OPINIONS

Amr Warda, The Comedian

Amr Warda, The Comedian

Ο Ουάρντα είναι ο κωμικός στον πόλεμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για τον Αιγύπτιο παιχταρά που σαν κι αυτόν δεν έχουν πολλούς οι μεγάλοι.

"Μόλις καταλάβεις πως όλα είναι της πλάκας, τότε το να είσαι ο κωμικός είναι το μόνο που έχει λογική". Δεν ξέρω αν ο Ουάρντα είναι φαν των Watchmen. Το σίγουρο είναι πως μοιάζει βγαλμένος απ'αυτήν την ατάκα.

Στον πόλεμο του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Αιγύπτιος μοιάζει ο τύπος που έχει αποφασίσει να μην επηρεάζεται από τίποτα. Δεν συμπληρώθηκε εβδομάδα απ'την επίθεση που δέχθηκε. Του έβγαλαν πιστόλι και μαχαίρι, έτρεξε και σώθηκε. Εύκολα τα γράφεις και τα συζητάς, δύσκολα τα διαχειρίζεσαι αν είσαι αυτός που τα έχει ζήσει.

Τους λέμε τρελούς όσους το κάνουν, όσους πάνε παρακάτω, σαν να μην έγινε τίποτα ποτέ. Τρελοί, ίσως και σοφοί: σηκώνουν τους ώμους με αδιαφορία, νοιώθουν καλά που ξεπέρασαν τη δυσκολία με τις ελάχιστες απώλειες και συνεχίζουν το δρόμο τους.

Σοφή αντιμετώπιση, με την απαραίτητη δόση τρέλας. Θα βάλει το γκολ, θα τρέξει, θα φτάσει μπροστά σε όλους για να βάλει το δάχτυλο στον κρόταφο σαν πιστόλι και να σωριαστεί τάχα στο έδαφος. "Το να είσαι ο κωμικός είναι το μόνο που έχει νόημα".

ΕΝΑ ΓΕΜΑΤΟ, ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΤΣ

Μαζί με το να είσαι παιχταράς. Αφήστε έξω το εκπληκτικό γκολ που έκανε το 1-1 στο Περιστέρι απέναντι στην ΑΕΚ. Πείτε πως το σουτ δεν έγινε ποτέ ή πως πέρασε άουτ. Ας εξετάσουμε τη συνολική παρουσία του Ουάρντα στο γήπεδο.

Ένα εκπληκτικό ματς. Την ώρα του αγώνα μου έλεγε ο Ρούσσος πως κόντρα στον Ολυμπιακό ο Ουάρντα ήταν καλύτερος και μπορεί να έχει και δίκιο. Μόνο που κόντρα στους ερυθρόλευκους ο Αιγύπτιος είχε τεράστιους χώρους κι αντιπάλους που δεν μπορούσαν να τον παίξουν: σε πλευρά με Ελαμπντελαουϊ και Μάριν έπαιξε τότε ο Ουάρντα.

Αυτή τη φορά η ΑΕΚ του έστησε διπλομπετονιάρισμα με Μπακάκη-Γκάλο. Στον άξονα υπήρχε ο Σιμόες με τον Γαλανόπουλο, στην άλλη πλευρά περίμενε ο Χουλτ, στο κέντρο έβγαινε ο Βράνιες. Απέναντι σε μια ομαδα με διαπιστωμένη ικανότητα στην ανασταλτική λειτουργία, ο Ουάρντα έκανε όργια.

ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΟΛΑ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Παρεξηγημένη έκφραση στο ποδόσφαιρο. Συνήθως με αυτήν εννοούμε εκπληκτικές ντρίμπλες και φαντεζί ενέργειες. Ο Ουάρντα έκανε και τέτοιες, αλλά δεν ήταν εκπληκτικός μόνο γι'αυτές. Ήταν κυρίως για τη μαχητικότητά του, για το κράτημα με πλάτη, για την ικανότητα να επιλέγει το σωστό και να παίρνει το μάξιμουμ από κάθε φάση.

Χωρίς ουσιαστική βοήθεια απ'τους υπόλοιπους στην επίθεση, με όλη την αντίπαλη ομάδα προσαρμοσμένη πάνω του σε κάθε του κίνηση, ο Αιγύπτιος έκανε ένα τεράστιο ματς και το σφράγισε με ένα εκπληκτικό γκολ. Σε όλο το πλάτος της επίθεσης, με επιστροφές στην άμυνα, σε δύσκολες φάσεις με τον αντίπαλο "βδέλλα" πάνω του.

Ναι, τον βολεύει σε πολλά ματς να παίζει στην κόντρα και να βρίσκει χώρους, αλλά η ΑΕΚ δεν του έδωσε τέτοιους: παίκτες σαν κι αυτόν κάνουν πλάκα στις αντεπιθέσεις, όμως ο Ουάρντα έδειξε πως έχει τρόπους και με πλάτη στο τέρμα, κλεισμένος στις γωνίες, σε μικρούς χώρους, στην ένταση και στη μάχη.

ΠΟΣΟΥΣ ΟΥΑΡΝΤΑ ΕΧΟΥΝ;

Πόσους ξένους έχουν οι διεκδικητές του τίτλου που να μπορούν να κάνουν ένα τέτοιο ματς; Ο καθένας ας απαντήσει με τη δική του λίστα. Και ναι, δεν το είναι το ίδιο να το κάνεις στον Ατρόμητο: άλλη πίεση, άλλες απαιτήσεις. Και άλλοι συμπαίκτες θα προσθέσω. Άλλες συνεργασίες, άλλη ποιότητα, διαφορετική προσέγγιση απ'τον κάθε αντίπαλο.

Ναι, είναι πάντα ζητούμενο το να μεταφέρεις το παιχνίδι σου απ'τον μικρό (σόρι Ατρόμητε, πολύ ωραία ομάδα έχεις φέτος) στον μεγάλο. Το σύνδρομο της μικρής ομάδας, εκεί που όλα είναι χτισμένα πάνω σου δεν αποβάλλεται εύκολα, ρωτήστε και τον Κλέιτον. Όμως αυτή η κουβέντα αφορά το μέλλον και το αν/πως θα ενσωματωθεί καλύτερα στον ΠΑΟΚ.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ

Το παρόν έχει τον Ουάρντα να εκματελλεύεται στο έπακρο την ευκαιρία που του έδωσε ο Ατρόμητος και να γίνεται πρωταγωνιστής σε ένα καλοδουλεμένο σύνολο. Πρωταγωνιστής όχι μόνο της ομάδας του, αλλά και του πρωταθλήματος. Δεν θα βρεις πολλούς που δεν θα τον έχουν στην καλύτερη ενδεκάδα της χρονιάς.

Και ρυθμιστής. Σαν τους Watchmen που είπαμε στην αρχή, ο Ουάρντα έβαλε ένα γκολ που είναι πιθανό να αποδεχθεί γκολ-ισορροπίας.

Η ΑΕΚ εξακολουθεί να έχει την τύχη στα χέρια της: νίκες σε όλα τα ματς και Χ στην Τούμπα της αρκούν για να πάρει το πρωτάθλημα. Το ίδιο και για τον ΠΑΟΚ. Ακόμα κι αν ο Δικέφαλος χάσει στα χαρτιά το ματς με τον Ολυμπιακό και τιμωρηθεί με -3, μπορεί με επτά νίκες να πάρει το πρωτάθλημα.

Είναι βέβαιο πως ο πόλεμος των μεγάλων θα συνεχιστεί στο φουλ. Είτε για το φαίνεσθαι, είτε για την ουσία, θα συνεχίσουν να "σφάζονται". Το 1-1 του Ουάρντα πάντως δεν καταδίκασε την ΑΕΚ και δίνει το δικαίωμα στον ΠΑΟΚ να πάρει το πρωτάθλημα ακόμα και με τιμωρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ