OPINIONS

Λιγότερος Ρονάλντο, περισσότερη Ρεάλ

ÐÑÉÌÅÑÁ ÍÔÉÂÉÆÉÏÍ / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ / PRIMERA DIVISION / REAL MADRID - BARCELONA (Eurokinissi Sports)
ÐÑÉÌÅÑÁ ÍÔÉÂÉÆÉÏÍ / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ / PRIMERA DIVISION / REAL MADRID - BARCELONA (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ρονάλντο σκόραρε λιγότερο από ποτέ στη Ρεάλ, αλλά αυτή η πτώση έκανε καλύτερο τον ίδιο και την ομάδα γύρω του. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το less is more για τον Κριστιάνο και τη Βασίλισσα.

Έχουμε ήδη μιλήσει για το πραγματικό κάλμα του Κριστιάνο Ρονάλντο. Σε παλαιότερο κείμενο είδαμε πως ο Ζιντάν κατάφερε να πείσει τον Πορτογάλο σούπερ-σταρ να βάλει ένα φρένο. Όχι πια συμμετοχή σε όλα τα ματς, όχι ματς υποχρεωτική παραμονή στο ματς μέχρι το τελευταίο σφύριγμα.

“Κάλμα”, διαχείριση. Με σαφή στόχο να είναι σε θέση ο Ρονάλντο να κάνει δυνατό φίνις στη σεζόν, να μην παρουσιαστεί δηλαδή όπως πέρσι ή πρόπερσι. Τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε, τα είδαμε να γίνονται πράξη, όταν τον Μάρτιο άρχισε να τον πηγαίνει μία-μία, αφού ο Κριστιάνο έμενε εκτός αποστολής στα εκτός έδρας παιχνίδια, για να μένει στη Μαδρίτη να ξεκουραστεί.

Και εννοείται πως είδαμε τα ευεργετικά αποτελέσματα. Μπαμ-μπουμ οι κανονιές του Ρονάλντο. Δύο στο Μόναχο, έξι στα ματς στο Μπερναμπέου με Μπάγερν και Ατλέτικο. Κόντρα στην συμπολίτισσα ήταν σε τέτοια κατάσταση που τον είδαμε να κάνει τρεις ντρίμπλες, ενώ στο περσινό Champions League είχε συνολικά μόλις επτά.

Το “κάλμα” είναι πραγματικό και ήταν ο,τι χρειαζόταν ο Ρονάλντο, που μπορεί να είναι ακόμα 32, αλλά έχει δώσει αγώνες 36άρη: μπήκε στη σεζόν έχοντας παίξει 671 παιχνίδα (χωρίς να υπολογίζονται αυτά με την Πορτογαλία, την ώρα που ο Ντρογκμπά έχει 663 στα 39.

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΤΕΛΙΚΕΣ=ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΟΥΤ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Αλλά η αλλαγή αφορά μόνο την ποσότητα των αγώνων ή και τον τρόπο που αγωνίζεται ο Κριστιάνο; Η μείωση αφορά μόνο τον χρόνο ή και άλλα άλλα πράγματα στο παιχνίδι του; Αυτά οφέλησαν ή έβλαψαν τη Ρεάλ Μαδρίτης; Πάμε να δούμε κάποια ενδιαφέροντα Infographic, που θα μας δώσουν σημαντικές απαντήσεις.

Ο Ρονάλντο όχι μόνο παίζει λιγότερο, αλλά σούταρε πολύ λιγότερο όταν βρισκόταν στο χορτάρι. Το θέμα είναι πόσα και ποια σουτ μείωσε και την απάντηση μας δίνει το πρώτο infographic, με τις επιδόσεις του Πορτογάλου να προέρχονται από το πρωτάθλημα.

Λιγότερος Ρονάλντο, περισσότερη Ρεάλ

O Κριστιάνο σούταρε λιγότερα από ποτέ από τότε που πήγε στη Ρεάλ, έκανε μακράν τα λιγότερα σουτ ανά 90’ με την άσπρη φανέλα. Όμως, αξίζει μια καλύτερη ματιά. Με αυτήν θα δείτε πως αυτά που μειώθηκαν ήταν τα σουτ εκτός περιοχής, που για πρώτη φορά ήταν κάτω από 2 ανά 90’. Τα σουτ μέσα στο κουτί έμειναν στα επίπεδα της τελευταίας τριετίας, αλλά αυτά εκτός περιοχής ακολούθησαν την καθοδική πορεία και έπεσαν στο 1.7.

Η πρώτη τετραετία, με τον Ρονάλντο να σουτάρει εξωφρενικά πολύ και περισσότερο εκτός περιοχής παρά εντός, είναι πλέον στο μακρινό παρελθόν. Ο Πορτογάλος εξακολουθεί να εκτελεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην Ευρώπη, αλλά τουλάχιστον τα νούμερά του είναι πιο “φυσιολογικά” και κυρίως είναι πλέον λίγα τα καταδικασμένα σουτ εκτός περιοχής.

Ο μειωμένος χρόνο συμμετοχής μαζί με τα λιγότερα σουτ έφεραν τον Κριστιάνο να κάνει φέτος το 23% των τελικών της Ρεάλ, ενώ ο μέσος όρος των προηγούμενων επτά σεζόν ήταν 31%. Και ακόμα κι όταν ήταν στο χορτάρι, ο Ρονάλντο πήρε φέτος το 31% των τελικών προσπαθειών της Ρεάλ, ενώ ο μέσος όρος των προηγούμενων επτά σεζόν ήταν 37%.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΒΑΛΑΝ +80 ΓΚΟΛ

Ο Ρονάλντο έπαιξε λιγότερο από ποτέ, σούταρε λιγότερο από ποτέ και σκόραρε λιγότερο από ποτέ, αφού για πρώτη φορά τελείωσε τη σεζόν με κάτω από 20 non-penalty γκολ στο πρωτάθλημα. Πως επηρέασαν αυτά τη Ρεάλ Μαδρίτης; Ξεκινάμε απ’την κατανομή των γκολ.

Λιγότερος Ρονάλντο, περισσότερη Ρεάλ

Αναμενόμενα, ο Πορτογάλος είχε φέτος το μικρότερο ποσοστό στο συνολικό σκοράρισμα της Ρεάλ. Η ομάδα του Ζιντάν έσπασε τα κοντέρ, αφού πέτυχε γκολ σε όλα τα ματς της σεζόν μέχρι τώρα, και το κατάφερε με τον Κριστιάνο να πετυχαίνει “μόνο” το 19% της Ρεάλ στο πρωτάθλημα.

Λιγότερος Ρονάλντο, περισσότερη Ρεάλ

Ποτέ απ’το καλοκαίρι του 2009 δεν είχαν πετύχει τόσα πολλά γκολ οι υπόλοιποι. Η Ρεάλ έβαλε συνολικά 100 (χωρίς πέναλτι-αυτογκόλ) στο πρωτάθλημα και το 81% σημαίνει πως οι συμπαίκτες του Κριστιάνο έβαλαν μαζί 81 γκολ, ενώ ποτέ πριν δεν είχαν περάσει τα 74.

ΣΚΟΡΑΡΑΝ ΟΙ 19 ΑΠ'ΤΟΥΣ 22 ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΖΙΝΤΑΝ

Πίσω απ’τον Κριστιάνο, οι μερέγνκες είχαν τρεις παίκτες με διψήφιο αριθμό γκολ (Μοράτα 15, Μπενζεμά 11, Ίσκο 10) και πήραν γκολ από όλους τους παίκτες. ΟΚ, σχεδόν απ’όλους. Απ’τους 22 που έπαιξαν στο πρωτάθλημα, σκόραραν οι 19. Χωρίς γκολ έμειναν Καρβαχάλ (2015 λεπτά), ο Κοεντράο (169 λεπτά) και ο Τεχέρο (2 λεπτά).

Λιγότερος (χρονικά και εκτελεστικά) Ρονάλντο, περισσότερη Ρεάλ. Περισσότερες τελικές για τους υπόλοιπους έφεραν περισσότερα γκολ απ’τα πόδια τους και έχρησαν σκόρερ σχεδόν τους πάντες.

ΡΟΝΑΛΝΤΟ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΚΟΛ ΣΕ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ CHL

Κι ο Ρονάλντο; Ο Κριστιάνο είδε τα απόλυτα νούμερα να πέφτουν (λιγότερα γκολ απ’το 2010), αλλά τη Ρεάλ να λειτουργεί εξαιρετικά γύρω του, με μοιρασμένα, γκολ, ευθύνες και χαμόγελα. Και ο ίδιος; Λιγότερα γκολ, αλλά πιο φρέσκος από ποτέ στο τέλος της σεζόν. Ιδού πως μοιράζονται οι επιδόσεις του με τη φανέλα της Ρεάλ ανάμεσα σε φάση ομίλων και νοκ-άουτ στο Champions League.

Λιγότερος Ρονάλντο, περισσότερη Ρεάλ

Ουδέποτε ο Κριστιάνο δεν σκόραρε τόσο λίγο στη φάση των ομίλων. Και; Έπαθε κάτι η Ρεάλ; Απολύτως τίποτα. Και ήρθε η φάση των νοκ-άουτ και ο φρέσκος, ελαφρύς Ρονάλντο άνοιξε την κάνουλα. Τα λιγότερα γκολ σε φάση ομίλων τα διαδέχθηκαν τα περισσότερα γκολ που έχει βάλει ποτέ σε φάση νοκ-άουτ. Σκόραρε μόνο σε τρία απ’τα έξι ματς, αλλά ήταν αρκετά για να πετύχει οκτώ γκολ και να οδηγήσει την ομάδα του στον τελικό.

Και τελευταίο infographic, το σκοράρισμα του Πορτογάλου σε όλες τις διοργανώσεις μετά την 1η Απριλίου, πάντα χωρίς πέναλτι. Ιδού.

Λιγότερος Ρονάλντο, περισσότερη Ρεάλ

Ποτέ δεν ήταν τόσο "καυτός" όσο φέτος στο τελευταίο διάστημα της χρονιάς. Έχει βάλει 1.36 γκολ ανά 90', δηλαδή έχει βρει δίχτυα κάθε 66 λεπτά!

LESS IS MORE

Λιγότερα ματς, αλλά περισσότερα γκολ όταν αγωνίζεται. Το "κάλμα" σε χρόνο και τελικές προσπάθειες κράτησε φρέσκο τον Πορτογάλο και ζεστούς τους συμπαίκτες του, έκανε πρωταγωνιστές τον Ίσκο, τον Μοράτα και τον Χάμες, δεν άφησε να φανεί το γεγονός πως ο Μπενζεμά έμεινε στα 11 γκολ και ο Μπέιλ στα επτά.

Η διαχείριση του Ζιντάν και ολοκληρωτική μετατροπή του Κριστιάνο σε finisher περιοχής έφεραν τη Ρεάλ να κατακτά το πρωτάθλημα με τους περισσότερους πρωταγωνιστές από ποτέ, τον Πορτογάλο σε τρομερή φόρμα την άνοιξη και τη Βασίλισσα έναν αγώνα μακριά από ένα ιστορικό repeat στο Champions League. Less is more.

ΥΓ. Τα ξένα ΜΜΕ λένε συνέχεια φέτος πως o CR7 ανήκει στο παρελθόν, γιατί πλέον υπάρχει ο CR9: ο Ρονάλντο δηλαδή είναι πλέον φορ και όχι εξτρέμ. Είναι μάλλον απογοητευτικό να γίνονται συζητήσεις για φετινή αλλαγή, όταν πρόκειται για κάτι που συμβαίνει εδώ και τρεις (τουλάχιστον) σεζόν. Ναι, φέτος είναι πιο εμφανές από ποτέ, αλλά ο Ρονάλντο αγωνίζεται ως finisher/δεύτερος επιθετικός απ'το δεύτερο μισό της σεζόν 2013-14, όταν κι ο Αντσελότι υιοθέτησε το 4-4-2 που έδωσε στη Ρεάλ το Κύπελλο και το Champions League.

Κι όποιος διαφωνεί, μπορεί να δει από πότε τα σουτ εντός περιοχής έγιναν περισσότερα απ’αυτά απ’έξω στο πρώτο γράφημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ