OPINIONS

Κέρκυρα - Ολυμπιακός: Πρώτος, αλλά ίδιος

SUPERLEAGUE / ÊÅÑÊÕÑÁ - ÏÓÖÐ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÊÅÑÊÕÑÁ - ÏÓÖÐ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός πήρε σημαντική νίκη στην Κέρκυρα, αλλά έδειξε ξανά προβληματικό πρόσωπο σε άμυνα και επίθεση. Ο Θέμης Καίσαρης σχολιάζει Ανσαριφάρντ-Τζούρτζεβιτς κι εξηγεί γιατί δεν είναι πάγια λύση το 4-4-2.

Σημαντική νίκη του Ολυμπιακού στην Κέρκυρα; Σαφώς, έτσι όπως εξελίσσεται το φετινό πρωτάθλημα, δεν υπάρχουν ασήμαντα αποτελέσματα. Πόσο μάλλον όταν η νίκη έρχεται με ανατροπή στο 2ο ημίχρονο, στο πρώτο διπλό του Ολυμπιακού εκτός Αθηνών, που έδωσε στους ερυθρόλευκους την τρίτη τους σερί νίκη στο πρωτάθλημα: μέχρι στιγμής δεν το είχαν πετύχει αυτό.

ΤΑΜΕΙΟ ΜΕ ΚΑΛΑ ΝΕΑ

Καλά νέα, όπως καλό νέο το πρώτο γκολ του Τζούρτζεβιτς χωρίς πέναλτι, η γκολάρα του Μάριν και το γεγονός πως ο Σισέ εξακολουθεί να αποτελεί απειλή στην αντίπαλη περιοχή.

Και σίγουρο καλό νέο για τους ερυθρόλευκους το ότι εκμεταλλεύτηκαν τις ισοπαλίες σε Νέα Σμύρνη και Περιστέρι, προσπέρασαν τον ΠΑΟΚ, πάτησαν κορυφή για ένα βράδυ και περιμένουν το αποτέλεσμα της ΑΕΚ με τον Πλατανιά.

Το ταμείο είναι γεμάτο καλά νέα. Ο αγώνας όχι τόσο.

ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Ολυμπιακός είναι πρώτος, αλλά στην Κέρκυρα είχε ξανά το ίδιο προβληματικό πρόσωπο. Οι δύο εντός έδρας νίκες, και ειδικά αυτή κόντρα στον Λεβαδειακό, δημιούργησαν την αίσθηση πως οι πρωταθλητές αρχίζουν να βρίσκουν κάτι απ’αυτό που λείπει απ’την αρχή της σεζόν: απειλή απέναντι σε οργανωμένες άμυνες, με ταυτόχρονη αμυντική ασφάλεια στις αντεπιθέσεις.

SUPERLEAGUE / ÊÅÑÊÕÑÁ - ÏÓÖÐ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÊÅÑÊÕÑÁ - ÏÓÖÐ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στην Κέρκυρα είδαμε ξανά την ίδια προβληματική εικόνα. Με την μπάλα λίγα πράγματα απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, προβλέψιμο παιχνίδι απ’τα άκρα, σέντρες και μακρινά σουτ. Μια φορά μπήκε κάθετα ο Ταχτσίδης και, προφανώς όχι τυχαία, ήρθε και η καλύτερη φάση του Ολυμπιακού με το πλασέ του Φορτούνη στο 26’.

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΦΑΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ "ΡΟΝΤΕΟ"

Θυμάστε άλλη στιγμή στο πρώτο ημίχρονο; Δεν θυμάστε. Για να έρθουν οι στιγμές έπρεπε ξανά το πράγμα να πάει σε ροντέο: 4-4-2, με Τζούρτζεβιτς-Ανσαριφάρντ, με Φορτούνη δίπλα σε Ρομάο και Μάριν στο ένα άκρο αντί του Πάρντο, που είναι καλός στην γκρίνια και τα social, αλλά όχι σε πολλά άλλα.

Και γιατί λέμε “ξανά σε ροντέο”; Γιατί το 4-4-2 ήταν η “λύση του δευτέρου ημιχρόνου” και επί Χάσι, με τον Αστέρα, και επί Λεμονή, στα ματς με Ατρόμητο και Παναθηναϊκό. Δεν έχεις το αποτέλεσμα που θες, βάζεις δεύτερο φορ κι ο,τι γίνει. Αυτή τη φορά το 1-0 ανάγκασε τον Λεμονή να το κάνει νωρίτερα.

ΧΩΡΙΣ ΓΚΟΛ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Όλοι μπροστά κι ο,τι γίνει. Ούτε ο Ρομαό πίσω, κι αυτός στη μάχη μπροστά, να πατήσει περιοχή και να βρει το δοκάρι στο πλασέ του 58’. Και ούτε έτσι κατάφερε ο Ολυμπιακός να βρει γκολ με συνεργασία: δύο γκολ από στημένες φάσεις, συν ένα του Μάριν από ατομική ενέργεια.

ΣΩΘΗΚΕ ΑΠ’ ΤΟΝ ΠΡΟΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΜΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

“Ορίστε, με το 4-4-2 μπήκαν τρία γκολ, έγιναν φάσεις”. Ναι. Στην άλλη πλευρά του γηπέδου τι έγινε; Πόσες καλές ευκαιρίες είχε η Κέρκυρα, είτε από στημένη φάση, είτε στην κόντρα; Πόσες φορές σώθηκε ο Ολυμπιακός είτε απ’τον Προτό, είτε απ’της χαμηλής ποιότητας εκτελέσεις/επιλογές των παικτών του Βοσνιάδη;

SUPERLEAGUE / ÊÅÑÊÕÑÁ - ÏÓÖÐ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÊÅÑÊÕÑÁ - ÏÓÖÐ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μετά τη 10η αγωνιστική παρουσιάσαμε τους αριθμούς που λένε πως ο Ολυμπιακός δεχόταν τις πιο επικίνδυνες τελικές του πρωταθλήματος. Την 11η αγωνιστική τον πέρασε ο Πλατανιάς και πλέον θα περιμένουμε τον αγώνα με την ΑΕΚ για να δούμε ποια ομάδα είναι στην πρώτη, δηλαδή τη χειρότερη θέση.

ΤΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΣ ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΦΑΣΕΙΣ

Είτε πρώτος, είτε δεύτερος, ο Ολυμπιακός δέχεται επικίνδυνες τελικές και το ίδιο επανέλαβε απέναντι στην Κέρκυρα, μία απ’τις πιο κακές επιθετικά ομάδες του πρωταθλήματος, ίσως και τη χειρότερη. Είτε στις “κανονικές συνθήκες” του πρώτου ημιχρόνου, είτε στο “ροντέο με 4-4-2” του δευτέρου ημιχρόνου, οι γηπεδούχοι απείλησαν και καθαρά και συχνά.

Πριν ξεκινήσει το ματς, η Κέρκυρα είχε 3.1 σουτ εντός περιοχής ανά αγώνα και 1.3 κεφαλιές: απέναντι στον Ολυμπιακό έκανε έξι σουτ εντός περιοχής, συν τρεις κεφαλιές. Διπλασιασμός απέναντι στους πρωταθλητές, δεν το λες καλή είδηση.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ ΤΟ 4-4-2

Καλά τα νέα με την ανατροπή λοιπόν, ήρθε με το 4-4-2, αλλά οι επόμενες ομάδες μπορεί να μην είναι τόσο ευάλωτες αμυντικά και σίγουρα δεν θα είναι τόσο γενναιόδωρες απέναντι απ’τον Προτό.

Δεν μπορεί να είναι πάγια λύση το “πάμε με δύο φορ”, ούτε είναι κάτι που μπορεί έτσι απλά να δοκιμαστεί απ’την αρχή, όπως με ευκολία προτείνουν οι ειδικοί των social media από χθες το βράδυ. Σίγουρα όχι από μία ομάδα με τόσα θέματα ανασταλτικά, που δυσκολεύεται πολύ να κρατήσει τον αντίπαλο μακριά απ’την εστία.

ΤΖΟΥΡΤΖΕΒΙΤΣ: ΚΑΛΟΣ ΜΟΝΟ ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΕ 4-2-3-1

Για να πάμε και στους παίκτες, προφανώς και είναι καλή είδηση πως σκόραρε ο Τζούρτζεβιτς. Αλλά πραγματικά καλή είδηση θα ήταν αν το έκανε παίζοντας μόνος του στην κορυφή, αν έδειχνε πως μπορεί να ανταποκριθεί σ’αυτόν τον ρόλο, αν άλλαζε την εικόνα που έχουμε απ’αυτόν μέχρι στιγμής.

SUPERLEAGUE / ÊÅÑÊÕÑÁ - ÏÓÖÐ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÊÅÑÊÕÑÁ - ÏÓÖÐ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Λογικό κι επόμενο ήταν μετά το ματς να δηλώσει πως του είναι πιο εύκολο να παίζει σε 4-4-2, όλοι οι φορ θέλουν να μοιράζονται το βάρος, μόνο που αυτήν την πολυτέλεια δεν είναι εύκολο να του την δώσει ο Ολυμπιακός.

Αν είναι για να αισθάνεται πιο καλά ο Τζούρτζεβιτς να πρέπει ο Προτό να αντιμετωπίζει 3-4 τετ-α-τετ σε κάθε ματς με το 4-4-2, τότε να βγει κι ο Μποτία να πει “μου είναι πιο εύκολο να παίζουμε με τρεις στόπερ και να μην βγαίνουμε απ’την περιοχή, να καθόμαστε εδώ και να διώχνουμε”.

ΠΑΝΤΟΥ Ο ΑΝΣΑΡΙΦΑΡΝΤ

Και ναι, πάντα ο σκόρερ τραβάει τα φώτα, αλλά να την κόψουμε αυτή τη συνήθεια, κόσμος και Τύπος. Ο Ανσαριφάρντ ήταν ξανά αυτός που βοήθησε τον Ολυμπιακό ως φορ κορυφής, έστω κι αν δεν σκόραρε. Ο Ιρανός είναι μέσα σχεδόν σε όλες τις καλές συνεργασίες που έβγαλαν οι ερυθρόλευκοι.

Υποδέχεται και σπάει στον Ταχτσίδη στη φάση με το πλασέ του Φορτούνη στο 26’. Βγαίνει στο πλάι δεξιά, γυρνάει πρόσωπο, πατάει περιοχή και γυρίζει για τα δύο σουτ των Σεμπά-Μάριν στο 56’. Δύο λεπτά αργότερα συνεργάζεται με τον Ρομαό που πατάει περιοχή και έχει το πλασέ στο οριζόντιο.

ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ

Ναι, ο Ανσαριφάρντ έχασε τις ευκαιρίες με τον Λεβαδειακό. Αλλά αν ο Ολυμπιακός θέλει να παίξει με συνεργασίες και κάθετο ποδόσφαιρο, αυτός είναι ο φορ που χρειάζεται στο γήπεδο. Αν θέλει μπαμ-μπουμ σέντρες και μακρινά σουτ, ας φέρει πίσω τον Ιντέγε ή ας πάει να πάρει τον Μπραντάο απ’τον Λεβαδειακό, που έχει και μάτι, αφού είχε φέρει και τον Πουλίδο.

SUPERLEAGUE / ÊÅÑÊÕÑÁ - ÏÓÖÐ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÊÅÑÊÕÑÁ - ÏÓÖÐ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Με 4-2-3-1, μόνο ο Ανσαριφάρντ έχει δείξει πως μπορεί να υπηρετήσει αυτόν τον ρόλο. Προφανώς και θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικός στις ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα και ο Ολυμπιακός θα πρέπει να γίνει καλύτερος στις συνεργασίες των παικτών στο γήπεδο.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΠΕΝ

Τελευταία σκέψη σ’αυτό το κομμάτι. Ο Ιρανός έχει την ποιότητα να συμμετέχει στις φάσεις, αλλά όχι την μεγάλη εκτελεστική δεινότητα: η εξίσωση δεν οδηγεί σε 4-4-2, αλλά σε έναν παίκτη που θα παίξει στο πλάι και θα μπορεί να προσφέρει κίνηση επιθετικού, να πατήσει περιοχή και να προσφέρει καλές εκτελέσεις.

Αν ήμουν Λεμονής, θα περίμενα πώς και πώς την επιστροφή του Μπεν.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ