OPINIONS

Ο Εμποκανί ήταν άτι που κάλπαζε

Norwich City's Dieumerci Mbokani, left, scores his goal past Newcastle United's captain Fabricio Coloccini, right,  during their English Premier League soccer match between Newcastle United and  Norwich City at St James' Park, Newcastle, England, Sunday, Oct. 18, 2015. (AP Photo/Scott Heppell)
Norwich City's Dieumerci Mbokani, left, scores his goal past Newcastle United's captain Fabricio Coloccini, right, during their English Premier League soccer match between Newcastle United and Norwich City at St James' Park, Newcastle, England, Sunday, Oct. 18, 2015. (AP Photo/Scott Heppell) AP

Προσόντα που έκαναν μπαμ με την πρώτη ματιά κι ανάγκαζαν ομάδες να τα σκάσουν γι’αυτόν. Τραυματισμοί, προβλήματα και μια "άδεια" χρονιά. Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για τον Εμποκανί, το άτι που κάλπαζε.

Ο Εμποκανί ήταν άτι που κάλπαζε. Ένας φορ που μπορούσε να παίξει με πλάτη, να αποτελέσει στήριγμα τους συμπαίκτες του, και ταυτόχρονα να απειλήσει με πρόσωπο, να επιτεθεί κάθετα. Τρέξιμο στην κόντρα, καλπασμός, καλά τελειώματα με το πόδι, σχεδόν ανίκητος με το κεφάλι.

ΓΚΟΛ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Στην Ελλάδα τον μάθαμε καλά μέσα σε μερικούς μήνες. Τον Νοέμβριο του 2009 η Σταντάρ Λιέγης υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό του Ζίκο για την 4η αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Ο Μέλμπεργκ έκανε λάθος εκτίμηση ψηλά στο γήπεδο, ο Εμποκανί έφυγε στην κόντρα με τον γρήγορο Αβραάμ Παπαδόπουλο. Ο Έλληνας αμυντικός δεν τον πρόλαβε, ο Κονγκολέζος πάτησε περιοχή και "εκτέλεσε" τον Νικοπολίδη και άνοιξε το σκορ στη νίκη της Σταντάρ με 2-0.

Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που πήρε την πρόκριση στους "16", η Σταντάρ συνέχισε στο Europa. Πέρασε τη Zάλτσμπουργκ στους "32" και στους "16" κληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό. Πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ, με την Σταντάρ να περνάει με 3-1 και τον Εμποκανί να βγάζει στο πλάι τον Σαριέγκι και να βρίσκει με σέντρα τον Βίτσελ για το πρώτο γκολ τον Βέλγων.

Διαδικαστικός επαναληπτικός και στο 31' ο Εμποκανί "ρολάρει" και αφήνει πίσω του τον Σαριέγκι, "τσιμπάει" και αποφεύγει τον Μπιάσμιρ, κοντρολάρει και "εκτελεί" τον Τζόρβα.

ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΤΑ ΣΚΑΣΟΥΝ ΓΙ' ΑΥΤΟΝ

Ο Εμποκανί δεν ήταν ποτέ παγκόσμια κλάση, αλλά έκανε πολλά και τα έκανε καλά, συνδυάζοντας τα σωματικά προσόντα με ανάλογη τεχνική. Όταν ήταν καλός, η εικόνα που είχε στον αγωνιστικό χώρο έπειθε τις ομάδες να τα σκάσουν για να τον αποκτήσουν.

Επτά εκατομμύρια έδωσε γι' αυτόν η Μονακό το 2010 για να τον πάρει απ’τη Σταντάρ. Δεν της βγήκε, τον πούλησε για τρία στην Άντερλεχτ. Στο γνώριμο Βελγικό περιβάλλον ο Εμποκανί σήκωσε ξανά την καριέρα του και μετά από δύο σεζόν η Ντιναμό έδωσε 11 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της.

ΑΟΡΙΣΤΟΣ

Το θέμα είναι πως χρησιμοποιούμε αόριστο. Δεν λέμε "είναι", λέμε "ήταν". Κι αυτό γιατί οι εικόνες που έχουμε απ’τον Εμποκανί και τα κατορθώματά του δεν είναι ακριβώς πρόσφατες. Ναι, στην Premier League έπαιζε τις δύο τελευταίες σεζόν, δεν ήταν εξαφανισμένος. Όμως, είχε προβλήματα μετά την ακριβότερη μεταγραφή της καριέρας του.

ΚΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

Valencia's Jeremy Mathieu from France, right, duels for the ball with Dynamo Kiev's  Dieumerci Mbokani from Congo  during their  Europa  League round of 32 second leg soccer match at the Mestalla stadium in Valencia, Spain, Thursday, Feb. 27, 2014. (AP Photo/Alberto Saiz)
Valencia's Jeremy Mathieu from France, right, duels for the ball with Dynamo Kiev's Dieumerci Mbokani from Congo during their Europa League round of 32 second leg soccer match at the Mestalla stadium in Valencia, Spain, Thursday, Feb. 27, 2014. (AP Photo/Alberto Saiz) AP

(AP Photo/Alberto Saiz)

Στην πρώτη του σεζόν στο Κίεβο δικαίωσε τους Ουκρανούς, αφού είχε 13 γκολ σε 25 αγώνες πρωταθλήματος και 16 σε 33 ματς για όλες τις διοργανώσεις. Όμως, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα του 2014-15, ο Εμποκανί τραυματίζεται σοβαρά στο γόνατο. Χάνει σχεδόν όλο το πρώτο μισό του Ουκρανικού πρωταθλήματος, μπαίνει στη δράση τον Νοέμβριο, αγωνίζεται μόνο σε οκτώ παιχνίδια και σκοράρει σε δύο απ’αυτά.

Το Ουκρανικό πρωτάθλημα του 2015-16 ξεκινάει τον Ιούλιο του 2015. Ο Εμποκανί παραμένει ανενεργός μέχρι τις 31 Αυγούστου, όταν και η τελευταία ημέρα των μεταγραφών του δίνει διέξοδο με τον δανεισμό στην Νόριτς. Ο Κονγκολέζος παίζει για πρώτη φορά σε τοπ πρωτάθλημα και δεν τα πάει άσχημα: μια χρονιά πριν ο Ιντέγε είχε πετύχει τέσσερα και η Γουέστ Μπρομ δεν είχε υποβιβαστεί, σε αντίθεση με τη Νόριτς που δεν τα κατάφερε.

Η "ΑΔΕΙΑ" ΠΕΡΥΣΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

Και πέρσι, το ίδιο έργο. Στο Κίεβο δεν είχε πια ζωή, δανεισμός στις 31 Αυγούστου, αυτή τη φορά στη Χαλ. Πάλι Premier League, πάλι στόχος η σωτηρία, αλλά διαφορετική εξέλιξη για τον ίδιο τον Εμποκανί, που κάνει τραγική σεζόν, εν μέσω πολλών προβλημάτων.

Κάνει ντεμπούτο στη βασική ενδεκάδα κόντρα στην Τσέλσι την 1η Οκτωβρίου, παίζει καλά και παίρνει 7 απ’το ESPN, αλλά δέχεται χτύπημα και μένει εκτός για ένα μήνα. Παίζει τρία σερί ματς στην επιστροφή του, δέχεται απευθείας κόκκινη για κουτουλιά σε αγώνα League Cup, χάνει τα επόμενα τρία παιχνίδια λόγω τιμωρίας. Παίζει τέσσερα ματς στις γιορτές και φεύγει για το Copa Africa με το που αναλαμβάνει την Χαλ ο Μάρκο Σίλβα.

Burnley's Ashley Westwood, left, and Hull City's Dieumerci Mbokani fight for the ball during the English Premier League soccer match between Hull & Burnley at the KCOM stadium, Hull, England. Saturday, Feb. 25, 2017 (Mike Egerton/PA via AP)
Burnley's Ashley Westwood, left, and Hull City's Dieumerci Mbokani fight for the ball during the English Premier League soccer match between Hull & Burnley at the KCOM stadium, Hull, England. Saturday, Feb. 25, 2017 (Mike Egerton/PA via AP) AP

(Mike Egerton/PA via AP)

Επιστρέφει απ’τις υποχρεώσεις με το Κονγκό και ταλαιπωρείται από κάποια ίωση που τον κρατάει εκτός για τρεις εβδομάδες. Πατάει επιτέλους χορτάρι στις 25 Φεβρουαρίου απέναντι στην Μπέρνλι, αλλά αποχωρεί τραυματίας στο 67’: θλάση στο μηρό, έξι εβδομάδες εκτός. Έπαιξε ξανά μόνο δύο φορές ως αλλαγή, για συνολικά 17 λεπτά.

Το ταμείο λέει πως ο Εμποκανί έπαιξε σε 12 ματς πρωταθλήματος (οκτώ ως βασικός) και τελείωσε τη σεζόν χωρίς γκολ, αφού απέτυχε να σκοράρει και στα δύο ματς League Cup και στα τρία με το Κονγκό στο Copa Africa, ενώ συμπλήρωσε ενενηντάλεπτο μόλις οκτώ φορές σε όλες τις διοργανώσεις.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ

Νομίζω πως τα παραπάνω εξηγούν επαρκώς γιατί χρησιμοποιούμε αόριστο. Οι τρεις πολύ καλές σεζόν του Εμποκανί, όταν είχε διψήφιο αριθμό γκολ κάθε χρόνο, βρίσκονται τρία χρόνια πίσω, ολοκληρώθηκαν την άνοιξη του 2014 όταν και τελείωσε το Ουκρανικό πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς.

Τον ξέραμε καλά ως παίκτη, τα προσόντα του και το στιλ παιχνιδιού του ήταν φανερά ακόμα και μετά από μόνο ένα ενενηνταλέπτο. Τα ερωτηματικά αφορούν καθαρά και μόνο την αγωνιστική του κατάσταση. Ο καλός Μποκανί μπορεί να τρομοκρατεί τις άμυνες της Superleague, αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα τον δούμε με τα ερυθρόλευκα.

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΦΟΡ

Norwich City's Dieumerci Mbokani celebrates his goal during their English Premier League soccer match between  Newcastle United and  Norwich City at St James' Park, Newcastle, England, Sunday, Oct. 18, 2015. (AP Photo/Scott Heppell)
Norwich City's Dieumerci Mbokani celebrates his goal during their English Premier League soccer match between Newcastle United and Norwich City at St James' Park, Newcastle, England, Sunday, Oct. 18, 2015. (AP Photo/Scott Heppell) AP

(AP Photo/Scott Heppell)

Ο Ολυμπιακός μοιάζει να συνεχίζει μια μίνι παράδοση που τον θέλει να επενδύει σε βετεράνους φορ, άνω των 30-31. Ο Κοβάσεβιτς ήρθε στα 34, ο Πάντελιτς και ο Σαβιόλα στα 32, o Καρντόσο πέρυσι στα 33, ενώ ενδιάμεσα πέρασε και ο Βαλντές για έξι μήνες στα 30.

Δεδικασμένο δεν υπάρχει, τα αποτελέσματα τέτοιων επιλογών ποικίλουν. Ο πρώτος, ο Κοβάσεβιτς είναι το υψηλότερο σημείο του πήχη της επιτυχίας των κινήσεων, ενώ ο τελευταίος, ο Καρντόσο, σημαδεύει το χαμηλότερο σημείο, παρότι υπήρξε κι αυτός μεγάλη κλάση.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Οι ερυθρόλευκοι εύχονται ο Κονγκολέζος να τους βγει όπως ο Ιντέγε, που κι αυτός είχε προϋπηρεσία στην Ουκρανία και την Ντινάμο. Ο Νιγηριανός ήταν χαμηλότερη κλάση απ’τον καλό Εμποκανί, αλλά ήρθε πολύ μικρότερος και χωρίς προβλήματα τραυματισμών ή αποχή ενός χρόνου απ’τα γκολ.

Το χορτάρι και ο χρόνος θα δώσουν τις απαντήσεις, όπως πάντα. Η κατάσταση του Εμποκανί θα κρίνει το αν θα μπορεί να είναι ο finisher που θέλουν οι ερυθρόλευκοι στην περιοχή και αν θα μπορέσει να κάνει κι αυτά που δεν έκανε ο Ιντέγε, να φτιάξει δηλαδή και φάσεις για τον εαυτό του.

Ο Μάρκο Σίλβα, που τον είχε πέρυσι, έδωσε το ΟΚ, αν λέει κάτι αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ