OPINIONS

Ο Γκαρθία πετάει ημίχρονα, πρέπει να φύγει

SUPERLEAGUE / ÁÓÔÅÑÁÓ ÔÑÉÐÏËÇÓ - ÏÓÖÐ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÓÔÅÑÁÓ ÔÑÉÐÏËÇÓ - ÏÓÖÐ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Αν ο Λεμονής έφυγε επειδή “πετούσε ημίχρονα”, τότε γιατί να μη συμβεί το ίδιο με τον Γκαρθία; Ο Θέμης Καίσαρης σχολιάζει τον παραλογισμό της επικοινωνιακής καταιγίδας και την ισοπαλία στην Τρίπολη.

“Όλα οφείλονται στην κακή εικόνα του πρώτου μέρους”. Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Γκαρθία μετά τη λήξη του Αστέρας-Ολυμπιακός στην Τρίπολη (1-1). Στη συνέντευξη Τύπου ο Ισπανός συμπλήρωσε πως οι ερυθρόλευκοι “ξεκίνησαν με ένα λάθος στη στρατηγική”.

Πόσο ειρωνικό μπορεί να γίνει καμιά φορά το ποδόσφαιρο. Πρώτη γκέλα του Ολυμπιακού με τον Ισπανό στον πάγκο και ο νέος προπονητής των πρωταθλητών μίλησε για “πεταμένο πρώτο ημίχρονο”.

ΚΑΙ Ο ΓΚΑΡΘΙΑ ΠΕΤΑΕΙ ΗΜΙΧΡΟΝΑ

Δεν μπορεί, θα το θυμάστε, είναι πολύ πρόσφατο άλλωστε. Όταν ο Ολυμπιακός αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Λεμονή, στήθηκε μια κλασική επικοινωνιακή καταιγίδα για να στηριχθεί η απόφαση. Κυρίαρχο επιχείρημα ανάμεσα στα πολλά που χρεώθηκαν τότε στον Λεμονή ήταν το εκπληκτικό “πετάει πρώτα ημίχρονα”.

Και κοίτα να δεις πως τα φέρνει η μπάλα, πέταξε κι ο Γκαρθία και το παραδέχθηκε κιόλας. Κι αν θέλαμε να υπηρετήσουμε κι εμείς τον ίδιο παραλογισμό, θα λέγαμε πως πρέπει να φύγει ο Ισπανός. Τουλάχιστον ο Λεμονής μπορεί να πετούσε ημίχρονα, αλλά τελικά τα ματς τα έπαιρνε στο σερί μετά τη Λεωφόρο.

ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ;

Ο Γκαρθία τα πετάει και δεν κερδίζει κιόλας. Δύο πεταμένα ημίχρονα με την ΑΕΚ, αλλά δύο με τον Αστέρα, τέσσερα σύνολο. Εκατόν ογδόντα λεπτά αγώνα και ο Ολυμπιακός έχει σκοράρει μόνο μια φορά με πέναλτι.

Κι αν όντως ο Λεμονής έφυγε επειδή η ομάδα δεν έπαιζε ποδόσφαιρο και πετούσε ημίχρονα τότε σόρι αλλά πρέπει να φύγει κι Γκαρθία, σωστά; Πρέπει να έρθει ένας προπονητής που να μην πετάει τίποτα, να κερδίζει ο Ολυμπιακός όλα τα ματς απ’το ημίχρονο. Και επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, μετά πρέπει να έρθει άλλος προπονητής, που να τα κερδίζει όλα απ’το πρώτο τέταρτο. Να μην πετάει τίποτα.

ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Να σοβαρευτούμε. Είναι απολύτως ειρωνικό το σχόλιο πως ο Γκαρθία πρέπει να φύγει και απευθύνεται στη ρητορική που χρέωσε στον Λεμονή μέχρι και την κλιματική αλλαγή. Κι η ειρωνεία είναι μάλλον ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς τον βιασμό της λογικής που επιχειρήθηκε στην απομάκρυνση του Λεμονή.

Ο Ολυμπιακός είχε κάθε δικαίωμα και βάσιμο λόγο να τον αντικαταστήσει για εξωαγωνιστικούς λόγους, για προβλήματα στα αποδυτήρια, κτλ. Κανένα πρόβλημα.

Αλλά δεν χρειαζόταν καθόλου να γράφονται τέρατα για τη μη βελτίωση στην αγωνιστική εικόνα και για πεταμένα ημίχρονα, λες κι είμαστε στην εποχή που ο Ολυμπιακός είχε τόσο εύκολο το πρωτάθλημα που το ζητούσε αήττητο.

Παραλογισμός που συνεχίστηκε. Πρώτα χρεώθηκαν όλα αυτά στον Λεμονή και μετά ο Γκαρθία αντιμετωπίστηκε σαν τον Μωυσή που χώρισε τη θάλασσα στα δύο. Αν δεν έβλεπε κανείς τα ματς, θα πίστευε πως επί Λεμονή οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν περνούσαν τη σέντρα και με τον Γκαρθία οι ερυθρόλευκοι παίζουν κάτι ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα, Νάπολι και Μάντσεστερ Σίτι.

ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Είναι υποτίμηση του ίδιου του αθλήματος και του θεσμού του προπονητή να δημιουργείται η αίσθηση πως υπήρχε μια ομάδα με τρομερά προβλήματα και ήρθε ένας προπονητής που τη βελτίωσε 100% με 4-5 προπονήσεις. Ένταση και μεγαλύτερη πίεση έβαλε ο Γκαρθία. Λίγη περισσότερη πίεση ψηλά και σχέδιο που έλεγε πως ο Ολυμπιακός “πέφτει” λίγο πιο πίσω στο γήπεδο όταν έχει το προβάδισμα και χτυπάει στην κόντρα.

Τίποτα τρομερό, τίποτα θεαματικό και κυρίως τίποτα που να μην είχαμε ξαναδεί ή που να βελτίωνε αισθητά τον Ολυμπιακό εκεί που χρειάζεται όντως αναβάθμιση, στη δημιουργία απέναντι σε οργανωμένες άμυνες. Πίεση, κλεψίματα και κόντρες είδαμε και με τον Σίλβα και με τον Μπέντο, σιγά το νέο θεαματικό ποδόσφαιρο που πρόλαβε να διδάξει ο Γκαρθία σε δυο εβδομάδες.

ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ

Τι έγινε στην Τρίπολη; Το πρώτο που έγινε είναι πως ο Ολυμπιακός βρήκε απέναντί του μια ομάδα που τον αντιμετώπισε άψογα. Σε αντίθεση με άλλες ομάδες, ο Αστέρας βγήκε να σταματήσει τον Ολυμπιακό ψηλά στο γήπεδο, όχι να τον περιμένει χαμηλά, σχεδόν μέσα στην περιοχή του.

Ο Παντελίδης έδωσε στον Γκαρθία μια γεύση απ’το ίδιο του το δηλητήριο. Ανέβασε τις γραμμές του και έστειλε τους μέσους του να πιέζουν ψηλά: Ιγκλέσιας, Μουνάφο και Τόνσο πίεζαν πάνω απ’τη σέντρα κι αυτό ήταν άμυνα και επίθεση μαζί. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να πάρει μέτρα και να επιτεθεί, την ώρα που Αστέρας έκλεβε μπάλες και έβρισκε τελικές.

ΤΟΝ ΜΠΛΟΚΑΡΕ Η ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ 4-4-2

Καθόλου τυχαία οι γηπεδούχοι βρήκαν ευκαιρίες και ένα γκολ από στημένη φάση. Καθόλου τυχαία ο Ολυμπιακός σούταρε μία φορά εντός περιοχής (με τον Πάρντο από βολέ του Προτό), είχε δύο καλά φάουλ με τον Μιραλάς και τελείωσε το πρώτο ημίχρονο χωρίς ευκαιρία. Αν δεν ήταν ο Τριανταφυλλόπουλος να γκρεμίσει χωρίς λόγο τον Ανσαριφάρντ, ο Αστέρας θα ήταν μπροστά στο ημίχρονο.

Γιατί ταυτόχρονα με το πολύ καλό στήσιμο του Αστέρα, ο Γκαρθία διάλεξε το πολύ λάθος παιχνίδι για να παίξει 4-4-2 και να στείλει τον Μιραλάς στο πλευρό του Ανσαριφάρντ. Χωρίς τρίτο χαφ στον άξονα, ο Ολυμπιακός ήταν κομμένος στη μέση. Πως φάνηκε άραγε το 4-4-2 σε όσους το ζητούσαν πριν λίγους μήνες;

Η αλλαγή θέσεων σε Μάριν-Μιραλάς δεν άλλαξε πολλά, γιατί ο Γερμανός δυσκολεύεται όταν πρέπει να κατεβαίνει τόσο χαμηλά.

ΤΟ ΡΟΤΕΪΣΟΝ ΜΕ ΦΟΡΤΟΥΝΗ ΚΑΙ ΟΙ “ΣΚΑΣΜΕΝΟΙ”

Η απουσία του Φορτούνη ήταν ορατή από δορυφόρο. Κι εδώ δεν κακίζω τον Γκαρθία. Ο Ισπανός κάνει ροτέισον, γιατί μόνο έτσι αντιμετωπίζονται τα συνεχόμενα ματς. Ήταν δεδομένο που θα κρατούσε στον πάγκο τον Μιραλάς κόντρα στην ΑΕΚ κι απ’την Παρασκευή συζητούσα με τον Τσάρλυ στον Sport24 Radio 103,3 πως δεν θα μου κάνει εντύπωση αν έρθει κι η σειρά του Φορτούνη.

Όμως, αποδείχθηκε πως όχι μόνο έλειψε ο Φορτούνης, αλλά Ρομαό-Ζιλέ ήταν “σκασμένοι” και ευάλωτοι στην πίεση του Αστέρα. Οι γηπεδούχοι πόνταραν στην κούραση του Ολυμπιακού και δικαιώθηκαν.

ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΓΕΙ Ο ΜΑΡΙΝ

Συν τοις άλλοις, θεωρώ πως κακώς βγήκε ο Μάριν για να μπει ο Φορτούνης. Μάριν, Φορτούνης και Ανσαριφάρντ είναι υπεύθυνοι για ο,τι καλό έχει φτιάξει φέτος ο Ολυμπιακός με την μπάλα κάτω, ο Πάρντο είναι σχεδόν ανώνυμος.

Στην ουσία ο Ολυμπιακός τελείωσε τον αγώνα χωρίς καθαρή ευκαιρία, πέρα από κάποια καλά σουτ από Ζιλέ και Φορτούνη, μαζί με αυτό του Κούτρη από πλάγια αριστερά. Ήταν η μοναδική φορά που σουτ προήλθε από συνεργασία των ερυθρόλευκων και αυτό έγινε στο 81’. Η εικόνα του αγώνα λέει πως ο Ολυμπιακός θα πρέπει να θεωρεί εαυτόν τυχερό που πήρε έστω τον πόντο.

ΑΣ ΤΟΝ ΚΡΕΜΑΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ

Φταίει ο Γκαρθία; Σίγουρα δεν του βγήκε ούτε το αρχικό σχέδιο, ούτε οι παρεμβάσεις. Συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Συμβαίνει όταν αλλάζεις προπονητή τον Ιανουάριο και ταυτόχρονα πρέπει να κερδίσεις όλα τα ματς, συμβαίνει όταν ο αντίπαλος κάνει κάτι πολύ καλά. Συμβαίνει όταν βάζεις ένταση μεσούσης της σεζόν και χρειάζεται ροτέισον για να ανταπεξέλθουν οι παίκτες.

Δεν θα τον κρεμάσω τον Ισπανό, τώρα ανέλαβε. Αυτό ας το κάνουν όσοι είναι πρόθυμοι πρώτα να ζητάνε 4-4-2, μετά να μιλάνε για “πεταμένα ημίχρονα” και τελικά να καταλήγουν να λένε για “τρομερό ποδόσφαιρο με Γκαρθία” επειδή ο Ολυμπιακός πίεσε 4-5 φορές παραπάνω.

Αν όντως έχουν δίκιο, τότε ίσως ο Ολυμπιακός να πέρασε νικηφόρα απ’την Τρίπολη και οι υπόλοιποι δεν είδαμε καλά. Στην πραγματικότητα πάντως ο Ολυμπιακός άφησε δύο βαθμούς και την πρώτη θέση. Δεν έχασε τίποτα οριστικά, η μάχη φέτος είναι οριακή και θα πάει μακριά.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ