OPINIONS

Ένας ψηλός Πυγμαίος

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ /  --ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΤΟ ΓΚΟΛ ΤΗΣ ΑΕΚ--/ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ..EUROKINISSI Sport)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ / --ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΤΟ ΓΚΟΛ ΤΗΣ ΑΕΚ--/ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ..EUROKINISSI Sport) EUROKINISSI SPORTS

Τρεις διεκδικητές του τίτλου που ο καθένας παίρνει θάρρος από τα προβλήματα των άλλων ομάδων. Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για τη φετινή κούρσα πρωταθλήματος που θυμίζει διαγωνισμό ύψους σε χωριό Πυγμαίων.

Τρεις ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο και έχουν τέσσερις νίκες σε 15 ματς μακριά απ' την έδρα τους. Τρεις ομάδες που δεν έχουν νίκη μακριά την πόλη τους, αφού ο ΠΑΟΚ δεν έχει κερδίσει πουθενά, ενώ Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν από δύο διπλά, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι, ουδέτερη έδρα της Λαμίας.

Τρεις ομάδες που θέλουν το πρωτάθλημα και όλοι παίρνουν θάρρος απ' τους αντιπάλους, αλλά όχι απ' τη δική τους ομάδα.

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΘΑΡΡΟΣ ΑΠ'ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ

Ο ΠΑΟΚ το θέλει και για να το πιστέψει λέει "οι άλλοι δεν έχουν τίποτα, δεν βλέπονται". Η ΑΕΚ το θέλει και για να το πιστέψει "γιατί όχι, οι άλλοι δεν έχουν τίποτα, δεν βλέπονται". Ο Ολυμπιακός το θέλει και για να το πιστέψει λέει "οι άλλοι δεν έχουν τίποτα, δεν μπορούν".

Η αμήχανη στιγμή που έχεις να πας σε ένα μεγάλο πάρτι, κοιτάζεσαι στην καθρέφτη και αντί να πεις "φτου σου αγόρι μου, φυσάς", λες "ε εντάξει, σιγά, οι άλλοι δηλαδή τι θα φοράνε".

ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΥΤΕΣ

Σαν Πυγμαίοι που στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον στο κέντρο του χωριού. Πατάνε στις μύτες, σηκώνουν τους ώμους, κάνουν ο,τι μπορούν για να κερδίσουν τον διαγωνισμό, να βγουν οι ψηλότεροι. "Ψηλοί δεν είμαστε, αλλά δεν μπορεί, κάποιος θα είναι ψηλότερος απ' τους άλλους".

Αυτή είναι η κούρσα μέχρι στιγμής: δεν έχουμε ψηλό, κανείς δεν ξεχωρίζει. Ψέμματα, διορθώνω: Κάθε αγωνιστική κάποιος έχει την ψευδαίσθηση πως ξεχωρίζει. Μέχρι να έρθει η επόμενη να τον προσγειώσει και να δώσει την ευκαρία σε κάποιον άλλον να "ψηλώσει".

Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΛΕΜΟΝΗ

Ο Ολυμπιακός πήγε στα ουράνια με τη νίκη επί του ΠΑΟΚ, μέχρι να περάσουν έξι μέρες και να φύγει χαμένος απ' τη Λεωφόρο. Τώρα ήρθε ο Πλατανιάς στο Φάληρο για να του δώσει μια εύκολη νίκη, μεγάλο σκορ, χαμόγελα, κτλ.

Συνιστούν αποδείξεις προόδου; Ο λόγος στον Τάκη Λεμονή: " Δεν θέλω μετά από ένα 5-1 να πω ότι έχουμε περιθώρια βελτίωσης, αλλά πράγματι έχουμε περιθώρια βελτίωσης. Αυτό που έχει σημασία είναι να προβληματιζόμαστε μετά από νίκες. Είναι κουτό και εγκληματικό αν το 5-1 κρύψει διάφορα αγωνιστικά θέματα που βλέπω από την πλευρά μου".

Ένας ψηλός Πυγμαίος

Ο Ολυμπιακός έχει το συν να έχει περάσει δύσκολο πρόγραμμα, ταυτόχρονα με τέσσερις αγώνες Champions League που τον κούρασαν και τον έφθειραν σωματικά και ψυχολογικά (ειδικά οι τρεις ήττες). Όπως όλοι, έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, ο Λεμονής έχει δίκιο που δεν στέκεται σε ένα 5-1, με τρία πρώτα γκολ από λάθος αντιπάλου και κεφαλιές σε στημένα.

Τώρα είναι η ώρα της δουλειάς, τώρα είναι η ώρα της βελτίωσης, της ομοιογένειας, της αναζήτησης πρωταγωνιστών. Πρώτο ζητούμενο, πέρα απ' τους αυτοματισμούς με την μπάλα, η ένταση στους αγώνες. Το είπαμε και μετά τον αγώνα στο "Καμπ Νόου": Ρούχα υπάρχουν, αλλά η ντουλάπα είναι άνω-κάτω.

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΙΤΛΟΥ

Ο ΠΑΟΚ περνάει απ'το άσπρο στο μαύρο πιο γρήγορα κι απ' τη φανέλα του. Φτάσαμε αρχές Νοεμβρίου, συμπληρώθηκε το ένα τρίτο του πρωταθλήματος και η ομάδα που θέλει τον τίτλο δεν έχει κάνει ούτε μία νίκη τίτλου. Ή μάλλον, για να το θέσουμε πιο σωστά, ούτε μια εμφάνιση τίτλου.

Μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα έλεγε πως ο ΠΑΟΚ χαίρεται που αντιμετωπίστηκε ως ανώτερος απ' τους ερυθρόλευκους, που είδε τον πρωταθλητή να τον αντιμετωπίζει με φόβο στην έδρα του. Όπως λέγαμε και μετά το ντέρμπι "το να πειστούν για την πρόοδό σου και να σου αναγνωρίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο είναι μεγάλο βήμα, αλλά δεν σε πάει και πολύ μακριά αν δεν ανταποκριθείς σ’αυτόν".

Ο ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ

Πέρασαν 15 μέρες, ο ΠΑΟΚ κατέβηκε ξανά στην Αθήνα και έφυγε ξανά με ήττα με 1-0. Κι αυτή τη φορά, δεν φόβισε κανέναν. Κι αυτή τη φορά, ο Λουτσέσκου δεν έχασε απλώς πόντους, αλλά κατέβηκε σκαλοπάτια.

Ο Ολυμπιακός νίκησε τον ΠΑΟΚ γιατί ο προπονητής του φοβήθηκε τις αδυναμίες της δικής του ομάδας. Η ΑΕΚ νίκησε τον ΠΑΟΚ γιατί γρήγορα κατάλαβε πως δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Σχεδόν μισή ώρα έπαιξε ο ΠΑΟΚ με παίκτη παραπάνω κι όχι μόνο δεν απείλησε, αλλά δέχθηκε και το γκολ που έκρινε τον αγώνα.

Άνετη η ΑΕΚ, αμυνόταν με δύο τετράδες και ο ΠΑΟΚ δεν απειλούσε, ούτε καν πλησίαζε στην περιοχή. Στο "Καραϊσκάκης" έκανε δύο σουτ εντός περιοχής, στο "Σπύρος Λούης" έκανε ένα, αυτό του Βιεϊρίνια απ' την προσπάθεια του Πέλκα.

ΟΤΑΝ ΚΑΘΕΣΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΛ

Τρία σουτ εντός περιοχής σε 180' λεπτά σε ντέρμπι εκτός έδρας. Γιατί όχι; Άμα κάνεις δύο σε 90' στη Λάρισα, πως θα κάνεις παραπάνω απέναντι σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ; Το θέμα είναι να κοιτάς το γήπεδο, όχι το σκορ, όπως έγινε μετά τη νίκη επί του Αστέρα.

Απέναντι στον Αστέρα ο Μαουρίσιο με δύο μακρινά σουτ "ξεκλείδωσε" την άμυνα των φιλοξενούμενων και έδωσε στον ΠΑΟΚ και προβάδισμα και "μαξιλάρι" δύο γκολ. Ιδανικές συνθήκες για επίθεση χωρίς άγχος, για ανάπτυξη και απειλή απέναντι σε μεγαλύτερους χώρους, σωστά; 


Λάθος, γιατί μετά το 2-0 ο ΠΑΟΚ δεν έκανε ούτε ένα σουτ εντός περιοχής μέχρι το τέλος του αγώνα. 'Όπως το διαβάζετε, ούτε ένα μετά το 2-0. Κι αν δεν το κάνεις με τον Αστέρα στο 2-0, θα γυρίσεις ξαφνικά τον διακόπτη και θα το κάνεις σε ντέρμπι, που ο αντίπαλος αμύνεται με τη ζωή του;

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 0-0 Ή ΓΙΑ ΤΟ 1-0

Δεν γίνονται αυτά έτσι απλά. Ούτε πρωταθλητισμός γίνεται με το στόμα, ούτε πορεία κάνεις μόνο με την έδρα. Ούτε φταίει ο προπονητής όταν αυτοί που τον προσέλαβαν έδωσαν το ακριβότερο/ποιοτικότερο ρόστερ της εποχής Σαββίδη σε έναν προπονητή που όσα χρόνια είναι στην Ελλάδα έχει παίξει μόνο για δύο αποτελέσματα, το 0-0 ή το 1-0.

Ένας ψηλός Πυγμαίος

Δεν κάνεις έτσι πορεία πρωταθλητισμού. Κι αν το κάνεις, το κάνεις με το μαχαίρι στα δόντια, "πεθαίνοντας" σε κάθε ματς, με συνοχή και ηγέτες, μπροστάρηδες που έχουν συναίσθηση της αποστολής.

ΧΩΡΙΣ ΜΑΝΤΑΛΟ, ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Ακριβώς τα συστατικά της ΑΕΚ. Στην Ένωση ξέρουν απ' την αρχή πως τα όπλα τους είναι λιγότερα απ' των αντιπάλων, ειδικά απ' τη στιγμή που παίζει στην Ευρώπη και (ευτυχώς) την αντιμετωπίζει ως σοβαρή προτεραιότητα και όχι ως βαρίδι.

Έχασαν τον Μάνταλο και δεδομένα θα τους κοστίσει. Δεν έχουν ακόμα Τσιγκρίνσκι, στο ζέσταμα έχασαν τον Τσόσιτς, στο 8' τον Αραούχο, που δεν φτάνει που δεν έχει προσφέρει τίποτα, τους "κρέμασε" σε ντέρμπι χωρίς λόγο.

ΑΜΥΝΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΜΙΛΑΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ;

Έχουν όμως θάρρος, γιατί φέτος το έχουν σε όλα τα ματς, απ' την ΤΣΣΚΑ και μετά. Ο Λάζαρος ανέβηκε, πήγε μέχρι το κόρνερ. Ο Σιμόες ήταν ψηλά, δεν ήταν στο κέντρο, παρότι η ΑΕΚ έπαιζε με δέκα. Αν έχεις θάρρος, έχεις και ρέντα, η μπάλα στρώθηκε στον Σιμόες και ο Λιβάγια την έσπρωξε στα δίχτυα.

Μετά το έργο ήταν εύκολο. Δεν το λέω για να υποτιμήσω τη νίκη της ΑΕΚ, το λέω γιατί την είδαμε να αμύνεται για 180' απέναντι στη Μίλαν και να μην δέχεται γκολ. Η ομάδα του Μοντέλα δεν είχε ούτε μία επαφή στην περιοχή της ΑΕΚ στα πρώτα 45' του αγώνα στο "Σπύρος Λούης". Δεν ακούμπησε την μπάλα ο Αντρέ Σίλβα, θα το κάνει ο Πρίγιοβιτς;

ΤΗΣ ΠΑΕΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ

Εννοείται πως δεν εξαιρώ την ΑΕΚ απ' τις ομάδες που έχουν θέμα στο ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Δεν μας έχει βγάλει τα μάτια και σίγουρα θα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα χωρίς τον Μάνταλο. Έχει όμως συναίσθηση των αδυναμιών της και το κυριότερο, συνοχή, ομαδικότητα και πίστη.

Ένας ψηλός Πυγμαίος

Ο δρόμος θα είναι δύσκολος για την ομάδα του Χιμένεθ, αλλά κάτι μου λέει πως οι δυσκολίες της πάνε. Μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τον ρόλο με την πλάτη στον τοίχο, με τις λύσεις να λιγοστεύουν, με το "πάμε δυνατά κι ο,τι βγει", που θα χαμηλώσει την γκρίνια και θα φέρει όλο τον κόσμο στο πλευρό της ομάδας.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ