OPINIONS

Κουτίνιο: Η επόμενη μέρα για Μπαρτσελόνα και Λίβερπουλ

Barcelona's new signing Brazilian Philippe Coutinho poses for the media, during his official presentation at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Monday, Jan. 8, 2018. Coutinho is joining Barcelona after Liverpool agreed Saturday to sell the Brazilian in a deal that makes him one of the most expensive players in soccer history. (AP Photo/Manu Fernandez)
Barcelona's new signing Brazilian Philippe Coutinho poses for the media, during his official presentation at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Monday, Jan. 8, 2018. Coutinho is joining Barcelona after Liverpool agreed Saturday to sell the Brazilian in a deal that makes him one of the most expensive players in soccer history. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Ο Θέμης Καίσαρης εξηγεί πώς ο Κουτίνιο θα βοηθήσει την Μπαρτσελόνα στο Champions League και χωρίς να παίξει σ'αυτό. Η επόμενη μέρα της Λίβερπουλ, ο ανύπαρκτος αντικαταστάτης και το ρίσκο που παίρνει ο Κλοπ.

Ο Κλοπ ήταν το τελευταίο εμπόδιο, όλα τα υπόλοιπα ήταν έτοιμα. Ο Κουτίνιο είχε αποφασίσει πως δεν θέλει να περιμένει μέχρι το καλοκαίρι: έδωσε έξι μήνες κι αυτό ήταν το μάξιμουμ, η μεταγραφή των ονείρων του δεν μπορούσε να περιμένει άλλους τόσους.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΛΟΠ

Ο Γερμανός συναντήθηκε με τον Κουτίνιο και ο Βραζιλιάνος ήταν σαφής. "Μόνο για δύο ομάδες στον κόσμο θέλω να παίξω. Για τη Λίβερπουλ και για την Μπαρτσελόνα. Η καρδιά και το μυαλό μου είναι εκεί, είναι το όνειρό μου, θέλω να πάω τώρα". Ο Κλοπ έκανε τα πάντα για να τον μεταπείσει, κάποια ρεπορτάζ αναφέρουν πως η Λίβερπουλ πρότεινε στον Κουτίνιο και αύξηση αποδοχών, χωρίς καν να χρειαστεί νέο συμβόλαιο.

Όταν φάνηκε πως ο Βραζιλιάνος δεν αλλάζει γνώμη, ο Κλοπ είχε δύο επιλογές. Ή να πει ξανά "όχι" και να υποστεί ξανά το καλοκαιρινό σίριαλ ή να πει "ναι" και να τελειώνει γρήγορα. Ο Γερμανός διάλεξε το δεύτερο, ο Κουτίνιο είναι πλέον παίκτης της Μπαρτσελόνα και ο δεύτερος πιο ακριβός ποδοσφαιριστής στην ιστορία, που θα γίνει τρίτος όταν αγοραστεί ο Εμπαμπέ απ'την Παρί.

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ;

Κάποιοι ίσως να έχουν απορήσει με τη βιασύνη της Μπαρτσελόνα. Το πρωτάθλημα το καθαρίζει, ο Κουτίνιο δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Champions League, ενώ ο Βραζιλιάνος δύσκολα θα άλλαζε γνώμη και θα ήθελε να πάει αλλού το καλοκαίρι, παρά το δεδομένο ενδιαφέρον από Ρεάλ και Παρί.

Γιατί να τον πάρει τώρα;

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΙΝΙΕΣΤΑ

Κι όμως, ο Κουτίνιο μπορεί να βοηθήσει την Μπαρτσελόνα στο Champions League, ακόμα και χωρίς να παίξει σε αυτό. Κι αυτό γιατί μπορεί άμεσα να χρησιμοποιηθεί για να ξεκουράσει τον Ινιέστα και τον Μέσι στα ματς πρωταθλήματος. Ούτως ή άλλως, οι Καταλανοί εδώ και καιρό έχουν επιλέξει τον Κουτίνιο ως τον διάδοχο του Ισπανού.

Το καλοκαίρι μπορεί να τον ήθελαν άμεσα, πάνω στον πανικό μετά την απώλεια του Νεϊμάρ, αλλά όχι ως άμεσο διάδοχο του Βραζιλιάνου. Ο Κουτίνιο για την Μπαρτσελόνα ήταν και είναι ο εκλεκτός, ο ιδανικός αντικατάστατης του Ινιέστα, ο ένας και μοναδικός που μπορεί να μπει στα παπούτσια του μεγάλου Αντρές.

"ΚΑΘΑΡΙΣΕ" ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΤΕΜΠΕΛΕ-ΚΟΥΤΙΝΙΟ

Αυτό που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τον Αύγουστο είναι πως η Μπαρτσελόνα θα αφήσει τη Ρεάλ 16 βαθμούς πίσω και θα έχει εννιά βαθμούς διαφοράς απ'τη 2η Ατλέτικο. Ένα πρωτάθλημα σχεδόν καθαρισμένο και ξαφνικά στην εξίσωση μπαίνουν δύο παίκτες.

Ο Κουτίνιο, αλλά και ο Ντεμπελέ, που στην ουσία δεν έχει προσφέρει τίποτα στο πρώτο μισό της σεζόν. Με δύο νέες προσθήκες, η Μπαρτσελόνα μπορεί να επικεντρωθεί στο Champions League, τόσο ψυχολογικά, όσο και ουσιαστικά.

ΘΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΧΡΟΝΟ ΑΠ'ΤΟΝ ΙΝΙΕΣΤΑ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ ΑΠ'ΤΟΝ ΜΕΣΙ

Ο Κουτίνιο με τον Ντεμπελέ θα αρχίσουν να παίρνουν φανέλα βασικού, αφαιρώντας χρόνο απ'τον Ινιέστα, αλλά και βάρος απ'τους ώμους του Μέσι. Ακόμα κι αν ο Μέσι συνεχίζει να παίζει, μπορεί στο πρόσωπο του Κουτίνιο να βρει αυτόν που θα μοιραστεί μαζί του το κομμάτι της δημιουργίας, που θα αποτελέσει δεύτερο πόλο στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα.

Κουτίνιο: Η επόμενη μέρα για Μπαρτσελόνα και Λίβερπουλ

Είτε στα αριστερά της γραμμής στο (αγαπημένο φέτος) 4-4-2, είτε ως εσωτερικός μέσος στο 4-3-3, είτε ως αριστερός εξτρέμ στην τριάδα της επίθεσης ο Κουτίνιο μπορεί άμεσα να "ζωντανέψει" την Μπαρτσελόνα. Αήττητη είναι η ομάδα του Βαλβέρδε, αλλά η πορεία της είναι πορεία διαχείρισης, όχι ξέφρενη κούρσα.

ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΦΩΤΑ ΑΠ'ΤΟΝ ΑΓΟΥΡΟ ΝΤΕΜΠΕΛΕ

Ο Κουτίνιο μπορεί να βάλει ενέργεια (πέρα απ'τη δεδομένη ποιότητά του), να ξεκουράσει τους "μεγάλους", ακόμα και να βοηθήσει τον Ντεμπελέ: ο άγουρος Γάλλος σίγουρα θα νοιώσει πολύ καλύτερα όταν τα φώτα φύγουν από πάνω του για να πάνε στον Βραζιλιάνο.

Ναι, προφανώς όλα θα ήταν καλύτερα αν ο Κουτίνιο μπορούσε να αγωνιστεί στα νοκ-άουτ του Champions League. Αλλά η απόκτησή του είναι σίγουρο πως θα βοηθήσει την Μπαρτσελόνα στη διοργάνωση, έστω κι αν αυτός δεν θα πατήσει το χορτάρι. "Φρέσκοι" Μέσι-Ινιέστα σχεδόν πάντα σημαίνουν καλή Μπαρτσελόνα.

Ο ΚΟΥΤΙΝΙΟ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Κι εντάξει, η καριέρα του Κουτίνιο στην Βαρκελώνη δεν τελειώνει τον φετινό Μάιο. Ο,τι κι αν συμβεί στο δεύτερο μισό της σεζόν, η Μπαρτσελόνα μπορεί τώρα να βάλει τέλεια, να κοιτάξει τον καθρέφτη και να πει πως τα πήγε καλά.

Τον Αύγουστο είχε χάσει τον Νεϊμάρ, είχε απόλυτα δυσαρεστημένο τον Μέσι, είχε δύο βαριές ήττες απ'την Ρεάλ για το Σούπερ Καπ και μια ομάδα που "φώναζε" πως θέλει νέο αίμα, πως το μέλλον της είναι θαμπό.

Έξι μήνες μετά, η Μπαρτσελόνα είναι αήττητη, ενώ η Ρεάλ έχει μύρια προβλήματα και τεράστια ανάγκης ανανέωσης και αποφάσεων, με δυσαρεστημένο Ρονάλντο, προπονητή υπό κρίση, κτλ. Ο Κουτίνιο δεν έχει παίξει ρόλο σε τίποτα απ'όλα αυτά, αλλά ο μικρός μάγος είναι αυτός που σηματοδοτεί τη νέα εποχή, μαζί με τον Ντεμπελά και τον Μινά που έρχεται.

Και χωρίς αυτόν, η Μπάρτσα θα έκανε μια καλή σεζόν. Με αυτόν, μπορεί να ελπίζει βάσιμα σε συνέχεια κι αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Η ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΙΣΟΡΡΟΠΕΙ ΜΕ ΦΑΝ ΝΤΑΪΚ

Και η Λίβερπουλ; Τι θα κάνει τώρα; Οι Κόκκινοι θα πορευτούν με την απόφαση του Κλοπ να τελειώνει από τώρα και να μην μπλέκει σε ένα νέο σίριαλ. Αν δεν ενισχυθεί και χάσει την τετράδα στην Αγγλία, όλοι θα πουν πως η πώληση Κουτίνιο κατέστρεψε τη σεζόν.

Ο Γερμανός πιστεύει πως η επιθετικότητα της ομάδα προφανώς και θα πληγεί, αλλά η κατάσταση ισορροπεί με την προσθήκη του φαν Ντάικ στην άμυνα. Η σκέψη είναι "θα γίνουμε καλύτεροι αμυντικά, οπότε θα χρειαστούμε λιγότερη επιθετικότητα για τις νίκες που χρειαζόμαστε".

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥΤΙΝΙΟ

Και αντικαταστάτης του Κουτίνιο; Δεν θα υπάρξει. Όχι γιατί η Λίβερπουλ δεν πρόκειται να πάρει κάποιον παίκτη, αλλά γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κάποιος σαν τον Βραζιλάνο. Υπάρχει ο Ίσκο, υπάρχει ο Αλκάνταρα, αλλά κανείς τους δεν μπορεί να αποκτηθεί απ'τους Κόκκινους. Άλλος;

Αν υπήρχε άλλος, θα τον κοιτούσε η Μπαρτσελόνα ως εναλλακτική λύση. Η Λίβερπουλ δεν μπορεί να πάρει αντικαταστάτη του Κουτίνιο, αλλά προφανώς και πρέπει να προσθέσει τη δημιουργία που έχασε. Ο Κεϊτά (πολύ διαφορετικός παίκτης) την προσφέρει, αλλά είναι μάλλον δύσκολο να πειστεί η Λειψία να τον αποχωριστεί τώρα.

ΜΑΧΡΕΖ, ΛΕΜΑΡ, ΑΛΙΣΟΝ

Ο Μαχρέζ δεν αποτελεί στόχο και ο Κλοπ έχει αποδείξει πως δεν ασχολείται με εναλλακτικές. Ή παίρνει αυτόν που θέλει ή κανέναν, το μάθαμε καλά με τις περιπτώσεις των Κεϊτά-φαν Ντάικ. Ο μεγάλος στόχος εξακολουθεί να είναι ο Λεμάρ, για τον οποίο δόθηκε σκληρή μάχη με την Άρσεναλ το καλοκαίρι.

Κουτίνιο: Η επόμενη μέρα για Μπαρτσελόνα και Λίβερπουλ

Αν η Λίβερπουλ μπορεί να τον πάρει τώρα, θα κάνει τα πάντα για να το πετύχει. Αν όχι, θα μείνει ως έχει επιθετικά και θα κοιτάξει μήπως μπορεί να πάρει τον Άλισον της Ρόμα για τη θέση του τερματοφύλακα.

Σε κάθε περίπτωση, μην ασχολείστε με ρεπορτάζ και μην πιστεύετε φήμες. Μετά τα όσα έγιναν το καλοκαίρι με τη Σαουθάμπτον και τον Ολλανδό, η Λίβερπουλ έχει υιοθετήσει πολύ αυστηρή επικοινωνιακή πολιτική. Είτε αποτελούν στόχο οι Λεμάρ-Άλισον, είτε οι Κόκκινοι κινούνται για άλλους παίκτες (Θεμπάγιος;), δεν πρόκειται να διαβάσετε για ενδιαφέρον.

Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ

Ο,τι γίνει, θα μαθευτεί σε τελικό στάδιο. Κι ο,τι κι αν γίνει στο υπόλοιπο της σεζόν για τη Λίβερπουλ, το πρότυπο παραμένει. Οι Κόκκινοι αποχωρίζονται αυτούς που πάνε στο Άνφιλντ και εκτοξεύουν την καριέα τους. Απ'τον Αλόνσο στον Μασεράνο, απ'τον Τόρες στον Σουάρες, απ'τον Στέρλινγκ στο Κουτίνιο.

Κουτίνιο: Η επόμενη μέρα για Μπαρτσελόνα και Λίβερπουλ

Φαύλος κύκλος. Οι παίκτες δεν μένουν χωρίς τίτλους και οι τίτλοι δεν έρχονται όταν δεν μπορείς να κρατήσεις τους παίκτες που θες. Το ένα οδηγεί στο άλλο, γι'αυτό και ο κύκλος δεν σπάει, εδώ και καιρό. Τρόπος να σπάσει, ένας και μοναδικός. Η επιτυχία.

Τώρα, με τον Κλοπ, μ'αυτήν την γενιά ποδοσφαιριστών, με αυτήν την ομάδα που χτίζεται. Τώρα που η Λίβερπουλ ξοδεύει και σπάει το ρεκόρ του συλλόγου με κάθε νέα μεγάλη μεταγραφή (Σαλάχ, φαν Ντάικ, Κεϊτά), τώρα που έχει σοβαρό αρχιτέκτονα στον πάγκο.

Όλοι το καταλαβαίνουν. Αν δεν πετύχουν στο Άνφιλντ, θα έρθει η μέρα που θα φύγουν κι αυτοί. Κι αν φύγουν κι αυτοί, τότε δεν γίνεται να έρθει η επιτυχία. Ο κύκλος σπάει με επιτυχία.

AP Photo/Manu Fernandez/Francisco Seco/Christophe Ena/Kirsty Wigglesworth

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ