OPINIONS

Με παίκτη παραπάνω και με ομάδα λιγότερη

Με παίκτη παραπάνω και με ομάδα λιγότερη

Ο Ολυμπιακός πήρε κάτω απ’τη βάση στο πρώτο ημίχρονο και παρέδωσε λευκή κόλλα στο δεύτερο. Ο Θέμης Καίσαρης σχολιάζει τις επιθέσεις-προσευχές του Ολυμπιακού και εξηγεί γιατί τελείωσε μια ιστορική ευρωπαϊκή σεζόν για τους ερυθρόλευκους.

Όχι, η αποβολή του Αμπουμπακάρ δεν αποσυντόνισε τον Ολυμπιακό, όπως δήλωσε ο Δανιήλ πως συνέβη σε εκείνο το Ελλάδα-Γερμανία. Όμως, η κόκκινη του Καμερουνέζου φρόντισε ώστε να φτιαχτούν οι αγωνιστικές συνθήκες που θα εκθέσουν στο χορτάρι όλες τις αδυναμίες του φετινού Ολυμπιακού.

ΚΑΤΩ ΑΠ’ΤΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟΝ REACTIVE ΡΟΛΟ

Οι ερυθρόλευκοι ήταν κακοί και στον πρώτο ρόλο που τους έδωσε το ματς. Η Μπεσίκτας πήρε την μπάλα, ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε πίσω απ’αυτήν για να αμυνθεί, να “σβήσει” τον αρχικό ενθουσιασμό και την επιθετικότητα που θα είχαν οι γηπεδούχοι. Δεν τα κατάφερε, αντιθέτως μόλις στο 10’ έδωσε καθαρή ευκαιρία στον αντίπαλο σέντερ φορ, που εκτέλεσε ανενόχλητος από κοντινή απόσταση, σε γεμάτη περιοχή. 1-0.

Και σε αντεπίθεση, ο Λεάλι με κάποιον τρόπο κατάφερε να μην αποκρούσει το σουτ του Μπάμπελ και πολύ νωρίς ο Ολυμπιακός βρέθηκε να κυνηγάει δύο γκολ. Βαθμός στο ρόλο της αναμονής και της προσοχής, κάτω απ’τη βάση: ούτε αμυντική ασφάλεια, ούτε απειλή στην κόντρα.

“ΑΤΥΧΙΑ” ΣΤΟ 2-0, “ΤΥΧΗ” ΣΤΟ 2-1 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΒΟΛΗ

Όμως εκεί η μπάλα δεν γύρισε την πλάτη στον Ολυμπιακό: πρώτα οι ερυθρόλευκοι βρήκαν γκολ στην πρώτη τους τελική με το εκπληκτικό γυριστό του Ελγιουνούσι και μετά ο Αμπουμπακάρ τους έκανε το δώρο της αποβολής. Η “ατυχία” του 2-0 υπερκεράστηκε με το 2-1 και την αποβολή.

ΛΕΥΚΗ ΚΟΛΛΑ ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

H αποβολή έβαλε νέο διαγώνισμα στον Ολυμπιακό, αυτή τη φορά στο ρόλο της πρωτοβουλίας. Κι οι ερυθρόλευκοι δεν πήραν βαθμό κάτω απ’τη βάση, όπως έγινε στο πρώτο τους ρόλο σε reactive λογική, αλλά έδωσαν λευκή κόλλα. Τίποτα.

O παίκτης παραπάνω τους έβαλε σε συνθήκες ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός την κατοχή, απέναντι σε μια ομάδα που αμύνεται χαμηλά με δέκα παίκτες πίσω απ’την μπάλα. Μπόνους, η απουσία αντίπαλου επιθετικού που μένει μόνος του ψηλά. Με 4-5-0 χαμηλά η Μπεσίκτας, κανένας επιθετικός να απειλήσει στην κόντρα.

Ε, τον έχουμε δει τον Ολυμπιακό φέτος σ’αυτόν τον ρόλο: απέναντι σε αρκετές ομάδες της Superleague έχει κινηθεί κοντά στη βάση, λίγο πάνω, λίγο κάτω. Απέναντι στη Μπεσίκτας, με 66% κατοχή στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός κινήθηκε κοντά στη μονάδα.

ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ

Εύκολα και δικαιολογημένα τα βάζει κανείς με τον Λεάλι. Κατάφερε στο ίδιο ματς να φάει δεύτερο γκολ απ’τον Μπάμπελ, από έναν παίκτη που τελευταία φορά που σκόραρε στην Ευρώπη ήταν Αύγουστος του 2010, ο Ολυμπιακός είχε προπονητή τον Λίνεν και η Λίβερπουλ τον Ρόι Χόντσον.

Εκεί τελείωσε η πρόκριση και το δεύτερο λάθος του Λεάλι στέρησε απ’τον Ολυμπιακό το δικαίωμα να παλέψει μέχρι τέλους. Φταίει ο Ιταλός, συγκεντρώνει το ανάθεμα, αλλά και τι θα έκανε ο Ολυμπιακός σ’αυτά τα τελευταία λεπτά μετά το 75’; Ο,τι έκανε και πριν: τίποτα ουσιαστικά απειλητικό, θα περίμενε ένα θαύμα, όπως πχ να βάλει γκολ ο Φορτούνης με φάουλ από την πλαϊνή γραμμή του γηπέδου.

ΧΩΡΙΣ ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΜΕ ΤΕΛΙΚΕΣ “ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ”

Ιδού και το γράφημα των τελικών προσπαθειών και των expected goals. Οι κύκλοι είναι οι τελικές προσπάθειες των δύο ομάδων και το μέγεθος τους είναι ανάλογο της ευκαιρίας: όσο μεγαλύτερος, τόσο μεγαλύτερη η ευκαιρία που δημιουργήθηκε. Βλέπετε κάποιον μεγάλο κύκλο στην πλευρά του Ολυμπιακού;

Με παίκτη παραπάνω και με ομάδα λιγότερη

Ναι, ο Λεάλι ευθύνεται που με δύο μεγάλες ευκαιρίες η Μπεσίκτας πέτυχε τέσσερα γκολ. Αλλά ο Ολυμπιακός δεν είχε καμία: με 0.65 expected goals κατάφερε και βρήκε έστω ένα γκολ, χάρις στο εκπληκτικό τελείωμα του Ελγιουνούσι. Πόσα περισσότερα γκολ να βρει μια ομάδα με τελικές που είναι “προσευχές”;

Η ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΝΑ ΦΑΕΙ ΚΙ ΑΛΛΗ ΚΕΦΑΛΙΑ

Οι ερυθρόλευκοι ακόμη φορά ήταν κακοί στο ρόλο της πρωτοβουλίας, χωρίς δουλεμένο σχέδιο, χωρίς καν παίκτες που έστω και χάρις στην ατομική ποιότητα θα φτιάξουν κάτι ουσιαστικό. Και η Μπεσίκτας δεν ήταν διατεθειμένη να το φάει κι αυτή από κεφαλιά, όπως το έφαγε πχ τέσσερις φορές φέτος ο Ατρόμητος.

Αντιθέτως, έστω και με δέκα, βρήκε σε μια αντεπίθεση την καθαρή φάση που συνηθίζει φέτος να δίνει ο Ολυμπιακός και την εκμεταλλεύτηκε για να φτάσει σε θρίαμβο και 4ο γκολ. Τετέλεσται.

ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ 16

Απ’τις 16 ομάδες που αγωνίστηκαν σ’αυτήν τη φάση, μόνο ο ΑΠΟΕΛ είχε χαμηλότερο βαθμό στα συνολικά expected goals και των δύο αγώνων. Για να το θέσουμε διαφορετικά, μόνο ο ΑΠΟΕΛ είχε λιγότερες πιθανότητες να σκοράρει απ’τις ευκαιρίες που έφτιαξε στα 180’ των δύο αγώνων στη φάση των 16. Τελευταίοι οι Κύπριοι, με προτελευταίο τον Ολυμπιακό.

Έτσι, προκρίνεσαι πάρα πολύ δύσκολα. Στο φινάλε, θα ήταν και ποδοσφαιρικά οξύμωρο να βρει φέτος ο Ολυμπιακός την πρόκριση στους οκτώ που (λέει ότι) θέλει εδώ και τόσα χρόνια. Έχει συμβεί στο παρελθόν ομάδες να κάνουν προκρίσεις μέσα σε πολύ προβληματικές σεζόν, αλλά δεν είναι και το πιο εύκολο-συνηθισμένο.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ ΜΕ ΕΠΤΑ ΟΜΑΔΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠ’ΑΥΤΟΝ

Αποδεικνύεται και με μια συνολική ματιά στη φετινή ευρωπαϊκή παρουσία του Ολυμπιακού, που από μια άποψη ήταν ιστορική. Ιστορική σεζόν γιατί αποκλείεται να έχει ξανασυμβεί να αντιμετωπίσουν οι ερυθρόλευκοι επτά ομάδες που είναι από κάτω τους στη βαθμολογία της UEFA.

Σύμφωνα με αυτήν, ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή είναι στην 25η θέση. Φέτος λοιπόν αντιμετώπισε κατά σειρά την 150η ομάδα (Χαποέλ Μπιρ Σεβά), την 141η (Αρούκα), την 71η (Γιουνγκ Μπόις), την 82η (ΑΠΟΕΛ), την 117η (Αστάνα), την 122η (Οσμάνλισπορ) και τελευταία την 46η (Μπεσίκτας).

ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΣΕ ΕΠΤΑ ΕΝΕΝΗΝΤΑΛΕΠΤΑ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ

Επτά αντίπαλοι, οι τέσσερις κάτω απ’την 110η θέση, όλοι κάτω απ’την 45η, όλοι να βλέπουν την πλάτη του Ολυμπιακού, με μέση θέση την 104η. Τι έκανε απέναντί τους σε 14 αγώνες η 25η ομάδα της Ευρώπης; Πέντε νίκες (η μία στην παράταση), πέντε ισοπαλίες και τέσσερις ήττες, με τέρματα 15-13.

Τι έκανε απέναντί τους σε επτά ενενηντάλεπτα εντός έδρας, σε ρόλο πρωτοβουλίας με την μπάλα στα πόδια του; Πέτυχε μία νίκη, έφερε τέσσερις ισοπαλίες και έχασε δύο φορές, με τέρματα 6-5.

ΕΝΑ OPEN-PLAY ΓΚΟΛ ΣΕ 540 ΛΕΠΤΑ ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ

Ο Ολυμπιακός σκόραρε μόνο σε τρία απ’αυτά τα επτά ενενηντάλεπτα στο “Καραϊσκάκης”, στα υπόλοιπα έμεινε στο μηδέν. Πάνω από ένα γκολ πέτυχε μόνο με την Αστάνα, όταν και έβαλε το 66% των γκολ του σε ένα παιχνίδι. Στα υπόλοιπα έξι ενενηντάλεπτα, μόνο δύο γκολ, ένα φάουλ του Φορτούνη με τη Γιουνγκ Μπόις και η κεφαλιά του Καμπιάσο με την Μπεσίκτας.

Ένα open-play goal (κι αυτό με κεφαλιά) σε 540 αγωνιστικά λεπτά στο Φάληρο, απέναντι στην 150η, την 141η, την 122η, την 82η, την 71η και την 46η ομάδα της Ευρώπης.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΙΚΑΝΟΤΕΡΟΣ

Τι παραπάνω να προσθέσει κανείς όσον αφορά τη φετινή δυναμικότητα του Ολυμπιακού, το ρόστερ, το ποδοσφαιρικό σχέδιο, την ατομική ποιότητα, την (αν)ικανότητα ως ομάδα πρωτοβουλίας; Τίποτα, εκτός απ’την ευχή του χρόνου να παρουσιαστεί καλύτερος. Κι απ’τη στιγμή που το μπάτζετ έπεσε και θα πέσει κι άλλο, το “καλύτερος” σημαίνει ικανότερος στις μεταγραφές.

Εκτός κι αν ο μόνος στόχος είναι το “καλύτερος απ’τους άλλους”. Θεμιτός και αυτό, μόνο που δεν συνάδει με το “συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ