OPINIONS

Ο ξεχωριστός κύριος Γκουαρδιόλα

Manchester City manager Pep Guardiola attends a news conference in Kharkiv, Ukraine, Tuesday, Dec. 5, 2017. Manchester City will face Shakhtar Donetsk in Group F Champions League soccer match at the Metalist Stadium on Wednesday. (AP Photo/Efrem Lukatsky)
Manchester City manager Pep Guardiola attends a news conference in Kharkiv, Ukraine, Tuesday, Dec. 5, 2017. Manchester City will face Shakhtar Donetsk in Group F Champions League soccer match at the Metalist Stadium on Wednesday. (AP Photo/Efrem Lukatsky) AP

Η Σίτι έχει πλέον το ρεκόρ συνεχόμενων νικών στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και ο Θέμης Καίσαρης γράφει για τον Γκουαρδιόλα που έκανε Μπουντεσλίγκα την Πρέμιερ Λιγκ.

Ήταν ακόμα Αύγουστος. Δεύτερη αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ, η Σίτι έδινε τον πρώτο αγώνα στο γήπεδό της, υποδεχόταν την Έβερτον. Ο Ρούνεϊ άνοιξε το σκορ στο 35’, ο Γουόκερ αποβλήθηκε με δύο κάρτες σε δύο λεπτά στο 44’. Η Σίτι κατάφερε να ισοφαρίσει με δέκα στο 82’, ο αγώνας έληξε 1-1.

"Τα ίδια και φέτος, η Αγγλία είναι δύσκολη, θέλει άμυνα, δεν θέλει πειράματα, τι είναι αυτά, εννοείται πως θα φας γκολ από τα αριστερά άμα βάζεις τον Σανέ αριστερό μπακ, τι δουλειά είχε να δώσει τόσα λεφτά για τον Γουόκερ, σιγά τον παίκτη, αποβλήθηκε”.

Πέρασαν σχεδόν πέντε μήνες από εκείνο το 1-1 με την Έβερτον. Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα είναι πρώτη, αήττητη μετά από 17 αγωνιστικές στην Αγγλία. Έχει την καλύτερη επίθεση, την καλύτερη άμυνα και έντεκα βαθμούς διαφορά απ’τη 2η Γιουνάιτεντ.

ΕΧΕΙ ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΤΡΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Το Κυριακάτικο διπλό στο Ολντ Τράφορντ ισοφάρισε την επίδοση της Άρσεναλ απ’το 2002 με 14 σερί νίκες και το προχθεσινό 4-0 στην έδρα της Σουόνσι ήταν η 15η νίκη στη σειρά: πλέον η Σίτι έχει το ρεκόρ των συνεχόμενων νικών στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Κάπου το έχουμε ξαναδεί αυτό. Α, ναι. Στην Ισπανία το ρεκόρ είναι 16 σερί νίκες, το έχει η Μπαρτσελόνα απ’τη σεζόν 2010-11. Στη Γερμανία είναι 19 νίκες, το έχει η Μπάγερν απ’τη σεζόν 2013-14. Από χθες τα ρεκόρ όλων των εποχών για συνεχόμενες νίκες σε Αγγλία, Ισπανία και Γερμανία ανήκουν και τα τρία σε ομάδες που στην άκρη του πάγκου είχαν τον Πεπ Γκουαρδιόλα.

ΕΚΑΝΕ ΜΠΟΥΝΤΕΣΛΙΓΚΑ ΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡ

Στην αρχή ήταν “ο Μέσι, ο Τσάβι και ο Ινιέστα”. Μετά ήταν “η Μπάγερν που πάντα παίζει χωρίς αντίπαλο στη Γερμανία”. Τώρα τι είναι;

Υποτίθεται πως η Αγγλία ήταν δύσκολη, ήταν το απόλυτο τεστ. “Εδώ δεν έχει εύκολες ομάδες, εδώ όλοι χάνουν, εδώ έχει ρυθμό και δυσκολία, εδώ δεν θα έχει Μέσι, εδώ δεν είναι Μπουντεσλίγκα”.

Έντεκα βαθμούς διαφορά έχει αυτή τη στιγμή η Μπάγερν απ’τη 2η Σάλκε. Έντεκα βαθμούς είναι η διαφορά της Σίτι απ’τη 2η Γιουνάιτεντ. Τελικά, με κάποιον τρόπο, η Πρέμιερ έγινε Μπουντεσλίγκα.

“ΗΡΘΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ”

“Λένε πως ο Πεπ μπορεί να παίξει καλά μόνο σε ιδανικές συνθήκες, γι’αυτό ήρθα εδώ να αποδείξω πως μπορώ να το κάνω στο κρύο και τον αέρα. Πήγα στη Γερμανία για να αποδείξω πράγματα για τον εαυτό μου και ήρθα εδώ για να κάνω το ίδιο. Και θα το κάνω”.

Ναι, ακόμα δεν έχει κερδίσει κάποιον τίτλο. Ναι, οι προπονητικές δουλειές πρέπει πάντα να κρίνονται στο φινάλε τους. Όμως, που και που πρέπει να βάζουμε μια άνω τελεία, να συζητάμε πράγματα ενώ εξελίσσονται.

Η ΣΙΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΛΕΗΤΗ

Ποιος μπορεί να πει πως δεν είναι φανταστική η παράσταση που δίνει η φετινή Σίτι; Ποιος μπορεί να πει πως το ποδόσφαιρο όπως το έχει ο Γκουαρδιόλα στο μυαλό του δεν βρίσκει εφαρμογή και στην Αγγλία, χωρίς Μέσι, χωρίς Μπάγερν;

Δεν είναι μόνο το τι, είναι πάντα και το πως. Με τι ποδόσφαιρο, με ποια εικόνα. Η Σίτι είναι ανελέητη. Τεράστια ποσοστά κατοχής, επιθέσεις κατά κύματα, συνδυασμοί που φέρνουν τους παίκτες σε τετ-α-τετ λες και είναι μπασκετικά λέι-απ, αντίπαλοι που υποχρεώνονται σε απόλυτα παθητικό ρόλο και απειλούν σπάνια και αναιμικά.

Η Σίτι δεν χρειάζεται καν κάποια τρομερή αποτελεσματικότητα σε άμυνα και επίθεση: απλώς είναι καλύτερη σε όλα. Πέρυσι η Τσέλσι πήρε το πρωτάθλημα, αλλά για να το πετύχει έσπασε τα κοντέρ της αποτελεσματικότητας.

ΚΑΝΕΙ ΠΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ…

Η ομάδα του Κόντε είχε 58 xGoals και έβαλε 81, είχε δηλαδή αποτελεσματικότητα που της έδωσε 40% περισσότερα γκολ. Η Σίτι φέτος δεν χρειάζεται τέτοιες υπερβάσεις. Η ομάδα του Πεπ έχει 42 xGoals υπέρ και έχει πετύχει 47 γκολ: απλώς πέντε γκολ παραπάνω, ένα τίμιο 11% αύξηση λόγω καλής αποτελεσματικότητας.

Ο ξεχωριστός κύριος Γκουαρδιόλα


Η Σίτι θα είχε την καλύτερη επίθεση και χωρίς τα πέντε γκολ παραπάνω ή ακόμα και αν οι παίκτες του Πεπ έβαζαν λιγότερα απ’αυτά που θα έπρεπε.

…ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Το ίδιο και στην άμυνα. Η βαθμολογία λέει πως η Σίτι έχει δεχθεί εννέα γκολ και η Γιουνάιτεντ δέκα, πάντα χωρίς να μετράμε πέναλτι ή αυτογκόλ. Μόνο που η Σίτι έχει μόλις 11 xGoals κατά, ενώ η Γιουνάιτεντ έχει δεχθεί ευκαιρίες για 22(!) γκολ.

Ο ξεχωριστός κύριος Γκουαρδιόλα

Η μία ομάδα χρειάζεται αποκρούσεις και τύχη για να έχει τέτοιο παθητικό, η άλλη απλώς δεν ιδρώνει, αφού είναι σχεδόν άθλος να φτάσεις να την απειλήσεις. Ποιος είπε πως το “παίζουμε άμυνα με το να έχουμε την μπάλα” δεν είναι καλή ιδέα;

ΟΛΟΙ ΠΕΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ

Αγουέρο και Χεσούς έχουν καθαρά τετ-α-τετ σε κάθε ματς, ο Νταβίντ Σίλβα παίζει στο 8 και έχει βάλει τέσσερα(!) γκολ μέσα απ’τη μικρή περιοχή, ο Ντε Μπρόινε είναι ένα απ’τα πιο χοτ ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Στέρλινγκ έχει γκολ ή ασίστ σε 32 απ’τα 49 γκολ που έβαλε η Σίτι στις 15 νίκες του ρεκόρ και στο Ολντ Τράφορντ έπαιξε στην κορυφή, ως false nine.

Σαν να μην έφταναν οι φάσεις που φτιάχνουν στο οpen play, φέτος έβαλαν στο κόλπο και τα στημένα: οκτώ γκολ ήδη από στημένες φάσεις στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ πέρυσι είχαν 11 σε όλη τη σεζόν. Σαν να μην έφτανε το παιχνίδι απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, φέτος υπάρχουν και αντεπιθέσεις σαν κι αυτές που “σκότωσαν” τη Νάπολι στην Ιταλία.

Ο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ

Δεν είναι μόνο το ρεκόρ των νικών, αυτό εύκολα θα μπορούσε να είχε “σπάσει” σε κάποιο απ’τα ματς που η Σίτι ίδρωσε για να πάρει στο τέλος. Δεν είναι η πρώτη θέση, το αήττητο, η διαφορά απ’τη Γιουνάιτεντ.

Είναι ο τρόπος, το ποδόσφαιρο με το οποίο έχουν έρθει όλα αυτά, η χαρά στα πρόσωπα των παικτών, η απόγνωση στις εκφράσεις των αντιπάλων και η αποδοχή στα μάτια των θεατών που παρακολουθούν κάτι ξεχωριστό.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ

Αυτό τελικά είναι το επίθετο, ξεχωριστό. Ο,τι κι αν πετύχει η Σίτι φέτος και για όσο έχει τον Πεπ στον πάγκο της, αυτό που βλέπουμε στο χορτάρι είναι (ξανά) ξεχωριστό, ιδιαίτερο. Κι αυτό δεν αλλάζει ο,τι κι αν συμβεί, είτε πάρουν όλους τους τίτλους, είτε δεν πάρουν τίποτα.

Μπάλα είναι, όλα μπορούν να συμβούν. Μέχρι να δούμε την κατάληξη, ας συμφωνήσουμε πως μπάλα είναι για τους υπόλοιπους. Για τον Πεπ είναι ποδόσφαιρο. Και το ποδόσφαιρο ξεχωρίζει παντού και στο κρύο και στον αέρα.

ΥΓ. Όποιος αναρωτηθεί για το τι έγινε πέρσι, στην πρώτη χρονιά του Γκουαρδιόλα, ας ρίξει μια αναλυτική ματιά.

Photo credits: AP Photo/Efrem Lukatsky

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ