OPINIONS

Για τίτλο με την πλάτη στον τοίχο

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÁÅÊ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÁÅÊ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ τα κατάφερε όταν βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και έβαλε τον Ολυμπιακό σ’αυτή τη θέση στην κούρσα του τίτλου. Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για την Ένωση που έχει το μαχαίρι στα δόντια και τον ανακατεμένο Ολυμπιακό.

Οξύμωρο, αλλά αληθινό. Ο,τι καλύτερο έχουμε δει φέτος απ’την ΑΕΚ είναι όταν η Ένωση έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Με έναν μαγικό τρόπο, η ομάδα του Χιμένεθ έχει τα πιο αξέχαστα αγωνιστικά διαστήματά της όταν είναι πίσω, όταν δεν έχει άλλη επιλογή απ’το να τα παίξει όλα για όλα.

ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ

Το έκανε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην έδρα της. Έχανε με 0-2, έπαιξε ρέστα, ισοφάρισε στο 80’, πήρε το ματς στο 89’. Το έκανε και τρεις μέρες αργότερα με την Αούστρια στο ίδιο γήπεδο.

Προηγήθηκε στο 28’, αλλά βρέθηκε να χάνει 1-2 στο 49’. Έλυσε τα σχοινιά, πάτησε το γκάζι, έφτιαξε ευκαιρίες για να κάνει ολική ανατροπή, αρκέστηκε στην ισοπαλία που ήρθε στο 90’.

Το έκανε ξανά στην Ευρώπη, πάλι στο "Σπύρος Λούης", απέναντι στην Ριέκα. Έχανε 0-2 στο 26’, το έκανε 2-2, το κράτησε μέχρι το τέλος και μαζί το εισιτήριο για την πρόκριση, που τελικά το σφράγισε στο 0-0 της τελευταίας αγωνιστικής στη Βιέννη.

ΤΗΣ ΠΑΝΕ ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Δεν χρειαζόταν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για να μάθουμε πως η ΑΕΚ αντιδρά με εκπληκτικό τρόπο όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, όταν χάνει τα πάντα και δεν έχει άλλη επιλογή απ’το να παίξει όλα για όλα. Το έχουμε σημειώσει αρκετές φορές φέτος και τον Νοέμβριο έγραφα πως "οι δυσκολίες της πάνε, μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τον ρόλο με την πλάτη στον τοίχο".

Όμως, δεν ήταν εύκολο αυτό που πέτυχε η ΑΕΚ στο Φάληρο. Αυτή τη φορά έπαιζε εκτός έδρας, όχι μπροστά στον κόσμο της. Αυτή τη φορά βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στο 81’, όχι νωρίς. Αυτή τη φορά το διακύβευμα ήταν τεράστιο, η ΑΕΚ έπρεπε να μείνει ζωντανή στον μεγαλύτερο αγώνα (μέχρι χθες) του φετινού πρωταθλήματος.

ΕΚΑΝΕ ΠΑΤΗΤΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Τα κατάφερε ξανά. Δεν έμεινε απλώς ζωντανή, αλλά βγήκε στον αφρό. Έριξε μια γερή πατητή στον Ολυμπιακό και τον έστειλε κάτω απ’την επιφάνεια, να πιει θάλασσα, ενώ η ίδια συνέχισε το κολύμπι, πίσω απ’ τον ΠΑΟΚ που είναι μερικά σώματα μπροστά.

Η ΑΕΚ των δυσκολιών, αυτή που έχει κάνει όπλο της τις αδυναμίες που έχει το ρόστερ της, γιατί παίζει με το μαχαίρι στα δόντια περισσότερο από τους άλλους δύο διεκδικητές του τίτλου.

Η ΑΕΚ της συνοχής και της συνέχειας, που κάποιοι φίλοι της παρεξηγήθηκαν που παρομοίασα τον τρόπο που κάνει πρωταθλητισμό με τη Λέστερ: η παρομοίωση προφανώς και δεν αφορούσε το μέγεθος των ομάδων, αλλά το γεγονός πως η ΑΕΚ έχει εμφανή αμυντικά προτερήματα και κυνηγάει ομάδες που απειλούν περισσότερο απ’αυτήν.

ΕΙΧΕ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ, ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΔΙΔΥΜΟ ΛΙΒΑΓΙΑ-ΑΡΑΟΥΧΟ

Μήπως δεν τα είδαμε ξανά στο Φάληρο; Η ΑΕΚ είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος αν εξετάζουμε μόνο το πόσο καλά μπορεί να στηθεί και να αμυνθεί πίσω απ’την μπάλα. Με αυτό το όπλο κράτησε μακριά τον Ολυμπιακό, άσχετα αν οι ερυθρόλευκοι είχαν τα δικά τους θέματα, που θα δούμε στη συνέχεια.

Ο Χιμένεθ κατέβασε ξανά τις δύο τετράδες που τόσο καλή συνοχή έχουν πια μεταξύ τους. Και φάνηκε πως ο Ισπανός είχε πάρει μια απόφαση μετά τον αγώνα Κυπέλλου στο ίδιο γήπεδο: δεν ήθελε να έχει μαζί στο γήπεδο Λιβάγια-Αραούχο, αποφάσισε πως η ομάδα του δεν τους "αντέχει" μαζί.

Γι’αυτό και έβαλε τον Μασούντ πίσω απ’τον Αραούχο, γι’αυτό και ο Λιβάγια μπήκε αλλαγή στη θέση του Αργεντινού, γι’αυτό ο Μασούντ έμεινε μέχρι το τέλος. Ο Ιρανός ήταν κομβικός στο διάστημα που η ΑΕΚ ισορρόπησε το ματς.

ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΟΣΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ένωση έλεγξε καλύτερα το ματς μέσω της κατοχής, κράτησε καλύτερα και περισσότερο την μπάλα, μπόρεσε να ανέβει λίγο πιο ψηλά. Ανασταλτικά είχε αγγίξει το άριστα, αλλά αυτό που δεν κατάφερε ήταν να απειλήσει όσο θα έπρεπε για ομάδα που είναι ασφαλής εκτός έδρας και οφείλει να βρει ευκαιρίες.

Μια καλή στιγμή (η αδύναμη κεφαλιά του Αραούχο πριν γίνει αλλαγή) ίσον καμία. Η Ένωση θα το πλήρωνε αν το γκολ του Ανσαριφάρντ έμενε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα. Δεν το πλήρωσε, αντίθετα έκανε πλεονέκτημα το γκολ που την έφερε στα σχοινιά.

ΤΟ ΓΚΟΛ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Η ομάδα του Χιμένεθ για μία ακόμη φορά φέτος απελευθερώθηκε μόλις κινδύνευσε να χάσει τα πάντα. Όταν σκόραρε ο Τσιγκρίνσκι, όλοι νόμιζαν πως αυτό ήταν το γκολ που έσωζε την παρτίδα για την ΑΕΚ. Όταν ο Γιακουμάκης έβαλε την μπάλα και τον Μποτία στα δίχτυα, η Ένωση δεν είχε πετύχει απλώς να νικήσει δύο φορές με ανατροπή τον Ολυμπιακό στην ίδια σεζόν.

Είχε μόλις βρει το γκολ της χρονιάς, στον πιο κρίσιμο αγώνα της χρονιάς. Διπλό, στις καθυστερήσεις, εκτός έδρας, σε εξάποντο τίτλου, σε νίκη που της δίνει προσπέραση, τη φέρνει ξανά στην 2η θέση, σε απόσταση αναπνοής απ’τον ΠΑΟΚ και στέλνει τον Ολυμπιακό στην 3η θέση.

ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΣΤΑΣΗ, ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Η ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να γράψει καλύτερο σενάριο. Τίποτα δεν έχει κριθεί για την Ένωση, αλλά μέσα σε επτά λεπτά η ομάδα του Χιμένεθ βρέθηκε απ’την γκρίνια και τον προβληματισμό στην έκσταση και την πίστη. Καλό θα είναι να κρατήσουν μόνο το τελευταίο: την πίστη.

Όχι γιατί ακολουθεί ο επαναληπτικός του Κυπέλλου, όχι γιατί ο ΠΑΟΚ είναι ακόμα πρώτος και ισχυρός. Η ΑΕΚ πρέπει να ξεχάσει την έκσταση και να κρατήσει την πίστη γιατί αυτό της ταιριάζει. Δεν έχει ανωτερότητα, δεν έχει χαρακτήρα φαβορί και δεν τον χρειάζεται κιόλας, δεν της πάει.

Έχει όμως die hard χαρακτήρα, έχει πίστη και αυτά πρέπει να κρατήσει. Δεν χρειάζεται χαμόγελα, χρειάζεται να κρατήσει το μαχαίρι στα δόντια.

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ

Στο άλλο στρατόπεδο ο Ολυμπιακός έχασε δύο θέσεις μέσα σε δύο αγωνιστικές. Έπεσε απ΄την κορυφή στην Τρίπολη, βρέθηκε 3ος στο γήπεδό του κόντρα στην ΑΕΚ και την επόμενη Κυριακή παίζει με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι.

Συμβαίνουν αυτά. Συμβαίνουν όταν δημιουργείς ελάχιστα. Συμβαίνουν όταν ο νέος προπονητής αλλάζει το 4-2-3-1 για να παίξει 4-4-2 στην Τρίπολη και μετά παίζει 4-3-3 με την ΑΕΚ.

ΑΦΟΠΛΙΣΕ ΤΗΝ ΤΡΙΑΔΑ ΤΩΝ ΝΙΚΩΝ

Συμβαίνουν όταν οι αρχικές επιλογές στον πιο κρίσιμο αγώνα της χρονιάς στερούν απ’τον Ολυμπιακό τους τρεις παίκτες που του χάρισαν το σερί νικών.

Στις συνεχόμενες νίκες του Ολυμπιακού Μάριν, Φορτούνης και Ανσαριφάρντ είχαν πάντα τουλάχιστον ένα γκολ ή μία ασίστ. Ο Γκαρθία τους έβγαλε και τους τρεις εκτός: Μάριν-Ανσαριφάρντ στον πάγκο, ο Φορτούνης αριστερά, να πρέπει και να καλύπτει πίσω και να έρχεται κεντρικά για να τρακάρει με τον Οφόε.

ΔΥΟ ΓΚΟΛ ΣΕ ΤΡΙΑ ΜΑΤΣ ΧΩΡΙΣ ΝΙΚΗ

Ο Λεμονής "πετούσε ημίχρονα", αλλά πλέον ο Ολυμπιακός πετάει αγώνες. Οι ερυθρόλευκοι πλέον δεν έχουν νίκη σε τρεις συνεχόμενους αγώνες πρωταθλήματος και Κυπέλλου, με τους δύο να είναι στο γήπεδό τους. Σ’αυτά τα 270’ έχουν δύο γκολ, ένα με πέναλτι στην Τρίπολη και ένα χθες σε κόρνερ: κανένα σε open-play.

Σαν να μην βελτιώθηκε η επιθετική λειτουργία και τόσο πολύ, όσο προσπαθούσαν να μας πείσουν μετά τα ματς με Λαμία και Ξάνθη. Σαν να μην βγάζει μάτια ο Ολυμπιακός, που δεν έχει γκολ στο open-play σε τρεις συνεχόμενους αγώνες. Σαν να μπερδεύτηκε το πράγμα.

ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Ακόμα και έτσι, με την είσοδο των Μάριν-Ανσαριφάρντ, σε ένα κόρνερ, το βρήκε το γκολ ο Ολυμπιακός, αλλά δεν σύμφωνα με τον Γκαρθία οι ερυθρόλευκοι “δεν είχαν εμπειρία για να διατηρήσουν τα πράγματα όπως ήταν υπέρ τους”. Πολλά πράγματα τον έχουν πει τον Ολυμπιακό, άπειρο πρέπει να είναι η πρώτη φορά που τον αποκαλούν.

Ας είναι. Ζήσαμε να ακούσουμε κι αυτό, όπως ζήσαμε να ακούσουμε και προπονητή του Ολυμπιακού να λέει στη συνέντευξη Τύπου ότι του έχουν πει πολλά για τη διαιτησία απ’όταν ήρθε. Μπορεί να έχουν δίκιο.

Αλλά θα βοηθούσε περισσότερο αν του είχαν πει πόσο κίνδυνος-θάνατος είναι ο Μποτία. Όμως, το είπαμε και μετά την Τρίπολη. Δεν θα τον κρεμάσουμε τον Γκαρθία. Αυτό ας το κάνουν όσοι μιλούσαν για "πεταμένα ημίχρονα" και μετά έλεγαν για "τρομερό ποδόσφαιρο με Γκαρθία".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Το πρόγραμμα των τριών διεκδικητών του τίτλου
Τώρα δεν το χάνει
Ξαφνικός θάνατος
Το έκανε ξανά: Νέα ανατροπή της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού, 2-1 στο Φάληρο
Έτσι περιέγραψε ο Sport24 Radio 103.3 τα γκολ στο Ολυμπιακός - ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ