοι. Κανείς δεν είναι πιο ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής από εμένα".

Γιατί όχι; Αν το πιστεύει, ας το πει. Το ίδιο έκανε κι ο Αλί. Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά: ο Αλί ήταν μόνος στο ρινγκ. Στο ατομικό άθλημα, στο ατομικό αγώνισμα, μπορεί ένα τέραστιο εγώ να βγει και να αυτοανακυρηχθεί ως ο καλύτερος όλων. Ο τίτλος γράφει το όνομά του, αλλά στα ομαδικά αθλήματα οι τίτλοι ανήκουν στις ομάδες.

ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ

Μπορούμε να συμφωνήσουμε πως το εγώ του Κριστιάνο είναι επιπέδου Μοχάμαντεντ Αλί. Όχι μόνο στο είναι, αλλά και στο φαίνεσθαι. Πανηγυρισμοί, εκφράσεις, δηλώσεις, συμπεριφορά εντός και εκτός γηπέδου. Ο Πορτογάλος είναι σκληρός και ταπεινός εργάτης πίσω απ'τις κάμερες, αλλά μπροστά σ'αυτές είναι ίσως η μεγαλύτερη ντίβα που έχει γνωρίσει ποτέ το ποδόσφαιρο.

Αν λοιπόν κάποιος αποφάσιζε ποτέ να αυτοανακυρηχθεί ως ο κορυφαίος όλων των εποχών, αυτός θα ήταν ο Ρονάλντο. Δεν το έκανε ο Πελέ, δεν το έκανε ο Κρόιφ, ο Ζιντάν ή Ροναλντίνιο, δεν το έκανε ο Τζόρνταν, ο Τζαμπάρ ή ο ΛεΜπρόν.

Δεν το έχει κάνει ούτε καν ο Φέντερερ, που παίζει μόνος του και εδώ και χρόνια ακούει από όλους το "είσαι ο κορυφαίος όλων των εποχών", δεν το έχουν κάνει ο Μπόλτ ή ο Φελπς. Δεν το έχει πει με αυτά τα λόγια ούτε καν ο Μαραντόνα, ένας τύπος που ποτέ δεν λογάριαζε τα λόγια του.

Έφτασε να πει πως είναι θεός, μείωνε πάντα όσο μπορούσε τον Πελέ, έλεγε πως συμφωνεί με τη μάνα του που πάντα του έλεγε πως είναι ο καλύτερος, αλλά δεν έφτασε ποτέ να πει "είμαι ο καλύτερος στην ιστορία του ποδοσφαίρου".

ΜΠΗΚΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ Σ'ΑΥΤΗΝ

Το έκανε ο Κριστιάνο, γιατί ΟΚ είναι ο Κριστιάνο. Το οξύμωρο είναι πως σχεδόν όσοι αναφέραμε ήταν και είναι στην κουβέντα ως GOAT, ως Greatest Of All Time. Ο Ρονάλντο έγινε ο πρώτος που δήλωσε πως είναι ο καλύτερος ever χωρίς να είναι στην κουβέντα για το αν είναι ο καλύτερος ever.

Ο ΛεΜπρόν είναι εδώ και καιρό στην κουβέντα απέναντι στον Τζόρνταν, Πελέ-Μαραντόνα θα είναι πάντα αντίπαλοι, ενώ Σουμάχερ, Φέντερερ, Αλί, Μπολτ, Φελπς, είναι πάντα στην κουβέντα για το ποιος είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών ανεξαρτήτως αθλήματος. Ο Πορτογάλος δεν έχει μπει στο debate του GOAT και ξαφνικά όχι μόνο έβαλε εαυτόν στην κουβέντα, αλλά αυτοανακυρήχθηκε ως κορυφαίος.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ

Η απάντηση στο αν έχει δίκιο είναι απλή. Δεν είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών, γιατί δεν είναι ούτε ο ο ξεκάθαρα κορυφαίος της εποχής του. Για μεγάλη του ατυχία, παίζει ποδόσφαιρο την ίδια εποχή με έναν τύπο που σκοράρει περισσότερο, που ντριμπλάρει περισσότερο, που δημιουργεί περισσότερο, που πασάρει περισσότερο και που είναι πιο εύστοχος και τα κάνει όλα αυτά μαζί.

Τον λένε Μέσι, γι'αυτό εδώ και καιρό είναι στην κουβέντα για αν είναι ο GOAT του ποδοσφαίρου, για το αν χρειάζεται ή όχι το τρόπαιο του Μουντιάλ για να επιβεβαιώσει πως ως παίκτης είναι ήδη ανώτερος όλων των παλιών.

Είναι κομμάτι δύσκολο να μην είσαι ο ξεκάθαρα καλύτερος της εποχής σου, αλλά να είσαι ο καλύτερος όλων των εποχών. Και είναι δύσκολο να δηλώνεις πως κανείς δεν είναι πιο ολοκληρωμένος από εσένα όταν απέναντί σου έχεις έναν τύπο που κάνει ο,τι κάνεις, αλλά περισσότερο.

Αν χρειάζεται να δηλώσεις πως είσαι ο καλύτερος, τότε μάλλον δεν είσαι

Όχι, ο Ρονάλντο δεν είναι ο καλύτερος στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Για να παραφράσουμε τη Θάτσερ, "αν χρειάζεται να δηλώσεις πως είσαι ο καλύτερος, τότε μάλλον δεν είσαι". Είναι ένας πολύ σπουδαίος ποδοσφαιριστής, ένας τεράστιος αθλητής, ένας σούπερ-σταρ.

ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ

Είναι καλύτερος σε κάτι; Ναι, είναι. Δύσκολα μπορεί κάποιος να βρει κάποιον που να έχει δουλέψει περισσότερο απ'τον Ρονάλντο για να πατήσει τις κορυφές που έχει πατήσει ο Πορτογάλος.

Είχε και έχει ακόμα μια εσωτερική δύναμη που τον ώθησε να ξεπερνάει διαρκώς τα όρια του για να ανεβάζει συνέχεια τον προσωπικό του πήχη. Σ'αυτό μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι, σ'αυτό είναι ο καλύτερος. Το εγώ του ήταν και είναι απαράμιλλο, όπως κι η σχεδόν παράλογη άρνηση να συμβιβαστεί πως υπάρχει ταβάνι, πως δεν μπορεί να γίνει κι άλλο καλύτερος, πως δεν μπορεί να πετύχει περισσότερα.

ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΤΟ "ΟΧΙ" ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτό το εγώ το χειροκροτάς και το αποθεώνεις, είτε συμπαθείς το "κάλμα" και το ύφος, είτε όχι. Γιατί αυτό το εγώ δεν οδήγησε μόνο στο πρωτοφανές ατόπημα του "είμαι ο καλύτερος όλων των εποχών". Πριν τη δήλωση, αυτό το εγώ οδήγησε σε αμέτρητες ώρες δουλειάς, σε ποτάμια ιδρώτα, σε έναν επαγγελματισμό στα όρια της ψύχωσης.

Μια θέληση τόσο μεγάλη, που έφτασε τον Ρονάλντο και στο να πει "εγώ είμαι ο GOAT". Ατόπημα, αλλά πάνω απ'όλα δείγμα ενός ανθρώπου που δέχθηκε ποτέ το "όχι" ως απάντηση. Κι αυτό είναι ένα τεράστιο προσόν, ανεξαρτήτως της δήλωσης, γιατί λίγοι έχουν προσπαθήσει περισσότερο απ'τον Κριστιάνο για να πατήσουν στις κορυφές.

Photo credits: AP Photo/Francisco Seco

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ