OPINIONS

Βρέθηκαν τα φαντάσματα

Βρέθηκαν τα φαντάσματα

Το Sport24.gr δημοσιεύει τα παραποιημένα φύλλα αγώνα από τους ποδηλάτες-φαντάσματα του Athens Track Grand Prix του 2013. Οι αποδείξεις είναι εδώ. ΓΓΑ και Κοντονής θα συνεχίσουν να κωφεύουν;

Πριν σχεδόν δυο χρόνια είχα γράψει εδώ στο Sport24.gr ένα κείμενο με τίτλο "Τα λερωμένα, τ' άπλυτα", απαριθμώντας μια σειρά από κακώς κείμενα στην Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας. Σήμερα επανέρχομαι, με διαφορετικό τίτλο, αλλά με ίδιο δυστυχώς θέμα, αφού σε αυτή τη διετία που μεσολάβησε από τότε, όχι μόνο δεν έγινε το παραμικρό ώστε να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους άνθρωποι ανίκανοι να υπηρετήσουν το άθλημα, αλλά αντίθετα, όπως προκύπτει μέσα από μια σειρά γεγονότων και από την θλιβερή πραγματικότητα, αυτοί οι ίδιοι παράγοντες συνεχίζουν να κρατάνε στα χέρια τους τις τύχες της ποδηλασίας, απολαμβάνοντας μιας προκλητικής ασυλίας από όλες τις αρμόδιες αρχές. Αν θα ήθελα να απαριθμήσω όλα τα κατορθώματά τους, τότε θα έπρεπε να γράψω ολόκληρο βιβλίο, οπότε θα περιοριστώ στα κατά τη γνώμη μου σημαντικότερα από αυτά, υπέρ αρκετά ώστε να κατανοήσετε το μέγεθος της ασυδοσίας και της παράνομης δράσης τους.

Θα μου πείτε, δεν είναι βαρύ αυτό το "παράνομη δράση"; Θα σας απαντήσω, διαβάστε αυτά που ακολουθούν και βγάλτε το συμπέρασμα μόνοι σας. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με την γνωστή ιστορία των "ποδηλατών φαντασμάτων" που βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και δυο χρόνια, παρά τις προσπάθειες της ΕΟΠ να ξεχαστεί και να περάσει ατιμώρητη. Ας δούμε πρώτα το χρονικό, όσο πιο περιληπτικά γίνεται.

ΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 2013

Βρέθηκαν τα φαντάσματα

- 13 & 14 Σεπτεμβρίου 2013. Η ΕΟΠ διοργανώνει διεθνή αγώνα πίστας με την επωνυμία Athens Track Grand Prix. Όπως είναι υποχρεωμένη η διοργανώτρια αρχή (αφού επρόκειτο για διεθνή αγώνα), κοινοποιεί τα αποτελέσματα στην UCI (Διεθνή Ομοσπονδία Ποδηλασίας), η οποία με τη σειρά της τα αναρτά στην επίσημη ιστοσελίδα της. Παράλληλα όμως, η ΕΟΠ δεν κάνει το ίδιο και στη δική της ιστοσελίδα, όπως είχε πράξει με τα αποτελέσματα παλαιότερων αγώνων.

- Αρχές Δεκεμβρίου του 2013. Ο Ιάκωβος Γεωργίου, πρόεδρος του σωματείου ΠΕΣΑ Αστέρας, ζητά με επίσημη επιστολή του προς την Ομοσπονδία, τα αποτελέσματα και τα φύλλα αγώνος του Athens Track Grand Prix, χωρίς να πάρει ποτέ απάντηση.

- 23 Δεκεμβρίου 2013. Η ΕΟΠ αναρτά στην ιστοσελίδα της τη στατιστική με τις κατατάξεις των αθλητών και των ομάδων για το 2013. Αμέσως προκύπτει το εξής παράδοξο και οπωσδήποτε ύποπτο και ανησυχητικό: Δέκα (10) αθλητές παρουσιάζονται να έχουν λάβει βαθμολογία, χωρίς να φαίνεται η συμμετοχή τους σε κανένα αποτέλεσμα αγώνα της χρονιάς! Διαβάζοντας αναλυτικά την στατιστική του 2013, με την εις άτοπον απαγωγή, φαίνεται πως οι 10 αυτοί αθλητές θα μπορούσαν να έχουν βαθμολογηθεί μόνο στον διεθνή αγώνα Athens Track Grand Prix, αφού τα ονόματά τους απουσιάζουν από κάθε άλλον αγώνα που έχει διοργανωθεί μέσα στη χρονιά. Όμως – και εκεί ξεκινάει το ζουμί της ιστορίας – τα ονόματα των 10 αυτών αθλητών (6 από το σωματείο "Α.Σ. Ήρα Νίκαιας-Κορυδαλλού" και 4 από το σωματείο "Αλέξανδρος-Πυγμαχικός Σύλλογος Κορυδαλλού-Νίκαιας") δεν υπάρχουν ούτε στις λίστες των συμμετεχόντων που είχε στείλει η ίδια η ΕΟΠ στην UCI, αλλά φυσικά ούτε και στα τελικά αποτελέσματα.

- 27 Δεκεμβρίου 2013. Λίγα μόλις 24ωρα μετά την ανάρτηση της στατιστικής του 2013 στην ιστοσελίδα της ΕΟΠ, ο Ιάκωβος Γεωργίου (ο οποίος μάταια περίμενε για περισσότερους από δυο μήνες τη δημοσιοποίηση από την ΕΟΠ αποτελεσμάτων διάφορων αγώνων, ανάμεσα στους οποίους και αυτά του Athens Track Grand Prix), αποστέλλει έγγραφη καταγγελία προς την Ομοσπονδία με παράλληλη κοινοποίηση στην ΓΓΑ (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού), στην οποία αναφέρει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα ύποπτα ονόματα αλλά και την αδιαφορία της ΕΟΠ στο αίτημά του για κοινοποίηση των αποτελεσμάτων.

- 13 Ιανουαρίου 2014. Η ΕΟΠ απαντά - επιτέλους - στον Ιάκωβο Γεωργίου. Η επιστολή της ξεκινάει με την παρατήρηση ότι ο Γεωργίου "διαπνέεται από μια ακατανόητη προσωπική εμπάθεια προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΟΠ, Αθανάσιο Τερζή και πως στην επιστολή του εμπεριέχονται διάφοροι ισχυρισμοί που παραπέμπουν περισσότερο σε συζήτηση κουτσομπολιού παρά σε αναφορές και παρατηρήσεις με ειλικρινές ενδιαφέρον κλπ, κλπ, κλπ". Μετά από αυτή την εισαγωγή, γίνεται γνωστός ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν κοινοποιηθεί τα αποτελέσματα και τα φύλλα αγώνα: "Οι πληροφορίες που αιτείσθε να σας παρασχεθούν από την ΕΟΠ, εμπεριέχουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δέκα συνολικά αθλητών των σωματείων μελών της ΕΟΠ τάδε και τάδε, δηλαδή κατ’ άρθρο 2 ν. 2472/1997, πληροφορίες που αναφέρονται στο υποκείμενο των δεδομένων"!

Οι νομικές φιοριτούρες - για να μην πω αερολογίες - του νομικού εκπρόσωπου της Ομοσπονδίας, Γιώργου Λιανού, αναφέρονται σε οτιδήποτε άλλο, εκτός του πραγματικού και μοναδικού ερωτήματος που προκύπτει. Δηλαδή, αν όλα είναι εντάξει και δεν υπάρχει απάτη, γιατί η λίστα της UCI δεν αναφέρει πουθενά τους 10 αθλητές-φαντάσματα που όχι μόνο (φέρεται να) έτρεξαν στο Athens Track Grand Prix αλλά βαθμολογήθηκαν κιόλας; Και αν υποθέσουμε πως η ΕΟΠ έστειλε λάθος λίστες αποτελεσμάτων στην UCI, γιατί δεν φρόντισε στη συνέχεια να επανορθώσει την αβλεψία της, ξαναστέλνοντας τις διορθωμένες; Επίσης, η ΕΟΠ δεν απαντά στο άλλο απλό ερώτημα που προκύπτει: Σε ποιον αγώνα βαθμολογήθηκαν τελικά οι δέκα αυτοί αθλητές;

- 24 Ιανουαρίου 2014. Ο Γεωργίου στέλνει νέα ανοιχτή επιστολή ενημέρωσης στη ΓΓΑ με παράλληλη κοινοποίηση στην ΕΟΠ, όπου αναφέρει πως συνεχίζει να μην έχει ενημέρωση από την Ομοσπονδία σχετικά με τα αποτελέσματα των αγώνων που έχει ζητήσει. Σε αυτήν καταγγέλλει πλέον ανοιχτά τον πρόεδρο της ΕΟΠ, Αθανάσιο Τερζή και τον Γενικό Γραμματέα Διονύσιο Λιατσή, θεωρώντας τους υπεύθυνους για τις παραβάσεις και τις αλλοιώσεις στα αποτελέσματα.

Αναφέρει συγκεκριμένα ο Γεωργίου: "Σαν γνώστες των ανωτέρω για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν προέβησαν στα προβλεπόμενα σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΟΠ (του οποίου, όπως ο νόμος ορίζει, είναι θεματοφύλακες και προστάτες του αθλήματος), προκειμένου να διασφαλίσουν την ακριβή τήρηση του καταστατικού και των κανονισμών της Ομοσπονδίας, καθώς επίσης και την ορθή λειτουργία της, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε παράβαση, όπως η αλλοίωση των αποτελεσμάτων των αγώνων & της στατιστικής της". Σε αυτή την επιστολή μάλιστα, ο Γεωργίου επισυνάπτει τη λίστα των 10 αθλητών, χωρίς να αναφέρει τα ονόματά τους, αφού όπως ο ίδιος γράφει, "αφενός κάποιοι από αυτούς είναι ανήλικοι και αφετέρου πιθανολογώ ότι η εμφανιζόμενη συμμετοχή τους στους αγώνες να μην είναι στη γνώση τους"!

Η ίδια επιστολή της 24ης Ιανουαρίου 2014 αποστέλλεται και στον τότε υφυπουργό αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανό, με τίτλο "καταγγελία αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνα", ενώ παράλληλα, ο ΠΕΣΑ Αστέρας στέλνει ακόμα μια επιστολή προς την ΓΓΑ, ζητώντας την δική της παρέμβαση στο θέμα.

-7 Φεβρουαρίου 2014. Η ΓΓΑ απαντά στον ΠΕΣΑ Αστέρα λέγοντας ότι αφού πρώτα έστειλε έγγραφο στην ΕΟΠ ζητώντας τα φύλλα αγώνα από τους ύποπτους αγώνες, έλαβε την εξής απάντηση από την Ομοσπονδία, η οποία ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: "…όλα τα παραπάνω στοιχεία που αποτελούν μέρος της στατιστικής του 2013 και έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΠ, θα πρέπει για να οριστικοποιηθούν και να θεωρούνται επίσημα, να λάβουν την τελική έγκριση από το ΔΣ της ΕΟΠ, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις που πιθανόν προκύψουν από ήδη υπάρχουσες παρατηρήσεις-επισημάνσεις σωματείων ή της ίδιας της ΕΟΠ. Ως εκ τούτου επιφυλασσόμαστε να σας αποστείλουμε τα επίσημα και οριστικά στοιχεία στατιστικής για το 2013, τα οποία θα προκύψουν μετά από τον παραπάνω επανέλεγχο και τελική εγκριτική απόφαση του ΔΣ της ΕΟΠ".

Το οποίο είναι φυσικά ψέμα, μούφα, δράκος, μαϊμού, όπως θέλετε πείτε το, πρώτης κατηγορίας. Γιατί; Διότι, για να γίνει γενική συνέλευση του ΔΣ της Ομοσπονδίας, πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί η στατιστική, αφού μέσα από τα στοιχεία της γίνεται γνωστό ποια σωματεία έχουν δικαίωμα ψήφου και ποια όχι. Και επειδή γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε έναν μήνα μετά την απάντηση της ΕΟΠ στην ΓΓΑ, στις 15 Μαρτίου του 2014, χωρίς να γίνει στο μεταξύ η παραμικρή αλλαγή στην στατιστική, αυτό αυτόματα σήμαινε πως η στατιστική που ήταν αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΕΟΠ, ήταν και επίσημη και οριστική. Άρα, όπως καταλαβαίνετε, η απάντηση της ΕΟΠ στην ΓΓΑ ήταν, πρώτον, άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε και δεύτερον, μια βολική κίνηση τακτικής για να κερδηθεί χρόνος και να γίνουν πράγματι - υποψιάζομαι - οι "απαραίτητες διορθώσεις" παρασκηνιακά. Ο Γεωργίου πάντως, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, επανήλθε με τα ερωτήματα περί των φαντασμάτων ποδηλατών, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση.

ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ!

Για να μη σας ταλαιπωρήσω περισσότερο, να πω απλά ότι η ΕΟΠ και η ΓΓΑ πρέπει να έχουν βαρεθεί σε αυτά δυο χρόνια να παίρνουν επιστολές σχετικές με τα αμαρτωλά φύλλα αγώνα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος της ΕΟΠ, Θανάσης Τερζής, στηριζόμενος στον βολικό ισχυρισμό των προσωπικών δεδομένων, δεν τα δημοσιοποίησε ποτέ. Προσπάθησε να τα αποσπάσει από υπάλληλο της Ομοσπονδίας, η οποία τα διατηρούσε κλειδωμένα, θέλοντας προφανώς, όχι να τα φυλάξει, όπως είχε υποστηρίξει ο ίδιος, αλλά είτε να τα καταστρέψει, είτε να τα αλλοιώσει, κατηγορώντας φυσικά την υπάλληλο για τις δικές του ομορφιές.

Όμως κάποια στιγμή, τα φύλλα αγώνα από το Athens Track Grand Prix του 2013, βρέθηκαν! Μη με ρωτήσετε πώς και τί, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι πρόσφατα τα πήρα κι εγώ στα χέρια μου από ανώνυμη πηγή (αλλά και επώνυμη να ήταν, όπως μπορείτε εύκολα να καταλάβετε, δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να την αποκαλύψω). Επίσης είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι τα φύλλα αγώνα του Athens Track Grand Prix του 2013, έχουν σταλεί σε πολλούς παραλήπτες. Μετρήστε: Ο αθλητικός εισαγγελέας, η εφημερίδα "Αυγή", το υφυπουργείο Αθλητισμού, ο πρώην υφυπουργός αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, ο Κυριάκος Θωμαΐδης από τη "Δίκη της Δευτέρας", η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου, ο διευθυντής του Γραφείου του νυν υφυπουργού αθλητισμού, Στάθης Κουτρουβίδης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, η διευθύντρια του ελεγκτικού της ΓΓΑ, Λίτσα Βασάλου, καθώς και το κλιμάκιο της ελεγκτικής επιτροπής που διενεργεί τον έλεγχο εδώ και κάποιους μήνες στην ΕΟΠ.

Αρκετοί, δεν νομίζετε; Θα περίμενε κανείς ότι θα είχε γίνει ένας πανικός από πολλές διαφορετικές μεριές. Οι δημοσιογράφοι θα είχαν δημοσιοποιήσει τα αμαρτωλά φύλλα αγώνα και - πολύ περισσότερο - η ΓΓΑ και η κυβέρνηση θα είχαν τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί τον Τερζή και τους δικούς του. Γιατί όπως εύκολα αντιλαμβάνεστε, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο αμελητέο πλημμέλημα. Και όμως, όλοι κωφεύουν ή τέλος πάντων, σφυρίζουν ανέμελα, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Η δε στάση του υφυπουργείου, τόσο επί Ανδριανού, όσο και επί Κοντονή, μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς αχαρακτήριστη. Η παρουσία και μόνο των φύλλων αγώνα, όπου η δικαστική έρευνα - φαντάζομαι - θα έκανε λόγο για πλαστογράφηση επίσημων εγγράφων με πρόσθετες απάτες που θυμίζουν κορμό δέντρου και τα κλαδιά του προς τα πάνω, θα έπρεπε όχι να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους (γιατί εδώ δεν τίθεται θέμα ευαισθησίας), αλλά να τους οδηγήσει χωρίς δεύτερη σκέψη σε λήψη αποφάσεων, πρώτα στην καθαίρεση των ενόχων και μετά στην παραπομπή τους στη δικαιοσύνη.

ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ, ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Βρέθηκαν τα φαντάσματα

Τελικά, δεν ξέρω πόσοι το έχουν καταλάβει, αλλά αυτή που την πληρώνει μόνιμα, είναι η φουκαριάρα η ποδηλασία...

Δεν είναι απλά θλιβερό, αλλά εξόχως τραγικό το γεγονός ότι τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει. Επαναλαμβάνω, τα αμαρτωλά φύλλα αγώνα υπάρχουν, τα έχουν όλοι στα χέρια τους και δεν κουνιέται φύλλο. Το μόνο που υπάρχει - κυκλοφορώντας είτε στους "διαδρόμους" του υπουργείου, είτε σε αυτούς της ΓΓΑ - είναι διάφορες off the record φήμες, δηλώσεις ή τοποθετήσεις "κύκλων" που θα μπορέσουν να χαρακτηριστούν ως να 'χαμε να λέγαμε. Έχω ακούσει ας πούμε ότι ο Ανδριανός είχε γίνει έξαλλος, ότι ο εισαγγελέας δεν πίστευε στα μάτια του, ότι οι νυν του υπουργείου βγάζουν φλύκταινες όταν ακούνε ΕΟΠ, μέχρι και ότι ο Κοντονής θέλει, λέει, να κάνει προσεκτικές κινήσεις για να τους "τσουβαλιάσει" χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν. Αστειότητες. Και αυτό για να κρατήσω ένα επίπεδο, αφού και το λεξιλόγιό μου είναι πλούσιο, αλλά και η εν γένει αντιμετώπιση του θέματος από τους αρμόδιους επιτρέπει πολύ χειρότερους χαρακτηρισμούς.

Αν μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα από την ασυλία που απολαμβάνουν οι ΕΟΠίτες, αυτό είναι ότι κάποιος ή κάποιοι τους προστατεύουν. Και μιλάμε για δυνατή προστασία, μπροστά στην οποία όλοι ανεξαιρέτως ποιούν την νήσσαν. Δεν εξηγείται αλλιώς, πώς από όλους αυτούς που έχουν στα χέρια τους τα αμαρτωλά φύλλα αγώνα, κανείς, ούτε ένας, δεν τα έχει βγάλει στη φόρα. Ούτε ο εισαγγελέας, ούτε οι υφυπουργοί, ούτε ο Τύπος. Τί περιμένουν; Τί φοβούνται; Τί είναι αυτό που υπολογίζουν τόσο πολύ; Για να είμαι ειλικρινής, ένα γαϊτανάκι αθλιότητας μοιάζει όλο αυτό. Βλέπετε, ζούμε στη χώρα που ένα τηλεφώνημα είναι αρκετό για να βάλει στο συρτάρι οποιαδήποτε καταγγελία, οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο, οποιαδήποτε πρότερη δήλωση, ακόμα και οποιαδήποτε καλή πρόθεση. Όμως εδώ δεν υπάρχουν καλές προθέσεις. Η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί με καλές προθέσεις. Είναι - δυστυχώς - η πολιτική, η μικροπολιτική αν το προτιμάτε, που "αναπνέει" με τις καλές προθέσεις. Δίνοντας "αναπνοές" και στους κυρίους της ΕΟΠ.

Δεν γνωρίζω - ειλικρινά - ποιο είναι το φρένο που κρατάει ακόμα τα φύλλα αγώνα του Athens Track Grand Prix του 2013 κρυμμένα από όλους εκείνους που επιθυμούν τη διαφάνεια. Φαντάζομαι πως ο καθένας τους έχει τους δικούς του λόγους. Εγώ αντίθετα, δεν έχω κανέναν λόγο να μην τα δημοσιεύσω. Ίσα-ίσα, θεωρώ πως έχω υποχρέωση να το κάνω. Και επαγγελματική και ηθική. Απέναντι σε όσους αγαπούν την ποδηλασία και την αλήθεια. Και εναντίον σε όσους ασελγούν πάνω και στις δυο. Εδώ λοιπόν, ακολουθούν τα τέσσερα φύλλα αγώνα, ένα από τους πόντους ανδρών, ένα από το κέιριν ανδρών, ένα από τους πόντους εφήβων και ένα από το κέιριν εφήβων. Προηγείται σε κάθε ένα από αυτά, ο πίνακας των αποτελεσμάτων, όπως τον έστειλε η ΕΟΠ στην Παγκόσμια Ομοσπονδία (UCI) και όπως φαίνεται στην επίσημη ιστοσελίδα της UCI και ακολουθεί το αντίστοιχο φύλλο αγώνα της Ομοσπονδίας. Οι αθλητές που είναι "κιτρινισμένοι" με highlighter είναι τα λεγόμενα φαντάσματα της ΕΟΠ. Καταλαμβάνοντας πάντοτε - και στις τέσσερις περιπτώσεις - για ευνόητους λόγους τις τελευταίες θέσεις. Ποιος δεν καταλαβαίνει; Και τί ακριβώς είναι αυτό που δεν καταλαβαίνει;

1. Άντρες - Πόντοι (UCI)

Βρέθηκαν τα φαντάσματα

1α. Άντρες - Πόντοι (ΕΟΠ)

Βρέθηκαν τα φαντάσματα

2. Άντρες - Κέιριν (UCI)

Βρέθηκαν τα φαντάσματα

2α. Άντρες - Κέιριν (ΕΟΠ)

Βρέθηκαν τα φαντάσματα

3. Έφηβοι - Πόντοι (UCI)

Βρέθηκαν τα φαντάσματα

3α. Έφηβοι - Πόντοι (ΕΟΠ)

Βρέθηκαν τα φαντάσματα

4. Έφηβοι - Κέιριν (UCI)

Βρέθηκαν τα φαντάσματα

4α. Έφηβοι - Κέιριν (ΕΟΠ)

Βρέθηκαν τα φαντάσματα

ΘΕΛΕΙΣ 30.000 ΕΥΡΩ; ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΠΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΑ 80.000 ΕΥΡΩ ΤΟΥ 2002;

Αυτά λοιπόν με τα αμαρτωλά φύλλα αγώνα του Athens Track Grand Prix του 2013. Για όσους δεν είναι μυημένοι στα "κόλπα", να συμπληρώσω το εξής, αφού κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν το εύλογο, μα γιατί να γίνει όλο αυτό με τους 10 αθλητές; Τι συμφέρον είχε η ΕΟΠ να το κάνει; Ακούστε λοιπόν. Για να κατοχυρώσει ένα ποδηλατικό σωματείο δικαίωμα ψήφου, πρέπει να έχει συμμετοχή από τουλάχιστον 10 διαφορετικούς αθλητές είτε σε τοπικό πρωτάθλημα, είτε σε πανελλήνιο Κύπελλο, είτε σε πανελλήνιο πρωτάθλημα, είτε τέλος, σε διεθνή αγώνα. Δεν χρειάζεται και μεγάλη φαντασία για να καταλάβουμε ότι υπάρχουν ένα σωρό σωματεία τα οποία "λειτουργούν" μόνο και μόνο για να μπορούν να προσφέρουν την ψήφο τους σε εκείνον που τη χρειάζεται για να συντηρήσει την καρέκλα του. Και αυτό ακριβώς συνέβη με τα σωματεία "Α.Σ. Ήρα Νίκαιας-Κορυδαλλού" και "Αλέξανδρος-Πυγμαχικός Σύλλογος Κορυδαλλού-Νίκαιας". Δεν είχαν αρκετή αγωνιστική εκπροσώπηση μέσα στο 2013 για να διατηρήσουν το δικαίωμα ψήφου, αλλά τελικά βρέθηκε ο τρόπος!

Α, και να μην το ξεχάσω, μπορεί να αναφέρω συνέχεια τα ονόματα του Τερζή και του Σαρρή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλω να "αδικήσω" κανέναν σε αυτή την υπόθεση. Κάθε ένα από τα τέσσερα χειρόγραφα φύλλα αγώνα, έχει στο κάτω μέρος πέντε (5) υπογραφές. Ξεκινώντας από τον πρόεδρο της τεχνικής επιτροπής και μέλος του ΔΣ της ΕΟΠ, Μίλτο Κριμίζη και καταλήγοντας στον αλυτάρχη Βλαδίμηρο Πέτσα (υπάλληλο και διευθυντή της ΕΟΠ), στην κομισάριο αφίξεων Κατερίνα Μαμμή (υπάλληλο της ΕΟΠ), στον χρονομέτρη Κώστα Καραγεωργίου (υπάλληλο της ΕΟΠ) και στην γραμματέα Χαρούλα Κωλέττη (υπάλληλο της ΕΟΠ). Για τον ρόλο του καθενός στα αμαρτωλά φύλλα αγώνα, ας βρούνε την άκρη μεταξύ τους. Και επίσης, ας μας πούνε αν οι υπογραφές των δέκα αθλητών φαντασμάτων είναι αληθινές. Αυτοί πάντως που από την αρχή του 2015 άρχισαν να έχουν τις διαφωνίες τους με τις πρακτικές της διοίκησης της ΕΟΠ, ήταν ο Γενικός Γραμματέας Διονύσης Λιατσής και ο Ειδικός Γραμματέας Δημήτρης Σπανόπουλος. Αμφότεροι παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους στις 30 Οκτωβρίου του 2015.

Και φυσικά μην νομίσετε πως αυτό είναι το μοναδικό "ανδραγάθημα" της ΕΟΠ όλα αυτά τα χρόνια της διοίκησης του Θανάση Τερζή. Δεν ξέρω καν αν αυτό είναι η κορυφή, το ζενίθ από τις απάτες που έχουν "εκτελεστεί" με περισσό θράσος. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013, δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με την ΕΟΠ. Είχα την αγάπη μου για την ποδηλασία και τις μεταδόσεις στο Eurosport. Όταν πληροφορήθηκα για πρώτη φορά τα των φύλλων αγώνα, δεν πίστευα στα αυτιά μου. Και στη συνέχεια, έμαθα κι άλλα, κι άλλα, συν την αγωγή που "εισέπραξα" για το πρώτο κείμενο, με την οποία ο νομικός σύμβουλος Γιώργος Λιανός, ζητάει 30.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, επειδή τάχα μου έχασε πελάτες... Ναι, η αγωγή έγινε από τον νομικό σύμβουλο και όχι από την ΕΟΠ. Βλέπετε, στο κείμενο ήταν όλα στοιχειοθετημένα με αποδείξεις και επίσημα έγγραφα, οπότε δεν είχαν κάτι να πουν. Ούτε για τα φύλλα αγώνα του Athens Track Grand Prix, ούτε για την "μαμουνιά" στα "Καζαντζάκεια" (άλλη υπόθεση παραποίησης φύλλων αγώνα το 2013), ούτε για τα βάζα του Παπάζογλου, ούτε για την παραποίηση των πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου, όπου Τερζής και Λιανός ο Νεώτερος ζήτησαν από την πρακτικογράφο να γράψει ψευδώς ότι οι Πόγκας και Τσοπούρογλου ήταν παρόντες και ψήφισαν, ενώ αμφότεροι είχαν αποχωρήσει νωρίτερα από την αίθουσα.

Βρέθηκαν τα φαντάσματα

Η απόφαση για την χορήγηση του ποσού των 80.000 ευρώ από την ΓΓΑ στον ΠΟΗ Κάστρου. Ημερομηνία 8/4/2002

Ούτε φυσικά για τα 80.000 ευρώ του Νώντα Σαρρή, τότε αντιπροέδρου και σημερινού γενικού γραμματέα της ΕΟΠ. Ποια 80.000 ευρώ; Ευχαρίστως να σας πω. Με δυο προτάσεις, δεν χρειάζονται περισσότερες. Στις 8 Απριλίου του 2002, η ΓΓΑ ενέκρινε στον ΠΟΗ Κάστρο το ποσό των 80.000 ευρώ για την σύνταξη προμελέτης και τευχών δημοπράτησης (μελέτη-κατασκευή) για την κατασκευή Μινωϊκού Ποδηλατοδρόμιου στο Ηράκλειο Κρήτης. Προσπερνώ την αθλιότητα του να δίνεται τέτοιου είδους επιχορήγηση σε ένα απλό σωματείο και ρωτάω μόνο το εξής: 14 χρόνια μετά, ο Νώντας Σαρρής (πρόεδρος του ΠΟΗ Κάστρου και γενικός γραμματέας της ΕΟΠ), ο οποίος έχει εκταμιεύσει το εν λόγω ποσό, έχει καταθέσει άραγε οικονομικό απολογισμό στη ΓΓΑ; Οι δικές μου πληροφορίες λένε πως όχι. Ας το διαψεύσει αν θέλει και μπορεί ο Σαρρής, αλλά με αποδείξεις, όχι με λόγια. Αυτά λοιπόν και με τα 80 χιλιάρικα και φυσικά τα συμπεράσματα είναι δικά σας. Και των αρμοδίων που συνεχίζουν να ποιούν την νήσσαν. Γιατί - φαντάζομαι - πρέπει να ήταν πολύ δύσκολο για όσους έχουν περάσει αυτά τα 14 χρόνια από τη ΓΓΑ να ζητήσουν το αυτονόητο. Ειδικά όταν θα πήραν εκείνο το τηλεφώνημα από τον εκάστοτε "από πάνω" που τους έλεγε να κάτσουν στ' αυγά τους.

ΟΙ "ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΣ" ΤΟΥ BMX

Ας περάσουμε τώρα σε ένα πρόσφατο σχετικά θέμα, αυτό με το πανελλήνιο πρωτάθλημα ΒΜΧ του 2015. Είναι μια ακόμα ιστορία που αποδεικνύει με τον πλέον περίτρανο τρόπο το πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται την ποδηλασία οι κύριοι της ΕΟΠ. Το πρωτάθλημα διεξήχθη στις αρχές του περασμένου Ιουλίου στις Μελέσσες Ηρακλείου (στην πίστα του σωματείου ΑΟ Μινόαν Καμπ), βγήκαν οι νικητές, έγιναν οι απονομές, αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα σε ΕΟΠ και UCI και όλα καλά και ωραία. Προσέξτε τώρα. Όπως έγραψα νωρίτερα, στις 30 Οκτωβρίου 2015, παραιτήθηκαν οι Λιατσής και Σπανόπουλος από τις θέσεις του γενικού γραμματέα και του ειδικού γραμματέα αντίστοιχα. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 6 Νοεμβρίου, στο ΔΣ της ΕΟΠ, ο Νώντας Σαρρής και ο Νίκος Λέμης κατέλαβαν τις δυο αυτές θέσεις.

Πριν συνεχίσω, να συμπληρώσω πρώτα ότι τα σωματεία ΑΟ Μινόαν Καμπ και ΠΑΟ Φοίνικας (τα οποία δεν δραστηριοποιούνται σε όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες της ποδηλασίας), είχαν συμπληρώσει τις απαραίτητες συμμετοχές για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα ψήφου και για το 2016, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του ΒΜΧ. Όταν όμως παραιτήθηκε ο Λιατσής (πρόεδρος του σωματείου ΠΑΟ Φοίνικας) και βρέθηκε στην μειοψηφία της αντιπολίτευσης του ΔΣ, ο Τερζής δεν μπορούσε να τον αφήσει "ατιμώρητο". Σκέφτηκε λοιπόν μαζί με τους ανθρώπους του την εξής μοναδικής έμπνευσης κίνηση. Διαπίστωσαν οι φωστήρες της τεχνικής επιτροπής της ΕΟΠ, παραβιάσεις των κανονισμών ποδηλασίας κατά τη συμπλήρωση των φύλλων αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ΒΜΧ, τέσσερις μήνες μετά την διεξαγωγή του!!! Και η ΕΟΠ ζήτησε την ακύρωσή του!

Στο ΔΣ της 6ης Νοεμβρίου του 2015, αυτό δεν συνέβη, "επειδή οι Σαρρής και Λέμης δεν είχαν (σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΠ) πλήρη και επαρκή εικόνα των προβλημάτων και ελλείψεων των επίμαχων φύλλων αγώνα". Όμως, όπως διαβάζουμε στη συνέχεια του κειμένου, "ο νέος γενικός γραμματέας Νώντας Σαρρής, ύστερα από ενδελεχή έρευνα στον ένα περίπου μήνα που μεσολάβησε από την ανάληψη των καθηκόντων του, αυτός επανήλθε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΟΠ στις 4 Δεκεμβρίου του 2015 με νέα εισήγηση". Για να μη σας κουράζω με περιττές λεπτομέρειες, το ζουμί είναι το εξής: Ο Σαρρής είδε το φως το αληθινό και κατάλαβε ότι τα φύλλα αγώνα έπρεπε να ακυρωθούν. Και φυσικά τα φύλλα αγώνα ακυρώθηκαν. Μαζί και τα αποτελέσματα των αγώνων. Μαζί και οι νικητές. Μαζί και οι κόποι των αθλητών και αθλητριών που προετοιμάστηκαν για τους αγώνες και συμμετείχαν σε αυτούς. Και όλα αυτά, τέσσερις ολόκληρους μήνες μετά.

Βρέθηκαν τα φαντάσματα

Το βάθρο των νικητών του πανελληνίου πρωταθλήματος ΒΜΧ για το 2015 στην κατηγορία των ανδρών. Έτρεξαν, κέρδισαν, πανηγύρισαν και 4 μήνες μετά ακυρώθηκαν.

Μην ξεγελαστεί κανείς όμως. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε επειδή υπήρχαν ή όχι παραβιάσεις στα φύλλα αγώνα. Αντίθετα, όλα αυτά έγιναν για να εκδικηθεί ο Τερζής τον Λιατσή και να αφήσει τον ΠΑΟ Φοίνικα χωρίς δικαίωμα ψήφου για το 2016. Και μαζί και τον ΑΟ Μινόαν Καμπ. Γιατί αυτό είναι το πρώτο που τον ενδιαφέρει. Να ελέγχει την "σκακιέρα" των σωματείων, έτσι ώστε να έχει πάντοτε υπέρ του την πλειοψηφία, για να μη χάσει την καρέκλα του. Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αν ο Λιατσής δεν είχε παραιτηθεί από τη θέση του γενικού γραμματέα και δεν είχε περάσει στην αντιπολίτευση, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί. Καμία παραβίαση των κανονισμών ποδηλασίας δεν θα είχε διαπιστωθεί από την τεχνική επιτροπή της ΕΟΠ και τον πρόεδρό της, Μίλτο Κριμίζη (η υπογραφή του οποίου, θυμίζω, φιγουράρει φαρδιά-πλατιά στα αμαρτωλά φύλλα αγώνα του Athens Track Grand Prix του 2013) και ο Φοίνικας με τον Μινόαν Καμπ, θα διατηρούσαν το δικαίωμα ψήφου, μιας ψήφου που θα συνέχιζε να στηρίζει τον Τερζή και την παρέα του.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΕΣΕΙΣ; ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΕΜΕΙΣ

Οι ιστορίες με αυτούς τους τύπους όμως δεν έχουν τελειωμό. Ας περάσουμε στο επόμενο και προτελευταίο μέρος του σημερινού κειμένου. Αυτό που θα μας διαφωτίσει πώς η ΕΟΠ αποφεύγει τις προτάσεις μομφής που κατατίθενται εναντίον της από την πλειοψηφία των σωματείων που έχουν δικαίωμα ψήφου και με ποιο μαγικό τρόπο μετατρέπει την μειοψηφία της σε πλειοψηφία. Στις 13 Νοεμβρίου του 2015, 22 σωματεία (τα οποία πέντε μέρες αργότερα έγιναν 23) κατέθεσαν αίτηση σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης με θέματα, πρώτον, την παραίτηση του ΔΣ της ΕΟΠ καθώς και της εξελεγκτικής επιτροπής της ΕΟΠ και δεύτερον, ορισμού νέας έκτακτης γενικής συνέλευσης για τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών προς εκλογή νέου ΔΣ, αναπληρωματικών μελών και εξελεγκτικής επιτροπής.

Εκεί γνωμοδότησε ο νομικός σύμβουλος της ΕΟΠ, Γιώργος Λιανός και το ΔΣ υιοθέτησε τα γραφόμενά του, απορρίπτοντας και τις δυο αιτήσεις των 23 σωματείων. Για να μη σας μπερδεύω με νομικίστικα που σίγουρα δεν θα καταλάβετε, τα 9 μέλη που απέρριψαν τις αιτήσεις, δεσμεύτηκαν ότι θα υπερψήφιζαν μια πρόταση μομφής που θα ήταν σωστά διατυπωμένη και θα αναφερόταν σε συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις που θα δικαιολογούσαν αυτή την πρόταση. Πράγματι, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2015, είκοσι σωματεία κατέθεσαν τρεις αιτήσεις, από τις οποίες έγινε δεκτή μόνο η πρώτη, δηλαδή σύγκληση γενικής συνέλευσης για να συζητηθεί η πρόταση μομφής. Απορρίφθηκαν η σύγκληση νέας έκτακτης γενικής συνέλευσης εντός 20 ημερών για τη διενέργεια εκλογών καθώς και ο διορισμός από τη γενική συνέλευση 15μελούς επιτροπής από τους εκπρόσωπους των σωματείων που θα είχαν εξουσιοδότηση μέχρι τις εκλογές.

Μη με ρωτήσετε πώς και γιατί, όλα τα έγγραφα είναι στην κατοχή μου για όποιον τα ζητήσει, αλλά αρνούμαι να περιπλανηθώ μέσα στους αχανείς νομικούς διαδρόμους του Λιανού. Το ζουμί είναι ότι τελικά η ΕΟΠ δέχτηκε να γίνει η γενική συνέλευση για να συζητηθεί η πρόταση μομφής και ορίστηκε για την Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου. Πριν συνεχίσω, να πω ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή, τα σωματεία που είχαν δικαίωμα ψήφου, ήταν συνολικά 43. Που σημαίνει, ότι όποια πλευρά έφτανε τις 22 ψήφους (σε περίπτωση απαρτίας), θα είχε την πλειοψηφία και θα περνούσε τη δική της γραμμή. Όλα αυτά φυσικά, σε φυσιολογικές συνθήκες. Και οπωσδήποτε όχι όταν κάποιος ή κάποιοι έχουν απέναντί τους τον Τερζή και τους δικούς του. Γιατί το λέω αυτό; Διαβάστε λοιπόν.

Βρέθηκαν τα φαντάσματα

Οι "κυρίαρχοι" του παιχνιδιού. Αριστερά ο πρόεδρος της ΕΟΠ, Θανάσης Τερζής και δεξιά ο γενικός γραμματέας, Νώντας Σαρρής

Στις 16 Δεκεμβρίου, τέσσερις μέρες πριν τη γενική συνέλευση, το σωματείο Δόξα Πεύκης κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΕΟΠ, ζητώντας να μην έχουν δικαίωμα ψήφου τρία άλλα σωματεία, ο ΠΟ Καρδίτσας, ο ΑΟ Μινόαν Καμπ και ΠΟ Ήρως. Η Δόξα Πεύκης δεν περιορίστηκε σε αυτό, αλλά ζήτησε προσωρινή διαταγή, έτσι ώστε τα 3 σωματεία να μην μπορέσουν να ψηφίσουν στη γενική συνέλευση της 20ης Δεκεμβρίου. Μεγαλοφυές! Προσέξτε! Η Δόξα Πεύκης, ένα σωματείο στη σφαίρα επιρροής του Τερζή, χρησιμοποιήθηκε (στην κυριολεξία και χωρίς εισαγωγικά) ώστε να "κατηγορήσει" (εδώ με εισαγωγικά) την ΕΟΠ ότι τάχα μου δεν κάνει σωστά τη δουλειά της και έχει παραβλέψει το γεγονός ότι Καρδίτσα, Μινόαν και Ήρως δεν θα έπρεπε (για καθαρά τυπικούς λόγους) να ψηφίζουν (κάτι που έκαναν σε όλες τις προηγούμενες συνελεύσεις χωρίς το παραμικρό πρόβλημα).

Ο Λιανός μεγαλούργησε, αλλά δεν αποδείχτηκε αρκετό. Και αυτό διότι ναι μεν ο δικαστής όρισε δικάσιμο για τα ασφαλιστικά μέτρα την 26η Ιανουαρίου 2016, αλλά απέρριψε την προσωρινή διαταγή, που σημαίνει ότι τα 3 σωματεία θα ψήφιζαν κανονικά στις 20 Δεκεμβρίου. Σιγά όμως μην το έβαζαν έτσι εύκολα κάτω. Είναι προφανές νομίζω, ότι τα ασφαλιστικά μέτρα ήταν το δευτερεύον. Γιατί το πρωτεύον ήταν η προσωρινή διαταγή, αφού οι ισορροπίες ήταν τέτοιες που η πλευρά Τερζή αντιμετώπιζε το φάσμα της ήττας στη γενική συνέλευση. Έτσι λοιπόν, δυο μέρες αργότερα, στις 18 Δεκεμβρίου, 48 ώρες πριν τη ΓΣ, όλα τα καλά παιδιά ανέβηκαν και πάλι τα σκαλιά του Πρωτοδικείου. Οι κατήγοροι αυτή τη φορά ήταν δυο, η Δόξα Πεύκης και ο ΠΟΗ Κάστρο. Και τα ασφαλιστικά μέτρα μαζί με την προσωρινή διαταγή, αφορούσαν πλέον όχι τρία, αλλά έξι σωματεία. Δίπλα στην Καρδίτσα, τον Μινόαν Καμπ και τον Ήρωα, προστέθηκαν ο ΠΑΟ Φοίνικας, ο ΑΣΓΗ Δόξα και ο ΑΠΣ Βουναρίου Άτλας.

Όλα για όλα για τον Λιανό και τον Τερζή, που φυσικά και ήταν παρών. Μη με ρωτήσετε τί άλλαξε μέσα σε δυο μέρες, αλλά τελικά όχι μόνο ορίστηκε δικάσιμος για τα ασφαλιστικά μέτρα (3/2), αλλά πέρασε και η προσωρινή διαταγή. Προφανώς με άλλο δικαστή στην έδρα. Ολοκληρωτικός θρίαμβος για τον Τερζή, ο οποίος πλέον απαλλάχτηκε από κάθε άγχος, αφού με 6 σωματεία της αντιπολίτευσης εκτός μάχης, ήξερε πως θα ήταν ο μεγάλος νικητής στη γενική συνέλευση. Για μια ακόμα φορά ήρθαν τα πάνω κάτω. Η χαλκευμένη "πλειοψηφία" του Τερζή έχει μάθει να επιβιώνει εφαρμόζοντας τακτικές ίσως νομότυπες, αλλά παντελώς ανήθικες. Γιατί αν ενδιέφερε τον ίδιο και την ΕΟΠ η σωστή λειτουργία της ποδηλατικής οικογένειας, αντί να βάλει τα τσιράκια του να καταφύγουν στη λύση του Πρωτοδικείου, θα έπιανε ένα-ένα τα 6 σωματεία και θα τους έλεγε τί ακριβώς να κάνουν ώστε να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το δικαίωμά τους να ψηφίσουν.

Αντ' αυτού, προτίμησε φυσικά τα ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή διαταγή, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι με αυτόν τον τρόπο, τα 6 σωματεία δεν θα γνώριζαν τί ακριβώς παίζεται πίσω από την πλάτη τους, αφού όλο αυτό θα γινόταν ερήμην τους και με μοναδικές "παρουσίες" στο δικαστήριο, της Δόξας και του Κάστρου από τη μια και του ίδιου και του δικηγόρου του από την άλλη. Για να το πούμε ακόμη πιο απλά, διάδικοι στη συγκεκριμένη προσωρινή διαταγή ήταν τα δυο σωματεία που πρόσκεινται στη διοίκηση της ΕΟΠ ως αιτούντα και η ΕΟΠ ως καθ' ης η αίτηση-προσωρινή διαταγή. Τα σωματεία τα οποία αποκλείστηκαν δεν κατέστησαν διάδικοι, δεν έλαβαν καν γνώση ότι την Παρασκευή (18/12/2015) γινόταν δίκη που τα αφορούσε και ως εκ τούτου δεν είχαν δυνατότητα παρέμβασης και δεν εισακούστηκαν αν και η δίκη γινόταν ουσιαστικά για αυτά. Με μια λέξη, σατανικό!

"ΑΘΛΗΤΕΣ, ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΕΞΩ"

Και φτάνουμε στις 20 Δεκεμβρίου του 2015 και την γενική συνέλευση στα γραφεία της ΕΟΠ στο ΟΑΚΑ. Εκεί λοιπόν, ο Τερζής, για πρώτη φορά στα χρονικά, είχε ζητήσει αστυνομική παρουσία! Χρειαζόταν προστασία βλέπετε. Μη με ρωτήσετε από ποιον, ρωτήστε τον ίδιο. Τέλος πάντων, οι εκπρόσωποι των σωματείων πήραν τις θέσεις τους, το ίδιο και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι, ανάμεσά τους αθλητές και γονείς αθλητών του ΒΜΧ που είχαν έρθει εκεί για να διαμαρτυρηθούν για την ακύρωση των αποτελεσμάτων του πανελληνίου πρωταθλήματος, άνθρωποι του αθλήματος και δυο δημοσιογράφοι, ένας εκ των οποίων ήμουν εγώ. Η συνέλευση εξέλεξε πρόεδρο τον Λιανό τον Πρεσβύτερο και ενώ όλα ήταν έτοιμα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, ακούστηκε ξαφνικά από το τραπέζι του προεδρείου η φωνή του Τερζή να λέει "αθλητές, προπονητές και δημοσιογράφοι, έξω"!

Ήταν προφανές. Ο πρόεδρος της ΕΟΠ δεν ήθελε τους αθλητές, αφού γνώριζε ότι θα άκουγε διαμαρτυρίες για την "ομορφιά" του ΒΜΧ και σε τελική ανάλυση ποιους αθλητές μωρέ τώρα, κάνε μας τη χάρη πρωί πρωί. Και βέβαια, δεν ήθελε να βλέπει ούτε ζωγραφιστούς μπροστά του τον Βασίλη Αναστόπουλο και την αφεντιά μου. Γιατί εκείνο το "προπονητές και δημοσιογράφοι" ήταν 100% φωτογραφικό. Πώς γίνεται να ανεχθεί ο Τερζής να βλέπει απέναντί του την σύγχρονη ιστορία της ποδηλασίας, έναν πρώην πρωταθλητή με ένα φορτηγό νίκες, που τα τελευταία χρόνια τιμά το άθλημα ως προπονητής, προετοιμάζοντας ποδηλάτες της ελίτ; Τον Βασίλη Αναστόπουλο, η δουλειά του οποίου αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο από την UCI, όσο και από ομάδες όπως η SEG Racing, της οποίας είναι προπονητής. Ενός ανθρώπου που διδάσκει σε προπονητικές σχολές της παγκόσμιας ομοσπονδίας, μεταδίδοντας τις γνώσεις του στους νέους προπονητές, αλλά αποτελεί "persona non grata" για την ελληνική ομοσπονδία.

Έξω λοιπόν από την αίθουσα οι αθλητές, οι προπονητές και οι δημοσιογράφοι. Αποφασίζει και διατάσσει ο τσιφλικάς. Την πρώτη φορά που το είπε, κανείς δεν του έδωσε σημασία και η συνέλευση-παρωδία ξεκίνησε. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την διαδικασία και την πραξικοπηματική αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου από τα 6 σωματεία και στη συνέχεια αποχώρησε από την αίθουσα διαμαρτυρόμενη. Ένας φουκαράς αθλητής ζήτησε τον λόγο και σιγά μην του τον έδιναν. Τη στιγμή που ο Ιάκωβος Γεωργίου, αγανακτισμένος, φώναξε το προφανές, ότι δηλαδή χωρίς αθλητές δεν υπάρχει ποδηλασία, άνοιξα την κάμερα. Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε τις αντιδράσεις του Τερζή, όταν συνειδητοποίησε πως ο δημοσιογράφος έκανε τη δουλειά του. Σηκώθηκε πάνω και άρχισε να χειρονομεί, δείχνοντάς με στον προεδρεύοντα Λιανό τον Πρεσβύτερο. Εκείνος, με την νομική εμπειρία δεκαετιών, προσπάθησε να τον ηρεμήσει, αλλά ο πρόεδρος είχε πάρει ανάποδες. Να φύγει από την αίθουσα ο δημοσιογράφος. Ο αλήτης, είμαι σίγουρος ότι ήθελε να πει, αλλά έτσι κι αλλιώς, ο Δημήτρης Λιανός έδειξε από ποια μηλιά έχει πέσει ο κανακάρης του.

Το βίντεο από τη Γενική Συνέλευση της 20ης Δεκεμβρίου 2015. Στο 0:14 ο Τερζής καταλαβαίνει ότι τραβάω βίντεο. Δείτε τις αντιδράσεις του, το πώς με δείχνει σαν να διαπράττω έγκλημα. Προκαλεί θυμηδία, αν μη τι άλλο.

Διέκοψε τη συνέλευση και φώναξε την αστυνομία για να με αποβάλλει από την αίθουσα, στην οποία βρισκόταν και έτερος δημοσιογράφος, η παρουσία του οποίου όμως δεν ενοχλούσε την ΕΟΠ. Ένας αστυνομικός ζήτησε την επαγγελματική μου ταυτότητα, του την έδειξα και στη συνέχεια μίλησε τηλεφωνικά με τον αξιωματικό του. Μετά από αρκετές διαβουλεύσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τον Λιανό τον Πρεσβύτερο, μάθαμε ότι η ομοσπονδία είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ως εκ τούτου, ο πρόεδρος μπορεί να αποφασίζει ποιοι θα είναι παρόντες και ποιοι όχι. Νομίζω δηλαδή ότι κάτι τέτοιο είπαν, δεν έδωσα και ιδιαίτερη προσοχή στο παραλήρημα. Μ' αυτά και με τ' άλλα, ο αστυνομικός με παρακάλεσε να βγω από την αίθουσα, κάτι που έκανα, αφού για να είμαι ειλικρινής, τον λυπήθηκα έτσι που είχε αγχωθεί. Τελικά, η Γενική Συνέλευση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε πανηγυρικά, με τους εναπομείναντες παρόντες να αλληλοσυγχαίρονται για τις επιτυχίες και την άνθηση που έχει γνωρίσει το άθλημα επί των ημερών τους.

Αυτά τα ολίγα λοιπόν για μερικά από τα έργα και τις ημέρες της ΕΟΠ στον χώρο της ποδηλασίας. Θα μπορούσα να γράψω κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα, μέχρι να κομπλάρει το πληκτρολόγιο και πάλι να μην έχω τελειώσει. Εδώ και μήνες ένα κλιμάκιο διενεργεί έλεγχο στην ομοσπονδία, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε ποιο ήταν το αποτέλεσμα. Η δημοσιοποίηση του τελικού πορίσματος συνεχώς αναβάλλεται. Οι τελευταίες μου πληροφορίες λένε ότι επιτέλους βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να μάθουμε αν και τί λαβράκια έβγαλαν οι ελεγκτές. Όσοι αγαπούν την ποδηλασία, εύχονται να κλείσει το κεφάλαιο Τερζή, Σαρρή, Λιανών και λοιπών συγγενών, μια ώρα αρχύτερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι να γίνει αυτό, η ΕΟΠ θα συνεχίζει να ασκεί διοίκηση ασυδοσίας, χωρίς να προσφέρει τίποτα στο άθλημα. Και χωρίς να χάνει φυσικά κάθε ευκαιρία για να κάνει το ρουσφετάκι της στους "ημετέρους" ανερυθρίαστα. Όπως συνέβη πρόσφατα με τον κουμπάρο και κολλητό του προέδρου, Χρήστο Αηδόνη (πρώην βουλευτή), τον οποίο απέσπασε η ΕΟΠ (με υπογραφή του Κοντονή) σε θέση τεχνικού συμβούλου για να κάθεται και να παίρνει τον μισθό του χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνει καθημερινά στο σχολείο και να κουράζεται. Για τον οποίο, ακούω, πως αν τον ρωτήσεις τί είναι η μανέτα, θα ψάχνει στα ζυμαρικά στο σούπερ μάρκετ.

Όμως, επίσης είναι σίγουρο ότι άνθρωποι όπως ο Παπάζογλου, ο Γεωργίου, ο Αναστόπουλος, η Δάκου, ο Τσοπούρογλου, ο Κοπανάκης, ο Διαμαντόπουλος και πολλοί άλλοι, θα βρίσκονται πάντα εκεί που χρειάζεται, ώστε τα "φαντάσματα" της ποδηλασίας να μην μπορούν να κρυφτούν πουθενά και από κανέναν. Και αυτό είναι παρηγοριά και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στο άθλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ