OPINIONS

Έκανε αντιπολίτευση στον εαυτό του

ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÏÓÖÐ - ÐÁÑÔÉÆÁÍ / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS - PARTIZAN (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÏÓÖÐ - ÐÁÑÔÉÆÁÍ / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS - PARTIZAN (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Στον Ολυμπιακό φέτος έγιναν λάθη πρωτάρηδων και οι τελευταίοι που φταίνε είναι οι παίκτες. Ο Θέμης Καίσαρης εξηγεί γιατί οι κεραυνοί του Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν αντιπολίτευση στον εαυτό του.

Η λίστα ήταν γεμάτη: Η κυβέρνηση, η "εξυγίανση", η ΕΠΟ, η ΚΕΔ, η διαιτησία, ο Θόδωρος Θεοδωρίδης, ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο Χάσι, ο Λεμονής, το ΦΩΣ και μια πορτοκαλάδα. Το κακό είναι πως όλα αυτά τα ονόματα είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί, ήταν διαγραμμένα στη λίστα.

Με δύο νίκες στα τελευταία εννέα παιχνίδια σε Super League και Κύπελλο ήταν δύσκολο για τον Ολυμπιακό να ρίξει ξανά την ευθύνη σε κάποιον απ’αυτούς της λίστας. Ο Γκαρθία είχε ήδη αποδομηθεί αρκετά και μια επίθεση σ’αυτόν δεν θα είχε αποτέλεσμα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Χρειαζόταν κάτι διαφορετικό, μια ισχυρή επικοινωνιακή καταιγίδα, που θα έσβηνε κάθε κουβέντα για όσα πήγαν στραβά φέτος και θα σάλπιζε την αντεπίθεση για του χρόνου.

Το αποτέλεσμα το ξέρετε όλοι: η επίσκεψη και ο πύρινος λόγος του Βαγγέλη Μαρινάκη κατά των παικτών, των τελευταίων που είχαν μείνει στη λίστα με τους φταίχτες.

Ο λόγος άρεσε σε μεγάλη μερίδα του κόσμου. "Μίλησε σαν οπαδός και συσπείρωσε τον κόσμο" είναι η μόνιμη επωδός, μαζί με τα γνωστά "πάρε σκούπα, ξήλωσε τους αδιάφορους, τα παλιόπαιδα, μάθε απ’τα λάθη σου" κτλ. Απολύτως λογικό.

ΛΟΓΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Λογικό γιατί οι καταγγελτικοί λόγοι πάντα έχουν πέραση. Η αποδοχή των "κεραυνών" Μαρινάκη είναι ίδια μ' αυτήν που συνήθως έχει ο πύρινος λόγος του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απέναντι σε μια κυβέρνηση που παραπαίει.

Ο δυσαρεστημένος λαός βλέπει και ακούει τον ηγέτη να τα χώνει, ψιθυρίζει "να 'γειάσει το στόμα σου και λίγα τους είπες" και σπεύδει στις κάλπες να τον ψηφίσει και να του δώσει την εξουσία. Επειδή "δεν πήγαινε άλλο μ' αυτούς, καλά τους τά 'πε".

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ

Καλά τους τά 'πε κι ο Μαρινάκης. Μόνο που δεν είναι αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά πρωθυπουργός στον Ολυμπιακό. Δεν κοιτάει απ’ έξω, για να κάνει αντιπολίτευση, αλλά είναι μέσα και διοικεί. Στην κορυφή μάλιστα.

Κι αντιπολίτευση στον εαυτό σου δεν γίνεται να κάνεις. Ούτε γίνεται να πείσεις πολλούς πως κάθε ατάκα εναντίον των παικτών δεν είναι στην ουσία μια ατάκα εναντίον του ίδιου σου του εαυτού.

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ

Βέβαια, η επικοινωνιακή καταιγίδα έπιασε. Πλέον όλοι ασχολούνται με την επόμενη μέρα: ποιος θα φύγει, ποιος θα έρθει, ποιοι θα απαρτίσουν το ποδοσφαιρικό τμήμα, ποιος θα είναι ο νέος προπονητής, τα πιτσιρίκια, ο ελληνικός κορμός, κτλ, κτλ.

Θα έχουμε πολύ χρόνο να τα δούμε όλα αυτά. Γιατί να βιαστούμε; Ας πάρουμε τον χρόνο μας, ας κάνουμε μια στάση εδώ, να δούμε τι λένε αυτά που είπε ο Μαρινάκης για όσα έγιναν φέτος.

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ;

Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού στην ουσία παραδέχθηκε πως ο Λεμονής έφυγε επειδή κάποιοι παίκτες γκρίνιαζαν γι’αυτόν και τη δουλειά του. Το "κάναμε λάθος που τον διώξαμε" δεν βγήκε φυσικά απ’τα χείλη του, αλλά το νόημα του "με τη συμπεριφορά σας διώξατε τρεις προπονητές" αυτό είναι.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν αποφάσισε πως είναι σωστό να αλλάξει προπονητή ενώ είναι πρώτος, επειδή 3-4 απ’τους "κακομαθημένους, ακριβοπληρωμένους και αδιάφορους" έλεγαν πως "μ' αυτόν δεν έχουμε πειθαρχία".

Και τι περίμενε πως θα συμβεί; Πως κάνοντας το χατήρι σ’αυτούς, θα αποφασίσουν ξαφνικά να γίνουν οι απόλυτοι επαγγελματίες, υπό τις οδηγίες ενός νέου κόουτς, που έρχεται σε ένα εντελώς καινούργιο περιβάλλον, με τεράστια πίεση αποτελεσμάτων;

ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ, ΤΟΤΕ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Απίστευτο ή όχι, αυτό περίμεναν στον Ολυμπιακό. Και τώρα ήρθε η ώρα να τα βάλουν με τους αδιάφορους. Αυτό που ξεχνάνε είναι πως ελάχιστοι ποδοσφαιριστές είναι πραγματικά αδιάφοροι "από μόνοι τους".

Όταν φτάνεις να απευθύνεις αυτόν τον χαρακτηρισμό σε ένα σύνολο παικτών, τότε δεν είναι αδιάφοροι: ΕΓΙΝΑΝ αδιάφοροι, γιατί εκεί τους οδήγησε το περιβάλλον στο οποίο δούλεψαν όλη τη σεζόν. Η ομάδα τους έχει φέρει σ' αυτήν την κατάσταση. Η κακή διοίκηση, η απουσία διοίκησης, το ποδοσφαιρικό/διοικητικό περιβάλλον.

ΤΡΕΛΟ ΘΗΡΙΟΤΡΟΦΕΙΟ

Φανταστείτε ένα τμήμα Γ' Λυκείου, που μπαίνει σε χρονιά πανελλαδικών. Ξεκινάει με έναν καθηγητή, αλλά το Λύκειο τον διώχνει και τον λέει "γελοίο" μετά τα πρώτα άσχημα διαγωνίσματα, γιατί οι μαθητές λένε πως δεν έκανε καλό μάθημα.

Φέρνει πίσω τον περσινό, το πράγμα αρχίζει λίγο να στρώνει, αλλά 3-4 απ’τα "μαγκάκια" της τάξης τον "μουρμουράνε", λένε πως δεν είναι αυστηρός.

Το Λύκειο αντί να τους τραβήξει το αυτί και να τους πει να βάλουν τα κεφάλια μέσα γιατί το διάστημα είναι κρίσιμο, τους κάνει το χατήρι: διώχνει τον γνώριμο και φέρνει έναν καινούργιο, που δεν ξέρει που πάνε τα τέσσερα, τους διδάσκει άλλη ύλη και θεωρεί πως δεν έχουν σωστές βάσεις απ’το καλοκαίρι.

Το τμήμα ξεσαλώνει και ο καθένας κάνει ο,τι γουστάρει: δεν υπάρχει πια τμήμα, αλλά το τρελό θηριοτροφείο. Και όταν πια όλοι μαζί αποτυγχάνουν στις τελικές εξετάσεις, ο Λυκειάρχης εμφανίζεται μπροστά σε όλους και τους ξεσκίζει που πήραν κάτω απ’τη βάση.

Έχει δίκιο; Όχι πολύ, αλλά τα παιδιά φοβούνται τους διευθυντές και δεν θα του το πει κανείς. Όπως κανείς παίκτης δεν θα το πει στον πρόεδρο. Θα το σκεφτεί, αλλά δεν θα το εκστομίσει.

ΔΕΝ ΠΡΟΠΟΝΗΘΗΚΑΝ ΚΑΛΑ, ΔΕΝ ΔΙΟΙΚΗΘΗΚΑΝ ΣΩΣΤΑ

Ο Ολυμπιακός δεν είχε κακούς παίκτες φέτος, αλλά έφτασε να τους θεωρεί σχεδόν όλους αναλώσιμους αυτή τη στιγμή. Όλοι, εκτός ίσως του Σισέ, είναι χειρότεροι απ’ότι ήταν στην αρχή της σεζόν. Της ΑΕΚ είναι όλοι καλύτεροι.

Γιατί; Γιατί η ΑΕΚ προπονήθηκε καλά και διοικήθηκε σωστά. Ακριβώς ο,τι δεν έκανε ο Ολυμπιακός και γι’αυτό βρέθηκε τώρα να ετοιμάζεται για χτίσιμο απ’την αρχή, αφού πρώτα έχει απαξιώσει το ρόστερ του.

"ΠΑΡΕ ΣΚΟΥΠΑ" ΑΝΤΙ ΓΙΑ "ΟΧΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ 15 ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ"

Και τι ειρωνεία. Το "πάρε σκούπα, χτίσε απ’την αρχή" το φωνάζουν οι ίδιοι που εδώ και 3-4 χρόνια μουρμουράνε πως "μα δεν γίνεται να φτιάξεις ομάδα όταν κάθε χρόνο αλλάζεις τόσους παίκτες".

Είδατε τι κάνει ένας πύρινος λόγος; Ακόμα και το "θα τα χτίσω όλα απ’την αρχή" ακούγεται επαναστατικό, πρωτοποριακό. Λες και δεν συμβαίνει κάθε σεζόν. Λες και ο Ολυμπιακός δεν πήρε το καλοκαίρι τερματοφύλακα, δύο ακραίους μπακ, τρεις στόπερ, τρεις κεντρικούς χαφ, έναν εξτρέμ και δύο φορ.

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΟΝΟ, ΑΛΛΑ ΑΣΚΕΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Μαρινάκης είπε στους παίκτες πως τους πληρώνει πλουσιοπάροχα. Σωστό, μόνο που δεν είναι χρηματοδότης, αλλά διοικητής. Δεν πληρώνει μόνο, αλλά ασκεί διοίκηση. Η φετινή κατάληξη της σεζόν, ο επίλογος που έγραψε ο ίδιος με τα λόγια του, αποτυπώνουν γλαφυρά τα πολλά και μεγάλα λάθη που έκανε φέτος η διοίκησή του.

ΑΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΠΡΩΤΑΡΗΔΩΝ

Λάθη απειρίας. Ναι, γίνεται να υπάρχει απειρία μετά από επτά χρόνια στο τιμόνι. Αρκεί να σκεφτεί κανείς την παροιμία με τους καπετάνιους και τις φουρτούνες. Στην μπουνάτσα το έργο είναι εύκολο, το ίδιο ισχύει και στο ελληνικό ποδόσφαιρο όταν παίζεις χωρίς αντίπαλο.

Στην πρώτη σεζόν με "φουρτούνα", το πράγμα στράβωσε πολύ, έγιναν λάθη πρωτάρηδων. Του χρόνου τέτοια εποχή, θα μάθουμε τι δίδαξε η φετινή σεζόν. Η κουβέντα για το “νέο ξεκίνημα” αρχίζει τώρα.

ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠ’ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Αλλά πριν την αρχίσουμε, δεν γινόταν να μην κάνουμε μια τελευταία σούμα στη φετινή, τραγική σεζόν του Ολυμπιακού. Τραγική όχι γιατί έχασε το πρωτάθλημα. Αλλά για όσα ειπώθηκαν χθες στην προπόνηση.

Η κατάσταση που περιέγραψε ο ίδιος ο Μαρινάκης είναι πολύ, πολύ χειρότερη απ’τη βαθμολογία. Δεν φτιάχνει μόνο με άλλους παίκτες και άλλο προπονητή. Φτιάχνει με καλύτερη διοίκηση.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πέδρο Μαρτίνς και Κριστόφ Γκαλτιέ για Ολυμπιακό!
Μαρινάκης όπως το 2013!
Τα 14 φιντάνια της Κ-20 του Ολυμπιακού
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ